Unne seg litt mindre?

Alle vet det jo. Det kan være en gyllen vei til mer penger igjen på konto hver måned. Men det er jo så utrolig fristende å la være. Å unne seg litt mindre altså. For å forstå begrepet å unne seg, kan en ta mange vinklinger. Og når noe kan ses på i mange vinklinger, hva passer bedre enn å putte å unne seg under lupen? Oppgaveskrivingstyle. Jepp, dette er et sånt innlegg: Ironisk aversjon mot bacheloroppgave puttet i system. 

Hypotese: Å unne seg – et symptom eller et symbol?

Metode:

Leke med ord i flere akter. Kvalitativ i den forstand at her kommer det en bråte tekst. Kvalitetssikret og gjennomgått kildekritikk i svært liten forstand.

Teori:

Å unne seg er et begrep på fremmarsj, med stadig flere tilhengere. Alderen for unning synker stadig. Tall fra varehandelen tyder på at unning er kommet for å bli, og følger en galopperende kurve. Unødig å påpeke, men den peker oppover. For å forstå unning som begrep, vil en i denne presentasjonen knytte den opp mot to av de teoriene som på verdensbasis har flest tilhengere.

Å unne seg som symptom, vil tilsi at dette er noe vi egentlig ikke liker, som vi vet ikke er bra for oss og som ikke skal vises for omverdenen.

Å unne seg som symbol vil tilsi at dette er noe vi virkelig liker, som nærer oss og som har stor betydning for andres oppfatning av oss.

I den symptomøse unningen finner vi kategorier som smugspising av potetgull(who me?), smugkjøping av grisedyr kjole som smugles inn i skapet, smugkjøping av duftlys 12 og 13, samt alle andre unnekategorier hvor smug- er prefiks.

I den symboløse unningen finner vi kategorier som overforbruk på ferie, kjøp av hus og bil i prisklasser over det vi har råd til og å legge seg til luksusvaner en ikke har sjanse til å følge opp; for eksempel utopiske spanderingsrunder på byen og galemathiasshopping på lønningsdag. Og i mindre skala: kjøpe ting en slett ikke trenger fordi det er billig og kjøpe klær til tross for at en har mengder i skapet.

Å unne seg som symbol har klart mest fotfeste i Tsjekkia, Sør-øst Asia og på Svartlamoen. Å unne seg som symptom har flest skjulte tilhengere, men det har vært observert tilhengere i Lahti, på Madagaskar og nederst i Øvre Slottsgate.

Drøfting:

Unning som symptom bør gjøre vondt, og bør fanges opp i reseptorer inne i individet på en eller annen skala, gjerne fra en til ti. Hvorfor ellers ville individet utarbeide sirlige forkledningstiltak for å skjule unningen for andre? Hvis individet vet smugunning er feil, hvorfor vil det da fortsette i samme bane? Er det programmeringsfeil på individet, eller er denne typen unning rett og slett så likt ethvert annet symptom at det eksisterer, selv som placeboeffekt? Har du telt fra en til ti for å flytte oppmerksomheten over på noe annet enda?

Unning som symbol gjør sannsynligvis veldig godt i en kortere eller lengre periode. Her vil lengden på perioden avgjøres av hvilke tiltak individet setter inn for å opprettholde unning på et eksplisitt nivå. Megaunning, om du vil. Dersom unningen utad ser ut til å avta, er det viktig å unne litt ekstra innad i unnekretsen, slik at status repareres. Unnus Maximus Symbolunning har den herlige bieffekt at den går rask og smertefullt over. Som å slå av lyset. Ved denne løsningen på unneproblematikken, er det fristende å spørre seg om programfeilen i individet kan restartes, eller vil følge individet resten av livet? Eller kan man kjøpe ny lyspære fra Visa/Mastercard/rentemaxkreditcard?

Kanskje burde hverken symboler eller symptomer være del av unningen vår i utgangspunktet?

Har disse to formene for unning noe for seg i en sammenlignende drøfting? Hva om symbolet var et symptom; at symbolunning i seg selv var noe som gjorde vondt og ble smugstatussymboler som ikke kom opp på andres “resultater av unning”-radar? Eller om symptomet var et symbol, og de tingene du ville smyge plutselig ble smurt utover som de avgjørende tingene for din offentlige presentasjon? Kanskje noen med programmeringsbakgrunn burde installere sammenlignende drøfting i individet for å få ned unning på et edruelig nivå? 

Konklusjon: Unning kan beskrives av både symboler og symptomer. Det kommer bare an på hvilke ord du velger å benytte. Et ubesvart spørsmål er likevel: Unnes det litt for mye?

Woman holding dollar sign in bubble and car
Licensed from: cherezoff / yayimages.com

Jeg er dessverre til tider både en liten symbolunner og en liten symptomunner – hva med deg? Unner du passelig eller for mye?

Reprise: Overdose design i trusa eller mitt beste studenttips.

#sparing #unne #bachelor #tull #tøys #drøfting #sammenligning #metode

5 kommentarer
  1. Er liksom ikke kommet der ennå… Det går så mye til barna, så det e liksom ikke noe igjen… hihu…
   Jaja… Kunne sluttet å røyke.. Og unnet meg litt her og der.. Så kan vel si at det unner eg meg…
   Har nok som de fleste uvaner en bør endre/forandre/jobbe med… Men den røyken har vært min bestevenn siden eg var 12… Alltid vært der får meg.. Og av og til vært sårt treng. Så det er en uvane eg ikke har planer om å slutte med… Det er MITT. Når eg jobber og dvs røyker eg ikke. Hiver i meg en snus :p
   VET det ikke er bra… Vet alt om det… Men den skal ikke jobbes med , før den dagen eg e klar får det 😉
   Som vanlig ( ofte meg) Har eg rotet meg laaaangt vekk ifra selve innlegget… :p beklager :/
   Alle trenger å unne seg noe.. Men å unne seg å spare, er jo en fin ting å unne seg og 😉
   Natta flotte deg :))

  2. Jeg unner meg iallefall ALT for mye:-( Duftelysene du nevner traff midt i blinken, mine kom i hus på fredag…. Pluss blomster for 700 kr som jeg strengt tatt ikke trenger for annet enn min egen hverdags-lykke:-) må tenke litt på dette!

  3. Siste forsøk!: Hehe, alle er der. Med jevne eller ujevne mellomrom. Men trøsten får være at det er lettere å gjøre noe med det hvis en er bevisst at det skjer. Kanskje kan en neste gang kjøpe blomster til halve prisen og legge unna resten av pengene? Eller kjøpe lys uten duft den ene gangen og spare mellomlegget? Det er mye penger å hente kun i justeringer, en trenger ikke kutte kos og trivsel helt 😉 Hverdagslykke er kjempeviktig, så å kutte til beinet på den skaper bare mistrivsel. Håper du får en flott dag 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg