Da idioten ødela en idiotsikker spareplan.

Et nytt, flott og bedre menneske skulle det bli av meg. I fjor høst sa vi for første gang høyt til hverandre tanker om sparing.  Det resulterte fraser som: «vi må jo bli flinkere», «vi bør storhandle» og  «vi kan jo kutte en del på *uvane*». Som sagt, så gjort.

Vi skulle ta lørdagsgodtet tilbake, redusere overflødig kos og tenkte at dette var bankers: både helsegevinst og økonomisk gevinst. To fluer i en smell skulle det bli. Vel, det smalt i det minste.

Økonomisk intuisjon tilsa at for å spare på kosemat skulle kjøpes på tilbud. Kjempefornøyd med innsatsen med brus innkjøp på 5 for *billig*, store sjokoladeplater til en brøkdel av prisen og potetgull kjøpt på tilbud. Kjøpte litt ekstra av alt for å ha om det kom gjester. Så fornøyd med egen innsats at feiringen kunne inneholde en 2 for 1 på skolebrød.

I utgangspunktet er ikke dette så utenkelig fra et spareståsted. Med huset fullt av billige fristelser ble veien kortere og kortere mellom kjøkkenet og kosehylla i kjelleren. Hvorfor drikke saft når du kan drikke lettbrus? Har vi ikke fortjent litt sjokolade nå da? Lillelørdag er da også en lørdag.

Det som skulle være en idiotsikker spareløsning, ble egentlig bare idioti. En studie i manglende viljestyrke og kvantumshandling på repitisjonsknapp. Vel hadde det kostet mye mer om varene i tillegg hadde vært på fullpris, men det skyggelegger ikke det faktum at forbruket steg. Noen uker proporsjonalt med tilgangen, andre uker til og med eksponensielt. Tilbud og etterspørsel. Som om markedsføring 1.0 hoppet opp for å bite meg i rumpa.

Tallknusing for 2 uker i oktober: (Allergen: banale regneeksempel)

Brus: Forventet forbruk 3 flasker. Innkjøpt 10 flasker. (5 for 89) 178kr (Panten ikke medregnet, da denne går i null)

Sjokolade: Forventet forbruk 2 plater. Innkjøpt 5 plater (5 for 100) 100kr

Potetgull: Forventet forbruk 2 poser. Innkjøpt 4 poser. (25 kr stk) 100 kr

Kjeks: Forventet forbruk 0 pakker. Innkjøpt 4 pakker på tikronersmarked. 40 kr.

Totalsummen på innkjøpene ble da 418 kr

Alle disse skulle deles med det heldige besøket vi skulle få i nærmeste fremtid. Vel, besøket ble plutselig meg det. I det jeg åpnet den første kjekspakken, gikk det opp et lys, ikke før. Jeg, som ikke liker kjeks en gang. Som du da skjønner var alle de andre tingene sunket i jorden, godt plassert på sideflesket om du vil.

For å være etterpåklok:

 • Fra et spareperspektiv: Pris på forventet forbruk ville vært ca 90 kr for tre flasker brus, 40 kroner på sjokolade, 50 kroner på potetgull og en fin smultring på kjeks. 180 kroner der altså.
 • Brusforbruket i perioden har økt med 333,4 %. Sjokoladeforbruket økte med 250%. Potetgullforbruket økte med 100 %.
 • Viljestyrke er ikke en tilstand, det er en kamp. Taper du den med jevne mellomrom; ha minst mulig kosemat i huset.

Resultatet ble at jeg brukte 238 kr mer enn jeg trengte på en vesentlig større andel varer enn jeg trengte og økte både kaloriinntak og forbruk i samme slengen. Jeg brukte 232% mer penger enn nødvendig og kalte det for sparing.

Stjernesmell. Idiot! Les om forsøk 2 HER


(Bildet er lånt fra Kappahl sine hjemmesider.)

Følg med videre for idiotens bruk av 3 for 2. 

#økonomi #sparing #idiot #hverdag 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg