Lat som du ikke gikk opp i lønn!

Hvis du klarer deg godt med de pengene du har nå, kan du kanskje late som du aldri gikk opp i lønn? Kanskje det rett og slett er spareløsningen for deg? 

Jeg er ingen storfan av spareteknikker der hjernen ikke er ordentlig involvert, der den ikke tvinges til å innse at det spares. Men, dette er en automatisk sparing jeg digger, fordi beslutningen om å gjennomføre krever at man gjør et bevisst valg om å spare. De fleste av oss går opp i lønn hvert år, kanskje ikke så mye, men i alle fall litt.

Portrait of a businessman rejoicing
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Lat som alle endringer i lønn aldri har skjedd.

Spar penger nærmest uten at du merker det, ved å leve videre med den lønnen du hadde før endringene skjedde, og sett lønnsøkningen over på en sparekonto. Overfør de enten som fast overføring den dagen lønnen kommer inn på konto, eller en bevisst overføring. Det blir fort litt penger av det.

Når lønnsoppgjøret er klart, og du begynner å få høyere månedlig utbetaling: sett til side det som overskyter den lønnen du hadde før lønnsoppgjøret. Dette gjelder også om du får en større etterbetaling, sett det til side. Kanskje går du også opp i lønn i løpet av året på grunn av ansienitetsjustering, ansvarstillegg, eller endring av lønnstrinn? 

Eksempler:  

Du går opp 3 kr utbetalt pr time kveld. Du jobber 400 kveldstimer. Det er 1200 kr.

Du får endring i arbeidsoppgaver, går opp 250 kr i måneden utbetalt. Det er  3000 kr.

Du går opp 400 kr utbetalt pr måned. Det er 4800 kr.

Du går opp i ansiennitet , 1500 kr mer utbetalt pr måned. Det er 18000 kr.     

Du tar på deg ekstravakt på en rød dag. Sett unna helligdagstillegget.           

Salary Arrow Shows Pay Rise For Workers
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Fare for at forbruket justeres automatisk

Hvis man ikke gjør en vurdering av pengebruk når slike justeringer i lønn inntreffer, er det lett at forbruket justeres automatisk, og pengene renner ut i mange små bekker, i stedet for å la de gå til en målrettet elv. I det øyeblikk du trenger mer penger, avslutter du dette eksperimentet, og begynner å benytte den lønnen du faktisk får. Kanskje kan du prøve på nytt ved neste lønnsjustering igjen?

Dette sparetipset kan også være aktuelt i måneder med lavere skattesats.

 

Les ogsåLønnsoppgjør for nybegynnere, en enkel forklaring for lønnsmottaker og tillitsvalgt, skrevet uten unødvendig bruk av fremmedord av en ikke-økonom.

 

Følg meg gjerne på Facebook HER.

#lønn #sparing #tips #ansiennitet #lønnsøkning #sparekonto      

15 kommentarer

Siste innlegg