For deg som sparer “Ingenting” (Viktig innlegg)

“Jeg klare ikke spare noe som helst. Ingenting.”

Men hvor sant er det? Og hvorfor er det å si det et problem? Heng med.

 

“Ingenting-grensa”

Problemet kan være at du ikke mener “Ingenting”. Ingenting har begynt å bety “ikke nok” i spareøyemed. Vi har laget en slags ingenting-grense som umerkelig har flyttet seg oppover. Fra å bety null kan ingenting nå bety opptil 1000 kr i måneden. Eller enda mer.

Sånn helt ærlig. Om du klarer å spare 1 krone dagen er det da så mye mer enn ingenting. Men det virker som vi har en programmeringsfeil som gjør at vi må opp på et minimum spart før det er noe verdt i det hele tatt. Da må jeg rett og slett ta frem en BULLSHIT! , i mangel på mer dekkende ord.

Og det jeg synes er aller verst? Ingenting-grensa settes ikke av deg selv engang. 

 

Grensa settes ofte av de forventningene du tror at de andre har om din evne til å spare. 

 

Øhhh? Hæ? 

De fleste nordmenn snakker svært lite om sparing til folk rundt seg. Med mindre det er skutt en eller flere gullfugler selvfølgelig. Eller er spart såpass at det er en garanti for misunnelse. Så sjansen for at du snakker med andre om sparingen din er ikke så stor. I alle fall ikke at du snakker om den i detalj. 

Så hvilke forventninger andre har til deg, kan du ikke vite. Fordi du har ikke spurt. Og hvis du skulle spørre… Newsflash: de aller, aller fleste er mest interessert i seg selv. Eller synes faktisk du er flink som i det hele tatt klarer å spare. De fleste vil ikke ha noen interessert i din spareevne.
 

…med mindre de har tenkt å bruke deg som minibank.

Derfor virker det for meg helt meningsløst å definere et minimumsmål basert på hva du tror og føler at andre forventer at du skal gjøre. Altså “tror at”. 

Young woman shows her empty wallet.
Licensed from: BDS / yayimages.com

Slutt å definere ingenting som noe annet enn det er!

Ingenting er ikke 5 kroner. Eller 20. Såfremt kontoen din inneholder *INGENTING* er det ingen grunn til å bruke ord som “klarer ikke spare noen ting”, “det er ingenting å ta av” eller andre lignende utsagn. 

Kun ingenting er ingenting. Ingenting er null kroner det. 0 kr. Jeg vet at du klarer å spare mer enn ingenting, du må bare få hodet ditt med på laget og starte. Gå inn på nettbanken din akkurat nå og sett over 1 krone. Eller 5, eller 10. 

 

Deretter skal du sette deg fornøyd tilbake i sofaen og si til deg selv: “Jeg klarer å spare mye mer enn ingenting”. Fordi det viktigste med sparing er å starte.

 

Likte du dette innlegget, kan det være du vil trives i Facebookgruppen Sparekollektivet, laget for deg som vil spare penger. 

 

Er du klar for å spare mer enn ingenting?

#sparing #sparetips #tips

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg