Lett budsjett med kun to kategorier? Jepp!

Du har kanskje vært der. Lurt på hvor mange kategorier du skal ha i budsjettet ditt, spolt frem i Luksusfellen til klippene med budsjettavla, for så å justere frem og tilbake? Hva om jeg fortalte deg at det finnes en helt annen metode, med bare 2 kategorier? Jepp, det er sant, og dette er noe som er så enkelt at absolutt alle kan klare det. 

 

I et vanlig forbruksmønster, uansett hvem du er, har du ting du må bruke penger på, og ting du ikke må bruke penger på. Kategoriene i denne metoden er nettopp det: MÅ og KAN. Dette er en enkel to-postsbudsjettering.

 

Hva må du ha?

Hvis du tenker på utgiftene du har pr måned, hvilke av dem er det du må ha? Hvilke penger er det som må betales uansett? Typiske ting inn i MÅ er strøm, husleie, forsikring, vann, SFO, barnehage, noe mat, transportkostnader, studieavgift etc. 

Når du har fått på plass MÅ-listen din, har du en sum som kommer inn i kan-kolonnen. Dette er den summen du har til disposisjon, og kan velge hva du ønsker å gjøre med.  Det som vanligvis skjer er at “kan-pengene” brukes litt på måfå, og det kan du unngå ved å ha den håndfaste summen og prioritere ut fra den.

 

Jeg vil anbefale deg å ta en runde med deg selv – har du langsiktige mål bør prioriteringen av “kan-pengene” dine reflektere dem. Dette er det samme om målet er at du skal bli gjeldfri, dra til Los Angeles på ferie, spare 15 000 kr til konfirmasjonsselskapet eller kjøpe takeaway en gang i måneden. Skriv gjerne en prioriteringsliste for deg selv hva du ønsker å oppnå med kan-pengene dine.

 

To kategorier vs tradisjonell budsjettering.
Fordelen med å ha bare to kategorier, er at fokuset blir på sparingen som total, og ikke hvilke poster du må knappe inn på. Det vil derfor kunne oppfattes som mer motiverende enn å ha et tradisjonelt budsjett i bunnen for mange. Du vil derimot ikke ha den fulle oversikten over opprinnelsen av sparepengene dine, hvor du klarte å spare dem.

Fallgruve: – husk å sette av penger fra kan-posten for å dekke opp for MÅ-kostnader som kommer med jevne mellomrom. For eksempel lisens, kvartalsvis eiendomsskatt og renovasjon.

 

Kunne to-postbudsjettering vært noe for deg?

 

Vil du ha flere tips som gjør hverdagsøkonomi og sparing enklere? Les Kul gruppe for deg som vil spare penger.

Presentation
Licensed from: Christopher Boswell / yayimages.com

 

6 kommentarer
  1. Kaffeslabb: For en koselig kommentar <3 Nei, ikke sant, det er fort gjort å gjøre det mer komplisert enn det trenger å være. 🙂 Håper du får ei kjempefin helg!

  2. birgerfa: Ja, en trenger ikke alltid gjøre ting så komplisert for at de skal funke 😀 Kult at du gjør det sånn allerede – det er ganske effektivt!

  3. frkfrontend: Så kult at du likte tipset 🙂 Ja, og hvis en er veldig glad i tall og budsjettering, kan en selvfølgelig gjøre begge deler for å sammenligne også. Hvor ligger flest av “kan”-utgiftene mine? Hvor har jeg egentlig størst mulighet til å redusere forbruk?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg