Stor guide til en vellykket loppemarkedtur

Uvant på loppemarked, eller usikker på om du kan finne noe som helst? Dette innlegget gir deg mine beste tips til loppemarkedet. For å kjøpe brukt er en god måte å spare både penger og miljø.

 

Planlegging

Den viktigste jobben med å gå på loppemarked starter på forhånd. Du trenger ikke forberede deg som om du skal på polarekspedisjon, men jo bedre forberedt du er, jo mindre er sjansen for at du kommer hjem med bomkjøp. Du kan selvfølgelig dra på loppemarked uten å planlegge i det hele tatt, men jeg anbefaler å planlegge.

Flea Market
Licensed from: cynoclub / yayimages.com

Først kan en stille seg selv en del spørsmål, og det er viktig at man er ærlig når man svarer. Eksempel på relevante spørsmål:

– Hva har vi nok av?

– Hva trenger vi/kunne vi trenge mer av?

– Hvilke behov har vi den nærmeste fremtid? Endringer?

– Hvilke møbler mangler vi?

– Hva skulle jeg ønske at vi hadde?

– Er det noe jeg har sett hos andre som kunne være kjekt å ha? 

– Hvilke trender ser jeg etter? Form, farge, materiale osv.

Du bør også ta en realistisk sjekk på dine egne fikse-ferdigheter. På loppemarked kan det være lett å tenke – åh, den kan jeg gjøre om til…..for den var billig, men hvis du ikke kan sy før du drar, er det mindre vits i å kjøpe tøy til å sy toalettmapper av, og kan du ikke snekre, kjøper du ikke møbler for modifikasjon. Planer er vel og bra, men de skal gjennomføres for å bli kick-ass.

Pretty woman shopping at the mall
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Praktiske tips før og underveis.

– Ha med deg en liten notisbok med mål. Mål opp for eksempel steder der de ønskede møblene skal stå. Ta med målebånd slik at du enkelt kan sjekke om noe er aktuelt. Ofte er det mange om beinet på de beste møblene, og da er det greit å kunne “sile feltet”.

– Hvis noe er nesten helt riktig: Spør deg selv om den prosenten som ikke er riktig er en dealbreaker eller ikke. “Nesten helt riktig” oversettes enten som bra nok eller helt feil, du må bare bestemme deg.

– Skal du lete etter klær til deg selv? Ha på deg noe som er lett å prøve klær over. Tights og singlet med en lang cardigan over er en kjempelurt på loppemarked, da kan du sjekke både skjørt og bukser uten å blottlegge kroppsdeler ufrivillig.

– Ha med noe å bære i. Enten en stor veske med krossoverløsning eller en ryggsekk. Loppemarked er ikke et sted for clutch, du bør ha mulighet for å ha begge hendene fri.

– Transport. Skal du lete etter møbler – ha en plan for hvordan du skal transportere de hjem.

– Å komme tidlig er en fordel, også i forhold til parkering. Det å kunne svippe ut i bilen med funn, for så å fortsette, er gull.

– Sett av tid. Å tro at du skal løpe inn, finne skatten og løpe ut igjen er litt vel optimistisk.

– Husk froskeperspektivet. Bøy deg ned og se også under bordene.

– Ha gjerne med deg en flaske vann. Mye folk og mye styr = dårlig luft. Dessuten slipper du å stå i kø i kafeen før duften av vafler knekker deg.

– Forbered lommeboka. Ha med et assortert utvalg penger. Femtilapper, tjuekroninger, tikroninger og femmere. Hvis du har tenkt å foreslå lave priser selv, hjelper det om du har akkurat. Mange loppemarkeder har også mulighet til betaling med Vipps, men innimellom kan mynter gi en bedre deal, spesielt om du har “akkurat prutbar sum”.

– Prøv å samle sammen noen ting før du betaler. Du får som regel en bedre deal på en samling ting enn enkeltting.

– Prat, vær hyggelig og smil til de du betaler til. Kan du velge, fra et økonomisk perspektiv, betal til den personen du tror har minst peiling på de tingene du skal kjøpe.

– Prioriter det du leter etter. Ikke løp rundt for å være først overalt, det klarer du ikke uansett. Let ordentlig etter det du vil ha før du går videre. På de fleste loppemarkeder pakkes også varer ut litt etter hvert, så det kan lønne seg å streife noen runder.

– Posesalg på slutten. Gjerne de to siste timene av åpningstiden, dersom de har. Utnytt hvis du har mulighet. Pris pr pose = kjøp små ting. Her kan du gjerne hive oppi litt du er “usikker på” også, hvis posen har plass. Skal du ha noe større i denne perioden, går du heller direkte til en selger å får en god pris, enn å la det fylle hele posen din. Prisene på de store tingene som står igjen går også gjerne dramatisk ned de siste timene, da selgerne er interessert i å bli kvitt dem.

 Generelt vil det lønne seg å se etter ting som du eller familien trenger eller ønsker seg. Ting du vet du kan få bruk for, ting som får deg til å smile og ting som kan hjelpe deg å dyrke hobbyene dine. For å sikre at det blir gøy er det likevel viktig å gi seg selv lov til å gjøre bomkjøp. Så lenge de ikke er for mange og blakker deg helt.

hot deal
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

Konkrete forslag til ting å se etter:

– Vesker og belter. En gjenganger også i moteredaktørenes loppemarkedtips. Vær forberedt på konkurranse.

– Klær og sko. Vit hva du ser etter og vær kritisk. Ved flekker er hovedregelen – la det gå, eller sjekk i det minste vaskelapp før du kjøper. Kåper og støvletter er kanskje ekstra aktuelt fremover, da både 60- og 70-tallet er i vinden i sommer. Nøkkelord er klær i god kvalitet. Vær også oppmerksom på klærne som ikke har WOW-faktoren: enkle turtlenecks, skjorter, t-skjorter og bukser. Livet er fullt av hverdager som trenger hverdagsklær, og en billig basisgarderobe kan du fort finne på loppis. 

– Barneklær. Spesielt brukstøy til barnehage er lett å finne på loppemarked. Pent brukt regntøy er en slager, eller utedresser. Her kan du også tenke “ikke-wow”: Strømpebukser, sokker, siklesmekker, tøfler, halser, luer, votter? Alle klesplagg som koster mye mer nytt enn brukt, men som en kan finne i god stand til en billig penge.

– Bøker og filmer. Her har de fleste loppemarked et rikelig utvalg, og svært gode priser.

– Hobbymaterialer: stoff, klær og smykker til redesign, treprodukter og porselen til maling, garn til strikkeprosjekter, broderingssett, stempel og scrapbookingutstyr. Ting som kan spraymales. Din hobby=dine tips.

– Leker og spill. Anbefaler spesielt leker og baller til sandkasse/utebruk. Klassikere som Ludo, kinasjakk og stigespill er ofte å finne. Strikk rundt esken er et godt tegn – da har giveren som regel hatt opptelling og funnet alle deler til stede. Men sjekk for sikkerhets skyld.

– Kjøkkenutstyr. Ekstra bolle eller visper til miksmasteren? Gammeldags kjøkkenvekt? Fiskespade i metall?(slår plastikk ned i støvlene) Ekstra deler til hverdagsbestikket?

Spesielt om du er student eller enda bedre, skal bli student,er kjøkkenutstyr verdt en titt. Og da mener jeg ikke nødvendigvis service eller kopper du bruker hver dag: Bakeboller? Litermål? Kasserolle? Sleiver? Bestikkinndeler til skuff? Brødboks? Ildfaste former? Grytekluter? Gryteunderlag? Alt dette koster til sammen mye hvis du skal kjøpe nytt, gode penger spart ved å utnytte loppemarkedprisene. En runde i oppvaskmaskinen eller i oppvaskkummen vil gjøre det meste klart til bruk.

– Småelektrisk: strykjern, skotørker, popcornmaskin etc. Be om å få sjekke i en stikkontakt at det funker før du betaler.

– Jule- og påskepynt, duker og gardiner.

– Oppbevaring. Kurver, bokser, skrin, avisstativ, vedkurv, plastikkurver, skittentøyskurv, emaljebokser, søppelbøtter. Ikke bare tenk ting som skal stå fremme; organisering i vaskeromsskap, garderobeskap, boden, kjelleren og garasjen?

– Ting som har vært stasobjekter hos tidligere eier har bedre sjanse for å være i god stand.

– Og til slutt: se etter ting i emballasje. Slik finner du helt nye ting på loppemarked.

 

Kunne sikkert skrevet til langt på natt. Hva synes du om denne dinosauren av et innlegg? Fikk du noen gode tips?

Les også: Kul gruppe for deg som vil spare penger.

#loppemarked #tips #gjenbruk #økonomi

17 kommentarer

Siste innlegg