Kvittering? Ja takk!

Det er ikke mange årene siden dagligvarehandelen begynte å spørre om du ønsker kvittering. Ifølge reklamene var dette først og fremst et miljøhensyn. Nå er det å ta med kvittering enkelte steder nesten blitt en enhjørning. Oppgitte blikk både fra butikkpersonalet og himling med øynene fra medkunder i køen bak. Ånei, en sånn som skal finlese kvitteringen for å finne feil.

Etter vi startet på dette spareprosjektet, har vi tatt vare på alle kvitteringer for å få oversikt over hvor vi kan knipe inn. Ja, du ser summene du har brukt i nettbanken, men ikke fordelingen av pengebruk mellom ting du trengte og ting du hadde lyst på.

Ved å si nei takk til kvittering sier du også nei takk til:

– å bytte en vare som viser seg å være defekt når du pakker den ut av posen hjemme. Det være seg fiskepakke med vakuumfeil, pølser utgått på dato eller paprika med mugg ved stilken.

– å vite akkurat hva du har brukt pengene dine på.

– kunnskap om hva varene du vanligvis kjøper koster.

– oppsparing i kundeklubber.

– rabattoversikt.

– å kunne gå tilbake til butikken dersom det er slått inn noe feil. En trenger ikke stå ved kasseområde og finlese, men dersom noe ikke stemmer, har en faktisk beviset i hånda.

 

Sparer du kvitteringer kun i en måned kan du si mye om ditt eget forbruksmønster. Hvilke varer er det som skiller seg negativt ut ift pris på dine kvitteringer? Hvor stor andel av innkjøpene er “kosemat”, dvs mat og godteri du egentlig ikke trenger, men har lyst på der og da? Og ikke minst; etter en måned har du da, svart på hvitt i eske eller perm, ikke bare hvor mye penger du bruker på matbutikken, men også hva de pengene går til.

Jeg må ærlig innrømme at å finkjemme nettbanken for å se tidligere måneders synder for så å føre inn med våt finger i været, nok hadde tatt motivasjonen fra meg. Selv om jeg egentlig er laget for skippertak og fart. For oss var det en bedre løsning og ta det etter som kvitteringene kom i hus, og dermed være helt sikker på hvor kostnaden hører hjemme fremfor gjetting. Vi har løst det med å ha en perm med januars kvitteringer og et excel-ark med kategorier der vi fører inn etterhvert. Noen overraskelser blir det faktisk underveis.

Har du allerede full oversikt over økonomi og varekostnader, eller kunne du dratt nytte av en måned med “ja takk” til kvitteringer?

6 kommentarer
  1. Pleier å ta imot kvitteringen ja… men mesr får eg handler får pappa og… men burde vært flinkere å se over den og.. mye en ikke trenger å kjøpe 🙂

  2. Når jeg handler i matbutikken pleier jeg å gjøre et raskt overslag når jeg legger varene på båndet ved kassa. Runder av til nermeste 10ér eller 5ér… Avviker totalsummen fra det jeg har kommet frem til sjekker jeg alltid kassalappen med en gang. Hvis det stemmer sånn ca sjekker jeg den når jeg kommer hjem 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg