Bruk feriepengene, ellers forsvinner de! #Feriesparing

Skynd deg, planlegg godt og bruk opp hver krone. Poenget med feriepenger er jo nettopp å sikre en episk ferie. Tidenes om du vil, for tidenes er både på moten og “mucho importante.” Dette innlegget er det første i en ny innleggsserie om sparing jeg har valgt å merke #feriesparing.

For min del går jeg nå inn i de siste dagene med mulighet til å spe på junilønnen. Det blir lite utover grunnlønn og faste tillegg, i og med at jeg har opplæringsbehov stort sett over hele avdelingen etter to tette svangerskapspermisjoner. Men, feriepengene kommer jo uansett! For de fleste er junilønnen den absolutt største utbetalingen en får i løpet av et år. Og de fleste vet nøyaktig sum. For min del blir det i år vel 1,5 månedslønn inn på konto, som er det minste jeg har hatt i feriepenger noen gang. Igjen; svangerskap og svangerskapspenger er dårlig butikk for lommeboka.

Man on the beach
Licensed from: kamchatka / yayimages.com

Det mange glemmer når det kommer til feriepenger, er at det også kommer en vanlig lønn i juli og august. Og om man er to, har man i løpet av  de tre sommermånedene 2 lønner i juli og 2 i august, i tillegg til de minimum 3 lønner ferieutbetalingen i juni tilsvarer. Det er 7 lønner det.

Og, i motsetning til hva overskriften antyder, er ikke feriepengene penger som forsvinner fra jordens overflate om du ikke bruker dem i løpet av sommeren. Mitt tips er å prøve å sette til side 10 % av junilønnen. Får du utbetalt 30000 kr, er det 3000 kr, får du 40000 kr, er det 4000 kr. Er dere to, og til sammen får utbetalt 80000 kr, er det 8000 kr. 

Hvorfor det da, tenker du kanskje. Feriepenger er jo til for å brukes i ferien? Det stemmer, men selv om du krymper feriebudsjettet litt, vil du fortsatt få en super ferie. For hvem er det egentlig du prøver å imponere med tidenes ferie? 

Og, er det en ting som er sikkert, er det at høsten i Norge er trist, og lang. Kanskje er det et godt byks mot en ny Playstation for å gjøre hele høsten bedre? Kanskje kan de 8000 kr være 3 luksushelger på hytta i høst? Eller julemarked i Krakow med julegaveinnkjøp?

Hva om du klarte å spare 3000 kr av penger du ellers ville brukt på is, en ekstra stjerne på hotellet eller ekstremshopping i syden? Hva om du kunne gå til sjefen når sommeren er over og prikke inn fridager uten lønn for beløpet, kjøpe deg fri fra jobb litt i barnas høstferie for eksempel? Eller ha kortere dager hele den uken?

couple drinking together off same mug with straw
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Kanskje sparer du bare 500 kr av feriepengene? Hva med å kjøpe et brettspill eller to for å spille sammen hele familien? Eller legge det i en kosekrukke, slik at dere kan bestille den pizzaen dere liker så godt en dag når livet er mørkere og tristere enn midt på sommeren. Eller kanskje det blir en del av et førerkort eller et depositum som penger på ungenes konto?

Og; kan feriepengene være en kickstart på et større spareprosjekt, er det bare å ta sjansen. Ferien blir bra uansett – det er bare det at en planlegger ut fra det budsjettet en selv setter. Er det kjedelig å bruke feriepengene på ny veranda? Ja, kanskje, men hva med alle de påfølgende somrene du kan nyte en iskald glasscola på den verandaen da?

Sett deg et mål for hvor mye du vil legge til side den dagene feriepengene kommer, allerede nå. Da har hjernen din tid til å venne seg til budsjettjusteringen. Sparing handler om prioriteringer, men det er fort gjort å bli blendet av navnet på feriepengene, og derfor overdrive kosen i de få månedene, når det fornuftige kanskje er å kunne sikre hygge resten av året også?

Klarer du å spare noe av feriepengene til senere, eller er de borte når sommeren er det?

#feriepenger #feriesparing #sparing #økonomi #tips

19 kommentarer
  1. Feriepengene til gubben fikk han nå i mai og den er sikra på sparekonto etter restskatt ble betalt 😉 utenom fikk han også vanlige månedslønnen sin. Jeg får ikke før juni lønnen og planen min er å bare spare alt som kan spares av pengene 😉

  2. Takk. Dette tipset skal jeg ta med videre inn i feriepenge måneden. Tenk så deilig å kunne “veksle” inn det man sparte for eksempel i barnas høstferie – hva gir det ikke å kunne få litt ekstra tid med sine? 🖒

  3. Nyttige og lure tips! jeg liker å bruke feriepengene på ting i huset som jeg kan ha glede av gjennom hele året..feks badet, kjøkken, noe nytt man har drømt om lenge! Men man trenger jo også en god ferie! Men det er lurt å legge av litt av den som du sier! Vi hadde ikke ferie i fjor da vi hadde valper, og det var så deilig å ha penger i pluss utover høsten og vinteren..DET ga meg en ro! Så jeg skulle ønske vi kunne gjort det hvert år..men noen setter pris på en god sommerferie..så det får bli det i år! MEN jeg sløser ikke uhemmet for det..for penger er godt å ha siden også!!

  4. Jeg har allerede fått feriepengene mine og sparer de. Bruker kun pengene for å betale regninger og til ting som er nødvendige som billett og mat 🙂 skal fortsette å spare til ferien de neste to månedene .
   Ønsker deg en fortsatt god kveld <3

  5. dvergpinschere i mitt hjerte: Ja, det blir en balanse og prioriteringssak 😉 Synes det høres ut som en kjempeordning slik dere har gjort det 🙂 Penger i pluss utover høsten er kjempegodt ja. Vi hadde også det i fjor, ettersom ferien stort sett besto av amming og hjemmekos.

  6. Kathleen: Så bra, da blir du kanskje en av dem som faktisk får tidenes ferie 🙂 Kjempefin kveld til deg også, dog en påfølgende grunnet treghet i “svare på kommentarer-systemet”.

  7. Jeg håper det blir tidenes ferie. Jobber så mye jeg har lov til nå for å spare. Kan meddele at feriepengene har blitt halvert etter å ha betalt regninger :p beklager sent svar var opptatt hele igår, så da ønsker jeg deg en god dag <3

  8. Kathleen: Ingenting å beklage, innimellom er det jo slik at livet krasjer med denne bloggingen, for å ikke si hele tiden 🙂 Hehe, ja disse regningene har en lei tendens til å forsyne seg av penger om de heter ferie- eller bare vanlig lønn. Mon tro om et dressurkurs for regninger hadde vært på sin plass? Kjempefin dag til deg! Håper sola og finværet har dukket opp hos deg også 🙂

  9. Du har helt rett. Forsvinner om det er ferie- eller vanlig lønn :p
   Ja, det gjør det og jeg er så innmari glad for at sola har kommet tilbake 🙂 blir glad når været er så fint 💕

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg