Ferie: Går du i 5-eurofella?

Ferieturen er kanskje allerede i full gang, eller i det minste like rundt hjørnet? Har du lagt ferien til utlandet i år, bør du ha øynene oppe for 5-eurofella.

Er du som de fleste nordmenn på tur, tør jeg påstå at du ikke bruker så mye av ferien på å tenke budsjett og pengebruk. Eventuelt legger du inn en smalhansdag eller to på slutten, når du allerede har brukt for mye. Denne påstanden er ikke vondt ment, den er like mye gjeldende for meg selv også. Det er fristende å være på ferie fra pengebekymringer også, når man først har ferie fra alt mulig annet.

Det er bare det at det kan lønne seg å tenke på pengebruken før de siste dagene, og der det kan være lettest å kutte forbruk, er på alle de små tingene. 5-eurofella er helt hjemmelaget felle, og beskriver dette fenomenet. Det er så fort gjort å tenke at 5 euro, det er jo ingenting. Såpass bør man unne seg. Og det er her fella har deg, bokstavelig talt, i fella. 5 euro er, med dagens valutakurs, tett oppunder 47 kroner. På godt turistnorsk er det en femtilapp. Og en femtilapp her og der blir faktisk ganske mye penger i løpet av en ferie.

Rolled up Euro banknotes
Licensed from: moodboard / yayimages.com

Klarer du å finne 5 euro med jevne mellomrom i løpet av ferien du kan spare inn, er det kjærkomne penger til å for eksempel fylle kjøleskapet når du kommer hjem fra ferie. Eller, hvis feriebudsjettet er stramt i utgangspunktet, kan dere legge pengene til side og bruke det til en finere middag den siste kvelden?

Eksempler:

– Dere drikker lokal brus til middagen i stedet for Coca Cola.

– Dere velger den billigste isen i isdisken en av dagene.

– Dere bruker hotellfrokosten godt, dersom dere har den. Stå opp i god tid, drikk godt og spis godt. Sparer kanskje ikke noe der og da, men utsetter “SULTEN” på tur noen timer.

– Dere går ned til stranden i stedet for å ta taxi en av dagene.

– Dere dropper dessert den ene kvelden.

– Dere kutter ut den siste ølen.

– Du kjøper litt mindre av de tingene som “ser så gøy ut” på det lokale parfymeriet. Du hamstrer sannsynligvis ikke på Nille eller Europris her hjemme heller.

– Dere spiser pizza i stedet for biff en av kveldene, eller blir enige om at i kveld tar vi et av de billige alternativene på menyen.

– Dere kjøper de mindre fancy postkortene, og velger å sende noen færre.

– Barna får velge seg et suvenir med stedsnavnet på, i stedet for masse smånips. 

– Dere lager lunsj på verandaen en av dagene i stedet for å spise på restaurant.

– Dere spiller en runde minigolf i stedet for to.

Vacation at the beach
Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com

– Dere prioriterer mellom kamelridning, hesteridning, fotografering med papegøyer og svømming med delfiner. En trenger ikke gjøre alt, selv om turiststedene er flinke til å reklamere for alt.

– Dere planlegger utfluktene og får best mulig pris.

– Dere har med solkrem, håndklær, solbriller etc, så slipper dere kjøpe overpriset rett ved stranda. Supermarkedet på vei til stranda er sannsynligvis også en bedre deal enn strandbaren når det gjelder brus, snacks osv. 

– Tips er vel og bra, men dere trenger ikke tipse i overkant. 2-3 euro ekstra “for sikkerhets skyld”, blir også penger. Vær obs på prisene i barer, de er ofte konstruert for at nettopp du skal tipse godt. 

– Tenk over om småtteri du kan kjøpe som koster “småpenger” virkelig er verdt det når du kommer hjem, eller om det bare er gøy her og nå. 

 

Har du noen gang gått i 5-eurofella, vil jeg gjerne høre om det.

Har du et godt “5-eurofelletips” til ferien? Hvilket tips likte du best?

 

Leter du etter andre sparetips, sjekk gjerne under kategorien “Sparetips for meg og deg“. Dette er innlegg nr 88 i kategorien, så kanskje finner du et annet sparetips som passer også?

#feriesparing #sparing #økonomi #okonomi #tips #anbefaling

14 kommentarer
  1. Veldig mange fine tips 🙂 Jeg blir hjemme for det meste, har fartet litt tidligere i år…Men en liten tur til Sverige og noen småturer blir det nok 🙂

  2. Flotte tips! og mange må nok stramme inn når de kommer hjem ja..og leve neste mnd på sparebluss..jeg er en ganske “gjerring” sjel..så jeg ser alltid etter billigste alternativ..og er alltid restrektiv ovenfor meg selv..Jeg prøver heller å slippe litt taket i ferien..ihvertfall nå når vi har økonomi til det..og jeg sjeldent er ute av heimen..Men jeg lager meg et ca dagsbudsjett..også blir det litt mindre eller mer noen dager..Er nok kjent for fra barna mine at jeg er: kipern!!

  3. Søtmonsen ): Hehe, ja fellen kommer i mange varianter. Felles for de fleste jeg har gått i er at de har involvert “lekepenger”, utenlandsk valuta 😉

  4. dvergpinschere i mitt hjerte: Hehe, heller litt ekstra kjipern enn helt blakk etter ferie. Og noen innstramminger merker en jo knapt også.

  5. Mange gode tips her ja.
   Tror mange angrer i etterkant på at de ikke holdt hardere på lommeboka i ferien.
   Akkurat som om pengene ikke er verdt like mye når de er i en annen valuta…

  6. Pengesnakk: Hehe, ja, tror nok mange går i “lekepenger”-fella. All annen valuta er jo liksom ikke verdt like mye, og plutselig blir det monopolpenger, og så er de borte.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg