Er du for lat? (aktiv vs passiv sparing)

Autotrekk over til en annen konto på lønningsdag og småsparing ved hjelp av kort er de vanligste passive spareformene for folk flest. Men hvorfor bør du heller prioritere aktiv sparing, når passiv er så mye mer lettvint? Jeg mener aktiv sparing er lurere, og her er mine grunner.

 

Vanene dine blir til av det du gjør. 

Nå kan du selvsagt argumentere med at hvis du har et autotrekk hver måned, er også det noe du gjør. Greit nok, men: hjernen din er ikke involvert. Det er noe av cluet med passiv sparing, at du ikke skal trenge å tenke på det, men er nå egentlig det så lurt? Hvis du vet at du skal sette av 3000 kr fra lønnskonto til sparekonto når du får lønn, er det ikke lurere å la hjernen din få det med seg? Hvis du aktivt går inn og overfører disse pengene selv, vil du dessuten føle på en mestringsfølelse ift egen økonomi som et autotrekk aldri kan gi deg. En vane blir heller ikke innført før du har repetert handlingen mange ganger.

Kristin! Resultatet blir jo det samme om banken eller jeg flytter de 3000 kr? Jepp, men hvis du selv gjør det, setter du sparing på agendaen i underbevisstheten din. Hvis underbevisstheten din forbinder sparing med at du er stolt av deg selv, føler mestringsfølelse og er fornøyd, vil den være raskere til å foreslå sparing som et alternativ når du står med den aaaaaltfor dyre jakka i hånda, enn hvis sparingen din bare er noe “banken driver med”.

Ta med hjernen og underbevisstheten på laget når du skal spare.

mother and daughter
Licensed from: dolgachov / yayimages.com

 

Du får ikke personlig forhold til sparing lenger

Husker du når du var liten og løp med skinnende småmynt bort til sparegrisen? Hvor godt ordet “spare” klang i ørene dine da? Dette forholdet mister du fullstendig dersom du går for kun helautomatiske spareløsninger. Ved å holde sparingen på armlengdes avstand mister du litt av det som kan booste motivasjonen: 

 

Feir fremgangen og kjenn på følelsen av å bygge stein for stein.

 

money, money, money...
Licensed from: dotshock / yayimages.com

 

Småsparing – du må bruke for å spare

Småsparing: at det trekkes en gitt sum til konto, eller rundes opp til nærmeste tier når du drar kortet. Dette beløpet settes så til sparing. Det er et lite paradoks at man ved småsparing ser kontoen vokse mer jo verre man er med penger. Dvs: jo flere transaksjoner du gjennomfører, jo mer sparer du. Dersom du har vært flink og ikke handlet noe, vil jo sparingen stoppe opp. Selv om det er i slike tilfeller du burde klappe deg selv ordentlig på skuldra.

Det er mye bedre om du selv, enten før eller etter handleturen aktivt går inn i nettbanken og overfører et beløp til sparekontoen. Hvor ofte har du egentlig slike positive runder innom nettbanken uansett? En tur innom der du kun gjør en overføring som er til din fordel? Ingen regningsbetaling og ingen “nå må jeg se om det er igjen penger her”, men en ren positiv nettbankopplevelse? 

Gi deg selv en positiv nettbankopplevelse – og ta tilbake sparekontrollen.

 

Personligheten din

Er du en person som automatisk motiveres av å se på tall og kontobevegelser i ettertid, kan en udelt passiv spareform passe deg ypperlig. Men; er du ikke det, kan du med fordel gå over til mer aktive spareformer for å se om resultatene dine forandrer seg. Usikker på hvordan du kan justere sparing ut fra personligheten? Test din sparepersonlighet HER.

 

Du kan selvfølgelig kombinere både aktiv og passiv sparing, men om du kun sverger til passive spareløsninger i dag: vurder om det vil gagne deg å gå over til mer aktiv involvering.

 

Vanskelig å komme i gang?

Står du litt fast og kunne tenkt deg å endre sparevanene dine, kan du vurdere om Sparekollektivet kan være noe for deg. Vi er en gjeng som skal jobbe sammen i hele mars for å spare mer penger. Sjekk det ut HER.

dreaming at money
Licensed from: vetkit / yayimages.com

6 kommentarer

Siste innlegg