Arvede klær – god økonomi i små doser!

Å arve klær er enten elsket eller utskjelt. Enten gjør du det, eller så gjør du det ikke på en måte. Arveklær kommer ofte i poser. Hvis du skal gi vekk noe, skal det være perfekt. Man gir ikke bort plagg med flekker eller hull. Eller gjør man det? Og hvem har bestemt at arving må skje i så absurde mengder?

Jeg skal gi deg historien til et enkelt arveplagg.


Denne pysjamasen fikk jeg av en av mine gode kolleger. Den var godt brukt av hennes to gutter, og hun spurte en gang ekstra om jeg ville ha den, ettersom jeg ventet en jente. Jeg sa ja, da jeg ikke er all verdens opptatt av gutte og jentefarger. Nå bruker lillebror i huset den samme pysjamasen, som fjerde eier. Fargene er kanskje litt blassere, men den er fortsatt myk og god å sove i. Mønsteret vekker fortsatt begeistring.

Dette ene arveplagget var 150 kroner jeg ikke trengte å bruke. Jeg hadde ingen pysjamaser i den størrelsen. Da jeg fikk denne, hadde jeg en, og kunne kjøpe en mindre enn planlagt.

Ikke bare penklær

Det er ikke nødvendig å gi bort de peneste klærne man eier for at det skal monne. Livet består av flest hverdager, og det ditt barn har brukt, er som regel mer enn bra nok for andres barn også. Selv strømpebukser og sokker koster penger. Det samme gjør hverdagsbodyer, luer, votter og støvler. Hvert eneste plagg man slipper å kjøpe nytt, er en hjelp til den som får tøyet.

 

Hvorfor er du redd for å spørre?

Har du en joggebukse som du tror barnet til venninnen din kan bruke, hvorfor er du redd for å spørre om hun vil ha den? Det verste som skjer er jo at hun sier nei, eller at hun allerede har nok plagg i den størrelsen. Hun kommer jo ikke til å bli sur på deg for at du ikke har samlet fullt et helt bagasjerom, det er bare en oppfatning vi har, inni oss, at arv skal skje i absurde mengder. Å slippe å kjøpe en joggebukse er 100-150 kroner, det også. 

 

Flekker og småhull?

Og ift flekker og hull- små flekker og hull på klær som skal være under andre klær – er det virkelig verdens undergang? Spesielt gjelder dette flekker mellom beina på bodyer og strømpebukser. Som regel er de overdekt av andre plagg uansett. Det er jo ikke slik at klær til små barn holder seg flekkfrie for alltid heller. Ta det med og spør. “Jeg har med dette til deg, hvis du vil ha det? Det er godt brukt og har noen små flekker som ikke går vekk, så du kan bestemme om du vil ha det.”

 

Har du for eksempel 2 bodyer, en strømpebukse, 2 par sokker, en pysj og en bukse å gi bort, er det fort 500 kr. Og 500 kr er mye penger, spesielt når det er penger du har klart å spare.

Arveplagg er god økonomi, også i små doser. Husk det!

#gjenbruksuke #gjenbruk #arv #tips 

20 kommentarer
  1. E e heilt enig. E har arva mange klær fra onklane mine, og mange av dem syns e e veldig stilige, og kanskje stiligere at dei e litt slitt. Mye av det e også faktisk fra militære, så det lika e litt ekstra godt, pluss ei gammel pilot jakke. Veldig bra innlegg!

  2. Jeg arva masse klær og andre ting når ungene var små. Supert 🙂 beste jeg visste å få var bodyer og sånne ting. Outfits fikk man gjerne i gaver, men lite av undertøy, sokker og sånt. Mye penger å spare på det ja 🙂

  3. Det er så sant, jeg er så heldig å få masse klær fra venninner som har eldre barn, synes det er helt supert, og veldig greit å ha litt ekstra klær som kan ligge i barnehagen, alt fra regnbukser og fleecejakker til gensre og sokker :)) Mye penger å spare på det :))

  4. Jeg har alltid arvet klær og leker til barna, og de lærte seg at det var “juleaften” hver gang vi fikk en sekk fra nære og kjente..DE var såå fornøyde..selvfølgelig så minsket det når de ble ungdommer..men jeg tror de tok med seg noen fra dette..og jeg er fortsatt sånn..Elsker å få sekker med klær av venner..DET er jo nytt for meg! og da gleder jeg meg over det.. Så tommel opp for gjennbruk av klær!! også..

  5. Jeg elsker å arve:) jeg arvet mye da gutta mine var små, men så blir det likssom slutt på det. Det skulle vært mer å arve for voksne og ungdom også;)

  6. Har arvet endel klær til minste jenta mi jeg også – superflott! Det eneste jeg sier nei til er sko.
   Arvetøy er flott, og så bra for miljøet og lommeboka a gitt 🙂

  7. spisogspar: Ja, det er så kjekt! Spesielt det å ha et ekstra sett regntøy til de verste “sølepyttperiodene” er nesten obligatorisk, men å kjøpe to til fullpris er iallefall ikke aktuelt her i heimen. 🙂 Barnehagebarn sirkulerer klær så fort at det blir nesten aldri for mye barnehageklær. 🙂 Håper dere får en kjempefin helg!

  8. tepausen.blogg.no: Tusen takk 🙂 Ja, det er jo så bra, en kan jo bare gi videre det som ikke passer. 🙂 Og noen av de brukte klærne mine er jeg så glad i at det er nesten komisk 😉

  9. Lisewolden: Helt enig. Heldigvis er trenden med byttekvelder, spesielt blant venninner, på tur opp i Norge. Forhåpentligvis for en se at organisasjonene kommer mer på banen også her. 🙂 Arving er topp!

  10. astmaogallergi: Ja, sko til de helt minste er vel ikke anbefalt av hverken fysioterapeuter eller lege. Jeg har likevel kjøpt et par vintersko brukt, da i kategorien: kun prøvd og vokst ut av til neste vinter. 😉 Helt enig med deg 🙂

  11. Jeg har selv arvet klær som liten og begge mine to unger har brukt arvetøy så og si hele veien. Eldste arvet klær fram til hun ble rundt 10-11 år mens guttungen min arver enda klær fra sine søskenbarn 🙂 OG jeg har gitt vekk mye av klærne til ungene mine til andre i familien igjen osv. siden jeg ikke har småbarn lengre.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg