Hei du med null kontroll på lønna!

Kleshengeren dirrer sikkert enda etter du nappet ned jakken med bestemte bevegelser. BILLIG! Venninna di var også enig. Billigbriller på, shopping på. Men hvor går egentlig grensa for hva som koster mer enn det smaker? Venninna di sier 500. Du sier OK. Eller? 

Har du ingen konkrete svar i din egen økonomi, men vet hvor tom kontoen til venninna di var ved sist kafebesøk?

Jeg synes ikke det er rart i det hele tatt. Vi bor i et samfunn der vi ikke snakker om penger og lønn oss imellom. Bare hvis vi mangler penger, eller har mye. Snakk om penger får ofte en av to reaksjoner: “Herlighet som du skryter da” eller “herlighet som du syter da”. Ingen av de egnet som økonomisk rollemodell.

For hva skal du sammenligne med?

Jeg mener du skal sammenligne med deg selv. No brainer, sier du, men da vil jeg hive inn ei dugelig håndballfinte:

vet du hvor lenge du må jobbe for å sitte igjen med en hundrelapp mellom henda? Vet du hvor mange dager du må jobbe for å dekke husleia di? Eller hvor mange minutter du jobber for å betale lunsjen din?

 

Ikke?

Hadde det ikke vært lettere å sammenligne om ting var verdt det hvis du hadde svaret på disse spørsmåla? Å svare på om ting er dyrt eller billig for deg, ut fra din lønn?

 

Jeg tror svaret på disse spørsmåla er to store JA!, og derfor har jeg laget enda en sånn kul gratisting til deg.

Piggybanks Fighting Over Money Shows Investment Decisions
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

 

Du hata sikkert excel like mye som meg på skolen, men jeg har altså tatt meg den frihet å gjøre all jobben for deg. Lage et regneark som gir deg en haug med funfacts om lønna di. Det eneste du skal gjøre er å fylle inn fire tall, så får du for eksempel vite hva timelønna di er utbetalt etter skatt, hvor lenge du må jobbe for å sitte igjen med 2500 kr osv. Og hvor lenge du må stå på for hundrelappen.

I tillegg har jeg lagt inn en bonusdel, der du kan skrive inn summen på en vare du tenker å kjøpe, og få ut hvor mange minutter, timer eller dager du må jobbe for å ha råd. Fordi det er lettere å spare hvis en har sin egen økonomi å sammenligne med!

Få et konkret forhold til dyrt og billig, slik at det ikke lenger er abstakte begrep. Da blir det mye lettere å forholde seg til.

Jeg synes det er kjempelurt, kanskje gjør du også det?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }
/* Add your own MailChimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Ja takk, send meg “Funfacts om min lønn”

* indicates required
 
 

(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]=’EMAIL’;ftypes[0]=’email’;fnames[1]=’FNAME’;ftypes[1]=’text’;fnames[2]=’LNAME’;ftypes[2]=’text’;}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Ved å melde deg opp, vil du i tillegg til funfacts-verktøyet, få sparetips i innboksen din innimellom. Finner du ut at det er totalt bortkasta, er det bare å trykke unsubscribe nederst i hvilket som helst kjærlighetsbrev.

Kommer du ikke i gang med sparinga, kan du ta mitt glovarme og nystekte minikurs. Det kan du lese mer om HER

Sånn ser det ut, og er kjempelett å bruke, selv for deg som HATER excel. Skriv inn i de rosa rutene, resten oppdateres automatisk.

#sparing

8 kommentarer

Siste innlegg