BSU-sparing del 2: Motivasjon og teknikk

For noen går det å spare penger helt naturlig, forbruket er rett og slett mindre enn det inntekten er, og det står igjen penger på konto hver måned. For andre er det kanskje ikke helt sånn? Kanskje er det lite penger igjen de siste dagene, kanskje er det helt tomt noen dager før den kjærkomne lønna kommer på konto igjen. 

Motivasjon

Der sparing ikke kommer naturlig, handler det i stor grad om prioriteringer for å få det til. Min påstand er at alle kan spare noe, såfremt prioriteringene som gjøres pr nå gjøres annerledes. Og det kan like gjerne starte i dag. Men; for å permanent endre på prioriteringer, er det viktig å finne en motivasjon som fungerer for deg. Og ved sparing i BSU-konto, bør denne motivasjonen være en motivasjon som varer en stund, for her er det snakk om å spare et betydelig beløp over flere år.

Det du bør tenke på da, er hva som motiverer deg til andre ting. Er det resultater? Fremgang? At andre kan se fremgangen din? At du kan visualisere og drømme deg bort? For å finne den riktige for deg, kan du tenke på hva som motiverer deg til å for eksempel gjøre det godt på skolen, holde huset plettfritt, trene, gå ned i vekt eller andre ting som krever innsats. Nøkkelen ligger i å identifisere hva du skal vektlegge for at motivasjonen for sparing ikke skal være forbigående.

For eksempel, er du en person som motiveres og inspireres av andre bloggeres inspirasjonsbilder, hvorfor ikke finne noen bilder av drømmehuset ditt å bruke som motivasjon for BSU-sparingen? Kanskje du kan ha bilde av ditt drømmebad eller drømme-walk-in-closet på bankkortet ditt, for å minne deg selv på at du kommer nærmere drømmen for hver gang du ikke velger å bruke kortet på andre ting? Eller ha et bilde hengende på kjøleskapet, et bilde på badespeilet, limt utenpå avtaleboka eller andre steder du ser ofte. Kanskje er dette også noe du bare kan gjøre i starten av sparingen, da visualisering kan gå automatisk etter noe påminning.

walk in wardrobe
Licensed from: epstock / yayimages.com


Motiveres du derimot av resultater, er det viktig at du setter opp oppnåelige delmål på veien, kanskje så oppdelt som i uker i starten. Dette for å kunne vise for deg selv at dette er både gjennomførbart og noe du er flink til. For skryt kan også være en motivasjon. Er dere to som sparer samtidig, pass på å skryt litt av hverandre, for det er langt fra alle som klarer det dere driver med. 

Lær deg å se på økning i saldoen på BSU på lik linje som annen fremgang, som for eksempel økning i XP i et spill, som fremgang i strikkeprosjektet eller som fremgang i oppussing. Klarer du dette, vil det være mye lettere å motivere seg selv til å fortsette enn om du fokuserer på at det fremdeles ikke står veldig mye penger der. For la oss være ærlige: du får ikke flere hundre tusen kroner på konto i løpet av den første uken.

Teknikk

Sparingen i BSU bør du gjøre til en vane, litt på samme måte som det å betale regninger bør være det. Hvordan du velger å spare, bør du selv finne ut av, ut fra din egen hverdag. Det du kan finne ut av, er hvor mye du ser for deg å spare, og på hvilken måte du tenker å finne disse pengene. 

Golden coins with money tree
Licensed from: cherezoff / yayimages.com


Noen hjelpespørsmål på veien:

– Vil jeg spare jevnt hver måned? 

– Hvilke måneder får jeg mest utbetalt?

– Kan deler av skattepenger eller feriepenger spares?

– Kan jeg prioritere bort noe av det jeg bruker penger på i dag?

– Kan jeg heller øke inntekten for å unngå å bortprioritere noe?

– Hva vil jeg ofre for å realisere boligdrømmen?

Er din teknikk å trekke et beløp hver lønningsdag fra lønnskonto og inn på BSU-konto? Dette passer typisk dersom du bruker det som er på konto dersom det står igjen penger, men er relativt flink dersom du ser at saldoen nærmer seg null. Da gjelder det egentlig, litt flåsete sagt, å late som du aldri har fått de pengene i lønn som du har satt inn på BSU-konto.

Er du en som er topp motivert i starten av et prosjekt, og dabber gradvis av? Da kan det lønne seg å dele opp beløpet du har tenkt å spare i ulike deler, slik at du sparer mest de første månedene, og deretter mindre og mindre. Dette passer typisk dersom du trenger gode resultater i starten for å se at det i det hele tatt nytter.

Er du en som er vant til å mislykkes og gi opp på spareprosjekter? Da kan det lønne seg å dele opp beløpet du har tenkt å spare i ulike deler, men her begynne sparingen med de minste beløpene, for deretter å øke på. Dette for å bygge opp selvtilliten på at dette er noe du klarer, og omprogrammere hjernen din. Oppnåelse av stadig økende delmål kan også være en stor motivasjon.

Er du en som ikke er så sikker på at du klarer å spare i det hele tatt? Start helt på null, sett unna det du klarer, uten en pressende målsetning for deg selv. Men; si til deg selv at klarte jeg 537 kroner denne måneden, er målet å slå det beløpet neste måned. Du klarer det, det er jeg helt sikker på, om enn bare med en krone. Legg press på deg selv, litt og litt, og vær stolt av hver eneste krone du klarer å legge unna. Det er en krone mer enn de som aldri prøver!

 

Masse lykke til med BSU-sparing eller annen sparing! Fikk du noen tips i dette innlegget?

 

PS: Trenger du noen helt konkrete teknikktips for å komme i gang, har jeg skrevet noen innlegg om dette også:

Spill deg til flere sparepenger / Lat som du ikke gikk opp i lønn / En enkel sparestrategi for de fleste /

Er det vits å starte sparingen med en krone / Diett for lommeboka /

#sparing #bsu #tips #motivasjon #strategi #teknikk

7 kommentarer
  1. Takk for et godt innlegg med mange gode tips. BSU er gull verdt ved huskjøp (jeg skal snart bruke min for å betale ned huslån). Flere av disse tipsene, spesielt det med motivasjonen og klare å slå seg selv – kan brukes andre steder – min første tanke var at dette burde jeg bruke på studiene og selvdisiplinen der 🙂

  2. Kjersti: Så hyggelig at du likte det, og så bra at dine BSU-penger snart skal hjelpe til med huslån. 🙂 Du sier noe der, det har nok noe overføringsverdi til andre områder også, ja. Masse lykke til med studiene – med god innstilling og interesse kommer en veldig langt 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg