En enkel sparestrategi for de fleste.

Det er mange måter å spare på, og det gjelder å finne noe som passer for sin situasjon. Litt på samme måte som ved vektnedgang. (En litt flåsete og mye sann sammenligning mellom sparing og slanking finner du HER). At en sparestrategi fungerer for naboen, vil ikke nødvendigvis si at den passer for deg. 

Samtidig har jeg tro på opplegg der du selv setter premissene. Selv om de fleste økonomiblogger legger regnestykket for sigaretter på bordet og forteller deg hva du sparer ved å kutte dem, hjelper det lite på sparekontoen om du ikke er villig til å ofre sigarettene. Det samme gjelder Kaffe Latte på hjørnet og kantinelunsj. Alle med et bankkort vet at det ryker litt av kortet dersom man gjennomfører disse vanene for ofte, men det vil ikke automatisk si at man kommer til å kutte dem ut, eller ønsker det for den del.

Så da kommer vi tilbake til dette å spare der du ikke merker det, og også denne gangen er det dagligvarehandelen som er åstedet. Et av mine mest leste innlegg, fra bloggdag nr 3, beskriver det å spare penger på badet uten å merke det. Den strategien jeg skal snakke om bygger på prinsippene fra dette innlegget.

Sparestrategien er rett og slett å sette opp et sett regler for seg selv. Hvilke varer du skal sette opp dette på, skal du tilpasse til din families innkjøpsvaner. Det er lettest å gjennomføre på forbruksvarer og basisvarer med en viss holdbarhet. Det er likevel mulig å gjennomføre også på andre varer, men kjøp ikke mer enn du bruker før datoen kommer/du har lagringsplass til.

For å gjennomføre dette i liten skala, trenger du ikke stor lagringsplass. En liten kasse under sengen, i boden eller oppå kjøkkenskapet holder i massevis. Så student; du kan også. 

Ta utgangspunkt i setningen: “Jeg skal ikke bruke mer enn ……….kr på *vare*.” 

Er det et familiehushold; bli enige innad i familien, og har du barn(og mann forsåvidt), gjør det gjerne til et spill. Om barna begynner å bli store – ta dem med på middagsplanlegging med regler til grunn. 

Eksempler:

 Vi skal ikke bruke mer enn 10 kr pr tannbørste/tannkrem/håndsåpe.

 Vi skal ikke kjøpe hermetikk til mer enn 15 kr pr/pk.

 Vi skal ikke kjøpe juice til over 20 kr/literen.

 Vi skal ikke kjøpe kjøtt til over 200 kr/kg.

 Vi skal ikke kjøpe frukt til over 50 kr/kg.

 Vi skal ikke kjøpe dopapir til over X kr/meteren.

 Vi skal ikke kjøpe noe mat som koster over 150 kr/kg.

Girl in a supermarket walking in supermarket with a shopping car
Licensed from: kawing921 / yayimages.com

Handelen tar kanskje litt lengre tid ved innføring av en ny regel, men etterhvert går det automatisk. Ta det gjerne gradvis dersom du ønsker å ha flere faste regler. Noen regler kan være gjeldende hele tiden, mens andre kan man ha i perioder. For det er med sparing som alt annet – en blir ikke verdensmester de første dagene, men blir flinkere av å trene enn å la være. Dessuten er det en gyllen mulighet til å bli mer bevisst hva varene du vanligvis putter blindt opp i handlekurven, faktisk koster.

Men dette er jo ikke sparing, dette er jo merkjøp? Ja, det er det. Men varer du eier, slipper du å bruke penger på en gang til. Dette gjør at du frigjør penger som du kan sette på sparekontoen. Såfremt du ikke justerer opp forbruket, vil disse vanene på sikt gi deg mer å rutte med. Og er det en ting som er sikkert om sparing, er det at det er et langsiktig prosjekt, og krever en endring i både forbruksmønster og tankemønster. På lik linje med alle andre livsstilsendringer. Med mindre du digger å impulsshoppe ting til dobbel eller trippel pris, er dette noe du bør forsøke på de varene du vet du skal ha.

Har du prøvd/vil du prøve denne strategien? 

 

Sliter du med å komme i gang, start gjerne med å lage deg en minibuffer.

Stack of coins with money tree
Licensed from: cherezoff / yayimages.com

#sparing #tips #strategi #penger #mat #husholdning #familie 

4 kommentarer
  1. Flotte tips! Jeg lever ganske så sparsommelig..kjøper det jeg kan billige..og skjeier ut innimellom..

  2. Mange gode tips her! Min erfaring er at det du skriver om at hele familien må være med på de nye “reglene” ang forbruk er grunnleggende for å lykkes! Jeg liker også godt det du skriver om å ta med barna i butikken og gjøre de beviste på handling og økonomi på et tidlig stadiet i livet. Jeg tror det vil gi dem et godt forhold til forbruk og økonomi senere i livet!

  3. dvergpinschere i mitt hjerte: Synes det høres kjempefornuftig ut 🙂 Da har man jo faktisk råd til å skeie ut også, hvis man tenker litt i det daglige 🙂 Håper du har hatt en god start på uka 🙂

  4. Ibsen: Ja, det nytter ikke å være den eneste som drar i “riktig” retning, det er helt sikkert 😉 Så bra at du er enig med meg, for dette synes jeg er kjempeviktig. Spesielt når alle fristelser rykker nærmere og nærmere, og det forbruket som frontes av idoler og forbilder mildt sagt bruker opp en gjennomsnittslønn på null komma svisj.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg