Norges mest uheldige selvstendig næringsdrivende?

Norsk mat og norske bønder har de aller, aller fleste en mening om. Og om du ikke har det, burde du kanskje ha det.

Har du sett slike bilder på Facebook eller Instagram det siste døgnet? De er en del av en kampanje Norges Bondelag har satt igang for å støtte norske bønder, som igjen er igang med jordbruksoppgjøret. Jordbruksoppgjøret er bøndenes lønnsoppgjør, der fastsettes forutsetningene for inntjening det kommende året.

Det er, som i alle andres lønnoppgjør, mange punkter som skal forhandles. Blant annet målpriser, hvilken garantert betaling som skal gis for de ulike produksjonene, med forbehold om et marked i balanse. Ved over- eller underproduksjon vil justeringer komme inn. Vil du se eksempel på hvordan en protokoll fra jordbruksoppgjøret ser ut, for å se litt hvor omfattende disse forhandlingene er, har du fjorårets HER.

Om du ikke har tenkt over det, er den norske bonden Norges mest uheldige selvstendige næringsdrivende. Der man i andre bransjer skrur opp og ned prisene for å sikre økonomisk gevinst når markedet svinger, eller justerer produksjonen for å holde prisene oppe, er bonden bundet til målpriser. Om det underproduseres slik at salgsprisen i et fritt marked ville skutt i været, sikrer staten gjennom jordbruksforhandlingene en stabil betaling til bonden.

Og hvorfor bruker jeg et flåsete ord som uheldig? Fordi mange i det offentlige ordskiftet og i diskusjoner oss imellom bruker det faktum at bonden er selvstendig næringsdrivende og sammenligner direkte med selvstendige næringsdrivende som er fri fra alle statlige begrensninger. Gjerne mens man slenger på en leddsetning med kritikk av subsidier til slutt. En kan ikke direkte sammenligne en som er bundet på hender og føtter av statlige avtaler, med en som kan justere produksjon og pris fritt etter markedet. Det er rett og slett det jeg vil kalle urettferdig

En annen forskjell på bonden og andre arbeidere er at bonden sannsynligvis jobber flere timer hver eneste dag som kvalifiserer til både kveld og nattillegg, utfører oppgaver som i andre bransjer ville utløst smusstillegg og har ikke sett snurten av et eneste lørdags-, søndags- eller helgedags-tillegg. Der en annen tar en ekstravakt på 1.mai for å tjene ekstra godt med penger pga tilleggene, gjør en bonde jobben som må gjøres, hver eneste dag, uten å se en eneste ekstrakrone på konto.

Jeg synes staten burde satse mer på den norske bonden, og støtter derfor bonden i årets jordbruksoppgjør. 

Kristin elsker bonden. Finn ditt nye profilbilde på Facebook på Facebooksiden til Norges Bondelag om du gjør det samme.

#støtter #bonden #NB #NorgesBondelag #Bondelaget

14 kommentarer
  1. Jeg synes det er så synd at den norske bonden blir skvist ut :/ At det er nesten kun de virkelig store gårdene som kan overleve nå i dag :/ De små detter bort en etter en :/ Håper det kan løstne seg, slik at de ikke blir helt borte..

  2. Jeg har alltid vært en stor forkjemper for bønder! <3 Det er jo faktisk de som skaffer oss den fleste maten vi har på bordet! Uten dem hadde vi ikke hadde den sikre, friske, sunne og gode maten vi har nå i dag! Norske bønder er flinke, kan jobben sin og vet å gi oss ordentlig mat! Og det BURDE de fått betalt for!! Mener jeg! 😉 Godt skrevet Krisitn!!

  3. For å sette det litt på spissen; hvis en ikke har norske bønder, må en importere alt, og hvis det plutselig skulle bli uår i utlandet (eller noe annet skulle skje), risikerer en å stå på bar bakke uten mat. En ting er at det norske klimaet kanskje ikke er så himla velegnet for appelsiner, men det går tross alt an å dyrke det som faktisk kan dyrkes i dette landet. Og dessuten hjelper jo sauene til med å holde noe av vegetasjonen nede.
   Jeg er kanskje noe “farget” siden jeg har en bestefar som var bonde, og er vant med både sauer og eggleggende høner fra barndommen av, men på den annen side ser jeg kanskje litt av verdien i det arbeidet bøndene gjør.

  4. gothicvamperstein: Helt enig med deg – det er viktig å holde selvforsyningsgraden oppe, det er en slags forsikring mot uansett hva som skulle komme, egentlig. Og nei, det blir nok ingen appelsinfarm med det første. Opprettholdelse av kulturlandskap via beitedyr er også et kjempepoeng. Norge gror jo igjen der det tidligere har vært beitedyr. Trist.

  5. Anne Grethe/FotoSeljordslia: Mhm, tror vi alle kjenner en slik bonde, hvis vi velger å se etter. Ja, det er stor forskjell på størrelsen på bruk selvfølgelig, og mange mener det er så kjempelett å være bonde nå med alle nyvinningene. Men både brukstørrelsen er endret, kvalitetskrav og dokumentasjonskrav. Så bonden blir neppe arbeidsledig selv om han/hun får litt hjelp av en melkerobot til melkingen, selv om mange synes å tro det. Jeg kjenner også mange bønder, med ulike produksjoner, og felles for dem alle er at de står på og jobber for pengene, uansett hva dagen heter og hva klokka er.

  6. I likhet med gothicvamperstein har jeg tenkt over og lest en hel del om selvforsyning og vil si at jeg er opptatt av det, for det er noe vi bør ha dersom det kommer hardere tider.

  7. eksaminere: Ja, viktigheten av selvforsyning øker på jo mer ustabil en ser verdenssituasjonen. Det er ekstremt viktig for et land å ha garantert tilgang på mat.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg