Lesernes uke 5: Å gi gaver en ny eier.

Kjartan, jagerblogg.blogg.no har levert dette spørsmålet til Lesernes uke: “E lure på om det e lov å gi vekk andre gave man har fått? At man på en måte spara på dei om man ikkje lika dei.” Og ettersom det er Lesernes uke, svarer jeg på det meste, så det er bare å melde inn i kommentarfelt eller pr melding.

Sånn umiddelbart er det jo ingenting som setter en stopper for at du kan gi videre gaver du har fått, ingen skrevne regler blir brutt. Men så er det alle disse uskrevne som setter litt kjepper i hjulene.

Personlig ser jeg ikke på det å gi en gave videre som noe annerledes enn det å bytte en gave i butikk. Forskjellen er at ved å gi gaven videre, har du på en måte byttet den i pengene du sparer på å ikke kjøpe tilsvarende gave. Sånn sett vil det være en måte å få “penger” igjen på gaver du ikke liker og som kanskje ikke kan byttes i noe du liker heller. 

Som en venninne pleier å si når jeg prøver klær hun hater: “den var veldig deg da.” Slik er det også med gaver. Fordi om man forstår omtanken og meningen giveren har hatt, er det langt fra sikkert gaven faller i smak hos mottakeren. Og dette er faktisk helt greit. Så lenge vi er ulike, kan en ikke forvente at vi skal like det samme heller. Det er hverken uhøflig, utakknemlig eller ufint, det er slik livet er.

Two radiant women choosing clothes together
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Som en tommelfingerregel kan man kanskje si at det du ville følt deg komfortabel med å bytte, kan du fint gi videre. Spesielt om det er ting du vet giveren heller ikke ville reagert på om du byttet.

Men så var det alle disse normene og etikette da. Jeg ville ikke gitt videre ting med stor affeksjonsverdi for giveren, for eksempel barnesøljen til oldemor eller lysestakene bestemor fikk i bryllupsgave, eller hjemmelagde ting giveren har lagt stor innsats i, for eksempel en kofte eller en kiste. Men det er ikke noen lov som sier at du ikke kan gjøre det. Det blir litt opp til hver enkelt sin samvittighet. Hvis jeg ikke hadde hatt plass til å ta vare på lysestakene bestemor fikk i bryllupsgave, og absolutt ikke likte dem, hadde det kanskje vært bedre å sagt dette å la noen andre i slekten få glede av dem? 

Det er også et poeng hvem det gis videre til. Hvis alle søskenbarna fikk like termoser av tante, ser det kanskje litt rart ut hvis du gir den termosen du fikk til søskenbarnet ditt i bursdagsgave? Hva gjelder forbruksvarer, som for eksempel vin og konfekt, mener jeg disse alltid kan gis videre. 

Ikke gi vekk noe du ikke liker til noen andre du tror vil føle det samme om gaven. Er det en skjorte i oransje du ikke fordrar, ikke gi den til bestekompisen som heller ikke liker fargen. Da er det faktisk bedre å bytte, eller eventuelt selge den på Finn, Kaupang eller Facebook.

Female with blank orange shirt
Licensed from: sumners / yayimages.com

Dette var mine tanker om å gi gaver videre – hva tenker du?

#gave #tips #gividere

6 kommentarer

Siste innlegg