Bruker du for mye penger på julegaver?

Så du hvor stor den pakken var? Prikker litt i fingrene før du åpner den til slutt, og etterpå sveiper tinntallerkenene over berget av julegaver. Det som du har fått hjemme på ditt eget bjerg. Har det ikke blitt enda større enn i fjor? Bruker du mer enn du strengt tatt trenger på julegaver?

 

Når i huleste huttiheita har vi tenkt å innta bremser og fornuft på julegavehandel? Før eller etter julehandelen har gått over alle nissestøvleskaft?

 

Altfor liten gave...

Kanskje kjenner du deg igjen i følgende scenario: Du finner en perfekt julegave på salg, til la oss si 150 kr. Veiledende pris på varen er 450 kr. Kupp! Passer ypperlig til onkel. Og ferdig med det. Så går du innom noen butikker til, og julegavehandelen har gått intravenøst. Det er hakket lenger inn enn under huden. Og der, innimellom fiskekroker, olajakker og porselensnisser, får du den strålende ideen: “Det ble jo altfor liten gave til onkel det der nå”. 

Christmas gifts
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

 

Derfor kjøper du et fiskesluksett som også er nedsatt til halv pris, la oss for ordens skyld si 150 kr der også. Nei, har ikke peiling på fiske, beklager på forhånd for min gjettekonkurranse ift pris. Du har da betalt 300 kr for en gave som har kostet 750 kr. Og 300 kr er igrunn det dere pleier å kjøpe for.

“Kjempekupp – dæven så lurt! “

 

Vel, verdien på varer minker ikke fordi du har kjøpt de på tilbud! 

Julehandeleksplosjon i samvittighetens bakgård

Det er ikke rart julehandelen eksploderer hvis vi alle sammen går rundt med dårlig samvittighet ovenfor den som får gaven fordi vi har klart å kjøpe den på tilbud. Og denne dårlige samvittigheten oversettes i å kjøpe enda mer på tilbud. Få enda mer dårlig samvittighet.

Dette blir en ond sirkel som går annenhvert år. I år vil onkel, og tante, komme frem til at du har kjøpt for langt over 300 kr, og neste år får du større gave. Det året vil du komme frem til at ohoisann, nå har vi funnet frem stortromma, og har det i mente til året etter. Sånn vokser gavene og gavebudsjettet og vi “skjønner ikke hvorfor det har blitt sånn”.

Spar pengene?

Du har de pengene du har til rådighet. Om du velger å la den dårlige samvittigheten for at du finner ting på tilbud føre til en stadig eskalering av julegavestørrelser, eller rett og slett bruke de pengene du sparer fordi ting er på tilbud til noe helt annet, det er helt opp til deg. En bok til 300 kr, er en bok til 300 kr uansett om du betalte 99 kr.

Skudd i blinde, men kanskje skulle du vurdere å spare pengene i stedet for å la samvittigheten din overtale deg til å kjøpe enda mer?

 

#sparing #julegaver #julehandel #gaver #pakker #samvittighet

 

6 kommentarer
  1. Kjempe bra poeng. Jeg gjør akkurat det samme. Jeg kjøper basert på prisen, ikke basert på verdien av gaven. Og det kan jo gå begge veier. Hva om du kjøper en dyr gave som absolutt ikke er verdt det for mottakeren? Søsteren min og jeg fikk for ganske mange år siden klokker av mamma og pappa til jul. De var det nyeste, flotteste og mest moderne hadde de blitt fortalt i butikken. De var også like store som hånden de skulle henge på. I romjula var både søsteren og jeg innom butikken for å bytte, som også hadde vært noe foreldrene hadde passet på. Og begge to kjøpte de minste klokkene de hadde. Hadde vi ikke kunnet bytte gaven hadde verdien på gaven vært høy, men verdien for oss som mottaker lav. Jeg må prøve å huske det nå som jeg skal ut i julestria.
   Takk for et flott innlegg!

  2. Ja det er nok mange som tenker sånn..Men jeg er glad når jeg finner noe på tilbud..og jeg tenker før pris..for vi har avtalt en pris i familien..på ca 200kr..og noen av de voksne har vi kuttet ut..ble jo bare å bytte “pynteting” som man egentlig ikke trengte..Men blir jo akkurat som du sier..vist man kjøper noe som egentlig koster mer.så føler den andre at den har gitt lite…også blir det mer og mer…Her i huset, så vet ungene at om vi har dårlig råd..så blir det ikke den store presangen..men har vi det romslig et år…ja da kan det bli litt mer..Det er tanken som teller prøver jeg å si…Men vet at det er som du skriver her….:-) Ha en god kveld!

  3. Jeg orker ikke pengebruksfesten som jula har blitt. Jeg er vokst opp på 90-tallet og annonser før jul som “Macbook til 10 000 til ungdommen i huset” er latterlig i mine øyne. Syns i alle fall det ble latterlig i dag som jeg gikk gjennom gågata i sentrum hvor det er tiggende damer mellom annenhver butikk og nordmenn setter kjøpsrekord hvert år på Black Friday og i desember. Et sted på veien glemte vi hva jula handler om 🙂

  4. Ingrid; voksen tilslutt: Tusen takk 😀 Veldig godt poeng det med å faktisk tenke på den som skal få gaven, og ikke lytte høflig til det de i butikken mener er best. Det er jo ikke de som kjenner vedkommende 🙂 Håper du har en så stressfri adventstid som mulig 🙂

  5. Toini: Du har så rett i at det er tanken som teller, og alle vet jo det, innerst inne. Men av og til er det litt fort gjort å glemme det når en står og skal kjøpe julegaver. 🙂

  6. Iselin Mathilde: Det tror jeg du har veldig rett i at mange har glemt. Vi stresser sånn med alt det media og butikker forteller oss at vi “bør og må”, at vi glemmer litt det vi og familien har lyst til og bør 😀 Jeg blir også kvalm av julegavetipsene til enkelte kjeder, det er jo ting som koster en månedslønn. Helt vilt!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg