“Det er jo bare å sette unna penger”

Eller? Henda i været, applaus og ferdig med den saken. Nå har vi jammen klart å spare oss fandenivoldsk rike hele bølingen. Nå vet vi endelig hva som skal til. “Du får bruke mindre enn du tjener da vettu”. Sherlock, Derrick og alle andre detektiver trenger ikke etterforske denne her…

Alle vet at de kan spare

Min påstand er at alle vet at det går an å spare. Det er bare det at for få gjennomfører.

Du kjenner sikkert noen som har lest fjorten og ei halv bok om selvutvikling, men ikke utvikla seg en millimeter? Eller har tre eksotiske kokebøker stående i hylla over kjøkkenbenken, men fortsatt bytter på kjøttkaker, sodd og pannekake til middag? Litt sånn blir det med sparing også. Vi må gjennomføre.

Vet du ikke hva sparing er?

Jeg tør vedde på at de fleste som ikke klarer å spare, ikke er i en situasjon der de ikke vet hva sparing er. “Nei, det var faktisk helt nytt for meg at for å spare, kan en ikke bruke pengene på andre ting samtidig.” Aldri hørt det før. Ikke brukt som unnskyldning engang.

 

Så, hvorfor gjør vi det ikke?

Jeg tror mye her handler om innstilling. De fleste økonomer går hardt ut mot alt de finner unødvendig, som den kaffe latten du elsker,  smågodtet til ungene, treningssenteret du er omtrent like fast inventar som tredemølla på eller kinoen du bruker til rekreasjon. Det skal bort. Absolutt alt. Finito, never to be seen again. 

Det er det samme som å si at sparing, det betyr ikkenoe kos det. Og det høres jo ut som et ukoselig konsept du lengter etter å prøve, eller?

Hvis hjernen din først har fått det for seg at sparing er utrivelig, ikke gøy og noe som drar deg ned, kan du banne på at den vil motarbeide ethvert forsøk på å spare. “Jeg må vel kunne unne meg en sånn, “dette fortjener jeg”, “nå har vi vært så flinke at…” , “denne har kostet mye mer” og ” en må sløse litt”.  Også sitter du der da, to måneder inn i spareprosjektet, med tom konto igjen og gir opp. 

 

Du gir opp fordi spareplanen din ikke var gjennomførbar. 

Og

fordi hjernen din ikke syntes sparing var noe kult.

 

Du er nødt til å tenke langsiktig, både i hvordan du sparer og hva du sparer til. Du må få hjernen din med på lag at dette her sparingopplegget, det er råkult. Ellers blir du en sånn jojo-sparer, der kontoen går opp og ned oftere enn sesongskiftene.

 

Sparekollektivet er Facebookgruppen for deg som har lyst til å bli flinkere til å spare penger og finne din kule måte å spare på. Gruppen finner du HER.

Cash Money Woman
Licensed from: keeweeboy / yayimages.com

 

 

10 kommentarer
  1. Her var det mye bra. Underbevisstheten er nok godt delaktig i om sparer eller ikkje ja. Eg tror at det er akkurat det samme problemet med studier. Når du tenker langsiktig og har satt deg store mål, vil du helt automatisk begynne å lese, uten å prøve å vri deg unna hele tiden.
   Dersom du har tanker om at sparing er viktig for framtiden din. Da begynner du også å spare.
   Et viktig innlegg dette. 🙂

  2. Personlig Utvikling: Tusen takk 😀 Ja, du vet nok mye mer om underbevisstheten enn meg, så veldig spennende at du også tror det samme som meg 🙂

   Håper du har en herlig fredag, med masse dopamin 😉

  3. Men spennende blogg dette her. Vi trenger mer kunnskap om sparing og økonomi.
   Eg har vært litt lite aktiv med blogging i det siste. Har hatt så mye å gjøre med leseprosjektet mitt.
   Håper også du får ein fin helg.

  4. Kan nok være vanskelig å komme igang, ja. Men min erfaring er at motivasjonen øker betydelig når sparesaldoen øker! Morsomt når en faktisk ser at pengene vokser.
   Fin blogg du har som jeg kommer til å titte innom framover😊

  5. Sam: Ja, en blir mer ivrig når resultatene kommer frem fra hjørnet, det er helt sikkert 😀 Tusen takk, så koselig at du vil komme innom på besøk. 🙂

  6. Personlig Utvikling: Jeg er enig med deg der ja. Du har jo litt å gjøre med leseprosjektet, men legger du inn innsatsen der, vil det nok betale seg veldig, tror jeg 😀

  7. Personlig Utvikling: Ja, det tipper jeg nok 😀

   Planen er å ha både kristin.blogg.no og denne, og skrive på den inspirasjonen passer til. Kommer nok likevel til å ta litt juleferie på begge to i år 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg