Spør dine venner med barn om dette.

Der du vagger rundt som en rugekasse, full av hormoner og svært mottakelig for råd om hva du bare må ha. Dagene blir tyngre og tyngre, og stresset flytter seg fra skuldrene til oppunder ørene.

Spør dem, de som underveis i graviditeten har øst ut med råd om ting du må kjøpe: Hva var dine definitive bomkjøp og hvorfor? Alle familier er forskjellig, alle spedbarn også.  

Det er moro å bygge rede, men ikke kast penger ut av vinduet! 

 

Mine “ikke kjøp på forhånd” og hvorfor det var bortkastede penger for oss: (understreker: for oss)

– masse bleier i den minste størrelsen. Vi gikk kjempefort over på neste størrelse.

– ammeinnlegg i merinoull. Tidenes varmeste mamma og vinter. 

– babygym. Tidsperioden fra interessert til ikke interessert var ikke verdt det.

– ammepute. Her ser du fort på sykehuset hva som funker for deg og ikke.

  Hvis du må ha det, er det en av de tingene du kan sende noen andre for å kjøpe for deg.

– altfor mye klær. Her er det lett å la seg blende og du får sannsynligvis mye i gave.

– flust av varme ytterklær, tøfler og sko.

– babycall. Se an om behovet er der først. 

– en hel haug med leker. Det blir fort nok, kjøp heller etter hvert. 

 

Kanskje har du noen bomkjøp selv?  Hvorfor ble de det?

#gravid #redebygging #økonomi #spare #venner #bomkjøp

Å elske for mye er en spareutfordring.

All you need is love, men kan det bli for mye av det gode? Har facebooktomlene drept liker, liker svært godt og andre uttrykksformer for behag? Er å elske det eneste som står igjen? 

Når du elsker noen gjør du alt for dem. Ild og vann opp alle motbakker verden hiver etter deg. For å holde på den du elsker kan du krype gjennom dine egne dypeste daler med selvrespekten dinglende etter. Når en elsker er det sjelsettende å gi slipp, uansett grunn. For å få den en elsker har historien vist oss at en gjør hva som helst, selv gå i døden. Når du elsker noen tillegger du vedkommende alle de gode egenskapene og ser tidvis kun det gode. Enkelte speiler også sin egen suksess i partneren og dere blir en enhet. 

Hva skjer med mentalitet når vi elsker alt rundt oss? Sko, filmer, vesker, spill og kjøttboller. Bidrar ikke språkbruken vår til en glorifisering av materialismen? Hvorfor i alle dager skal vi sette tingene våre på samme pidestall som barna våre, foreldrene våre og partneren vår?

Mang slags kjærlighet, men hva har dette med sparing å gjøre? Alt. Elsker du noe må du ha det. Du tillegger det gode egenskaper, ser kun det gode. Det blir sjelsettende å gi slipp og du vil beholde for enhver pris. Du kan risikere å speile deg i tingene dine, at du og de blir en enhet. Butikkene elsker at du elsker.

Sorry for tidlig oppsamlingen av bestemorpoeng, men denne overdrevne elskoven har jeg virkelig ikke skjønt. Enten må vi slutte og elske alt eller finne et sterkere ord til det vi elsker på ordentlig.

 
 

 

Slik sparer du penger med litermål (Ja, seriøst!)

Jeg vasker opp som en tulling og det gjør nok du og. Litermålet kan hjelpe deg å spare penger. Om det har klikket for meg? Det får du avgjøre. Litermålet har ingen skjulte kontoer i Sveits du kan overta, men kan være en god hjelper. La meg vise deg hvordan, både for kjøkkenet og badet. 

Kjøkkenet

Første stopp er kjøkkenet. Litermål i den ene hånda, en Huawei svært overrasket over å få benytte stoppeklokkefunksjonen i den andre.

Hvor mange sekunder tok det før litermålet var fullt på maksimaltrykk? 4. FIRE sekunder.

Hvis vannet står på fullt for skylling mens jeg vasker opp, går det  15 liter vann ned i vasken hvert minutt. Hvis du har vannmåler og betaler for forbruk, sier det seg selv at det ikke er et regnestykke i din favør. De fleste bruker også mer enn et minutt på å vaske opp. 5 minutter: 75 liter. 10 minutter: 150 liter. Å fylle et gjennomsnittlig badekar(200 liter) er ca 13,5 minutt med skylling på det høyeste trykket. (Selv i oppvaskmaskinens tidsalder er det enkelte ting man bør vaske opp for hånd.)

Vask opp i lynets hastighet

En løsning vil selvfølgelig å vaske opp kjempefort. Lynets hastighet og alt det der. Vel; det kan du, om du vil, men legger ved noen andre løsningsforslag om du ikke vil øke stresset i hverdagen.

 

Hvor varmt er vannet?

Man skyller ikke nyvaskede kopper i kaldt vann, ikke lunkent engang. Det skal være varmt, det husker til og med jeg fra det som den gang het heimkunnskap. Henter frem et intetanende steketermometer for å sjekke hvor varme liter som seiler ned i avløpet.

Knapt 65 grader der altså. Varmtvannet fra kjøkkenkranen min er nok varmere enn en gjennomsnittlig kjøkkenkran. Jeg har ikke vannmåler i huset, men jeg har en varmtvannsbereder dette vannet må varmes i. Og der går det strøm. Si jeg vasker opp i 5 minutter da, da vil 75 liter vann a 65 grader ha forsvunnet ned i kloakken. 

En smart retroløsning

Hvis det er en ting som var bedre før, var det skylling av oppvask. Kjøp en liten balje som passer ned i utslagsvasken, og fyll den med vann. Tar den for eksempel 7 liter, kan du fylle den nesten 11 ganger før du har samme vannforbruk på en 5 minutters oppvask. Dessuten er nyvasket oppvask sjeldent så skittent, så kanskje du ikke trenger bytte vann. Si du likevel bytter to ganger pr oppvaskrunde. Da har du spart 61 liter vann med 65 grader temperatur. Koppene er like rene, like skylt av og du har spart penger. Gjør du dette 300 dager i løpet av et år, har du brukt 18300 liter vann mindre enn ved å la vannet renne.

Skyll minst mulig oppvask under rennende vann, og må du: tenk over vanntrykket. 

Showering
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

Badet

Badet er neste stopp. Dusjkabinettet. Frem med litermålet igjen. På halv styrke bruker dusjhodet 5 sekunder på å fylle litermålet, på full styrke 3 sekunder. Halv styrke: 12 l/min, full styrke: 20 l/min. Ved å gå ned til lavere trykk, vil en på 5-minutterdusjen spare 40 liter vann. Kutter du ned 5-minutterdusjen til en 4 minutterdusj, har du spart 20 liter vann.

 

Trykkforskjeller?

Men; så er det veldig deilig å dusje på fullt trykk. Tenk på om du underveis i dusjen kan sette ned trykket. Kanskje mens du shamponerer håret? Kanskje kan du til og med kan stanse vannet underveis? Varmt vann som sildrer nedover ryggen, er det nødvendig at det sildrer så rasende fort og mye?

 

Badekar vs dusj

Har du et hus med både badekar og dusj, har du sikkert hørt at bading er dyrere enn dusjing. Min erfaring med badekar er at en ligger lenge og koser seg, gjerne for å få varmen helt fra tærne og opp i hårrøttene. Hvis du skal varme deg av en dusj, vil en dusj på full styrke i 10 minutter(20 l/min) tilsvare det vannet som ville fylt et gjennomsnittlig badekar(200 liter). Klarer du korte, varmende dusjer, vil det være det beste, men det er jo litt slik med varmende dusjer at de kommer i tospann med ordet lange. 

Dinside har en fin kalkulator der du kan plotte inn dine badevaner HER

 

Vannmåler og tannpuss

Har du vannmåler i huset? Jeg utfordrer deg til å sette vannet på det trykket som renner mens du pusser tennene. Hvor lang tid tok det før litermålet var fullt? Skrur av vannet mens du pusser, tommel opp for deg. Er du ikke så flink kan det fort være du blir det.

 

Du trenger ikke springe gjennom dusjen hver gang, vaske opp i lynets hastighet eller dusje i kaldvann. Å justere litt, og ikke engang hele tiden, vil over tid utgjøre en enorm forskjell.

Litermålet i seg selv sparer deg ikke penger, men det kan øke bevisstheten rundt vannforbruk? Kanskje er dette er runde å ta med ungene/ungdommene i huset? Hvordan står det til med vanntrykket rundt omkring, og hva er ditt sparepotensiale? 

 

Sparing uten egentlig å ofre noe er lettest å gjennomføre. Har du tenkt på denne måten å spare penger?

#dusj #oppvask #økonomi #sparing #smart #hjem #familie

Når tilbudene lyver

Har du noen gang skumlest en tekst for å finne svar på noe du lurer på? Eller gjort disse oppgavene der du skal finne den ene av en bokstav eller et tall i et hav av andre?

Det burde du prøve i matbutikken også:  Varer som skiller seg vesentlig i pris i seksjonen sin er det du leter etter. Spesielt effektivt i seksjoner for tørrvarer.

 

Konkret eksempel:

Jeg kjøper varen for 11 kroner etter å ha funnet et sterkt avvik i hyllepris. Et par uker senere er varen i tilbudsavisen til samme butikk, priset til 28 kroner.

Dette kunne vært et engangstilfelle eller en feil, men det er det ikke. Det skjer uke etter uke, så det lønner seg å vite normalpris på de varene du kjøper oftest. Både for å kunne luke ut opphausede leketilbud og for å kunne spotte dumping av prisen uten at det averteres.

De beste tilbudene er ikke alltid de som er avertert. Å være klar over det lønner seg på sikt.

Å spare som en stylist!

Du har jo ikke utdannelse en gang!  Synse om alle andre og se ut som et takras selv. Spesielt samfunnsnyttig driver du ikke heller. Dyrking av det overfladiske og så utrolig langgrunn. Beklager så mye, kjære stylist, for det verden sier om deg! De burde heller lære dine arbeidsmetoder.

Du innehar en kompetanse som så mange flere burde misunne deg. En kompetanse alle burde hatt i forhold til sine egne eiendeler. En stylist har full oversikt over hva som finnes i butikken/showroom/sitt eget klesskap. Kan alle andre si det samme?

* Stylistens egen. Du har sikkert sett merkingen i et av de glossy magasinene. Noe utrolig kult som komplementerer helheten i antrekket på en absurd bra måte. Setter den siste biten i puslespillet. Husker jeg leste at Storm Pedersen føk ut og kjøpte en strømpebukse til å bruke på armene på en ermeløs kjole under en stor direktesending. Det er både snartenkt og løsningsfokusert i en stresset jobbsituasjon. Tenker en så godt over om sine ting kan brukes på en annen måte? Holder alle hodet like kaldt på jobb?

Å se på klesskapet sitt slik en stylist ville gjort – se nye kombinasjoner, finne nye bruksområder til utdaterte yndlinger. Forstå viktigheten av en god basisgarderobe. Vet alle hvordan sine klær best kombineres?

Kjøpt brukt er et annet ord som ofte dukker opp ved stylingreportasjer. Loppemarked i Budapest, Fretex på hjørnet, second-hand i New York. En stylist har med seg øyet for magi uansett hvor reisen går. Plukker ut ting som passer sammen. Hvor flink er du til å tenke som en stylist i f-eks. klesbutikken? Har du det du allerede eier fremst i panna når du svinser rundt på loppemarkedet? 

En stylist er også fantastisk til å sette opp collager med sine favoritter fra salg, kan skille klinten fra hveten. Det burde flere av oss som får stjerner i øynene av prosenttegn og røde prislapper lære oss. De sier også ofte noe om hva man bør kjøpe og bør unngå å kjøpe hva gjelder trender, spesielt kolleksjoner i kjedebutikker. Er du like bevisst?

Hvis en kunne bruke en stylists tenkesett i forhold til sine egne skap, det være seg sminkeskap, kjøleskap eller klesskape – da er det mange penger å spare. Hva er det som passer sammen? Har noe av dette gjenbruksverdi som noe nytt? Hvor mange ulike kombinasjonsmuligheter finnes? Hva mangler/trenger jeg å kjøpe for at dette blir bra? Hvilke basisting trengs? Hva bør kjøpes på salg/er dette verdt å kjøpe i det hele tatt?

Kjære stylist, kopiering er ikke bra, men tankesettet ditt er rått! Jeg vil bruke det til å spare penger. Færre plagg med evig prislapp på er bra, både for styling og pengebok. 

#stylist #mote #spare #økonomi


Smaken forandres forhåpentligvis litt med årene….

 

Oppdatering: hvordan går det med idioten?

Idioten har ikke lagt sin elsk på tørket spinat eller superdeilige gojibær. Søtpotetchips er fortsatt ikke det samme som potetgull, mørk sjokolade er godt, men ikke bedre enn melkesjokolade og vann slår ikke brus på smak. Stillstand i forhold til å eliminere uvaner der altså. Kjeks har jeg derimot samme forholdet til.

Idioten har ikke kjøpt seg sterkere viljestyrke. Det idioten derimot har fått fatt på er litt bedre selvinnsikt. Skal jeg klare å kutte i uvaner, må bevisstheten skrus på og fallgruvene blokkeres.

Brusen som ble kjøpt i starten av måneden, i beste hensikt for eventuelt besøk, er borte. Mislyktes igjen om du vil. Sjokoladeinnkjøp er overlatt til samboeren min. Han kjøper de mørke som jeg ikke liker så godt, og fristelsene blir derfor ikke så store.

Akilleshælen min i koseboksen er, og vil sannsynligvis alltid være, potetgull. Jeg la en plan og om denne ble gjennomført, ville det være en meget god prestasjon til meg å være. Med tre uker igjen av januar drar jeg kortet og investerer i tre poser av mitt favorittpotetgull på tilbud. Månedens rasjon. Fordi å ta tilbake lørdagsgodtet ikke er helt innarbeidet, ble regelen at fredag og lørdag er det lov å spise. 1 pose til hver helg.

I bakhånd om alt skulle skjære seg var en sprittusj og en samboer villig til å signere/datere posene.Veldig barnslig tenker du sikkert. Vel; det finnes alltid grunner for å strekke sine egne grenser, unnskyldninger for at ting er greit. Når dette gjøres er det lettest og holde det for seg selv, kjøpe en ny og sette på plass. Late som ingenting.Ved signering elliminerer du det problemet, fordi du må fortelle at den er borte. 

Tallenes tale: Bruskostnadene denne måneden ble 100 kr, dette inkludert den uimotståelige fristelsen av en sekser ekte, nostalgisk julebrus på flaske. Potetgullkostnadene ble 60 kr. Sjokoladekostnadene ble ca en hundrelapp.

Men, hva med gjestene da? En del av løsningen i stedet for luskekjeks i kjelleren ble tre pakker rør-og-stek kake i skapet. For det første kreves det innsats før inntak slik at ikke alt spurter direkte til sideflesket mitt. For det andre er det lite som er like koselig servering som nystekt kake. De kostet også under en femtilapp for alle tre. De fleste gjester i dag melder sin ankomst før de står på trappa, og gjør de ikke det, klarer de sikkert å vente en time på deilig kake.

Kanskje et stykke igjen, men la oss si en firer på terningen. Livsstilsendringer er endringer du skal leve med over tid, valget ble da realistiske og små steg. Mine egne regler og mine egne feil. Veien videre: enten signering av brusinnkjøp eller la være å kjøpe. Vi får se hva viljestyrken sier. Ellers er ikke 310 kr på kos ille i det store bildet.

Og potetgullet: I dag er det siste fredag i måneden og den tredje potetgullposen kan åpnes. Applaus!

Vesentlig bedre enn idiotens første forsøk, en total fiasko som er beskrevet HER.


 

#økonomi #idiot #terningkast #oppdatering 

9 måter å utnytte 3 for 2-tilbud best mulig

3 for 2-tilbud er ofte jackpot fra klesbutikkens side. De får solgt mye, og det er svært lønnsomt for dem. En kan trekke det så langt som å si at klesbutikken vinner dette spillet. Vel, nå er det på tide å snu spillet. Din tur til å vinne!

Bare for å si det med en gang:  3 for 2 er ikke et supertilbud. Maksimal spareprosent ligger på 33 %, men det er kun dersom du kjøper tre ting som koster det samme. De fleste klesbutikker opererer med regelen om at en får den billigste på kjøpet, men maksimal spareprosent vil være den samme ved gjennomsnittsberegning av varepris.

Hva skjer ofte?

Du tråler klesbutikken og finner en ting du egentlig ikke trenger. Etter en stund i butikken få du øye på en ting til som var “grei nok”. For å føle at du utnytter tilbudet, plukket du opp en pakke sokker eller annet småtteri som ligger ved kassa, og går deretter for å betale.

Si at det du ville ha i utgangspunktet kostet 250 kr hver. Sokkene kostet en femtilapp. Spareprosenten på denne handelen ligger faktisk på latterlig lave 9 %. Da mener jeg butikken vant spillet.

Hvordan kan du snu det til din fordel? 

 

 • Er det behov for de tingene du har plukket frem? Ikke? Legg de tilbake. Innholdet i klesskapet ditt kan ikke betale for noen ting, og plaggene gir heller ikke renter. Og for å si det med en gang: det er ikke flaut å legge alt tilbake!

 

 • Spar mest mulig ved å velge varer som koster det samme.

 

 • Tenk innsparingen fordelt på alle varene. I eksempelet over, ved forandring til tre varer a 250kr, vil sluttprisen pr vare være 165 kr. Tenk deg om. Er dette er et godt nok tilbud eller ikke? Hvis du bare kjøper det plagget du absolutt vil ha, betaler du 250 kr. Nå betaler du 500.

 

 • De fleste av oss har personer vi kjøper gaver til, enten det er julegaver eller bursdagsgaver. Ha oversikt over hvem dette er, gjerne på en liste i pengeboka eller i almanakken. Når du kommer i en situasjon der du «mangler den siste varen», bruk den varen du får «på kjøpet» til å krysse av et av disse navnene. Etterstreb å treffe den prisen du har på de andre varene. Ta gjerne den personen som skal feires først. Impuls- og stresshandling av gaver blir fort dyrt.

 

 • Ved 3 for 2 på hele klesbutikker: Husk alle avdelinger. Å finne en gave enten i barneavdelingen, herreavdelingen, dameavdelingen, undertøysavdelingen eller kosmetikkavdelingen burde være gjennomførbart. Understreker viktigheten av å liste, ellers er det fort å kjøpe flere gaver der det er lettest å kjøpe.

 

 • Ved 3 for 2 på barneklær hender det av og til at en ikke finner 3 plagg man ønsker, eller at størrelsene er utplukket. Bruk da enten gavetenking eller kan du kjøpe noe fint i babyavdelingen som kan brukes når noen i vennekretsen/slekta får barn? Tenk klassisk og gjerne nøytralt nok til at det kan brukes av både jenter og gutter.

 

 • Har du funnet to dyre ting, si til 800 kr hver og finner ikke en siste? Tenk videresalg. Hva er det denne butikken har som er lett å selge videre? Si at du tar med deg en vinterdress til barn som koster 800 kroner. Kassalappen viser 1600kr for de tre varene, men si at du får solgt vinterdressen til 500 kr. Du sitter da igjen med å ha betalt 1100 kr for de to varene du ville ha, pris pr vare 550 kr. Får du mer for dressen ser regnestykket enda bedre ut.

 

 • Ta med deg noen med samme behov i butikken. Skal tre håndballjenter på samme lag ha hallsko? Det skal gjerne være akkurat den typen som koster 800 kr og som du ikke har veldig lyst til å punge ut. Har du tenkt på å spørre noen av de andre foreldrene om å handle samtidig. Hvis tre stk kjøper de samme skoene og betaler sammen, blir utgiften for deg bare 533 kroner. Men det er da så flaut å spørre, sier du kanskje. Jeg mener å spørre kan være verdt 267 kroner.

 

 • Er dere på shoppingtur flere sammen, se over hva dere har og tenk hvordan dere kan spare mest mulig. Flytt litt rundt på varene slik at dere får mest mulig for pengene. Bruk vipps til å jevne ut forskjeller i betaling før dere kommer hjem. (Ellers er det lett å glemme, og da sparer ikke den som legger ut, akkurat.)

 

PS:

Vil du ha enkle tips om hverdagsøkonomi hver eneste dag, meld deg inn i Facebookgruppa Sparekollektivet.

 

 

 

 

Shopping is addictive but fun
Licensed from: gorgev / yayimages.com

#økonomi #sparing #3for2 #tilbud

Både kjedelig og banalt!

Ikke det mest sexy ordet i ordboka. Men ikke enig i at det er kjedelig. De grepene du klarer å ta er veien til både håp og drømmer. Selve veien trenger ikke være så spennende, men resultater kan være mer givende enn prosessen. Privatøkonomi. Din egen. Har du hatt den inne på kontroll i det siste?

Sparetips er ofte banale. De er så selvsagte at du nesten blir flau. Hvis vi alle vet hvordan vi skal gjøre det er det rart at folk er så dårlige til å spare. Hvor er alle millionærene hen?

Jeg tror man trenger en kjedelig og banal blogg for å gi deg de utregningene du egentlig kan og de grepene du allerede vet du må ta. Så enkelt og så vanskelig er penger. Mange snakker om økonomi, men da om de store tingene, aksjemarkedet, valutakurser og annet. Her får du den usminkede versjonen som ikke snobber seg til. Tilgjengelig for de aller fleste, med minimalt innslag av økonomiske fremmedord. Ved å tørre og være banal ligger selvfølgelig både bygdedyret og janteloven klare for å ta meg, men de får bare komme.

Her kommer det historier om både opp- og nedturer, fallgruver, konkrete sparetips og betraktninger rundt egen økonomi. Kanskje får du innimellom et tips du har glemt eller en annen vinkling på ting du vet. Om ikke, får du se på det hele som en repetisjon. Velkommen er du uansett.

 

Da idioten ødela en idiotsikker spareplan.

Et nytt, flott og bedre menneske skulle det bli av meg. I fjor høst sa vi for første gang høyt til hverandre tanker om sparing.  Det resulterte fraser som: «vi må jo bli flinkere», «vi bør storhandle» og  «vi kan jo kutte en del på *uvane*». Som sagt, så gjort.

Vi skulle ta lørdagsgodtet tilbake, redusere overflødig kos og tenkte at dette var bankers: både helsegevinst og økonomisk gevinst. To fluer i en smell skulle det bli. Vel, det smalt i det minste.

Økonomisk intuisjon tilsa at for å spare på kosemat skulle kjøpes på tilbud. Kjempefornøyd med innsatsen med brus innkjøp på 5 for *billig*, store sjokoladeplater til en brøkdel av prisen og potetgull kjøpt på tilbud. Kjøpte litt ekstra av alt for å ha om det kom gjester. Så fornøyd med egen innsats at feiringen kunne inneholde en 2 for 1 på skolebrød.

I utgangspunktet er ikke dette så utenkelig fra et spareståsted. Med huset fullt av billige fristelser ble veien kortere og kortere mellom kjøkkenet og kosehylla i kjelleren. Hvorfor drikke saft når du kan drikke lettbrus? Har vi ikke fortjent litt sjokolade nå da? Lillelørdag er da også en lørdag.

Det som skulle være en idiotsikker spareløsning, ble egentlig bare idioti. En studie i manglende viljestyrke og kvantumshandling på repitisjonsknapp. Vel hadde det kostet mye mer om varene i tillegg hadde vært på fullpris, men det skyggelegger ikke det faktum at forbruket steg. Noen uker proporsjonalt med tilgangen, andre uker til og med eksponensielt. Tilbud og etterspørsel. Som om markedsføring 1.0 hoppet opp for å bite meg i rumpa.

Tallknusing for 2 uker i oktober: (Allergen: banale regneeksempel)

Brus: Forventet forbruk 3 flasker. Innkjøpt 10 flasker. (5 for 89) 178kr (Panten ikke medregnet, da denne går i null)

Sjokolade: Forventet forbruk 2 plater. Innkjøpt 5 plater (5 for 100) 100kr

Potetgull: Forventet forbruk 2 poser. Innkjøpt 4 poser. (25 kr stk) 100 kr

Kjeks: Forventet forbruk 0 pakker. Innkjøpt 4 pakker på tikronersmarked. 40 kr.

Totalsummen på innkjøpene ble da 418 kr

Alle disse skulle deles med det heldige besøket vi skulle få i nærmeste fremtid. Vel, besøket ble plutselig meg det. I det jeg åpnet den første kjekspakken, gikk det opp et lys, ikke før. Jeg, som ikke liker kjeks en gang. Som du da skjønner var alle de andre tingene sunket i jorden, godt plassert på sideflesket om du vil.

For å være etterpåklok:

 • Fra et spareperspektiv: Pris på forventet forbruk ville vært ca 90 kr for tre flasker brus, 40 kroner på sjokolade, 50 kroner på potetgull og en fin smultring på kjeks. 180 kroner der altså.
 • Brusforbruket i perioden har økt med 333,4 %. Sjokoladeforbruket økte med 250%. Potetgullforbruket økte med 100 %.
 • Viljestyrke er ikke en tilstand, det er en kamp. Taper du den med jevne mellomrom; ha minst mulig kosemat i huset.

Resultatet ble at jeg brukte 238 kr mer enn jeg trengte på en vesentlig større andel varer enn jeg trengte og økte både kaloriinntak og forbruk i samme slengen. Jeg brukte 232% mer penger enn nødvendig og kalte det for sparing.

Stjernesmell. Idiot! Les om forsøk 2 HER


(Bildet er lånt fra Kappahl sine hjemmesider.)

Følg med videre for idiotens bruk av 3 for 2. 

#økonomi #sparing #idiot #hverdag 

Støv på hjernen? (et kåseri)

Egen vaskemaskin fordrer til innkjøp. Som student kjøpte jeg et vaskepulver for farget tøy og tenkte at dette kunne alle mine eiendeler fint vaskes med. Så feil kan man ta! Jeg som knapt har hatt på meg ett hvitt plagg siden dåpskjolen, måtte jo selvfølgelig ha en variant for hvitt tøy. Og eget for ull!

Tøymykner er bra å bruke, neida, joda, neida! Vi hadde et av og på-forhold før det stilnet hen og døde.

 

Flekkfjerning 

Behovet for flekkfjerningsspray øker i takt med beboere i husstanden. For sikkerhets skyld bør vi ha flekkfjerningspulver, både gold og rosa. Hvis det ene merket ikke fungerer, må vi kjøpe et annet. Eller skrive brev til Nestlè å få dem til å slutte med tomatsausbasert barnemat.

Cleaning Home
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

Barnas behov

Barn skal ha eget rom, og eget vaskemiddel. Sensitivt, hypoallergenisk og stilig. Kanskje de er så heldige at de får egen sensitiv tøymykner til jul. Spesialvaskemiddel for treningsklærne har en også stort behov for, ultra active sporty- pro. Da lukter de jo ikke lenger. Strengt tatt er vel lukta bare overdekt av en vill parfymert en, men: levde lykkelige alle sine dager. Med konstant nysing for treningsfolk med allergi.

 

Oppvaskmaskinen

Oppvaskmaskinen krever sitt. Om tablettene heter yes eller no er ikke så farlig, det er greit å ha litt maskinoppvaskpulver på lur uansett. Hårkur til oppvaskmaskina om veggene blir for matte. Kjøper en pose sitronsyre i tillegg, hvis maskinrensen ikke virket.

 

Allergisk mot sitrus?

Jeg, som ikke tåler sitrus mot huden spesielt godt, har selvfølgelig både skurekrem og gulvsåpe med sitron. Får opp tempoet på vaskingen om det svir litt. Skurekrem uten sitron står klar for å overta når det svir for mye, rene OL-stafetten. Av og til pimper jeg grønnsåpevannet med sitrongulvsåpe bare for å få lukta.

Var det universalsprayen sin feil?

Som andre ting er det vanskelig å peke på helt hvor det startet, men det er mulig å legge skylden på universalsprayen. Så kjekt og så ufattelig stygg lukt! Selvfølgelig ble flere andre områder i huset sjalu. Kjøkken og bad fikk egen spray. Vinduene også. Selv komfyren fikk skreket seg til, ikke ett, men to egne vaskemidler: ovnsspray og en keramisk platetopprens. Et par typer avløpsrens syns jeg en bør unne seg. Den rørleggerne anbefaler og den de ikke anbefaler, for å være på den sikre sida. Toalettet har egen såpe og den der lille dingsen som henger på innsiden av skåla og dusjer ved hvert skyll. Salmiakk og klorin er greit å ha fra et tradisjonsståsted, og grønnsåpe kan jo egentlig brukes til det meste. 

 

Et forbanna slektsstevne av rengjøringsmidler har inntatt huset mitt!

Nå skal jeg bare ta meg en matbit før jeg finner frem “skapet-under-kjøkkenvasken”-sprayen.

Så sitter vi der da, knasker økologiske gulrøtter, leser om antibiotikaresistens, farlige e-stoffer og leter etter vasketips i alskens gjør-det-selv grupper på facebook. Tips med eddik, bakepulver, aske og natron bejubles. Hva i alle dager er det vi holder på med?

Tenk over hvor mange produkter du har stående som har med vasking å gjøre! Overlapper bruksområdene så du kan kutte ut noen?

 

Å ikke kjøpe noe er også sparing.

 

Kjenner du deg igjen?

Cleaning Home
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

 

red.anm: Disse kuttene ble gjort for noen år siden i dette husholdet, men spesielt kjøkkenet maser ofte om egen spray, så det gjelder å være sterk.

Og du, stikk innom meg på Facebook da, det hadde vært koselig.

#familie #økonomi #vask