Er et hyggelig helsevesen en bonus? Om engler og demoner.

” Sykepleierne var engler.” 

Hvor ofte sier du dette for å beskrive andre som er dyktige i jobben sin? Som møter deg med vennlig kommunikasjon og er oppmerksom på dine behov? Dette skal jeg også begynne å si til folk. I kassa på Meny for eksempel, til hun som har pugget alle PLU-kodene på frukt og jobber raskest av alle. Det passer sikkert best i det hun har rettet oppmerksomheten mot at jeg trenger et par poser. “Du er en engel!”

“De var altså så snille.”

Også et lite brukt uttrykk i andre bransjer for å beskrive dyktighet i jobben. Kjøpte meg ny jakke i en klesbutikk her om dagen. Og vet du, hun ekspeditøren var så snill! 

“Jeg fikk knapt hjelp.”

Mange ganger skinner det gjennom at vedkommende som forteller, heller var misfornøyd med tidsbruken og måten det ble kommunisert på. Hadde elendig kjemi med behandlere og pleiere. For de tingene som skulle gjøres, ble gjort. Om enn på en annen måte enn du som ikke jobber i helsevesenet hadde googlet deg frem til. Skal jeg også begynne å bruke, på NSB for eksempel, de gangene det er en sur konduktør som gir meg billett og stempler den. “Jeg fikk knapt hjelp.” Selv om alle kan se at dette er en løgn, blir det litt mer sant for hver gang det ytres. Mange fjær blir mange høner.

“Det var ingen som så meg.”

Det er kanskje ingen som så rett på deg, som snakket til deg konstant eller som hadde mulighet til å holde deg i hånda. Men: det er folk som jobber for din helse, overvåker dine vitale data på en skjerm i naborommet, analyserer dine prøver og står på for at du skal ha det best mulig når du kommer ut fra sykehuset. Det er kanskje ikke å bli sett i øynene kontinuerlig som er hovedpoenget med å være på sykehuset? Skal si dette neste gangen jeg er på Byggmakker, etter å ha sendt en for å hente noe til meg, eller fått en til å sjekke opp noe på dataen på nabokontoret. Ute av syne, ute av sinn. ” Høøøøy! Er det ingen som ser meg?!”

“For en j***** dårlig lege jeg fikk. Snakket ikke til meg heller. Så bare på skjermen.”

Spesielt brukt i møte med spesialister med en lang liste med daglige konsultasjoner. De må fokusere på det som er poenget med timen: finne ut hvordan best hjelpe deg. Ser på skjermen, studerer tester og prøver koblet opp mot pasienten i rommet. Som dessverre må lese litt i journalen mens du sitter der, for å sikre at du ikke blandes med de tre andre samme dag med lignende skader. Har kanskje ikke tid til de lengste samtalene, og oppleves som både arrogant og uinteressert. Er frekk nok til å snakke vekk historien om venstre skulder hvis du er inne for høyre kne. En hyggelig lege er dessverre ingen garanti for en dyktig lege, like lite som en som oppleves uhyggelig garantert er en elendig lege.

Jeg kunne fortsatt i det uendelige med ulike sitater som sjelden brukes om andre bransjer. 

I det du skal gjenfortelle dine møter med helsevesenet, tenk deg om en ekstra gang om du lar kjemien med de du møtte eller egne forventninger til kommunikasjon dominere. Forteller du om han forferdelig arrogante djevelen som bare var innom å stakk, eller han som var stakk fort og skyntet seg tilbake med prøvene?

De som jobber i helsevesenet er ikke roboter. Av og til har man en dårlig dag. Av og til er tankene, selv om det ikke er ideelt, i barnehagen, på dagens middag eller hos en syk slektning. Kanskje sitter også inntrykkene av den dødssyke pasienten som var inne før deg i veggene og i hodet? 

Slutt å benevne de som jobber i helsevesenet som engler og demoner! Se på jobben de gjør i stedet! Av og til må man konsentrere seg om kjerneoppgavene av jobben. Enten grunnen er tidspress, en dårlig dag eller andre årsaker.Hvis hyggelig blir den kollektive måleenheten for dyktighet i helsevesenet, er vi virkelig på feil spor.

Det viktigste er å hjelpe deg å bli frisk. Å være hyggelig er, enten man liker det eller ikke, en bonus. Helsevesenet er ikke elendig selv om noen mangler smilekurs. Hyggelig blir aldri det samme som dyktig, men hyggelig gjør det hele ekstremt mye mer hyggelig!  

Hvordan ser historien ut uten de snille og de slemme? Kan vi fortelle om helsevesenet uten å karikere et fabelvesen der jobben er redusert til engler og demoner?

Jeg jobber i helsevesenet, i et helseforetak. Dette er generelle sitater fra virkeligheten, både i møte med pasienter og i private situasjoner, og bryter på ingen måte noe taushetsplikt. Dette er mine meninger som privatperson og ikke offisielle meninger på vegne av min arbeidsgiver. Sitatene er både lest og opplevd flere ganger, og dette er et innlegg til ettertanke for deg som beskriver dine generelle møter med helsevesenet. Det er viktig å understreke at det ikke er en pekefinger til folk som har møtt feilbehandling eller blitt kasteball i systemet.

#helsevesen #politikk #helse #tanker #smilekurs #englerogdemoner #nettavisen

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg