Spar mange tusen på små justeringer: lån.

Mortgage headache concept
Licensed from: stevanovicigor / yayimages.com

Dette er et innlegg for deg som har huslån, for deg som en dag kommer til å få det, eller deg som bor i et hus med huslån sammen med familien din.

For å gjøre noe komplisert veldig forenklet: Har du et lån på 1 million, vil hver 0,1% lavere boliglånsrente, være verdt 1000 kr det første året. 

Du kan få lavere rente på to måter:

1. Kontakte banken din og spørre om bedre betingelser.

2. Bytte bank til en med bedre betingelser.

Legg merke til at å gjøre ingenting ikke er en av løsningene. Selv har jeg lettere telefonskrekk, hater å ringe til folk. At andre ringer meg, er derimot helt innafor. Banken min har et sånn “kryss av her for å bli oppringt”, heldigvis. Norges bank har i dag satt ned styringsrenta si, sjekk gjerne at banken din følger etter og setter ned sine renter.

Vil du regne ut nøyaktig hva renteforskjell har av betydning for hva du betaler, anbefaler jeg denne kalkulatoren: laanekalkulator.no. Der kan du plotte inn ditt lån, din rente, etableringsgebyr og termingebyr, og se hvordan små endringer utgjør en del penger over tid.  

Resten av innlegget er eksempler med utgangpunkt i et lån på 1 million og en rente på 2,5 %, skjermdumper fra nevnte lånekalkulator. De viser på en enkel måte hvordan små endringer kan utgjøre en forskjell for din økonomi.

Hvis du får forhandlet ned renten 0,3%, eller byttet til en bank med 0,3 % bedre lånevilkår, vil det over 25 år utgjøre 44882 kr.

Betale ned på boliglånet.

En annen ting det er mye snakk om i media for tiden er å betale ned på boliglånet. Har du tenkt på hva det er de faktisk sier? For å illustrere vil jeg ta utgangspunkt i det samme lånet på 1 million, med samme rente 2,5 %. Ved å betale det ned over 20 år i stedet for 25, får du et termingebyr som er 813 kroner høyere pr måned. Hvis du ser på totalkostnaden, har den gått ned med hele 75282 kr.


Begge disse momentene monner også i små doser. På figuren til høyre velger du å betale under hundre kroner mer i måneden, og forkorter derfor lånets løpetid med et helt år. I tillegg har du fått 0,1% mindre rente.Forskjellen blir 29631 kroner. Det er ganske mye penger for en liten justering fra din side og bankens side. Klarer du å finne flere enn den ene hundrelappen å legge i boliglånet hver måned, blir det veldig mye penger spart over tid.

Du tjener ingenting på å være lojal mot en bank med dårlige betingelser. Uansett hvor hyggelig kundebehandlerne er. Selv om det ikke er så spennende, skal du ikke bare ta en telefon til banken din før påske?

#bank #sparing #eksempel #rente #lån #betingelser #renteendring #telefon #tips #råd

9 kommentarer
  1. Jeg er skikkelig imponert over deg som orker å forklare dette 😉
   Forresten… jeg er superfornøyd med fleksilånet som jeg har fått nå (endelig betalt ned nok til at jeg kan få det). Da trenger en strengt tatt ikke sparekonto lengre og kan bare dytte inn alt jeg har å avse på lånet. Det er spesielt digg nå som renta er så lav og det gjelder å betale ned så mye som mulig før den stiger igjen….
   Hilsen fra hu som har høgskolekanidat i økonomi og andministrasjon men som har fortrengt det!

  2. Jeg og kjæresten har kjøpt oss leilighet og må sette oss inn i alt dette her, skummelt syntes jeg men selvfølgelig nødvendig. Da er det kjekt med tips som dette her!! Du er så god. Håper du får en fin kveld videre <3

  3. Hege Dybvig Andersen: Hehe, trenger ikke stort tålmodighet for det, bare å sette seg ned å gjøre det. Er jo ikke sånn at jeg tror at ingen vet dette, men prøver å lage det forståelig for de fleste. Fleksilån er helt gull i disse tider ja 😉 Blir mye gøy med tøy for sånt 😛 Hehe, fortrengt det faktisk, hvordan klarte du det? Jeg burde sikkert ikke skrive om økonomi i det hele tatt med min ikke-økonomiske bakgrunn, men på den andre siden er det ikke så farlig å være banal uten en lang økonomiutdannelse å måtte forsvare.

  4. Merethe Høili Johansen: Så stas med leilighet! Det blir jo kjempebra. Det er ikke så vanskelig, men mange kvier seg likevel. Det er så genialt med slike kalkulatorer, så slipper man å gå rundt å huske alle tallene, eller regne seg manuelt frem til endringene. 😉 Kjempekveld til deg også, med eller uten kjøtt, får jeg vel si 😉

  5. syntes det var vondt å studere økonomi. En null fra eller til betyr liksom ikke så mye for meg… Men i regnskapet ble det kluss gitt. Gi meg bokstaver å regne med! DA er jeg med! Jeg har ikke barn… Men de sier at smerten ved fødsel fortrenges etterhevert. Er kanskje samme effekten med min økadm utdanning! Har en interesse og passion så veier det opp for all verdens studiepoeng. Er ti ganger mer interessant å lese dine innlegg enn økonomillektyre.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg