Gjenbruksuka: Fakkeltog for pels?

Gjenbruksuke med fokus på penger. Nesten like forførende som fakkeltog for pels det. Lite gjennomtenkt og reflektert. Noe man setter igang uten tanke for konsekvenser og reaksjoner. Men de fleste av oss skjønner at det kan slå hardt tilbake. For du tramper ikke på meningene til hverken pelsmotstandere eller miljøforkjempere uten motbør.

Å skrive om gjenbruk uten å i det minste slenge på en;” ja, også for miljøet da”, på slutten er ikke så stuerent. Kanskje noen til og med finner det motbydelig? Jeg har vel nevnt forbrukersamfunnet i en bisetning, men det er det nærmeste en kan spore et miljøengasjement i denne gjenbruksuka så langt. 

Har jeg kledd på meg pelskåpe på årsmøtet til NOAH? Hvorfor er jeg så enkel? Så latterlig ensporet? Skrive om pengebruk mens regnskogen dør? Fordi jeg kan. Fordi jeg kan velge å fokusere på verdien av penger, uten å forkle det med å sende 4 forskjellige budskap samtidig. Fordi jeg tror at direkte og presist budskap funker. Og fordi penger er et incentiv som fungerer, kanskje også for å få noen til å få øynene opp for gjenbruk? 

Environmental Impact Means Environmentally Consequence And Asses
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Så før miljøforkjemperen i deg begynner å banke løs på meg: det er ikke sånn at jeg ikke bryr meg om miljø. 

Jeg er for eksempel skikkelig irritert over at deler av Oslo ikke har hverken plastinnsamling eller mulighet til å sortere matavfall. Ikke engang mulighet! Smak på den. Den største byen vår. Det burde jo være en fanesak for MDG, men jeg har ikke hørt noen har nevnt det engang.

Jeg bryr meg om hvilke spor produksjonen av min mat setter på jorda. Om antibiotikabruk, dyrevelferd, matkvalitet og ressursutnyttelse.Jeg vet hva manglende jordvern kan gjøre med landet vårt og er for langsiktighet. (Jeg bryr meg også om arbeidsforholdene til de som produserer maten vår, men det kan vi jo snakke mer om litt senere i vår.)

Jeg bryr meg om økningen i ukjente stoffer og kjemikalier, om syntetiske stoffers påvirkning på økosystemer og mutasjon, og om forsøpling. Jeg bryr meg om fremtidig kraftutbygging og nedfasing av allerede eksisterende forurensningsmaskiner. 

Jeg er interessert i utviklingen av bedre transportmidler som skåner miljøet, i byplanlegging og arealutnyttelse. Rødliste og regnskog. Artsmangfold og urskog. Skjevfordelinger av ressurser på jorda, og hvordan det påvirker miljøet. Storpolitiske maktkamper med CO2-kvoter som gissel mens de argumenterer frem hvorfor sine kullkraftverk skal fortsette drift inn i evigheten. Og gjenbruk i et miljøperspektiv for å forandre forbrukermønsteret. Til det bedre. Mindre produksjon for færre konsekvenser.

Jeg er ikke miljøpolitisk evneveik, selv om fokuset denne uken kan tyde på det. Dere kjenner meg jo ikke og kan ikke vite disse tingene.

Jeg vil også linke til mine favorittinnlegg om nettopp miljø. Og de fleste kommer fra samme blogg.

Mange som skriver om miljø har lett for å bli både konservative og lettere fanatiske i sin fremstilling. Det gjør ikke denne bloggeren. Hun skriver om gjenbruk for deg og meg. Hun løfter frem gjenbruk som noe å bli glad i. Ikke den stygge slektningen vi ikke vil kjennes med, men en nær venn. Denne måten å presentere gjenbruk på er helt unik. Spesielt når det kommer fra omtanke og ekte engasjement for miljø. 

Den beste bloggen jeg har lest om miljø, og en av de beste bloggene generelt. Variert innhold og godt språk Gleden ble derfor enorm da det viste seg at hun selv hadde samlet sammen innlegg om miljøtemaet i anledning gjenbruksuka. Så da holder det med en link.Besøk Unni på magiskliv.blogg.no

Hun har også et fantastisk apokalyptisk drømmescenario med miljøtema i et av innleggene sine, men det klarer jeg ikke å finne igjen. Elendig leter, vet. Heldigvis fikk jeg hjelp. Innlegget hører nemlig hjemme her. Det er virkelig ordkunst: La oss forhindre et mareritt.

Dette er kanskje mitt “fakkeltog for pels”, men hvis jeg kan bidra til mer gjenbruk ved å fokusere ensidig på penger, da gjør jeg det. Er du med?

#bloggsparelapp

#gjenbruksuke #miljø #magiskliv #unni #flink #MDG #NOAH 

6 kommentarer
  1. For det først må jeg si at du er alt annet en ensporet kjære Kristin! Du har en super blogg, med godt og viktig innhold! Alt du skriver er gjennomtenkt, og til inspirasjon! Og det å virkelig tenke over verdien er penger, er uhyre viktig, alt for mange glemmer det… Bloggsparelapp er en superfin måte å vise dette på!
   Og tuuusen TAKK for de fantastiske ordene om meg og min blogg! *Rørt* Og måtte nok tørke noen tårer der ja.. Du er bare så GOD! Måtte alle se det! <3

  2. Hei ! Interessant blogg. Du skriver i innlegget her ” fakkeltog for pels”. Skal det ikke heller være fakkeltog mot pels ? Fikk jo inntrykk av at du er imot pels. Personlig er jeg forundret over at flesteparten går med pels, ser sånn ut ihvertfall. Da mener jeg ikke pelskåper, men pelskanter på vinterjakker etc. Noe er sikkert imitert pels, men hvordan kan man være sikker på det ? I Kina bruker de jo hunder til pelskanter, bl.a., og de ser jo ut som fake. Hele den industrien gjør meg syk å tenke på.
   Hjemmesiden til PETA har mye god informasjon. Den fikk ihvertfall opp mine øyne for mangt og meget. Man får vel begynne med seg sjøl og bli litt mer kunnskapsrik, ikke sant ?

  3. anne: Hei Anne. Tusen takk 🙂 Nei, det er helt riktig skrevet “Fakkeltog for pels”. Hvis du leser det første avsnittet igjen, ser du bakgrunnen for det. Å starte et fakkeltog for pels er ca like lite politisk korrekt som å prate kun om penger i en gjenbruksuke, og er således en sammenligning. Referansen: “Har jeg kledd på meg pelskåpe på årsmøtet til NOAH?” spiller også på den samme sammenligningen. Jeg har ikke skrevet hverken for eller imot pels i innlegget mitt, men det er en svært effektiv sak å sammenligne med, da frontene ofte er svært steile, og har stort engasjement. Noe din gode kommentar også bekrefter. Hvis alle begynte med seg selv, uansett tema, ville nok verden blitt et mye bedre sted.

  4. Unni: Tusen takk 😉 Du er alt for snill, det var skikkelig fint sagt!

   Man får den omtalen man fortjener, Unni, og dette var veldig fortjent. Det er viktig å trekke frem det man synes er bra rundt seg, spesielt det man synes er veldig bra 🙂 Håper du får en herlig dag!

  5. Flott innlegg! Du er flink til å få frem saker! Magiskliv følger jeg daglig! En herlig blogg!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg