Vet du hva ting koster i matbutikken?

Dra på butikken uten barn og ha god tid. Ikke akkurat hverdagslig, men i dag gikk kabalen opp. Med handlelista i den ene hånda og ny giv i forhold til sparing ga jeg meg selv en utfordring: hvor mye koster varene på handlelista mi egentlig?

Dette er gjennomførbart for de fleste, uansett anstrengt forhold til matematikk. Mens du går fra vare til vare, gjett hvor mye den varen du leter etter koster. Summer underveis eller ikke, det er opp til deg selv. De ti første varene på lappen min resulterte i en bom på 100 kr og jevnt over var tippingen lavere enn den reelle prisen. Om denne trenden var representativ for hele lappen min, ville jeg brukt 300 kr mer enn mine egne beregninger, og det bare på en handletur. Hvis en drar det enda lenger, trenger en ikke kikkert for å se at dette er en potensiell tusenlappfelle i løpet av en måned.

Hvis du vet hva en vare vanligvis koster er det lettere å vurdere om et tilbud er godt eller ikke, og når du bør legge jaktsesongen. I tillegg vil du vite hva svinnet i din privathusholdning koster der du presser varene ned i søppelbøtta.

En annen ting det er greit å få oversikt over er forskjell i kilospris på de varene der du finner både fersk vare og frossen/hermetikk. Enkelte ganger må det være ferskt, mens andre ganger kan man kanskje velge den samme varen frossen/hermetisk?

Har du flere matbutikker rundt deg, lær deg å vurdere tilbudene opp mot hverandre.

Eksempel: Dagens middag skal være laks og det trengs ca 500gram. (Allergen: banalt regneeksempel)

Butikk a)Kilopris på den ferske er 99 kr(pk 650gram), kilopris på den frosne 75 (pk 500 gram).

Butikk b)Har lakseporsjoner i ferskvaredisk til ti kroner.(125gram) Kiloprisen blir da 80 kr. Den frosne har her en kilopris på 85 kr(500 gram)

Det beste kjøpet dersom en kan bruke både fersk og frossen laks, er frossen fisk i butikk a. Hvis en må ha fersk laks, blir det butikk b. Akkurat i dag må den være fersk.

Du skal innom både butikk a og b, og i butikk a oppdager du at to pakker av den ferske laksen er nedpriset 40% pga at den går ut i morgen.(kiloprisen blir da 59,4)

Vurderingen blir da: trenger vi 150 gram mer enn planlagt med laks? Blir det brukt? Hvis nei, blir å kjøpe akkurat 500 gram fersk(4 porsjoner) i butikk b det billigste, til tross for høyere kilopris. Søppelbøtta er, som nevnt tidligere, en elendig sparebøsse. Et annet moment man må vurdere med datovarer: bruker vi det tidsnok? Hvis ikke, kan det fryses?                                                         

                                      

                  – Her ble det 150 gram for mye laks, som skal brukes i restemat, såkalt #kjipmat, senere.-

 

Dine ti mest vanlige kjøleskapbeboere, vet du egentlig hva de koster? Det er jo på grensen til flaut å ikke vite, eller?
 

 #mat #hverdag #økonomi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg