Hvis jeg var finansminister

Hvis jeg var Norges finansminister ville jeg sett det som min plikt å ruste opp norsk privatøkonomi, og dette må gjøres på flere felter. Noe i samarbeid med utdanningssektoren, annet i samarbeid med statlige og private arbeidsplasser. Felles for alt jeg ville gjort, var ønsket om et folk som sto bedre rustet for det økonomiske livet. I dette innlegget får du høre mine forslag til tiltak for norsk privatøkonomi.

 

La oss starte det hele med en skogmus

 

Jeg var proff på skogmus da jeg var 8. Visste hvor lenge den var drektig, hvor mange unger den fikk i gjennomsnitt og hva den hadde på middagstallerkenen sin. Hvilke fiender den hadde, og hvor en kunne forvente at skogmusa trivdes. Full kontroll!

Nå? Jeg vet jo fortsatt hva en skogmus er, men har glemt detaljene.

 

Sånn er det med det meste av kunnskap vi ikke har bruk for der og da. Den visner litt , og detaljene viskes ut. 

 

Repetisjon

Så vi skal altså få fart på norsk privatøkonomien ved å lære elever om privatøkonomi. I utgangspunktet en svært god ide. Men: da må vi være villige til å repetere kunnskapen når det blir bruk for den. 

 

Privatøkonomi og studentorganisasjoner.

Jeg tror vi må starte repetisjonen med å få privatøkonomi inn i studentorganisasjonene. La folk ta et kort kveldskurs for å lære det de trenger for å leve noen år på lavdrift. For det er jo det vi egentlig gjør når vi studerer. Sånn bortsett fra at de fleste av oss nok ikke er så stolte når vi ser tilbake på “de gode prioriteringene” vi gjorde. Uansett hvor blakk du er som student, er det alltids rom i økonomien for en øl. Eller fem.

Killing the economy
Licensed from: Ikostudio / yayimages.com

 

 Overgangen til arbeidstaker

Etter å ha levd noen år på lavdrift, blir vi arbeidstakere. Vi er vant til å leve slik at det blir tomt eller tilnærmet tomt på kontoen hver måned. Så triples eller firedobles pengene vi har tilgang til over natta, kanskje enda mer. Kanskje får vi også tilgang på 5 ganger mer penger enn vi gjorde som student?

Hva skjer da?

Jeg har ikke hørt om en eneste person som da har fått veiledning på hvordan de bør forandre tankene de har om penger. Forbruksmønsteret. Hvordan de skal takle overgangen, eller gjøre lure grep.

Og hvis mentaliteten fortsetter i studentbanen, får vi en stor haug unge voksne som er vant til at det blir tomt på kontoen hver måned, og fortsetter dette.

Kanskje resten av livet?

 

Familielivet

Så kommer vi over i en ny fase, familielivet. Sliter med å få hjulene til å gå i riktig retning. Utgiftene øker eksponensielt og vi henger etter som et slips. Fordi vi fortsetter i den samme tralten vi lærte via praksis som student. Vi vet ikke helt hvordan vi skal forandre ting, og synes også det er best å la være. 

Mens vi snakker med andre om at vi er blakke, men ikke tør å snakke om penger og hvordan vi best kan bli bedre på privatøkonomi. Det er liksom mest status å være blakk og slite med kronasjen, akkurat som alle andre. Og historisk sett er det så TABU å snakke om penger i Norge, noe som frustrerer meg noe vanvittig. Snakk gjerne om din psykiske helse, rumpeoperasjoner, sexlivet ditt eller barnevernssaken din, men hold kjeft om penger. Det vil jeg si er et usunt TABU for norsk privatøkonomi. 

For noen flokkdyr vi mennesker kan være, rett og slett. Hadde vi vært lemen, som vi gjør litt narr av, hadde vi også fulgt etter den første over det økonomiske stupet. Garantert!

Killing the economy
Licensed from: Ikostudio / yayimages.com

 

Jenter er verst.

Noe av hovedproblemet i norske familier, er at jenter ofte har ansvaret for de daglige innkjøpene. Matvarer, klær, ting til huset osv. Og den økonomiske informasjonen som er tilgjengelig via media, er vinklet stort sett opp mot gutter. Misforstå meg rett, det finnes jenter som også liker økonomisidene i avisa, men det er mye flere gutter. 

Jenter blir også indoktrinert med ord som “HAUL”, “shoppingspree”, “gå bananas” og “måtte bare ha det”. Samtidig som forbruk mot jenter og utseende pushes fra absolutt alle kanter. 

Også fra familiemødre. “Jeg kan ikke gå ut å hente posten engang uten sminke,jeg” eller “Jeg MÅTTE jo ha ny kjole, hadde ingenting å ha på meg”. 

Jenter fortjener så mye bedre informasjon om privatøkonomi. Jenter i Norge fortjener at privatøkonomi presenteres på en måte som er interessant for dem. Privatøkonomi inn som en naturlig del av der unge jenter ferdes, enten det er på nett, i magasiner eller i vennegjenger.

 

Så, for å oppsummere konkret, hadde Norges privatøkonomi vært mitt ansvarsområde, hadde jeg innført: 

* Privatøkonomi som prosjekt i barneskole.

*Privatøkonomi som kapitler i matematikk gjennom ungdomsskolen.

*Praktisk privatøkonomi som obligatorisk fag på alle linjer på videregående, 1 time i uka.

* Kurs i privatøkonomi for studenter, gjerne via studentorganisasjonene. 

* Rådgivning for nyansatte angående overgangen i pengestrøm.

* Jentekvelder med fokus på praktisk privatøkonomi for jenter. Enten for studenter, nyansatte eller jenter i familier som har grodd fast i forbruksmønsteret sitt. Økonomi på damers premisser. Praktisk og med gruppearbeid, foredrag, inspirasjon og moro?

 

Alle disse må en vel stole på politikere for å få gjennomført. Sånn bortsett fra den siste da. Der kunne kanskje jeg gjort noe selv? I alle fall hvis jeg var finansminister?

 

Les også: Lei av å slite med sparing alene? Se hit!

#sparing #privatøkonomi #økonomi #forbruk #minmening

4 kommentarer
  1. 100 % enig! Har lenge vært for introduksjon i skolen, og nå har de jo de. Mesterskap i privatøkonomi finnes det også! Men jeg har ikke tenkt over at med hvert nytt stadie kan det være lurt med en oppfrisker.
   Jeg syns økonomi og kvinner er spesielt interessant. Jeg var en periode ganske fascinert over fenomenet Husmor og spesielt hva man lærte på Husmorskolen. Der var faktisk privatøkonomi og budsjett en del av pensum og skolene (I hvert fall den skolen som ble intervjuet av NRK) oppmuntret ektemennene til å gi hele sin lønn til sine koner og la de styre familiens budsjett. Jeg går ut i fra at budsjettering og privatøkonomi var en del av Husmorskolen og ikke vanlig skole, så når husmorskolene forsvant, videreførtes ikke det viktige pensumet videre. Eller så forsvant den mellom slutten av 70-tallet og frem til min skole-periode.
   Uansett, svært bra skrevet og interessant tema!

  2. Ingrid; voksen tilslutt: Ja, de har blitt mye bedre, og ser viktigheten, men litt av problematikken er at de lærer det i teorien på skolen, også ser de foreldregenerasjonen og kanskje også besteforeldregenerasjonen sin praksis. Og aper den… Ond sirkel, egentlig.

   Veldig spennende det du sier om Husmorskolen her. Hadde vært moro å lest et intervju med noen som har gått det pensumet.

   Tusen takk, Ingrid!

   Jeg har forresten kost meg skikkelig med innleggene dine om “10 ting jeg skulle ønske jeg visste”, men jeg er så ELENDIG på å kommentere, så når jeg først har deg her: Tusen takk for en superflott innleggsserie! 😀

  3. Så kjekt å høre! Jeg er ganske fornøyd med de selv. Og jeg jobber med meg selv om å kommentere. I mange år tenkte jeg at det ikke var så farlig, og skrev ingenting av et slags ‘prinsipp’. Men så innså jeg at hadde jeg tid, så burde jeg ta meg den tiden for å kommentere når jeg virkelig likte noe. Uheldigvis hender det jeg leser noe på farta og har ikke mulighet til å skrive noe der og da, og poff, er det glemt!

  4. Ingrid; voksen tilslutt: Det har du all grunn til å være. Gjennomarbeidede og helt supre!

   Jepp, det er den siste der som oftest er grunnen for min del. Jeg har liksom en haug med blogger jeg skal innom i løpet av en dag, og må gjøre det litt innom alt det andre som skjer. Også har jeg en del jeg føler jeg må prioritere som Customer manager når jeg først har en luke med tid, så da får dessverre kommenteringen lide av det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg