Hvordan få spart 50 000 kroner på et år?

50 000 kroner. MYE penger! Hvilken forskjell hadde det gjort for deg å klare og spare 50 000 kroner på et år? Sikkert en hel del, kan jeg se for meg. Men hvordan skal man få til noe sånt? Og er det i det hele tatt mulig?

Happy Woman Holding the $100 Bills with Many Falling Around
Licensed from: Feverpitched / yayimages.com

 

Mål og delmål

Om det er mulig, vil selvfølgelig avhenge mye av inntekten din, men de fleste klarer å spare mye mer enn det de gjør i dag. Kanskje er 10 000 kr et bedre mål for deg?

Uansett, la oss gå videre på drømmen om 50 000 kr på et år. For å finne den beste taktikken for deg, er det viktig at du tar hensyn til både personligheten din, dine utfordringer og hva som har funket og ikke funket for deg før. 

Det er også viktig å bryte ned målet i mindre og mer konkrete delmål:

 • 50 000 kr er 137 kroner hver eneste dag.
 • 50 000 kr er 959 kroner hver uke.
 • 50 000 kr er 3 836 kroner på fire uker.

Hvilken av disse summene ser du det som lettest for deg å bryte deg på? Hvilken av dem ser lettest ut?

 

Hva er nå det for et tåpelig spørsmål – summen blir jo den samme?

Jepp, sluttsummen blir akkurat den samme, disse spørsmålene har alt å gjøre med hvordan du ser utfordringer med penger. Er det lettest for deg å jobbe for å spare 959 kroner på en ukes forbruk, eller er det lettest for deg å prøve å finne 137 kroner hver dag? Vil den beste løsningen for deg være å lete etter 3836 kroner pr 4 uker?

For å spare handler faktisk om å lete etter penger i ditt eget liv, ditt eget forbruk.

Vil du ha hjelp til å lete, kan du komme innom Sparekollektivet. Der er jeg hver eneste dag,  for at du skal bli flinkere til å spare penger, via tips og oppgaver, men også tilgjengelig for akkurat dine spørsmål og utfordringer.

 

Hvordan skal du få spart pengene?

Dette kan egentlig oppsummeres i tre enkle trinn, og jeg vet at dette ikke er den fasiten du leter etter. Du må faktisk bare: 

 

1. Være motivert og prioritere sparing.

2. Være villig til å lete etter sparepenger i alt du gjør. 

3. Sette pengene inn på konto og la de stå der.

 

Bestem deg, og gjør det! AU! Dette er jo både hardt arbeid og litt dårlig gjort, er det ikke?

 

Mixed Race Woman Holding the New One Hundred Dollar Bills
Licensed from: Feverpitched / yayimages.com

 

 

16 kommentarer
  1. Godt poeng! Delmål kan nok være til stor hjelp for folk som er dårlige til å spare. Den enkleste måten å sørge for en brukbar sparing synes jeg er å ha et automatisk trekk en gang i måneden. Også setter jeg selvsagt inn en god del utenom, når jeg har mulighet.
   For meg er det utenkelig å spare MINDRE enn 50000 i året. Det handler bare om prioriteringer. I fjor sparte jeg 110 000 kr. Ikke sikkert det blir like mye i år riktignok.
   Synes det er merkelig med voksne mennesker som bare bruker og bruker, men ikke klarer å spare 3000-4000 i måneden engang, når de har en stabil og god inntekt.

  2. Marthe Charlotte Drageland: Ja, det er mye prioriteringer og vaner når det kommer til sparing. Så bra at du har funnet en god vane som passer for deg. 🙂

   Jeg synes også de fleste burde klare å spare vesentlig mer enn de gjør i dag 🙂 Du får sette deg mål om å spare like mye, så har du noe å strekke deg etter 🙂

  3. Tror nok ikke jeg kommer til å spare like mye, da er det tilsvarer over 46% av inntekten min, og gir meg i gjennomsnitt under 3000 kroner å leve for etter faste utgifter. Men det var fint å kunne spare såpass mye i fjor. Det er viktig å kunne leve litt også, og ikke bare spare bestandig.
   Sparer selvsagt allerede mye på å ikke ha bil eller barn, ikke røyke, drikke alkohol eller kjøpe nye klær hvert år (og aldri sminke eller produkter jeg ikke trenger). Vaner er viktig 🙂
   Innen slutten av mars har jeg spart 15000 hittil i år. Det er ikke så mye, men det blir mer utover de andre månedene. Regner med på en total på minst 80000, kanskje mer. Hadde selvsagt vært moro om jeg klarte det samme som i fjor.

  4. Marthe Charlotte Drageland: Ja, da har du hatt stramme tøyler i fjor 😀 Det er moro å se at man klarer det, men som du sier ikke en situasjon en kan leve i på lang sikt. Nettopp fordi en må leve, og ikke bare spare. 🙂

   Synes du er flink jeg, og skulle du klare minst 80 000 kr er det helt supert 😀

  5. Det gikk overraskende greit i fjor, men ser for meg litt flere småreiser innenlands i år, og da går det fort litt ekstra. Bruker lite penger i hverdagen uten faste utgifter, da er det egentlig bare mat det går penger til. Og minimale kostnader til transport. Jeg tenker det er vel så viktig å være bevisst på hva man kan spare når man først bruker penger. Tilbud på mat osv. Nå bor jeg jo alene, så da kan jeg jo også spare inn på enkelte områder som ikke hadde vært like enkelt for en familie. Slik som å ha 15 grader i leiligheten, lite belysning og kreative matløsninger. Samt andre artige særegenheter.
   Nå venter jeg bare spent på skattemeldingen i april, og regner med noen ekstra kroner å sette inn til sparing der 🙂
   Kan jeg spørre hva du gjennomsnittlig sparer per måned?

  6. Marthe Charlotte Drageland: Ja, det er kjempeviktig å inkludere sparing i de valgene man tar til hverdags, så slipper man å ta store skippertak, hvis en klarer å spare bare bittelitt på alt en holder på med. 🙂

   Skattemeldingen har ofte med seg noen fine sparepenger her i huset også 😀

   Jeg ligger vel på rundt 25 % av lønna sånn det er nå. Blir mer når vi får solgt det ene huset, da vi nå har faste utgifter og lån på to hus 🙂

  7. Julia Sofie: Jepp, pr måned må du det, men en måned varierer i lengde på antall dager, derfor har jeg oppgitt tallene i pr fire uker, og ikke pr måned 😉 Alle måneder er lengre enn fire uker, utenom Februar. 🙂 Men hvis en heller vil dele beløpet opp i måneder, er det helt korrekt som du påpeker,4166,67 kr pr måned 🙂

  8. Eg likte måten du deler opp målet på. Det er smart å bestemme seg for et beløp på forhånd. Og gjerne litt utfordrende, slik som du har gjort her. Det er få som tror at de klarer å spare så masse på et år. Men når man deler beløpet opp, blir det overkommelig for veldig mange iallefall.
   Eg er ikkje helt på sparingen for tiden. Eg er mer på å ikkje gå så mye i minus. Prøver å gå i null i år.
   Fin artikkel 😀

  9. Personlig Utvikling: Ja, det blir litt som refrenget i personlig utvikling og produktivitet: De fleste overvurderer det de får gjort på en dag, men undervurderer det de får gjort på et år. 😉

   Ja, i enkelte perioder i livet føles det økonomiske farvannet som sånn “skadebegrensning”, og gjøre sitt ytterste for å ikke gå i minus. Men, du har det mentale på plass, og jeg vet at dette klarer du å snu til din fordel og slik at det går din vei.

   Jeg har trua! 😀

   Tusen takk! 😀

  10. Tror det er mulig når jeg går fra student til vanlig arbeidstaker når jeg greier å fylle bsukontoen på studentbudsjett 😊

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg