Sparetips til studiestart

Du er kanskje godt i gang med studiene igjen etter ferien? Kanskje har du fått “storstipendet”, eller det er rett rundt hjørnet. Dette er et innlegg med 5 små tips til hvordan du kan bruke denne større utbetalingen slik at du sparer penger og ikke minst, kan bruke pengene smartere.

 

1. Studiebøker.

At utbetalingene er større i august og januar, begrunnes delvis med innkjøp til studiene, og en stor del av disse innkjøpene kommer kanskje til å bestå av studiebøker. Her er det flere ting som er viktig å skaffe seg før en kjøper bøker: men først og fremst bør du ha oversikt og informasjon. I dette ligger det at langt fra alle bøkene som står på din pensumliste er like viktige, like relevante og like mye brukt. Felles for de fleste av dem er at de ikke er oppbrukt om de er brukt før. Bruk fadderuke eller fadderordning godt: snakk med de som har studert dette før deg, kanskje noen av dem har fine, brukte bøker? Eller kan fortelle deg at den ene, grisedyre boken brukes det bare ti sider av, og at du kan låne den på biblioteket og lære deg det på en helg? Benytt også studiestartstilbud eller januarsalg til å kjøpe forbruksvarer som for eksempel kladdebøker.

 

2. Kjøkkenutstyr

Hva er dine svakheter på kjøkkenet? Og da mener jeg ikke: kan ikke bake brød eller lignende, men hvilken mat liker du aller best? Det er nå du kan legge litt i en brødrister, et toastjern, en kaffetrakter og termos eller hva det nå er du vil ha. Kanskje en mixmaster eller en brødbakemaskin om du vil? Her snakker jeg om engangsinvesteringer som kan påvirke matbudsjettet ditt i studietiden. Tørre brødskiver i et toastjern eller en brødrister kan stoppe turen innom kiosken, og en termos med kaffe hjemmefra er garantert billigere enn å kjøpe i kantine eller på 7 eleven.

money
Licensed from: Pakhnyushchyy / yayimages.com


3. Basisvarer

Bruk noen hundrelapper på å fylle på med de kjedelige tingene. Bruk gjerne appen mattilbud og andre tilbudsaviser. Hygieneartikler, toalettpapir, mel, suppeposer, havregryn, hermetikk eller pasta. Ha noe i skapene som det kan lages mat av, selv uten å dra på butikken. 

 

4. Festvaner

Denne er vel kanskje en indirekte en, men fortsatt så viktig at den får plass i dette innlegget. Start de gode festvanene allerede fra første uke etter ferien. Ha det fantastisk moro, bli kjent med nye mennesker, vær sosial, le og møt din store kjærlighet(?). Men du trenger ikke helle champagne på gulvet eller kjøpe ekstremt mange av de glorete paraplydrinkene. Og du trenger heller ikke kjøpe dyrere enn du trenger, hverken av nattmat, transport, drikke, snacks eller antrekk.

 

5. Klær 

Dette er kanskje et punkt som vil overraske mange, for det er jo nettopp dette de fleste overforbruker på når studielånet kommer. Men bruker du pengene smart, er det ingenting i veien for å bruke noen av storstipendpengene på klær. Men; tenk på bruksverdi. Kjøp en jakke som varer, gode sko, bukser og øvrige basisplagg. Tenk kombinasjoner, og har du ikke en joggebukse eller et godt pledd til de lange, slitsomme studienettene, kan du kanskje investere nå. Forøvrig er det, fra et økonomisk ståsted, smart å tenke funksjon og pris foran utseende på enkelte ting. For eksempel er et pledd like varmt om det er ensfarget som et med trendy ugler. Og; hvis en tenker på de viktigste stilikonene akkurat nå, er de stort sett hyllet for sin evne til å sammensetninger og kombinasjoner, ikke fordi de eier akkurat det eller det merkeplagget.

Kjære student, lykke til, og kos deg masse med studiene. Det beste studenttipset mitt finner du HER, og skulle du ønske å lese mer om sparing fra forskjellige vinkler, direkte fra en ikke-økonom, ta deg gjerne en rundtur. 

 

Kan et fireukers sparekurs være noe for deg, finner du det HER.

#student #tips #sparing #spare #studier #studiestart #stipend #lanekassen

21 kommentarer
  1. Som student(for første gang på over ti år – wææææ), var disse fine tips 🙂 Og noen er allerede fulgt 😉 Fant gode joggesko på tilbud i dag, ikke det merket jeg originalt ville ha, men like vel en god del billigere, og jeg vet at det er sko som funker for kroppen min. Har også blitt tipset om ibok.no når det kommer til bøker, men er ikke helt overbevist enda – da jeg har sendt to mail ang bøker og enda ikke hørt noe tilbake.
   Takk for mange fine tips 😀

  2. Tusen takk for tips! 😀 Jeg kommer virkelig til å trenge det nå 😀 Jeg blir jo student til neste uke ;o Og er allerede på utkikk etter en liten helgejobb, siden stipendet er ikke akkurat så mye å skryte av ;o Så disse tipsene er supre 😀

  3. Jeg håper jeg får nytte av det første tipset ditt! I fjor da jeg tok et forkurs kjøpte jeg alle pensumbøkene på første dag helt nye i bokhabdelen. Et par dager senere fant jeg ut at det var haugevis med folk som hadde gått det forkurset året før som ville kvitte seg med sine, ganske lite brukte bøker.
   Jeg får prøve å lære av den feilen, og av tipset ditt i år! 🙂

  4. Kan bare si AMEN til alle som skal begynne å studere og ser dette. For det å slippe FOR mye studielån er lurt. Jeg studerte i mange år, har hatt lån opp mot 300 000 og har nettopp, etter 25 år med betalinger, kommet UNDER 100 000… Så tenk på det NÅ, det er lurt 😀

  5. Den Rutete Skjorta: Kjempespennende med studier, det klarer du som bare det! Men skjønner det er en uvant situasjon, hjelpes min så tøff du er! 🙂 Håper oppstarten har vært snill med deg og at det blir like bra og bedre enn du hadde tenkt.

  6. Søtmonsen ): Stemmer – du blir jo også student nå – kjempespennende! Deltidsjobb er en god supplering ja, for stipendet er ikke fantastisk nei. Men med noen deltidskroner blir det slett ikke verst.

  7. Fyrstikkeske: Hehe, ikke sant. 🙂 Tror de fleste har gjort dette eller lignende, så det er greit å huske på. Selv om man innimellom blir litt ivrig etter å komme i gang og plutselig har kjøpt bøker nye likevel. 🙂 Masse lykke til med studieåret, du har kanskje startet denne uken?

  8. Har selv satt opp budsjett slik at jeg viste hva storstipendet mitt skulle gå til. Var veldig nyttig for da vet jeg at jeg har fått med det jeg trenger, og at jeg har råd til det. Mange flere gode tips her også. 🙂

  9. Jeanett Michelle: Kjempelurt med budsjett 🙂 Du er kjempeflink og strukturert – dette blir det prima student av 🙂 🙂 Håper Trondheim er snill med deg.

  10. Ingrid; voksen tilslutt: Tja, glemte er vel kanskje ikke helt ordet, men det er helt riktig at jeg ikke har skrevet om buffer i dette innlegget. Ikke skrevet så mye om det i det hele tatt heller, for å være ærlig. Det nærmeste du kommer oppsparing i tradisjonell buffer på denne bloggen er vel dette innlegget: http://sparing.blogg.no/1455445255_buffer_for_alle__en_s.html

   Når det er sagt, jeg hadde buffer gjennom studietiden, da også basert på sommerjobbpenger og helgejobbpenger, satt på en konto uten kort og til bruk ved behov. Og da behov definert som det opprinnelige, ikke “den MÅ jeg ha” om et eller annet random klesplagg.

   Så bra! 😀

  11. Jeg måtte få rotfylling som bursdagsgave et år fordi jeg IKKE hadde buffer. Heldigvis hadde foreldrene mine råd til den ekstra kostnaden. Jeg er bare lykkelig det gikk så bra som det gikk under studietiden min!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg