Mine beste Budapesttips.

Budapest er en by jeg har besøkt flere ganger, og en by jeg er veldig glad i. Jeg er en typisk “farte rundt”-turist, og prøver det meste, både det som kan betegnes som turistfeller og andre småperler rundt omkring. Dette er mine beste tips til Budapestferien. Dette innlegget ble til da jeg tenkte å skrive noen turtips til heldige hevhodet.blogg.no, som reiser til byen på mandag. Men, så tenkte jeg, at dette kanskje var noe som var av interesse for flere. Dette innlegget tar utgangspunkt i steder du lett kan finne på et kart dersom du leter, undergrunnslinjer og landemerker, og generelle tips. 

Budapest består av to bydeler, en på hver side av Donau, og de heter, ikke overraskende Buda og Pest. Det er lett å huske hva som er Buda og Pest hvis du lærer deg at Budasiden er den med høydene, og den siden Slottet ligger på, mens Pest er relativt flatt. Vi har valgt å bo på Pest-siden av byen, i nærheten av undergrunnstasjonen Oktogon, i bydelen Elizabetvaroz. Dette fordi i denne gaten går det mye trikk. Den ene går opp til broen ved Margaretinsel, som er Budapest mest spennende grønne lunge, midt i Donau, med kilometervis gode joggestier, små konsertplatåer og små restauranter. Trikken korresponderer derfra, etter kun en liten kryssing av veien, med trikkeruten som følger elven nedover. Denne trikken går også forbi Parlamentet, altså rett inn i Budapest’ hjerte.

Meg på utkikkspunkt over byen, med det imponerende Parlamentet i bakgrunnen. Det er den store hvite bygningen med rødlig tak ved elvebredden.

 

Undergrunnslinje 1, som Oktogon er en del av, går den ene veien opp til endeholdeplassen Heltenes Torg(Hösök Tere), som du ser på bildet under. Det er en samling av fantastiske romerske gudestatuer, og anbefales spesielt etter mørket har senket seg. Hvis en går midt mellom buene og inn i parken, og deretter følger lyset mot en liten dam med en restaurant omkranset av små lykter, finner en den beste Gulasjsuppen jeg smakte i løpet av mine turer, i meget romantiske og pene omgivelser. Prisen er litt over gjennomsnittet, men det er jammen meg opplevelsen også. Vi snakker fortsatt vel under norske priser, bare for å understreke det.

General view of Heroes' Square

Licensed from: citylights / yayimages.com

Hvis en tar undergrunnen den andre veien fra Oktogon, er endeholdeplassen hovedtorget(Vörösmarty Ter), men på veien er det også holdeplass ved den fine Operaen og ikke minst Deak Ferenz Ter, som har overgang til to av de andre metrolinjene(nr 2 og 3)

Vörosmarty Ter er et fantastisk utgangspunkt for de typiske turiststedene: den 1,5 km lange gågaten Vaci Utca, Kjedebroen, Parlamentet og St Peterskirken. Sistnevnte, avbildet under, anbefaler jeg å besøke tårnet på, det koster ikke mye, og gir en kjempefin utsikt, samtidig som du får et lite innblikk i den fantastiske kirkearkitekturen fra oversiden. Du kan faktisk vandre rundt utsiden av kuppelen. Du får også se Budapests største kirkeklokke på turen. Det føles litt overflødig å si at kirken også er vel verdt et besøk innvendig også.

St. Stephen basilica in Budapest, Hungary
Licensed from: AndreyKr / yayimages.com

Tilbake til gågaten Vaci Utca, der finner du kjedebutikker som Zara vegg i vegg med typiske turistbutikker, spisesteder og gatekunstnere. Nederst i gågaten, i motsatt ende av Vörösmarty Ter, finner du Budapests frozen bar, med is som glass, vodkasmaking, kuldegrader og obligatoriske boblejakker, og krysser du bilveien kommer du til Budapests fantastiske markedshall. Skal du ha suvenirer, er det i min mening hit du bør dra. Andre etasje i denne markedshallen er full av tradisjonelt, ungarsk håndverk: broderte silkesjal, linbluser, treprodukter, skinnvesker og mye,mye mer. I første etasje anbefales spesielt de mange krydderutsalgene, men du kan også kjøpe noe spennende å bite i der og da; spekemat, ost, sjømat, pølser eller frukt. Gode priser og godt utvalg. Selve markedshallen er også arkitektonisk interessant. 

The Freedem bridge in Budapest
Licensed from: Roka / yayimages.com

Markedshallen ligger rett ved Freedom Bridge, som er den eneste grønne broen over Donau. Som du ser går det også her trikkespor. Hvis du krysser broen til den andre siden, kommer du til det berømt Gellert Hotel, som har et av de mest berømte spaanleggene i hele byen. Dette har jeg ikke prøvd selv, men fått anbefalt av kjentfolk. Sammen med Szechenyi spa går det for å være de beste.


Budapest har flere hop on/hop off busser som går rundt på de største severdighetene. Jeg synes slike tilbud ofte er litt overprisede, men fantastiske for å få oversikt dersom du kun har noen dager til rådighet. Hvis du vurderer hop on/hop off i Budapest, er et tips at det ene selskapet har inkludert en gratis kveldstur opp til Fiskerbastionen på bildet under. Spør deg frem, for den kveldsturen er nesten verdt billetten alene. Nærmere Disneystemning kommer en nok ikke i Budapest. Fiskerbastionen ligger på Budasiden av byen, nedenfor Presidentpalasset/slottet.

Fisherman bastion in Budapest, Hungary

Licensed from: AndreyKr / yayimages.com

Slottet ser du på bildet under, sammen med den mest berømte broen over Donau: Kjedebroen. Den kalles også ofte løvebroen, og er lett å kjenne igjen på de massive løvene som står på hver side av broen.Hvis du krysser kjedebroen over til Budasiden, kommer du til en taubane som tar deg opp på slottsplatået uten å slite ut spaserskoene. Slottsplatået inneholder mye mer enn presidentpalasset, for eksempel Mattiaskirken, museer, minnesmerker etter krigen, ruiner etter tidlig bosetning, restauranter og andre turistattraksjoner, samt gir deg en fantastisk, fotografisk panoramautsikt over byen. Taubanen opp koster ikke mye, og er en kort, men litt morsom opplevelse. Anbefaler å starte dagen her, hvis du skal, for køene blir lange utover dagen.

Chain bridge and Castle
Licensed from: Jule_Berlin / yayimages.com

Budapest, Hungary
Kjedebroen, eller løvebroen. Licensed from: adamr / yayimages.com

Hva gjelder mat og drikke i Budapest, er dette billig. Kan spesielt trekke frem grillkonseptet Trofea grill. Der betaler en rundt 200 kroner og spiser/drikker det en vil fra en rikholdig buffet. Det er 4 eller fem slike Trofearestauranter i byen, søk gjerne opp på forhånd. For de autentiske matopplevelsene, må du her, som alle andre steder, litt utenfor turistgryta.

Jeg kunne sikkert fortsatt til i morgen med mine Budapesttips, for det er så mye spennende å se i denne byen. Men jeg tror jeg stopper her, for denne gangen. Men er det noe spesielt annet du lurer på, kan det hende jeg har et tips. Vil du ha et oppfølgerinnlegg, enten fra Budapest eller andre byer, si gjerne fra.

Hva synes du om slike tipsartikler?

#budapest #reise #tips #hevhodet #reisetips #storbyferie #kjempeby

18 kommentarer
  1. Utrolig fint i Budapest. Jeg var der i desember i fjord og besøkte familie der nede. Da var vi på julemarkede som lå der kirken er:) Var også innom den kirken hvor di da hadde gudstjeneste for høytiden. Så vakkert alt sammen, du burde virkelig reist ned i julemåneden:)

  2. Så mye supre tips. Var i Budapest en gang, men det var kun over to netter som reisefølge til tannlegeturist. Vi spiste blant annet på en sånn Trofearestaurant på Budasiden av Margitbroen, heter den det? Nydelig mat!
   Rett over broen der ligger også en restaurant med veldig billig, god mat og drikke.

  3. Masse bra tips! Men jeg har ikke tenkt meg dit..selv om det virker flott ut ifra det du skriver..hihih.

  4. JuliaSofie: Hørtes herlig ut 😉 Har lenge tenkt på å ta en storbytur til et julemarked, men ikke skrevet Budapest ordentlig på lista. Men jeg digger jo byen, så skriver den direkte opp på juleønskelista 😉 Takk for gode tips!

  5. Anne Grethe/FotoSeljordslia: Jepp, den Trofeaavdelingen har jeg også spist på. Margitbroen stemmer på en prikk, i hvert fall i min hukommelse 😉 Ja, det var veldig mange fin-fine restauranter i det området. 🙂

  6. Ine Therese: Det er bare hyggelig å kunne hjelpe. Det er jo ikke alt her som blir like aktuelt, men da kan hun heller plukke det som passer best. Ja, veldig fine turer, alle bildene bortsett fra det øverste er hentet fra bildefunksjonen til YAY images, så de kan jeg ikke ta noe kred for, men de presenterer byen på en fantastisk måte. Kjempefin helg til deg også 🙂

  7. For et supert innlegg! Jeg reiser til Budapest om en måneds tid, men skal kun være der en weekend. Rekker jeg alt det over på en helg?:)

  8. Aurela: Så moro at du likte det. Du rekker å se de fleste av disse severdighetene på en dag dersom du benytter en hop on/hop off buss, men jeg vil kanskje anbefale å velge en eller to som en utforsker nærmere, ellers kan det fort bli stress. Dette er den busstjenesten jeg snakker om i innlegget: http://www.citytour.hu/en , i tillegg til kveldsturen er det også en båttur på elven inkludert. Det er en fantastisk måte å se Parlamentet på, da det ligger helt nede ved elven. Og er det varmt, er det deilig å kjøle seg ned. Samtidig er det to ruter, og de overlapper på mange holdeplasser. Du får også god oversikt over hvor ting ligger i forhold til hverandre, og kan når som helst gå av bussen for å utforske, og fortsette rundturen på en buss senere. (ta godt vare på billetten) Det er lurt å starte så tidlig som mulig, slik at dere får mest mulig ut av dagen, og slipper å stresse rundt. Husk å benytt deg av de flotte restaurantene og litt god shopping også. Gled deg!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg