Hva kan du lære om økonomi av rusmisbruk?

Jepp, jeg sa det. Personlig økonomi har faktisk mange likhetstrekk med rusmisbruk. Forbruksmønsteret til mange er i beste fall giftig, avhengighetsskapende, ødeleggende for familien og i verste fall lite gjennomtenkt. Derfor er det viktig at vi trekker lærdom fra de som kanskje har erfart dette på den desidert verste måten – rusmisbrukere. I dette innlegget vil jeg vise deg hva du kan lære om egen økonomi av dem med de mørke livene. For hvorfor ble de avhengige?

 

Rusen fylte et tomrom jeg ikke engang var klar over at var der.

Mange rusmisbrukere beskriver følelsen av å alltid ha følt seg annerledes, og at rusen på sett og vis ble det eneste som kunne fylle et tomrom de ikke visste at eksisterte. Sånn tror jeg det er for mange med penger også. Man bruker penger, shopper over evne, eller har behov for å fremvise materielle verdier fordi det fyller et tomrom inne i oss. For å kunne ta tak i en slik problematikk, er det viktig at du erkjenner at det er sånn. Erkjenner at du ikke helt kjenner grunnen til at en skikkelig shoppinghaul eller spree gir deg kick uten like. Se litt bak prioriteringene dine. Finner du noen emosjonelle tomrom du har brukt forbruk for å fylle?

Det blir litt det samme som de som spiser bort følelsene sine. Shopper du for å dempe dine?

Tilgjengelighet hadde selvfølgelig stor betydning…

Tilgangen på rus, eller mulighet til å bruke penger har stor betydning. Er det ingen tilgang, muliggjøres heller ikke avhengighet på samme måte. Vi har derimot alle hørt historien om misbrukere som går gjennom både soveromsvinduer, ild og vann på sin jakt etter indre fred. Mangel på tilgjengelighet kan også gjøre deg desperat. For å finne ut om du er i faresonen når det kommer til forbruk, legg igjen kortet hjemme noen dager, ta en shoppefri måned eller noe lignende. Tving deg selv bort fra situasjoner der du bruker “ikke-livsnødvendige” penger. Kjenner du på desperasjon, eller bare et lite savn? Det er veldig greit å vite.

 

De positive følelsene gjør at en blåser i konsekvensene

For en rusmisbruker vil de gode tingene med rusen overveie alle farer og konsekvenser. Sånn vil det være med mange i privatøkonomi også. Du vet kanskje at du “strengt tatt ikke har råd” til noe, men så går du hen og kjøper det likevel. Følelsen kjøpet gir deg trumfer konsekvensene, og sånn sett saboterer du jo deg selv aktivt. Du vet jo at det ikke er lurt, men du gjør det likevel.

 

Aksept i miljøet

Mange rusmisbrukere beskriver en følelse av utenforskap, og at de finner aksept og føler seg hjemme i rusmiljøet. Som kanskje det første miljøet i livet sitt. Denne utenforfølelsen kan en også speile over på forbruk. Har du vært gjennom en tung historie med mobbing, psykiske problemer, ensomhet eller lignende, kan sjansen for at ditt forbruk går Texas øke. Shopper du for å få innpass i nye miljøer? Dette kan vise seg både med “aksepten” det materielle gir deg i stadig nye miljøer, men også de andre punktene over her. Bruker du shopping som noe annet enn shopping? Ligger det noe mer bak?

 

Avhengigheten

Det skumle med avhengighet, enten det gjelder forbruksmønster eller rusmisbruk, er at det ikke blir bedre. Du vil trenge stadig mer for å utløse dopamin i hjernen, få den gode følelsen, og maler deg inn i et hjørne mens den onde sirkelen blir større og større. Du vil trenge flere trendplagg i samme pakke fra Nelly for å få den samme gledesfølelsen, flere sminkedingser fra h&m og enda større hauler, ville spreer og dyrere vesker. Etter hvert kan du komme inn i en situasjon der forbruksvanene dine styrer deg, styrer privatøkonomien din, og begrenser det du kan få til i livet ditt. Du bare “MÅ HA DET”!

 

Derfor vil jeg at du skal lese dette innlegget en gang til. Finner du noe i løpet av innlegget du blir irritert på, tenk etter hvorfor. Ligger det noe sannhet i dette her for deg? 

Åpne øynene og ikke fall inn i de samme fellene i din privatøkonomi, som en rusmibruker gjorde da han ble avhengig!

 

PS: Jeg blir veldig glad om du vil fortelle meg hva du synes om sammenligningene i kommentarfeltet.

 

Les også: Blør du penger på disse shoppingvanene?

Drug Addict
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

4 kommentarer
  1. Jeg er helt enig. Som jeg kommenterte i Sparekollektivet innså jeg at jeg fremdeles kjenner en uhyggelig glede og en slags indre ro inni meg, når jeg tenker tilbake på et kjøp jeg gjorde. I kommentaren sa jeg at det var i vinter, fordi jeg kom ikke på når jeg tenkte det, men jeg kom på det nå. Jeg var på kjøpesenteret i for i gårs for å finne en sykkelregnbukse, og gikk forbi to butikker jeg handlet på for seks år siden. En god venninne skulle gifte seg og jeg innså på dagen at kjolen min ikke passet! Jeg hadde sett på en for noen uker siden, og for i hu og hast for å kjøpe den. Mens jeg var der gikk jeg også innom skobutikken og kjøpte et par med elegante og flotte skinnsko (med hel). Jeg vet ikke hvorfor jeg husker og kjenner følelsen ved akkurat det kjøpet så godt, det kan hende det var første gang jeg shoppet fritt etter studiene. Men det var en frihetsfølelse, falsk det vet jeg nå, men jeg følte meg fri da.
   Jeg skjønner at du føler at du tok en sjanse med å skrive dette innlegget og sammenligne slik, men dette er mitt favoritt innlegg fra deg så langt! Jeg gleder meg til flere. 🙂

  2. Utrolig bra skrevet, og så sant. Jeg har ikke noe shoppingproblem eller slike ting, men jeg har slitt med impulshandling av klær. Og endt opp med masse klær jeg ikke liker, bruker etc. Etter å ha lest boka til Marie Kondo og fulgt you tube kanalen til danske Use Less, så har jeg skjønt litt mer . Jeg har nå renset, laget meg en capsule wardrobe og er mye mer fornøyd. Og bruker ikke penger unødvendig

  3. Ingrid; voksen tilslutt: Hehe, ja, enkelte kjøp sitter virkelig i, langt inni ryggmargen. Og det kan godt være dette har direkte sammenheng med at det var det første kjøpet etter studiene, ja.

   Tusen takk, det er alltid litt risiko når en sammenligner sånn, men valgte å ta sjansen <3

  4. Etbildeavgangen: Tusen takk! Så spennnede, Marie Kondo har mange følgere og mye fornuftig å lære bort. Selv om jeg nok aldri blir fullt Kondo-fisert ift eiendeler, men blir flinkere med årene. Så flink du er som har tatt en skikkelig runde! 😀

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg