Slik sparer du penger med litermål (Ja, seriøst!)

Jeg vasker opp som en tulling og det gjør nok du og. Litermålet kan hjelpe deg å spare penger. Om det har klikket for meg? Det får du avgjøre. Litermålet har ingen skjulte kontoer i Sveits du kan overta, men kan være en god hjelper. La meg vise deg hvordan, både for kjøkkenet og badet. 

Kjøkkenet

Første stopp er kjøkkenet. Litermål i den ene hånda, en Huawei svært overrasket over å få benytte stoppeklokkefunksjonen i den andre.

Hvor mange sekunder tok det før litermålet var fullt på maksimaltrykk? 4. FIRE sekunder.

Hvis vannet står på fullt for skylling mens jeg vasker opp, går det  15 liter vann ned i vasken hvert minutt. Hvis du har vannmåler og betaler for forbruk, sier det seg selv at det ikke er et regnestykke i din favør. De fleste bruker også mer enn et minutt på å vaske opp. 5 minutter: 75 liter. 10 minutter: 150 liter. Å fylle et gjennomsnittlig badekar(200 liter) er ca 13,5 minutt med skylling på det høyeste trykket. (Selv i oppvaskmaskinens tidsalder er det enkelte ting man bør vaske opp for hånd.)

Vask opp i lynets hastighet

En løsning vil selvfølgelig å vaske opp kjempefort. Lynets hastighet og alt det der. Vel; det kan du, om du vil, men legger ved noen andre løsningsforslag om du ikke vil øke stresset i hverdagen.

 

Hvor varmt er vannet?

Man skyller ikke nyvaskede kopper i kaldt vann, ikke lunkent engang. Det skal være varmt, det husker til og med jeg fra det som den gang het heimkunnskap. Henter frem et intetanende steketermometer for å sjekke hvor varme liter som seiler ned i avløpet.

Knapt 65 grader der altså. Varmtvannet fra kjøkkenkranen min er nok varmere enn en gjennomsnittlig kjøkkenkran. Jeg har ikke vannmåler i huset, men jeg har en varmtvannsbereder dette vannet må varmes i. Og der går det strøm. Si jeg vasker opp i 5 minutter da, da vil 75 liter vann a 65 grader ha forsvunnet ned i kloakken. 

En smart retroløsning

Hvis det er en ting som var bedre før, var det skylling av oppvask. Kjøp en liten balje som passer ned i utslagsvasken, og fyll den med vann. Tar den for eksempel 7 liter, kan du fylle den nesten 11 ganger før du har samme vannforbruk på en 5 minutters oppvask. Dessuten er nyvasket oppvask sjeldent så skittent, så kanskje du ikke trenger bytte vann. Si du likevel bytter to ganger pr oppvaskrunde. Da har du spart 61 liter vann med 65 grader temperatur. Koppene er like rene, like skylt av og du har spart penger. Gjør du dette 300 dager i løpet av et år, har du brukt 18300 liter vann mindre enn ved å la vannet renne.

Skyll minst mulig oppvask under rennende vann, og må du: tenk over vanntrykket. 

Showering
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

Badet

Badet er neste stopp. Dusjkabinettet. Frem med litermålet igjen. På halv styrke bruker dusjhodet 5 sekunder på å fylle litermålet, på full styrke 3 sekunder. Halv styrke: 12 l/min, full styrke: 20 l/min. Ved å gå ned til lavere trykk, vil en på 5-minutterdusjen spare 40 liter vann. Kutter du ned 5-minutterdusjen til en 4 minutterdusj, har du spart 20 liter vann.

 

Trykkforskjeller?

Men; så er det veldig deilig å dusje på fullt trykk. Tenk på om du underveis i dusjen kan sette ned trykket. Kanskje mens du shamponerer håret? Kanskje kan du til og med kan stanse vannet underveis? Varmt vann som sildrer nedover ryggen, er det nødvendig at det sildrer så rasende fort og mye?

 

Badekar vs dusj

Har du et hus med både badekar og dusj, har du sikkert hørt at bading er dyrere enn dusjing. Min erfaring med badekar er at en ligger lenge og koser seg, gjerne for å få varmen helt fra tærne og opp i hårrøttene. Hvis du skal varme deg av en dusj, vil en dusj på full styrke i 10 minutter(20 l/min) tilsvare det vannet som ville fylt et gjennomsnittlig badekar(200 liter). Klarer du korte, varmende dusjer, vil det være det beste, men det er jo litt slik med varmende dusjer at de kommer i tospann med ordet lange. 

Dinside har en fin kalkulator der du kan plotte inn dine badevaner HER

 

Vannmåler og tannpuss

Har du vannmåler i huset? Jeg utfordrer deg til å sette vannet på det trykket som renner mens du pusser tennene. Hvor lang tid tok det før litermålet var fullt? Skrur av vannet mens du pusser, tommel opp for deg. Er du ikke så flink kan det fort være du blir det.

 

Du trenger ikke springe gjennom dusjen hver gang, vaske opp i lynets hastighet eller dusje i kaldvann. Å justere litt, og ikke engang hele tiden, vil over tid utgjøre en enorm forskjell.

Litermålet i seg selv sparer deg ikke penger, men det kan øke bevisstheten rundt vannforbruk? Kanskje er dette er runde å ta med ungene/ungdommene i huset? Hvordan står det til med vanntrykket rundt omkring, og hva er ditt sparepotensiale? 

 

Sparing uten egentlig å ofre noe er lettest å gjennomføre. Har du tenkt på denne måten å spare penger?

#dusj #oppvask #økonomi #sparing #smart #hjem #familie

8 kommentarer
  1. Her i huset er det et stort potensiale for å spare på vannforbruket. I tillegg har vi Jacuzzi som er varm hele året. Tror egentlig ikke jeg ønsker å regne på det….

  2. Morsomt innlegg :D! Det er utrolig hvor mye energi vi kaster bort, eller skyller ned for den del. Jeg skal innrømme at, selvom jeg er ganske økonomisk av meg, er jeg ikke like oppmerksom på de små tingene som går på strøm og energi. Nå leier vi for øyeblikket, så vannkostnaden dekker vi ikke selv, men ettersom vi flytter inn i eget hus i februar må jeg nok begynne tenke over de små tingene 🙂

  3. Er ikke flink til å tenke sparing gjennom vannet nei…Det tenker jeg lite på…hihihi…Man burde kanskje være mer bevist ja…takk for tips!

  4. kinesinterior: Ja, de fleste er jo innom et leieforhold der det ikke trengs og tenkes på, før man går inn i noe man eier. Og dertil kan også tanken være både veldig fremmed og ukjent 😉 Men det blir penger av det til slutt, likevel 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg