Pakker du på deg knekkebrød i januar?

Julegavene er kjøpt inn og det er på tide å maskere de etter beste evne. Siden du ikke er i besittelse av Harry Potters magiske kappe, får gavepapir bli den nest beste løsningen. Og her kan du ved å justere litt spare en god del mer enn de fleste. Dette innlegget forteller først litt om fenomenet, før det gir deg konkrete tips til hvordan du kan spare penger.

 

Det er lett å bruke mye penger på gaveinnpakning. Både fordi det er usannsynlig gøy å gi bort julegaver så vakre at mottakeren gisper, eller poste finurlighetene til ørten likes på snap og insta, men også fordi man ikke tenker seg om.

 

To ekstremt viktige spørsmål

 

Små spørsmål til deg først: Kan du huske en gang oppigjennom alle dine julaftener at du ble så visuelt blendet av julegavenenes utseende at det rett og slett toppa hele jula? Kan du huske en gang du fikk ræl innpakket med gudebenådede silkebånd, slik at rælet på mystisk vis ble en enhjørning eller tilsvarende blendende fabeldyr?

Nei?

 

Innpakningen har ikke så stor betydning

 

Jeg tror ikke så mange husker innpakningen så godt. Eller bryr seg så sinnsykt mye om den. I alle fall ikke de under 10. Eller 20? Eller 70?

Jeg vet ikke, poenget er at vi damer( gutta er flinkere her) har en tendens til å overtenke og legge mer i noe enn det som faktisk er der. Julegavens utseende er en av de tingene som jeg vil klassifisere under “mindre viktig”.

 

Det betyr ikke at du trenger å pakke inn i gusjegrønt papir og skrive på pakkelapp sjanglete som om du har vært på kombinert raveparty og låvedans kvelden før. Men du kan prøve å treffe midt i “less is more”-fella.

 

 

Christmas Gift
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

 

 

Noen helt konkrete tips:

 

 •  Si ja til innpakking i butikken. Det blir kanskje ikke like vidunderlig som om du gjorde det selv, men det er ferdig, det er gratis og du er klar for nye utfordringer. Og den der: “nei takk, jeg skal legge i noe mer”. 1: pakk den inn. 2. dobbeltsjekk med deg selv når du kommer hjem om du faktisk må gi noe mer. Er det fordi varen er nedsatt og det føles billig – hopp over og si deg fornøyd med det som er innpakka. 3. Må du ha noe mer – pakk det inn for seg selv og fest pakkene sammen.

 

 • Bruk de gratis gavelappene som Redd barna, Kreftforeningen, SOS Barnebyer og andre ideelle organisasjoner har sendt deg i posten. Og ikke gå i; “jeg har da ikke gitt de noe bidrag, så da kan jeg ikke bruke pakkelappene de har sendt meg”-fella. Kommer du til å sende lappene tilbake? Får organisasjonen mer støtte av at du ikke bruker lappene? Er det bedre å kaste dem? Nei. Bare ved å bruke lappene sprer du tanker om at foreningene finnes på julaften – og det er faktisk hovedpoenget med at de sender dem ut.

 

 •  Sjekk hva du har igjen fra i fjor, og bruk dette før du kjøper nytt.

 

 •  Vanlig gråpapir er gull – enten med et kult bånd eller rød ulltråd rundt, eller tagget ned av enten deg eller barna. Skribling er kult.

 

 •  Vær bevisst meterspris. “Julepapir er julepapir, det koster jo ikke all verden” – tanken er utdatert, og bør legges bort. 10 meter til 30 kr er 3 kroner meteren, 2 meter til 15 kr er 7,5 kroner meteren. Det er over dobbelt så dyrt som det trenger å være, og du bruker ikke dobbelt så mye penger på noe med vilje, gjør du vel? 

 

 •  Dropp ekstra stæsj utapå. Pakkerosetter, nisser med bjeller, sjokoladesnømenn, engler og reinsdyr. Pakker du inn 20 pakker, og for hver har på noe ekstra stæsj til en femmer, har du brukt 100 kroner der. Koster det mer, kan du gjøre regnestykket selv. Dropp det!

 

 • Har du igjen bokbind, vanlig gavepapir eller annet papir: se om du kan bruke noe av det. Det må ikke være nisser og dompap for at det skal bli jul.

 

 • Si ja til medsendt papir i butikker som tilbyr det, og pakkekasser i klesbutikker. De kan brukes til å forenkle innpakking av også andre ting enn klær.

 

Blir du smått forbanna over at jeg i det hele tatt kan finne på å ymte frempå om sparing i julepakkekaoset, får du minne deg selv om at det er det indre som teller og “never judge a book by its cover”. Jeg drister meg til å heve stemmen på vegne av julegavene her også. 

 

Flere tips? Her får du dem

I tillegg til disse tipsene er dette innlegget opprinnelig publisert i facebookgruppen Sparekollektivet, og de fikk følgende avslutning på visa: Har du et smart julegavepakketips? Del det under.

Og det har de gjort, noe som gjør at det ligger enda flere smarte tips og venter på deg der. Sparekollektivet, that is. Check it out HERE.

 

Christmas gifts
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

2 kommentarer
  1. Pene pakker gjør meg glad. Men enig at de under 12 ikke helt ser sånn på det.
   Men det er mange kreative måter å pakke inn pene pakker på som ikke koster skjorta. Tapetrester.er fantastiske. og fine reklamebrosjyrer, kalenderblader likeså. Gamle noter (fås til en billig penge på loppemarked og Fretex) Hvis du vil henge på dingeldangel, bruk fantasien. Ødelagte smykker fra Glitter eller ande billigkjeder har flere av oss i smykkeskrinet. , utrangert julepynt blir stilig på en gave.
   Og du. Pakkelapper, julekort og julepapir etc det kjøper man ikke nå men i januar eventuelt romjula. Lett å få det billig da, og de går liksom ikke ut på dato…

  2. Ja jeg er av den typen som ikke legger sjelen min i innpakningen..men heller i selve gaven…Men joda..det er koselig å få en flott innpakket gave..men akk..jeg syns det er trist å ødelegge den, og vet jo at mye krimskrams koster penger…men man må jo….Jeg syns det er bortkastet penger jeg da….Jeg er for gråpapir med feks bånd eller fine farger på tråen jeg da…og kanskje en barne tegning på papiret…helt topp! Flotte tips! og God jul!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg