De 3 viktigste ting du bør vite om sparing

Hva mener jeg er de tre viktigste tingene?

Forrige onsdag ble jeg intervjuet live på Facebook  av Silja, som driver Gründerflow, og da spurte hun meg hva de tre viktigste tingene folk bør vite om sparing er.

Det hadde jeg egentlig ikke tenkt så nøye over før, men i løpet av sendingen ble det ganske klart for meg hva de tre tingene var. Og hva passer bedre enn å dele dem med deg i dette innlegget?

 

Vil du heller se hele intervjuet, kan du trykke på bildet under her: 

1. Det viktigste med sparing er å starte.

 

Mitt mantra, som jeg aldri, aldri OG aldri blir lei av å gjenta. Du får ikke spart ei krone før du begynner, og når du først er i gang, blir det mye lettere å fortsette. Start gjerne i det små, husk at selv Skrue McDuck startet med en enslig lykketiøring.

 

2. Du må ha et system i bunn.

For å kunne spare, må du ha et system for å kunne sette unna pengene. Jeg anbefaler at du har minst tre kontoer: en brukskonto med bankkort, en fleksikonto du kan sette unna penger midlertidig til og en sparekonto. Da har du mulighet til å legge unna penger både kortsiktig og langsiktig.

3. Ta i bruk hele hodet. 

Mange økonomer anbefaler at du har et helautomatisk forhold til egen sparing. Flytt alle pengene bort så snart de treffer saldoen, og forhåndsprogrammer forbruk ned til hver minste krone. 

Her tenker nok jeg litt annerledes. Jeg tror det er viktig at du etablerer et lystforhold til selve sparingen. At du gjør sparingen til en naturlig del av hverdagen din, og at du gleder deg (vilt) over fremgang. 

Ta i bruk flest mulig sanser underveis, slik at hjernen din har flest mulig referansepunkter og positive minner om sparing og penger. Bruk gjerne også bevegelser. Ulike sanseinntrykk lagres forskjellig steder i hjernebarken, og jo større del av hjernen som er med på laget på at sparing er knall, jo bedre er det. Sjansen er også langt større for at du får påvirket underbevisstheten jo flere sanseinntrykk du får.

Noe så enkelt som å smile mens du overfører penger til sparekonto vil faktisk hjelpe.
 

 

Gjør du noen av de viktigste tre tingene?

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg