Jeg ønsker meg….

Øynene er store og blanke. Rundt 5 år med stålgrep rundt en penn og leketøyskatalogen fra postkassen. På omtrent hver eneste lekbare artikkel er det nå plantet et massivt kryss. Pennen har jeg tyvlånt, og merkene er dype sånn at muligheten for å overse minimeres. Tenk om jeg får dette? Når jeg får noe avkrysset er gleden selvfølgelig enorm.

I dag må jeg virkelig tenke for å kunne produsere ønskeliste til bursdag og jul. Ønskekompetanse synes jo medfødt, glemmer vi å kjenne etter? Hvorfor er det slik at jo mer man lander i livet, jo mindre ønsker man?

Å ønske har liksom en ekstra forventning. Alt trenger ikke bli oppfylt med en gang, men vissheten om at det skal skje hjelper oftest i ventetiden. Tenk julaften som barn: du klarte å vente med og åpne pakkene, fordi du visste at det kom til å skje.

Første delmål i min livsstilsendring er å forandre konseptet «jeg ønsker meg» for min egen del. Ved å konkretisere hva jeg ønsker meg, er sjansen for å oppnå det vesentlig større. Kall det gjerne hverdagsønsking.

Vil du også?

Sett deg ned og skriv ned ting du har lyst på/lyst til som kan gjennomføres ved hjelp av penger. La det være både store ting og små ting. Bytt ut «lyst på» med, «jeg ønsker meg», og du har en ønskeliste. Sett en ca-pris på det du har satt opp.  Velg en av de små tingene og en av de store tingene: dette er dine første sparemål.

Hvis listen nå inneholder nytt hus som det store og Ferrari som det lille, er det selvfølgelig lov å gå tilbake og ønske seg flere ting. For hvor små ting er det egentlig greit å ønske seg? Min ønskeliste denne måneden er for eksempel: 1.Take-awaymat, ca 300 kr. 2. Robotgressklipper, ca 20 000kr. Poenget er at den «lille tingen» skal være gjennomførbart inneværende måned, som en motivasjon, mens det største er et langsiktig mål. Men: det du ønsker deg skal kun kjøpes for penger du har klart å spare, da dette er belønning for innsatsen.

Etter hvert klarer du kanskje å kutte ut motivasjonssparingen, og legger pengene direkte til side for den store tingen du ønsker deg. Denne måten å spare på gjøres fra min side for å etablere en vane. Det er innmari lett å skaffe seg uvaner, men litt verre å lage gode vaner. På dette grunnlaget trengs litt belønning på veien, ikke ulikt godbitene en hund får i starten av klikkertrening. På sikt er jo klikkingen belønning nok for hunden, og det å sette av pengene vil forhåpentligvis bli nok for meg.

#hverdag #sparing #livsstilsendring #økonomi

                                                             

                                         -when you wish upon a star, your dreams come true-

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg