Helt ærlig gutter – sløser dama?

Du har kanskje tatt initiativ til å sette opp et budsjett etter inspirasjon fra Luksusfellen, samlet på kvitteringer, kartlagt forbruket og satt grense for hvor mye dere samlet skal bruke på de ulike postene. Og det går bra en stund. Men så sklir det ut med reneste Bambitendenser og du er småredd for å bevege stortåa i frykt for at det økonomiske isflaket skal sprekke i tusen biter. 

 

Kanskje gjelder ikke dette dama di – da vil jeg i såfall si: Bra dame!

 

Men i et hypotetisk nabolag da, kanskje dette er dama di(og ja, resten av innlegget kommer jeg både til å overdrive og generalisere) :

Hun hører ikke etter. Sløser kanskje også. Klarer ikke å komme inn i riktig spor igjen. 

 

Venus og mars og økonominyheter

Du har jo hørt det der Mars og Venus-pjattet før, hvor forskjellige menn og kvinner kan være osv. Og når det kommer til sparing og økonomi, tror jeg det kan slå ekstra hardt ut. 

Det meste av privatøkonomi i media presenteres av eksperter, og disse er ofte siviløkonomer, finansfolk eller har en eller annen utdannelse innenfor økonomi bak seg. Felles for alle disse studieretningene, er seriøsiteten, nøyaktigheten og den skyhøye fagligheten. 

 

Nok til å skremme enhver dame som er mest opptatt av hvem den nyeste kjæresten til hun slitsomme i Greys Anatomy er, på flukt. 

 

Happy shopper girl
Licensed from: Anna Om / yayimages.com

 

Språkmektig?

Om du er språkmektig:, hvis noen kommer til deg å skal forklare noe du i utgangpunktet synes er dørgende kjedelig eller vanskelig på, tja, la oss si Swahili. Uansett hvor viktig det personen forklarer er, blir det vanskelig for deg å følge med, lære noe og gjennomføre etterpå. Ja, for å ikke være ærlige og si umulig. 

 

Se så for deg følgende: Regnskapstrøtt tøtte med litt tallallergi står ansikt til ansikt med han som ikke bare mener at hun må spare, men spre investeringene i en bred aksjeportefølje for å minimere risiko i et ustabilt aksjemarked styrt av inflasjon? I min verden er ikke dette level 1 i sparing, og jeg tror det er viktig at man får mestring i å spare penger, før man går opp til level 47.

 

 

Ellers blir det fort Game over! 

 

Kommer ikke til å spare ei eneste krone. Ingen har lyst til å gjøre noe som helst når de føler at den som skal veilede slett ikke snakker ditt språk. Alle damer er bra damer, også i sparing, men en må forvente å bli snakket til på en måte som gir mening, ikke sant?

 

Hva kan du gjøre med det?

Det hjelper lite å bli irritert og sette på Hallgeir Kvadsheims gjennomgang av hvordan sette opp budsjett for tredje gang, om dette beviselig ikke har funket opptil flere ganger. Det har også liten effekt og tilfeldigvis legge åpen fanen med 10 tips til privatøkonomi, hvis dama har fått det ordet fullstendig i vrangstrupen.

Det du kan gjøre, er å ta utgangspunkt i styrkene i personligheten hennes og lage et opplegg som dere begge blir gira på. Sett mål sammen og sett igang. Bruk visuelle hjelpemidler, konkurrer mot hverandre, konkurrer mot et annet vennepar eller noe annet som motiverer dere.

Husk at sparing både handler om de pengene du bruker og ikke bruker, samt hvor mye som kommer inn, ikke bare hvor mye som brukes.

Rot gjerne litt rundt her på bloggen for å se om noen av tipsene mine kan hjelpe dere i gang. 

 

Trenger du noen som snakker om økonomi på en enkel måte til å hjelpe til, vet du hvor du finner meg. Sånn til hverdags generaliserer jeg ikke damer så mye som i dette innlegget heller. 

Les også: Budsjett med kun to kategorier? Jepp!

Sparekollektivet

Skulle du eller dere være interessert i å bli med i en Facebookgruppe for nettopp folk som vil spare, men ikke vet hvor de skal starte, kom innom Sparekollektivet. Garantert aksje- og inflasjonsfritt.

13 kommentarer
  1. Kona har alltid hatt omlut for å få meg til å punge ut. Først fra begge pungene, og etter noen år kun den som ligger inne i jakka.

  2. Vel jeg må brøyte meg forbi sånn ca 50+ par sko i yttergangen, også har vi ett roterom med ytterligere noen hundre par sko, enkelte som hun kansje har brukt 1 gang i sitt liv.
   Også klær da, jeg har en kommode med 3 skuffer hvor jeg oppbevarer stort alt av mine klær med unntak av dresser å sånn og når jeg ikke bruker noe lengre så leverer jeg det til frelsesarmeen hvis det er i god stand eller så hiver jeg det i søpla før jeg kjøper nytt. Madammen har både walk in closet og flere skap fulle av klær som for det meste er ting hun ikke bruker da hun kjøper jo nytt vær måned.
   Og når jeg setter meg ned i nettbanken og skal betale regninger så har jeg tilgang på begge sine kontoer da vi er begge satt opp som disponent av den andres konto, Men hennes konto er så godt som tom 3-4 dager etter lønningsdag så regningene må som oftest trekkes fra min konto.
   Men har nå fått ordnet en felleskonto til regninger som det trekkes penger til på lønningsdag vær måned ifra begges lønningskonto sånn at ikke alt faller på meg.
   Økonomisk ansvarlighet burde vært et fag på skolen kansje allerede fra barnetrinnet.

  3. Mulatt: Hehe, ja det kan slå begge veier. Hvis det ikke funker, blir det en engangsløsning. Men sånn spøk til side, det er mange forhold som lider under forskjellig sløseregimer og økonomiske uenigheter.

  4. Toralf: Sånne historier gjør helt ærlig at jeg grøsser. Livet er så mye mer enn uendelige mengder klær og sko man ikke har oversikt over! Veldig bra at dere har fått ordnet fellekonto, men forbruksmønsteret hennes virker ikke akkurat sunt for verken henne selv eller dere.

   Ja, privatøkonomi skulle vært inne i hele utdanningssystemet, samt når man får første jobb etter endte studier, mener jeg også.

  5. Hei, denne situasjonen kjenner jeg igjen som X.gift. Fikk igjen en større sum utbytte som jeg ikke forstod hvor var utbetalt? Senere fikk jeg opplysninger om at den var utbetalt til min gamle konto som på det tidspunktet fungerte som familiekontoen. Svaret ble: Syntes pengene varte så mye lenger denne måneden enn tidligere!!

  6. Alan Narvestad: Må smile litt når jeg leser denne kommentaren, men samtidig ikke. Det er liksom noe lettere komitragisk over hele situasjonen. Veldig bra for deg at du nå ha penger som varer lenger, dog 😉

  7. Kommer man inn i et forhold hvor partneren tidligere har hatt mye rot og gjeld, og deretter rydder opp dette for vedkommende får man fordelen av å ha utvist kontroll. Jeg Tok tak i kaoset og skapte orden. Da ting var i orden opprettet vi en felleskonto for mat og fellespenger, men det som har fungert best av alt var da vi innførte lommepenger, en viss sum satt av til hver på egne konti. Det jeg er litt usikker på er hvordan det hadde blitt mottatt om ikke jeg hadde gjort den innsatsen med rotet i starten. Har på følelsen av at maktkampen kunne ha hindret det, og heller skapt friksjon rundt emnet. Men For å skape en trygg økonomi er det viktig at det er likestilling og gjennomsiktighet, men det er ikke alle som liker tanken på felles økonomi. Min opplevelse er at budsjettert fellesøkonomi fungerer om det er enighet og genuint ønske om å ha orden. (muligens også nødvendig å ha separert sparing om utbetalingene varierer mye i størrelse, men låst til sparekonto).

  8. Navn Navnesen: Her tror jeg du er inne på noe veldig viktig. Det er mange som “skal vente” med å snakke om økonomi til forelskelsen har lagt seg, for å ikke forstyrre nyforelskafasen. Dette tror jeg er en stor feil, for da har man allerede kjørt dårlige vaner i kanskje1-2 år. Høres ut som din tilnærming til situasjonene var meget sunn, og helt nødvendig! 😀

  9. Seriøse undersøkelser viser at et flertall kvinner egentlig kan tenke seg å bli forsørget av en mann. I tillegg vet vi at kvinner faktisk tjener mindre enn menn. Så konsekvensen er at kvinner ikke tenker så mye på hvordan penger skapes, men ser på mannen sin som en pengebinge – og det virker som det er mange av de som synes menn er kjipe om de ikke deler rikelig ut ….

  10. Gerhard: I mine øyne høres dette ganske så trist ut. Angående det at kvinner tjener mindre enn menn: Lønnsforskjellene bør en få jevnet ut noe, både ved å jobbe beinhardt for konkret lik lønn for likt arbeid, men også ved å se på hvordan en får kvinner ut i større stillinger enn mange har i dag. Grunnen til at kvinner jobber mye deltid, er selvfølgelig mangefasettert, men det betyr ikke at man ikke bør se på årsakene til fenomenet, og justere slik at flere jobber større stillinger.

   Huff – den dagen man ser på livspartneren sin som en pengebinge, eller blir en pengebinge. Det er jo bare håpløst. For begge parter. Og dynamittoppskrift på en kjempekrangel på sikt. Tusen takk for en spennende og reflektert kommentar, med litt “skummelt” innhold på vegne av oss damer.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg