Studielånet; viktig info!

Blakk? Hver eneste gang? Du betaler når du får penger inn på konto? Det trenger ikke være sånn, og her får du litt viktig info om betaling om studielån. Jeg vil først fortelle litt hva forsinket betaling gjør med økonomien din, så gi deg noen løsningsforslag. 

Seller collecting payment
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

Gebyrer med eksempler

Dersom du betaler for sent, tilkommer et gebyr på 280 kr på den første purringen. Står denne også ubetalt, kommer en ny purring, og da har gebyret økt til 490 kr.

Her er en enkel tabell som viser hvor mye mer det koster deg i kun gebyrer å betale for sent, henholdsvis dersom det skjer 1 gang i året, 2 ganger årlig, 6 ganger årlig eller ved hver eneste regning, 12 ganger årlig. Betaling ved 1.varsel er å betale regningen med en gang den kommer.  

             Betale ved 1.varsel Betale etter 2.varsel Betale etter 3.varsel
           1                 0              280                490
           2                 0               560               980
           6                 0             1680              2940
         12                 0             3360              5880

Gjør du dette hvert år, ganger du opp tallet i riktig kolonne med antall år du har igjen å betale på studielånet for å finne totalkostnaden ved å betale på din måte.

Eksempel: Du glemmer en regning i året, men betaler ved første purring. Du har 15 år igjen å betale på studielåner. 4200 kr der altså.

Varslingsgebyret på 18 kroner pr regning er ikke lagt inn i denne tabellen. Dette gebyret kan du også spare penger på og det har jeg skrevet et eget innlegg om HER.

Legg spesielt merke til de røde tallene, dersom du venter på purring før du betaler hver gang. Du kan sikkert kjøpe mye annet spennende for disse pengene?

 

Forsinkelsesrente – hva er din?

I tillegg til disse gebyrene har Lånekassen en forsinkelsesrente, fastsatt til 8 %, som vil koste deg penger. Forsinkelsesrenten løper kun på terminbeløpet, ikke på gebyrene. Forsinkelsesrente løper fra første dag. 

Prøv å plotte inn ditt terminbeløp i denne kalkulatoren laget av Finansdepartementet. Den lar deg regne ut forsinkelsesrente til 8,75 %, og selv om det er litt høyere enn din forsinkelsesrente på 8 % vil du få en pekepinn. Prøv å sette forsinkelsen til 14 dager, så tre måneder og til slutt ett år, for å se forskjellen. Dette er småpenger i det store bildet, men blir mye dersom denne måten å betale studielånet er blitt en vane.

 

Hva bør du gjøre? 3 løsningsforslag.

1. Sett til side penger på en annen konto når lønnen kommer. Slik har du alltid penger å betale med når forfallet kommer.

2. Flytt betalingsdato til en dato nærmere lønning. Les hvordan du gjør det HER

3. Søk om betalingsutsettelse HER. Dette bør være siste utvei, da du forlenger løpetiden på lånet ditt og skyver snøballen foran deg. Likevel er det situasjoner der dette er eneste løsning, og en vesentlig bedre løsning enn å betale de sure tusenlappene i tabellen tidligere i innlegget. Det er lett å tenke at økonomien er trang som nyutdannet, men det er ikke sikkert den er bedre når du møter deg selv senere med for eksempel hus, hytte, stasjonsvogn og tre unger.

Hva om jeg bare lar være å betale da?

Disse beregningene forutsetter at du faktisk betaler regningene etter hvert. Dersom du lar være og betale kan lånet gå til oppsigelse, og det blir en helt annet sak. Du kan lese mer om det HER Enkelt fortalt vil du da stå i en situasjon der du får en regning fra Statens innkrevingssentral på det totale lånebeløpet ditt, kanskje flere hundre tusen, og omtrent en måned betalingsfrist. Anbefales ikke, mildt sagt.

Lån og regninger kan være kjedelige greier, men det er smart å vite nok til at du får brukt pengene dine på det du vil og ikke til unødvendige gebyrer.

#lån #studielån #spare #tips

2 kommentarer
  1. TitaLita: tusen takk 🙂 Tror det er lett å fortsette og være sløv dersom man først har kommet inn i et spor. En trenger av og til bare en liten påminnelse.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg