Sparetips: Lag deg en minibuffer!

Økonomer som intervjues om privatøkonomi har for vane å anbefale en bufferkonto for uventede utgifter, gjerne en på størrelse med 1 til 2 netto månedslønner. Jeg kommer ikke til å skrive om det, da du finner dette tipset på hvilken som helst annen økonomiblogg, og jeg har liksom bestemt meg for at dette skal være en annerledes økonomiblogg. For all del, det er kjempelurt. Kanskje det lureste du kan gjøre i privatøkonomien. Men det blir et av de større økonomiske grepene, og en stor øvelse for mange, kanskje for stor å starte med? Kanskje passer det bedre for deg å starte på et litt mindre spareprosjekt, en minibuffer?

Hvordan sparer du en minibuffer?

Jeg vil snakke litt om “minibuffer”. Det er ikke noe etablert uttrykk, mer et system for å minimere utgifter over tid. I tillegg blir det en øvelse i sparing, som du kan utvikle etterhvert som du blir flinkere.

Start i den første ruta; Det er det du skal spare. Hvis du allerede er flink til å spare, må du gjerne starte på en høyere rute.

50 100 150 200
250 300 350 400
450 500 550 600
650 700 750 800
850 900 950 1000

Tidshorisont

Deretter velger du om tidshorisonten din er pr uke, pr 14 dager eller pr måned. Du kjenner din økonomi og din viljestyrke best, derfor er du også best til å avgjøre hvordan ditt buffersystem fungerer. Målet ditt er å spare summen som står i den aktuelle ruten. Du kan også skrive andre summer og lage den progresjonen du ønsker – dette er et forslag. Gjør det til et spill – skriv gjerne ut og heng på kjøleskapet/på innsiden av et kjøkkenskap for avkryssing. Når du har fått kryss i en rute, går du til neste.

Kjenner du at en sum er helt på grensa av det du kan klare, er det sannsynligvis et helt perfekt beløp å fortsette med. Da kan du lage en ny oversikt der det tallet står i alle rutene.

Hvordan brukes en minibuffer?

En minibuffer brukes på en litt annen måte enn en vanlig bufferkonto. Disse pengene legger du til side for å ha mulighet til å utnytte gode tilbud når de kommer. For eksempel: kommer tannkremen din på 10-kronersmarked, kan du kjøpe noen. Kommer dopapiret ditt i palletilbud, med 60 % besparelse, har du da penger til å kjøpe det. Poenget er at denne “hamstringen” da kommer utenom det faste forbruket ditt og ikke går utover andre varer i den inneværende måneden.

Ingen lagringsplass til sånn hamstring? Sett en liten plastkasse nederst i klesskapet ditt, i boden eller hiv ut noe av det du aldri bruker likevel i kjøkkenskapet og sett den der. Du trenger ikke bli sånn som ekstreme kupongjegere i USA, nærmest med supermarked i kjelleren, men du kan vel ha en liten lur boks til å begynne med?

 

Ikke alle kan spare alt alltid, men de aller fleste kan spare noe. Er du ute av spareform er dette kanskje et fint treningsprogram for deg?

 

Vil du prøve mitt gratis, 4-ukers spareopplegg, kan du lese mer om det HER.

little girl with piggy bank
Licensed from: dolgachov / yayimages.com

 

 

#sparing  #buffer #økonomi #startidag #tilbud 

6 kommentarer
  1. Veldig fint tips! 🙂 Bare synd man ikke har lov å spare, eller ha noe buffer hvis man er nødt å søke om sosialhjelp. For det å ha buffer på 1 el 2 mnd lønner er virkelig en trygghet og en smart ting å ha. så god anbefaling! Jeg hadde alltid buffer før når jeg kunne 🙂
   Morsom måte å spare på! 🙂 Kanskje en ide for ungdom/store barn som skal lære å spare også, bare med mindre beløp?

  2. Takk 🙂 Ja, det er lurt, men ikke alle har muligheten, som du sier.
   En kan forandre matrisen slik at den passer stort sett alle økonomiske situasjoner. For store barn kan kanskje målsetningen være å få spart 10 % av ukelønnen sin hver uke, med samme sum i hver rute? Bare for å etablere en vane før de kommer ut av hjemmet med kontroll over egen økonomi.

  3. Flott tips..jeg har autospar/trekk på 200kr som lager en sånn buffer…en buffer som ofte blir brukt..men sånn som nå..når vi ligger litt foran skjema..ja da blir det fort kroner av det…

  4. Toini: Ja, det bygger seg sakte men sikkert opp hvis man klarer å ikke bruke dem 😀 Deilig å finne dem når behovet dukker opp, for det gjør det jo oftest, før eller siden.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg