Feit sparekonto uten budsjett?

Sparerådene i denne bloggen er litt på siden av de tradisjonelle sparerådene. Med den konsekvens at budsjett kommer helt i skyggen. Hvorfor det egentlig? Kan man få en feit sparekonto uten bruk av budsjett?

 

Som jeg har sagt tidligere, har jeg ingen solskinnshistorie å vise til når det kommer til budsjettering og husholdsregnskap. Kvitteringene falmet i en boks bak mikrobølgeovnen, og ønsket mitt om å registrere de inn i poster krympet litt for hver dag. Det var rett og slett ikke noe for meg. 

 

Budsjettering

Jeg har tidligere sammenlignet det å starte med full gjennomgang og månedsbudsjett med å sende en nybegynner opp i skiflyvningsbakken fremfor hoppet han har bygget i hagen. Og det står jeg for. Når det er sagt: budsjett et godt hjelpemiddel. For deg som er motivert. 

Og det er nok her jeg tenker annerledes enn de fleste. En teknikk bestående av budsjettering alene er for de fleste like motiverende som å bli spurt om du er ferdig å dusje snart når du akkurat har fått shampoen i håret. Ikke veldig, med andre ord. 

Hvis du ikke er moden for Luksusfellen, vil du nok ha større suksess med å starte andre plasser enn å sette opp budsjett. Dersom du klarer å bli hekta på sparing, kan du heller innføre budsjett etter hvert. 

Sparing er å sette unna penger til senere. Du må altså vite hvor du skal lete etter pengene, og prøve deg frem til hvilke teknikker som motiverer deg. Jeg tror det henger mye sammen med personligheten din, og at du lykkes best hvis du finner en måte å spare på som du digger. Derfor har jeg pumpet denne bloggen full av alternative sparemåter, slik at du kan velge det som passer deg.

Les også: Test: Beste sparetips til personligheten din

 

Bli hekta på sparing?

Har du lyst til å bli hekta på sparing, kom innom Sparekollektivet på Facebook. Der kjører vi konkrete oppgaver, med mål om en feitere sparekonto. Helt uten bruk av budsjett.

Woman checking receipts
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

2 kommentarer
  1. Hei. Du skriver i kommentarfeltet til ditt nyeste innlegg (hvordan spare 50 000 på et år) at du setter av ca 25 % av lønningen din til sparing. Da merket jeg at jeg ble litt imponert, ettersom vi (altså min mann og jeg) kun setter av noen få tusenlapper til ren sparing i måneden. Men så leser jeg her at du definerer sparing (noe jeg er helt enig i) som å sette av penger til senere. Da lurer jeg på følgende: når vi hver måned setter av fast beløp til egen konto for senere betaling av eiendomsskatt, forsikringer, potensielle bilkostnader, sommerferie m.v. – regnes dette også som sparing? Da ser jeg i alle fall lysere på vår evne til å spare 🙂

  2. Kristin: Hei Kristin! Og tusen takk for en supertrivelig kommentar.

   Ja, dette ville jeg definert som å spare 🙂 Fordi du setter av penger og planlegger for din familie for både definerte og udefinerte utgifter frem i tid. Jeg tror ikke at sparing kun er de pengene som kommer på en urokkelig sparekonto, men alle de smarte grepene du gjør i hverdagen for å gjøre din privatøkonomi bedre.

   Hvis jeg skulle svart på hvor mange penger jeg garantert setter inn på en dedikert “ikke-røre” sparekonto, tenker jeg at det er nærmere 10 % av lønna.

   Synes det høres ut som dere har en kjempeløsning og er flinke på sparing jeg 😀

   Håper du får en fantastisk dag!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg