Lar du en ape styre økonomien din?

Det er ingen grunn til endring, du er fornøyd og du har det bra. Dette tør jeg påstå at er hovedproblemet til de fleste når det kommer til personlig økonomi. For de fleste av oss har ikke et forbruk som kvalifiserer til Luksusfellen eller står vaklende på konkursens rand. Vi lever i øyeblikket og koser oss med det, og bruker penger ukritisk på det som måtte passe akkurat der og da. Men hva har det med en ape å gjøre?

 

Økonomi vs prokrastinering

På mange måter kan det å ikke ta egne, aktive valg i egen økonomi, sammenlignes med mekanismene bak prokrastinering. Du har en holdning til egne penger som gjør at du ikke gjør grep før du absolutt må. Før det er pressende nødvendig. Du utsetter å ta kontroll, få oversikt eller endre vaner, egentlig til det er litt for sent. 

 

.. HER kommer apen inn

Tim Urban har en fantastisk Ted Talk om prokrastinering, der han introduserer en styrmann i hjernen som er alt annet enn fokusert og fornuftig, nemlig “the instant gratification monkey”. Denne apen er den som lar deg flyte rundt på youtube i flere timer, da du egentlig bare skulle høre en sang, eller se på et morsomt klipp. Det er apen som får deg til å prioritere en sesong med GoT fremfor å vaske leiligheten før svigermor kommer dagen etter, og apen som får deg til å utsette skolearbeidet til aller, aller siste liten. Alt som kan gi øyeblikkelig avlastning eller glede – apen er klar!

Oversatt til økonomi

Oversatt til økonomi er det apen som får deg til å kjøpe enda et par med sorte støvletter når du ikke får igjen skapet for de som allerede flyter ut. Det er apen som planter “wow, ny farge” om lipglossen som er en kvart tone lysere enn en du kjøpte forrige måned, og det er apen som overbeviser deg om at det er like greit å bruke pengene dine på alt mulig, fordi det tar så gjespende lang tid å spare til det du egentlig vil ha.

Har du ikke sett foredraget jeg snakker om, er det vel verdt tiden din, så jeg legger videoen nederst i innlegget. Se den og finn ut om du har en instant gratification monkey ved roret i din personlige økonomi.

Du vet nok at å la en ape styre økonomien din ikke er så lurt, men er du villig til å gjøre en forandring?

 

Er du lei av å ikke klare å ta grep? Har du lyst til å endelig komme i gang med sparingen? Sjekk ut gruppen Sparekollektivet, for deg som vil spare penger, men ikke vet helt hvor du skal starte.

Monkey
Licensed from: kamchatka / yayimages.com

 

 

 

Tim Urban – on procrastination:

arj7oStGLkU

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg