Lesernes uke 2: Å spare på gaver.

Det er lesernes uke på bloggen, og du kan ønske deg hva som helst. Dette innlegget er basert på Ibsen sitt ønske om tips til gaver:

“Jeg kunne tenke meg et innlegg om gaver til forskjellige anledninger. Hva gir man bort til til noen som skal gifte seg, dåp, forlovelse, når noen får barn, barnebursdager, når man blir invitert på middag osv osv, listen er uendelig. Syntes dette koster fryktelig mye penger og skulle gjerne hatt noen tips om hvordan man kan gjøre det litt billigere samt noen gode ideer.”

For å starte i den ene enden – hvis man skal se på dette fra et økonomisk ståsted. Det er stort sett alltid koselig å gi gaver, men er det alltid nødvendig? Første tips for å få ned gavebudsjettet er å se på om du har noen anledninger du gir gaver som er overflødige. Et nærliggende eksempel hvis økonomien er en utfordring, er påskeegg mellom voksne som bor sammen. Kjempekoselig, men ikke nødvendig. 

En annen ting det er verdt å tenke over, er størrelsen og mengden gaver. Spesielt hvis man er bedt bort i middag, kan det tenkes at man både har med en flaske vin, blomster med kort og en konfekteske eller annet til vertskapet. Kanskje kunne det holdt med en av delene? Dette er jo et mønster som vel etablert, vil spre seg i omgangskretsen, og kanskje også en ting man kan snakke om. Hvis man har invitert fire vennepar, og de har med vin, blomster og kort til 300 kroner hver, får du gaver for 1200 kr ved å invitere på middag. Dette går selvfølgelig på rundgang, men er det nødvendig?

Noe annet mange gjør når de skal kjøpe for eksempel julegaver, er å kjøpe gaver på salg. Men fordi de fikk varen billigere, føler en trang til å fylle på gaven med noe mer. Det en da ikke tenker over, er at mottakeren oppfatter gavens verdi til å være mye større, og en kan selv ha bidratt til å eskalere verdien på gaver en skal kjøpe. Ta utgangspunkt i fullpris når du skal kjøpe gaven, det er den verdien mottakeren ser. 

Følg med på salg og kampanjer, og skriv inn de ulike gavene du skal kjøpe i en liste. Enten i en 7.sans eller på mobilen. Har du lagringsplass, er det ingenting i veien for å kjøpe en gave noen måneder før den skal overleveres. Så lenge du oppdaterer listen slik at du ikke kjøper gave til samme person flere ganger. Vær enige innad i familien hva budsjettet ligger på, og del gjerne lister. Det er ingen grunn til at damen i et forhold skal ha hovedansvar for absolutt alle gaver som skal kjøpes inn, dere får sannsynligvis en bedre økonomisk løsning ved å samarbeide om letingen. 

For å eksemplifisere utnyttelse av tilbud: på det lokale kjøpesenteret her har de for eksempel denne mandagen tilbud på skjorter på Dressmann, til 99 kroner. Skulle jeg kjøpt skjorte i gave til noen, kunne jeg spart opptil 400 kr pr gave. Det er ikke vits i å sette seg selv i en situasjon der en må kjøpe gaver på fullpris om man ikke er helt nødt.

Generelt kan man også svare de ansatte i butikk på en helt annen måte enn man vanligvis gjør når de spør om du skal ha hjelp. “Ja, jeg leter etter en gave til *kort beskrivelse av vedkommende*. Budsjettet er 300 kroner, har du noen gode forslag?”.

Man with gifts
Licensed from: gemenacom / yayimages.com

Så er det alle disse anledningene:

Bryllup er kanskje det enkleste, der er brudeparet som regel flinke til å skrive ønskeliste. Et tips her er å være tidlig ute, før hele lista er kjøpt. En kan få en viss pekepinn på stilen til brudeparet ved å se på ønskelisten. Ønsker de seg kjøkkenutstyr med detaljer i sølv, kunne kanskje en fin presskanne med sølvdetaljer passe inntil.

Hvis de ikke har ønskeliste anser jeg Hardangerbestikk som et sikkerstikk. Det har høy bruksverdi, mange ulike mønstre og kan byttes nesten hvor som helst i hele Norge. I tillegg er det ofte på 50 %-kampanjer. Isskjeene er for eksempel veldig fine, og kan brukes uavhengig av annet bestikk eid av brudeparet. En eske med 6 stk koster vel ca 700 kr på fullpris, men kjøpt på kampanje til 350 kr, er det en fin gave til en god pris. Teskjeer eller salatsett fra samme produsent er også anvendelige og fine gaver.

Dåp. Her bruker jeg å spørre foreldrene om det er noe de ønsker seg. En fin sangbok, et sett ullundertøy, et sengesett eller en barnekoffert er fine eksempler på gaver som kan kjøpes til halv pris. Har familien hage, kanskje en sandkasse?

Baby (6-12 months) close up of hand
Licensed from: moodboard / yayimages.com

Når noen får barn. Her er det også greit å spørre foreldrene hva de mangler. Klær er kanskje det vanligste å gi bort, og fullt mulig å kjøpe for en god pris, hvis man planlegger litt. Kjøper du noe klassisk, kan det fint ligge litt før det blir gitt bort også. 

Forlovelse. Her ville jeg gått for en middagsinvitasjon hjemme hos dere, om det er mulig. Eller tenkt at dette til en av de anledningene der det ikke nødvendigvis er nødvendig med den største gaven.

Barnebursdager. Her er min definitive gavefavoritt brettspill, kjøpt på halv pris. Det er mange ulike å velge i, for alle aldre og i mange prisklasser. Rundt skolestart er det ofte tilbud på skrive og tegnesaker, som også er fine gaver i barnebursdager. Hvis du tar tipset om å lage gaveliste, oppdater gjerne denne med klesstørrelsene til barna etterhvert som de vokser, slik at du kan utnytte klestilbud. Kjøp heller for stort enn for lite. Ved 3 for 2 tilbud trenger man heller ikke kjøpe alle 3 delene til samme person, men kanskje en genser hver til tre heldige?

Når du blir invitert på middag – som nevnt tidligere – ikke ha med et helt arsenal med gaver, hold det enkelt. Nå til sommeren kan man kanskje tenke alternativt og kjøpe en enkel vase og fylle med selvplukkede blomster?

En annen ting som er viktig økonomisk når det gjelder gaver, er kostnaden på all staffasje rundt. Papir og bånd er ikke så store utgifter, men dersom du kjøper et kort til 40 kroner for hver bursdag eller gave, blir det fort penger. Kjøp inn noen allsidige, enkle bursdagskort å ha liggende. Hvis du har kjøpt en gave til 150 kr og har brukt 70 kroner på å gjøre den klar til avlevering, er dette uforholdmessig så det holder, sett med økonomiske øyne.

Slå to fluer i en smekk og bruk hobbyen din til å produsere noen av gavene. Strikkede votter, hjemmelaget ørepynt, hjemmebrygget øl/vin, fine krukker med syltetøy, hjemmelaget konfekt? Det du kan lage, trenger du ikke kjøpe. 

Det ble kanskje ikke de mest kreative gaveideene, men noen tips til å gjøre det billigere ble det iallefall. Var noen av disse tipsene nyttige for deg?

#gaver #økonomi #tips

22 kommentarer

Siste innlegg