Har du fått temagalskap?

Det rapporteres om stadig flere tilfeller av temagalskap, spesielt i forbindelse med barnebursdager. Her bør alt fra tallerkener til taklampa matche. En ting er når ungen din er såpass stor at vedkommende sier: «Mamma, kan du bake fotballkake?», men denne basillen slår ut i full blomst  lenge før barnets ettårsdag. Og temagalskap er fryktelig smittsomt.
 

Det starter uskyldig

 

Det starter ofte uskyldig: Du velger et tema og kjøper innbydelser som presenterer det best mulig. Kanskje også en penn i riktig fargenyanse for å skrive innbydelsene med det samme du er i butikken. Matchende papirduk og servietter. Og ikke glem gavepose til alle de andre barna i samme tema. Fylt til randen med godteri som matcher fargepaletten.

Så blir pappkrus og pappkopper kjøpt inn, kanskje også et plastikkbestikk i riktig fargenyanse. En snakker jo tross alt om en feiring som foregår opptil flere meter fra nærmeste oppvaskmaskin.

Det tar av og runder hjørnet med cupcakes

 

Cupcakes og kake må en runde innom fargepaletten. Kanskje også noen girlandere, serpentiner eller sånne fine papirdekorasjoner. Ja, og skulle ikke disse kakene også få noe pynt som representerer temaet? Kanskje de har i en litt dusere lillatone på andre siden av byen, eller kanskje søsteren min kan lete på andre siden av landet?

 

Du plotter tidsskjema

 

Du blir sittende i timesvis og lage tidsskjema for bursdagen. Planlegge hvordan gavene skal åpnes, hvem som skal sitte hvor, hvilke leker som passer til temaet og hvilken mat som skal serveres. Planlegger de voksne inn i leken, slik at du har kontroll på at det blir en perfekt temabursdag for vår håpefulle jubilant. Planlegger litt ekstra leker i fall de du har tar kortere tid enn skissert i tidsplanen.

Mens du planlegger, blir du enda hardere rammet av temagalskap. Bordkort med tema. På kakebordet får vi kjøpe noen figurer og sette frem, slik at ingen overser tematikken. Får man tak i bursdagshatter i akkurat den rosanyansen? Skulle man hatt flere duker? Og blomster? Hadde det ikke vært gøy med noe innleid underholdning innenfor tematikken?

Bordet blir selvfølgelig dekket kvelden slik at en kan kjøpe inn litt på tur hjem fra jobb mer hvis det viser seg at temaet faller igjennom, på en måte. Du kjøper deg gal på detaljer til unger som sannsynligvis ikke merker om duken er dvask lilla eller syrin.

 

Må det virkelig være sånn? Er dette gode, økonomiske prioriteringer?

 

Var det bedre før?

På barneskolen ble vi bedt i hverandres bursdager. Mor til jubilanten hadde laget noe enkel varmmat, oftest pølse i brød eller pizza, og etterpå var det sjokoladekake. På bordet var det fin duk, kanskje noen blomster enten fra vinduskarmen eller hagen. Ingenting spesielt innkjøpt med mindre jubilanten hadde fått velge servietter.  Gave fikk jubilanten og det var ingen som forventet gave i andres bursdag. Etter maten lekte vi. Kan ikke erindre at de voksne noen gang var involvert i denne leken.

I gamledager, da vi også kjørte tema: Bursdag.

Kjenner du noen som trenger å lese denne, blir jeg superhappy om du deler. Sånn at galskapen kan en eller annen ende ta. 
 

crazy birthday party
Licensed from: vwalakte / yayimages.com

 

9 kommentarer
  1. Godt poeng! Erindrer bursdager like enkelt som du nevner til slutt der, hvor en stol å gjemme seg bak i gjemsel, en tomflaske å snurre på i flasketuten peker på, eller et par utesko til sissen var alt man trengte! 🙂

  2. tepausen.blogg.no: Det virker slik. Barna ønsker kanskje tema, men det er opp til de voksne å holde dette på et normalnivå både økonomisk og forventningsmessig. Nå har ikke barna mine kommet i en alder der det er aktuelt, men det blir nok lite med temainnkjøp her i huset når vi kommer dithen.

  3. Tror dette har med kvinnehjernens konstruksjon å gjøre. Forbausende ofte hører jeg kvinner som er så opptatt av at alt skal likne hverandre. Og de er til og med stolte av at de ser dette! Som om det var vanskelig, liksom.
   Tyder på at kvinner er svært enkle vesener. Og må holdes i øra. Bra innlegg!

  4. Barna har kanskje ønske som du sier så fyrer foreldrene opp? Kanskje de ikke ønsker å ha det så perfekt. Er det rart at de unge sliter når alt skal være perfekt i livene deres fra de er små?

  5. tankenemine67: Hehe, da burde de kanskje stå der de to da, kvinnen og mannen, og blåholde hverandre i ørene gjennom livet. Forskjellene er ihvertfall til stede, og hva som blir “feil” blir vel opp til hvilket parti en tilhører selv. Men; denne galskapen, det er virkelig holde i øra-varer. Hvis menn var klar over kostnaden i temagalskap, hadde de kanskje engasjert seg mer også? 😉 Tusen takk!

  6. Sannheten er at barna gir beng i hvordan bordet måtte finne på å være pyntet. Men dersom det gir mammaene noe å strebe etter å gi kidden en mest perfekte bursdage, så go for it! Men kidden er fornøyd hvis mammaen er det, og hvis mammaen stresser veldig med dette selskapet, så tror jeg faktisk det går litt utover alle, jeg. Og barna gomler alltid så lite! Halver den kaka liksom! Imøtekommende voksne og frilek er det som funker best, tror jeg. Cupcakes, vel, jeg er mildt sagt, litt lei, jeg.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg