Gjenbruksuka: Trendy møbler må leke et annet sted.

Etter at vi kjøpte hus for tre år siden, hadde spesielt ett område irritert meg. En over 4 meter lang vegg, hva kjøper en til en vegg på over 4 meter? En nær slektning av Expedit fra Ikea hadde bekledd mindre en halvparten av veggens lengde, og som både støvsamler og fristende klatrestativ var tiden virkelig moden for utskifting. 

Bloggsparelapp handler om verdien av penger, og med gjenbruksuka over oss, tenkte jeg å slå to fluer i en smekk. Budsjettet til møbler var ikke all verden i en familie som snart skulle bli fire. Heldigvis har jeg aldri vært spesielt opptatt av trender. Men likevel ville jeg ikke ha noe mørkt og dominerende, det kom jo til å se ut som et monster. Noen andre krav ble mulighet for å få ting inn i skuffer og skap. Etter Expedit-livet finner de fleste som har mer enn de tre minimalistiske tingene fremme, at støvtørking i slike nabolag er litt overkill. 

De møblene vi så på i Bohuskatalogen som kunne friste, dekket fortsatt bare deler av veggen, og kostet bortimot 20 000 kr. Skulle vi ha noe som dekket hele eller nesten hele, måtte vi over på moduler, og da snakket vi fort over 30 000 kr. For den enkleste. Det er ingenting galt med Ikea, men akkurat denne gangen ville jeg ikke ha ikea. Jeg har studert og bodd i Ikea og Jysk i åresvis, og mye av de andre møblene i huset er fortsatt Ikea.

Løsningen ble en lokal gjenbruksgruppe på Facebook. Dette er ikke moderne, men et skikkelig møbel i heltre eik. Hvis vi gidder, kan vi pusse ned eller male den, men siden den kom i hus vel en uke før lillebrors ankomst, har den foreløpig denne fargen. 

Med en toåring i hus er de låsbare skapene gull verdt. Det er også noe plass til det assorterte bokutvalget i heimen. I tillegg var det godt å få stuet alle vinglass inn i barløsningen i venstre bildekant. Vet alle sier sånn, men her er det faktisk veldig sant; den er ikke spesielt fotogen, denne seksjonen.

Det absolutt beste med denne var likevel prisen. Når alternativene koster mellom 20 og 30 tusen er 800 kroner billig. Den varer den til vi er lei av den, for akkurat nå er det nok andre ting å bruke penger på. For vi må prioritere.

Og dette er det vi gjorde i stedet: Vi fikk pusset opp hele vaskerommet for 30 000. Det var inkludert arbeidspenger hos rørlegger og kjøp av tørketrommel., skapløsning fra Ikea, vask og krane fra Comfort, og benkeplate fra Maxbo. Trådkurvene hadde vi fra før. Dette rommet var et grått kjellelokale uten noe annet enn opplegg for vaskemaskin da vi startet.Utrolig hva litt maling på tak og vegger gjør i et rom. Høy krane er forresten helt gull når man skal fylle bøtter og kar.  

Bildet er tatt underveis i oppussingen, før håndtak på skapene er satt på. Etter bildet ble tatt har vi også brukt noen tusen på elektriker og fått en fuktstyrt avtrekksvifte i muren ved vinduet, ovn over benken og best av alt; lys i taket med bevegelsessensor. Unødvendig, men deilig luksus. Slipper å knote med lyset når jeg bærer ned klær. Ved å se oppe til høyre på bildet ser du et annet moment som står over nye stuemøbler på prioriteringslista: nye kjellervinduer. Det er mye utgifter med hus, og det gir en god del bortprioriteringer.

For å understreke forandringen ytterligere:

Underveis i malingen. Legg merke til dørene malt i “restemaling” av tidligere eier. Gir liksom en litt leken, spygul touch til rommet…
Etter maling av samme område. NB: før vi malte taket. Det er også hvitt og pent nå. Hylla ble beholdt av den enkle grunn at småbarn + kjemikalier = skummelt i skap i rekkevidde.

 

Gulvet skal vi undersøke mulighetene til å få tatt på sikt, men pr nå får det være som det er. Sånn er det å pusse opp for penger man har klart å spare, fremfor å ta opp lån. Man får ikke alt man vil samtidig. Men vaskerommet mitt, det er jeg strålende fornøyd med.

Jeg hadde valgt akkurat den samme seksjonen og vaskerom igjen, så får trendy seksjoner finne et annet sted å leke.

Hva synes du om slike innlegg?

#gjenbruk #oppbevaring #marerittvegg

#bloggsparelapp

Stor guide til en vellykket loppemarkedtur

Uvant på loppemarked, eller usikker på om du kan finne noe som helst? Dette innlegget gir deg mine beste tips til loppemarkedet. For å kjøpe brukt er en god måte å spare både penger og miljø.

 

Planlegging

Den viktigste jobben med å gå på loppemarked starter på forhånd. Du trenger ikke forberede deg som om du skal på polarekspedisjon, men jo bedre forberedt du er, jo mindre er sjansen for at du kommer hjem med bomkjøp. Du kan selvfølgelig dra på loppemarked uten å planlegge i det hele tatt, men jeg anbefaler å planlegge.

Flea Market
Licensed from: cynoclub / yayimages.com

Først kan en stille seg selv en del spørsmål, og det er viktig at man er ærlig når man svarer. Eksempel på relevante spørsmål:

– Hva har vi nok av?

– Hva trenger vi/kunne vi trenge mer av?

– Hvilke behov har vi den nærmeste fremtid? Endringer?

– Hvilke møbler mangler vi?

– Hva skulle jeg ønske at vi hadde?

– Er det noe jeg har sett hos andre som kunne være kjekt å ha? 

– Hvilke trender ser jeg etter? Form, farge, materiale osv.

Du bør også ta en realistisk sjekk på dine egne fikse-ferdigheter. På loppemarked kan det være lett å tenke – åh, den kan jeg gjøre om til…..for den var billig, men hvis du ikke kan sy før du drar, er det mindre vits i å kjøpe tøy til å sy toalettmapper av, og kan du ikke snekre, kjøper du ikke møbler for modifikasjon. Planer er vel og bra, men de skal gjennomføres for å bli kick-ass.

Pretty woman shopping at the mall
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Praktiske tips før og underveis.

– Ha med deg en liten notisbok med mål. Mål opp for eksempel steder der de ønskede møblene skal stå. Ta med målebånd slik at du enkelt kan sjekke om noe er aktuelt. Ofte er det mange om beinet på de beste møblene, og da er det greit å kunne “sile feltet”.

– Hvis noe er nesten helt riktig: Spør deg selv om den prosenten som ikke er riktig er en dealbreaker eller ikke. “Nesten helt riktig” oversettes enten som bra nok eller helt feil, du må bare bestemme deg.

– Skal du lete etter klær til deg selv? Ha på deg noe som er lett å prøve klær over. Tights og singlet med en lang cardigan over er en kjempelurt på loppemarked, da kan du sjekke både skjørt og bukser uten å blottlegge kroppsdeler ufrivillig.

– Ha med noe å bære i. Enten en stor veske med krossoverløsning eller en ryggsekk. Loppemarked er ikke et sted for clutch, du bør ha mulighet for å ha begge hendene fri.

– Transport. Skal du lete etter møbler – ha en plan for hvordan du skal transportere de hjem.

– Å komme tidlig er en fordel, også i forhold til parkering. Det å kunne svippe ut i bilen med funn, for så å fortsette, er gull.

– Sett av tid. Å tro at du skal løpe inn, finne skatten og løpe ut igjen er litt vel optimistisk.

– Husk froskeperspektivet. Bøy deg ned og se også under bordene.

– Ha gjerne med deg en flaske vann. Mye folk og mye styr = dårlig luft. Dessuten slipper du å stå i kø i kafeen før duften av vafler knekker deg.

– Forbered lommeboka. Ha med et assortert utvalg penger. Femtilapper, tjuekroninger, tikroninger og femmere. Hvis du har tenkt å foreslå lave priser selv, hjelper det om du har akkurat. Mange loppemarkeder har også mulighet til betaling med Vipps, men innimellom kan mynter gi en bedre deal, spesielt om du har “akkurat prutbar sum”.

– Prøv å samle sammen noen ting før du betaler. Du får som regel en bedre deal på en samling ting enn enkeltting.

– Prat, vær hyggelig og smil til de du betaler til. Kan du velge, fra et økonomisk perspektiv, betal til den personen du tror har minst peiling på de tingene du skal kjøpe.

– Prioriter det du leter etter. Ikke løp rundt for å være først overalt, det klarer du ikke uansett. Let ordentlig etter det du vil ha før du går videre. På de fleste loppemarkeder pakkes også varer ut litt etter hvert, så det kan lønne seg å streife noen runder.

– Posesalg på slutten. Gjerne de to siste timene av åpningstiden, dersom de har. Utnytt hvis du har mulighet. Pris pr pose = kjøp små ting. Her kan du gjerne hive oppi litt du er “usikker på” også, hvis posen har plass. Skal du ha noe større i denne perioden, går du heller direkte til en selger å får en god pris, enn å la det fylle hele posen din. Prisene på de store tingene som står igjen går også gjerne dramatisk ned de siste timene, da selgerne er interessert i å bli kvitt dem.

 Generelt vil det lønne seg å se etter ting som du eller familien trenger eller ønsker seg. Ting du vet du kan få bruk for, ting som får deg til å smile og ting som kan hjelpe deg å dyrke hobbyene dine. For å sikre at det blir gøy er det likevel viktig å gi seg selv lov til å gjøre bomkjøp. Så lenge de ikke er for mange og blakker deg helt.

hot deal
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

Konkrete forslag til ting å se etter:

– Vesker og belter. En gjenganger også i moteredaktørenes loppemarkedtips. Vær forberedt på konkurranse.

– Klær og sko. Vit hva du ser etter og vær kritisk. Ved flekker er hovedregelen – la det gå, eller sjekk i det minste vaskelapp før du kjøper. Kåper og støvletter er kanskje ekstra aktuelt fremover, da både 60- og 70-tallet er i vinden i sommer. Nøkkelord er klær i god kvalitet. Vær også oppmerksom på klærne som ikke har WOW-faktoren: enkle turtlenecks, skjorter, t-skjorter og bukser. Livet er fullt av hverdager som trenger hverdagsklær, og en billig basisgarderobe kan du fort finne på loppis. 

– Barneklær. Spesielt brukstøy til barnehage er lett å finne på loppemarked. Pent brukt regntøy er en slager, eller utedresser. Her kan du også tenke “ikke-wow”: Strømpebukser, sokker, siklesmekker, tøfler, halser, luer, votter? Alle klesplagg som koster mye mer nytt enn brukt, men som en kan finne i god stand til en billig penge.

– Bøker og filmer. Her har de fleste loppemarked et rikelig utvalg, og svært gode priser.

– Hobbymaterialer: stoff, klær og smykker til redesign, treprodukter og porselen til maling, garn til strikkeprosjekter, broderingssett, stempel og scrapbookingutstyr. Ting som kan spraymales. Din hobby=dine tips.

– Leker og spill. Anbefaler spesielt leker og baller til sandkasse/utebruk. Klassikere som Ludo, kinasjakk og stigespill er ofte å finne. Strikk rundt esken er et godt tegn – da har giveren som regel hatt opptelling og funnet alle deler til stede. Men sjekk for sikkerhets skyld.

– Kjøkkenutstyr. Ekstra bolle eller visper til miksmasteren? Gammeldags kjøkkenvekt? Fiskespade i metall?(slår plastikk ned i støvlene) Ekstra deler til hverdagsbestikket?

Spesielt om du er student eller enda bedre, skal bli student,er kjøkkenutstyr verdt en titt. Og da mener jeg ikke nødvendigvis service eller kopper du bruker hver dag: Bakeboller? Litermål? Kasserolle? Sleiver? Bestikkinndeler til skuff? Brødboks? Ildfaste former? Grytekluter? Gryteunderlag? Alt dette koster til sammen mye hvis du skal kjøpe nytt, gode penger spart ved å utnytte loppemarkedprisene. En runde i oppvaskmaskinen eller i oppvaskkummen vil gjøre det meste klart til bruk.

– Småelektrisk: strykjern, skotørker, popcornmaskin etc. Be om å få sjekke i en stikkontakt at det funker før du betaler.

– Jule- og påskepynt, duker og gardiner.

– Oppbevaring. Kurver, bokser, skrin, avisstativ, vedkurv, plastikkurver, skittentøyskurv, emaljebokser, søppelbøtter. Ikke bare tenk ting som skal stå fremme; organisering i vaskeromsskap, garderobeskap, boden, kjelleren og garasjen?

– Ting som har vært stasobjekter hos tidligere eier har bedre sjanse for å være i god stand.

– Og til slutt: se etter ting i emballasje. Slik finner du helt nye ting på loppemarked.

 

Kunne sikkert skrevet til langt på natt. Hva synes du om denne dinosauren av et innlegg? Fikk du noen gode tips?

Les også: Kul gruppe for deg som vil spare penger.

#loppemarked #tips #gjenbruk #økonomi

Gjenbruksuka: Tallene bak loppemarkedet.

I går la jeg ut en gjennomsnittlig loppemarkedtur i bilder, og ga svarene på det spørsmålet mange møter etter slike turer: Hva skal du med den? Nå er det på tide å ta frem litt tall. Prisestimatene på varene er ca-priser, basert på litt googling og enkel sammenligning.

Dere fikk også muligheten til å gjette totalprisen. Den kom på 200 kr, litt dyrere enn dere har gjettet. Det som drar opp er 70 kroner for trompet i koffert med noter. Slett ingen upris for en “instrumentsamler”, i mine øyne er dette er røverkjøp. Jeg aner ikke hva en trompet som kun duger som pynt eller “vekke hele huset” går for. Derfor blir den unntatt fra de videre beregningene.

130 kr betalt for dette bildet.

 

Det eneste andre som hadde fastpris, var barnelampa med Heffalompen, den kostet 20 kroner. Sammenligningspris på tilsvarende modell, men med andre motiver, prinsesser og cars, er 300 kr.

Jeg husker også å ha betalt 10 kr for giraffen, fordi nyprisen er 250 kroner, og jeg nettopp hadde sett på den på nettet. Leker til barn har jeg skrevet et innlegg om tidligere, HER, der giraffen er med.

Scrabble ligger rundt 300 kr, hos de fleste forhandlere. (Ark vil ha 569, men det får stå for deres regning) Jeg betalte 10 kr.

Zumba sticks ligger på 20 dollar paret, altså 40 dollar for fire, ca 300 kr. Jeg betalte igjen 10 kr. 

Blokkfløyta og strykebrettet betalte jeg en symbolsk femmer for hver. Hvis en sier et forsiktig estimat på 50 kr stk i nyanskaffelse.

Totalprisen nytt blir da ca 1250 kroner, jeg betalte 60 kroner. 60 kroner tilsvarer 4,8 % av 1250 kr, for de som liker prosent. Ingen av disse tingene er utslitt, og alle vil bekle sin misjon og vel så det. Ingen butikker ville gitt meg 95,2 % avslag på dette kjøpet. Hvis du ser på det sånn er loppemarked fantastisk god hverdagsøkomi.

Da ble det 70 kr for tingene på dette bildet.

 

Dette bildet skal jeg ikke trekke frem noen nypriser på, bare snakke litt om. Den lille tinnvasen, kobberkjelen og tinnskrinet med sigarer( som forøvrig var fullt av gamle sigarer) har vært stasting i en stue, og deretter pene. Messinglysestakene ble ordentlig julestemning og har også vært godt tatt vare på. Ting som andre folk har vært glad i er stort sett like fine, også på loppemarked. Og til en latterlig lav pris, sammenlignet med tilsvarende varer kjøpt nytt.

Du finner også helt nye ting på loppemarked. Ting folk har kjøpt og lagt unna, eller ikke fikk bruk for likevel. Det gjelder på dette bildet den hjerteformede boksen med viskelær og oppbevaringsboksene fra ikea formet som biler.

Jeg kjøper også mye på loppemarked som skal igjennom en eller annen kreativ prosess. Noen ganger blir det med tanken, men da kan jeg alltids gi det tilbake til den lokale gjenbruksbutikken eller tilbake til et loppemarked. Det økonomiske våget er liksom ikke enormt. 

Etter jeg ble mamma har jeg også kjøpt en del leker til ungene. Spesielt “kjøkkenutstyr” og andre slitasjesaker. Toåringen har kanskje ikke lekeservice med Elsa og Olaf på, men hun har et velutstyrt kjøkken med masse fargerike elementer, og redskaper og herme mammas eller pappas matlaging med. Den observante leser vil dra kjensel på to ting fra disse bildene på det øverste bildet i kjøkkeninnlegget. Det beror på at mor i huset var på to loppemarked denne dagen.

Hvis du vil snakke tall også her, er det 13 ting på bildet, hvis bilboksene og armbåndene regnes som en hver. Det tilsvarer under 5,50 kr pr ting.

Kanskje jeg kjøper litt mer enn jeg trenger på loppemarked innimellom. Eller, det vil jo de fleste som liker loppemarked innrømme. En har bomkjøp der også. Men heldigvis til en brøkdel av prisen.

Vil du også være med i Gjenbruksuka? Hiv deg med her:

#bloggsparelapp

#økonomi #loppemarked #sparing #brukt #gjenbruk 

Gjenbruksuka: Fakkeltog for pels?

Gjenbruksuke med fokus på penger. Nesten like forførende som fakkeltog for pels det. Lite gjennomtenkt og reflektert. Noe man setter igang uten tanke for konsekvenser og reaksjoner. Men de fleste av oss skjønner at det kan slå hardt tilbake. For du tramper ikke på meningene til hverken pelsmotstandere eller miljøforkjempere uten motbør.

Å skrive om gjenbruk uten å i det minste slenge på en;” ja, også for miljøet da”, på slutten er ikke så stuerent. Kanskje noen til og med finner det motbydelig? Jeg har vel nevnt forbrukersamfunnet i en bisetning, men det er det nærmeste en kan spore et miljøengasjement i denne gjenbruksuka så langt. 

Har jeg kledd på meg pelskåpe på årsmøtet til NOAH? Hvorfor er jeg så enkel? Så latterlig ensporet? Skrive om pengebruk mens regnskogen dør? Fordi jeg kan. Fordi jeg kan velge å fokusere på verdien av penger, uten å forkle det med å sende 4 forskjellige budskap samtidig. Fordi jeg tror at direkte og presist budskap funker. Og fordi penger er et incentiv som fungerer, kanskje også for å få noen til å få øynene opp for gjenbruk? 

Environmental Impact Means Environmentally Consequence And Asses
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Så før miljøforkjemperen i deg begynner å banke løs på meg: det er ikke sånn at jeg ikke bryr meg om miljø. 

Jeg er for eksempel skikkelig irritert over at deler av Oslo ikke har hverken plastinnsamling eller mulighet til å sortere matavfall. Ikke engang mulighet! Smak på den. Den største byen vår. Det burde jo være en fanesak for MDG, men jeg har ikke hørt noen har nevnt det engang.

Jeg bryr meg om hvilke spor produksjonen av min mat setter på jorda. Om antibiotikabruk, dyrevelferd, matkvalitet og ressursutnyttelse.Jeg vet hva manglende jordvern kan gjøre med landet vårt og er for langsiktighet. (Jeg bryr meg også om arbeidsforholdene til de som produserer maten vår, men det kan vi jo snakke mer om litt senere i vår.)

Jeg bryr meg om økningen i ukjente stoffer og kjemikalier, om syntetiske stoffers påvirkning på økosystemer og mutasjon, og om forsøpling. Jeg bryr meg om fremtidig kraftutbygging og nedfasing av allerede eksisterende forurensningsmaskiner. 

Jeg er interessert i utviklingen av bedre transportmidler som skåner miljøet, i byplanlegging og arealutnyttelse. Rødliste og regnskog. Artsmangfold og urskog. Skjevfordelinger av ressurser på jorda, og hvordan det påvirker miljøet. Storpolitiske maktkamper med CO2-kvoter som gissel mens de argumenterer frem hvorfor sine kullkraftverk skal fortsette drift inn i evigheten. Og gjenbruk i et miljøperspektiv for å forandre forbrukermønsteret. Til det bedre. Mindre produksjon for færre konsekvenser.

Jeg er ikke miljøpolitisk evneveik, selv om fokuset denne uken kan tyde på det. Dere kjenner meg jo ikke og kan ikke vite disse tingene.

Jeg vil også linke til mine favorittinnlegg om nettopp miljø. Og de fleste kommer fra samme blogg.

Mange som skriver om miljø har lett for å bli både konservative og lettere fanatiske i sin fremstilling. Det gjør ikke denne bloggeren. Hun skriver om gjenbruk for deg og meg. Hun løfter frem gjenbruk som noe å bli glad i. Ikke den stygge slektningen vi ikke vil kjennes med, men en nær venn. Denne måten å presentere gjenbruk på er helt unik. Spesielt når det kommer fra omtanke og ekte engasjement for miljø. 

Den beste bloggen jeg har lest om miljø, og en av de beste bloggene generelt. Variert innhold og godt språk Gleden ble derfor enorm da det viste seg at hun selv hadde samlet sammen innlegg om miljøtemaet i anledning gjenbruksuka. Så da holder det med en link.Besøk Unni på magiskliv.blogg.no

Hun har også et fantastisk apokalyptisk drømmescenario med miljøtema i et av innleggene sine, men det klarer jeg ikke å finne igjen. Elendig leter, vet. Heldigvis fikk jeg hjelp. Innlegget hører nemlig hjemme her. Det er virkelig ordkunst: La oss forhindre et mareritt.

Dette er kanskje mitt “fakkeltog for pels”, men hvis jeg kan bidra til mer gjenbruk ved å fokusere ensidig på penger, da gjør jeg det. Er du med?

#bloggsparelapp

#gjenbruksuke #miljø #magiskliv #unni #flink #MDG #NOAH 

Gjenbruksuka: Hvordan finne loppemarkedet?

Å finne loppemarked kan være lettere sagt enn gjort av og til. Noen arrangører er veldig flinke på sosiale medier og oppretter både eventer og egne facebooksider. Men langt fra alle er så flinke. Noen er rett og slett elendige. Hvordan skal du finne dem da, når de ikke er tilgjengelig under fingrene dine på nett? Her er 5 tips:

1. Se på oppslagstavlene på butikker. Her henger det ofte lapper. Hvis bildet på A4-arket er av et forsamlingshus eller en logo til en lokal organisasjon, er dette ofte det du ser etter. Hvis navnet på stedet er Gamleskolen på Hippetihopp, kan det lønne seg å spørre seg frem til en veibeskrivelse.

2. Les avisen. Innehar du ikke abonnement selv eller har tilgang på avis via jobb er biblioteket en fin plass å lese i avisen. Eller en lokal kafe med avisabonnement. Loppemarked er typisk i annonseseksjonen, men i lokalaviser finner du dem også gjerne i artikkelform med bilder av glade arrangører med lopper i hendene. Gjerne på baksiden av avisen. Torsdag eller fredag er de dagene det er størst sjanse for å finne det du leter etter, de fleste loppemarkeder legges til helg.

3. Vår og høst er storsesong for loppemarked. Spør de du kjenner om de vet om noe. Kanskje har du venner med unger i korps eller idrettslag; begge deler store på loppemarked.

4. Det finnes interessegrupper på Facebook, jeg er for eksempel medlem i “Loppemarkeder i Notodden og omegn.” Der deler entusiaster det de kommer over som kan ligne et loppemarked. Enkelte kjøp/salg-grupper på facebook har også medlemmer som er flinke til å profilere “sine” loppemarkeder.

5. Gjør deg kjent med hvilke frivillige stiftelser og organisasjoner som finnes i nærheten, og om de bruker å ha loppemarked. Lions, røde kors, diverse menigheter, dyrevernsorganisasjoner osv.

Til slutt: husk at det er ikke størrelsen på loppemarkedet som avgjør hvor bra det er. Ja, det er flere ting å se over, men også flere om beinet. De små, bortgjemte, kan også være vel verdt en titt.

Tusen takk til rksilje.blogg.no for innleggstips! Mine tips til handel på loppemarked kommer senere.

Innlegget er en del av Gjenbruksuken, vil du være med ligger oppgaven i bildet under:

#bloggsparelapp

#loppemarked #gjenbruksuke

Gjenbruksuka: loppemarkedtur i bilder.

Ofte når folk er på loppemarked høres følgende setning som et ekko i huset ved hjemkomst: “Hva i alle dager skal du med den?” Hvis du ikke kan svare på det, har du sannsynligvis fått loppestjerner i øynene.

Det er kjempelett å få, du går rundt og har mulighet til å kjøpe et assortert utvalg varer for en kjempelav pris. Men også her gjelder regelen: ” Hvis du kjøper ting du ikke trenger, er det som å kaste penger i søpla”.

I anledning gjenbruksuka vil jeg derfor svare på “Hva i alle dager skal du med den?” for tingene kjøpt på en loppemarkedtur. Det er ikke alltid slik å gå på loppemarked som det fremstilles i enkelte interiørmagasiner. Du finner ikke bestandig de fantastiske skattene. Ikke tenk at du er på tidenes skattejakt, du er på et marked der du kan finne hva som helst, men ikke alt er gullbelagt. Du kan likevel finne mye du finner bruk for, eller rett og slett har bruk for. Ting kjøpt på loppemarked trenger ikke stå fremme på hylla som skatter, det kan like gjerne ligge i en kjøkkenskuff eller stå på et vaskerom. De romantiske loppemarkedene med bare skatter og funn, vel, jeg har i alle fall ikke funnet dem.

Liker du å dra på loppemarked?

Hva tror du totalprisen for varene på begge bildene kom på?

Delta gjerne i Gjenbruksuka, ukens oppgave ligger som link i bildet:

#bloggsparelapp

#loppemarked #gjenbruk #gjenbruksuke

Gjenbruksuke.

Denne uken er gjenbruksuke på bloggen, med fokus på dine og mine gjenbruksskatter. Derfor kommer det nok en utfordring, denne gangen av det konkrete slaget. Motivasjonen for å fortsette fokuset på verdien av penger har ikke blitt mindre etter påskens utfordring. Kanskje kan noen få åpnet øynene hva gjelder gjenbruk i løpet av uka? Eller kanskje du har huset fullt av gjenbruksskatter allerede?

Chest
Licensed from: Oleg Zhukov / yayimages.com

Oppgaven din denne uken er å ta bilde av noe du har kjøpt brukt, samt legge med hva du betalte og hva som er ca-pris på tilsvarende ting kjøpt nytt. Dette er rett og slett en skryteuke for dine beste bruktfunn, enten fra loppemarked eller bruktbutikk.

Du kan vise frem så mange bilder du vil. Ved å delta er du gjenbruksambassadør, dersom du deltar med flere enn 7 bilder er du gjenbrukssjef. Interiør, utemøbler, klær, kjøkkenredskap,blomsterkrukker, bunad? Denne omgangen ekskluderes motoriserte kjøretøy som bil, moped og privatfly.

Merk innlegget ditt nederst med .Hashtagen er en embed, så den vil forandre seg til bildet nederst i dette innlegget.

Trenger du inspirasjon og er usikker på hvordan du kan gjøre det, sjekk gjerne ut gjenbrukssjef Marielle sitt innlegg: Gjenbruksuke! Challenge.

Alle som deltar vil bli presentert og linket til i et oppsummeringsinnlegg på søndag. Underveis i uka vil jeg også presentere noen av mine egne bruktkjøp.

Velkommen til gjenbruksuka, er du flink på gjenbruk?

For å lese mer om prosjektet, se

#bloggsparelapp

Ha din egen easter egg-jakt.

Eller ikke akkurat nå da, men når butikkene åpner igjen, da skal vinter og påske for alvor ut av hyllene. Noe skal inn på lager til neste år, mens andre ting, vel de skal ut. Og gjerne fortest mulig, slik at det gjør rom til vår, også inne i butikken. For å få ting ut fort, har butikkene en taktikk som går ut på å dumpe prisene, gjerne i sammenheng med opphenging av masse skilt med utropstegn og store bokstaver. (Fenomenet kan forøvrig også ses av og til i BloggShout.)

Har du brukket ski eller skistav er det nå du bør handle. Eller om du bare må bytte de ut av andre grunner. Ikke vent til neste år med full pris hvis du kan kjøpe nå til halv pris. Helt ærlig; ingen ser på årsmodellen på skiene eller stavene uansett – de er jo enten nede i et spor, nede i deilig pudder eller borte fra øyesyn før de som ser på deg rekker å blunke. De eneste bildene det har betydning for er de der du har satt opp skiene og tar bilde av påskestemningen. Men ærlig talt, der vil de fleste fokusere på naturen og været, ikke fargen på skiene dine. 

Det samme gjelder forsåvidt alt med prefiks ski. Smørning, klær, sko, hansker, briller. Eller slalom. Ski, hjelm, utstyr. Kanskje også truger og isborr? Skiboks? Trenger du mer påskepynt, duker og nips til neste år, kjøp nå. Skulle smågodtlagrene ha gått tomt; påskesjokolade er også rammet av utropstegn og store bokstaver.

Som nevnt i innlegget Slakt Valentines Day; utnytt etterdønningene etter sesongen. Enten den heter vinter eller påske.Det er nå den virkelige jakten på easter eggs starter.

Composite image of fingers as easter bunny
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

#påske #salg #tips

Wow, du får mye forskjellig for 1000 kr.

Deltakerne i min påskeutfordring har virkelig gjort skamme på begrepet: “en får jo ingenting for en tusenlapp lenger”. Og jeg er så stolt! De har laget helt utrolige kollasjer og har gitt prosjektet en pangstart. For dette kommer det mer av på bloggen. Først #sparestyling, så #hundrelapp før jeg nå har landet på embeden . Verdien av penger kommer enda tydeligere frem på bilder, og det er veldig viktig i det forbrukersamfunnet vi lever i, at man får noen påminnelser på hva penger faktisk kan oversettes til. Hvis en trekker fra skatt, er 1000 kr faktisk ganske mange timer arbeid, hvor mange timer du må jobbe for 1000 kr? 1000 delt på timelønnen din etter skatt.

For å ikke pjatte videre, her er dagens stjerner:

fyst.blogg.no

gothicvamperstein.blogg.no

merethejoha.blogg.no

seljordslia.blogg.no

 Alle sammen har løst oppgaven på en forbilledlig måte. Og ettersom jeg har sagt at svært gode bidrag blir rost opp i skyene, så er dere alle sammen godt ute på en flyvetur akkurat nå. 

Gothicvamperstein har funnet et strikkemønster hos etsy, og satt sammen en flott kollasj fra Royal Design. Gothicvamperstein fortjener en ekstra stor stjerne i boka, hun har levert fantastiske bidrag i begge sparestylingutfordringene, og nå også her. De to bildene som følger er altså en tusenlapp til sammen.

Min favoritt fra gothicvamperstein må bli strikkemønsteret. Selv om jeg ikke kan strikke i det hele tatt. Så nydelig!

Jeg er så utrolig glad for at Terje fra fyst.blogg.no valgte å lage en kollasj med sine favoritter. Hele antrekket til under 1000 kr. (fyst.blogg.no er den nye bloggen til de herlige menneskene bak filippaa.blogg.no) Det er alt for lite kolllasjer med herreklær på blogg.no, i mine øyne.

Min favoritt fra Terje sin kollasj blir skjorta. Kjempeflott! Mulig samboeren min får en sånn.

Seljordslia.blogg.no har valgt en vårlig drøm av et antrekk. Mangler kun sommerblomster i hånda, så er det mai. Kjempetakknemlig for at hun valgte å delta, hun en blogg fylt med fantastiske bilder, som jeg begynte å lese/ble oppmerksom på under Unnis magiske challenge. Hele antrekket under 1000 kr.

Favoritten blant Seljordslias funn blir cardiganen. Jeg er svak for cardiganer med spennende detaljer, i dette tilfellet ryggen.

Fra fyst.blogg.no, kom det ikke bare ett, men to herlige bidrag. Understående er Yvonne sin kollasj, her også et helt antrekk under 1000 kr. For å gjenta: fyst.blogg.no er tidligere filippaa.blogg.no – følg med videre.

Favoritten fra Yvonne sin kollasj blir nok skjørtet, det kan brukes til alle anledninger. Likte også snittet på jakken, men er dessverre ikke disponert for rosa klær.

Og til slutt, merethejoha.blogg.no, jenta med gullpennen, som skriver fletta av de fleste. Så gøy at hun valgte å bruke en hel kveld på å delta i min challenge, med et fantastisk resultat. Denne kollasjen er også 1000 kr, egentlig 13 kroner over, men når du har brukt hele kvelden og slitt med kollasjfunksjonen, ser vi glatt mellom fingrene på akkurat det. 

 

Min favoritt fra Merethe sin kollasj må bli jakka. Utrolig fin, og til den prisen? Trodde nesten ikke det var sant. Denne kollasjen er nok den som er nærmest min klesstil.

Jeg skulle jo egentlig skrive litt ekstra om den kollasjen jeg ønsket meg mest, men valgte å trekke frem den tingen jeg ønsket meg mest hos hver deltaker. Dette fordi alle hadde løst oppgaven så godt. Hvis jeg skal trekke frem en spesielt, blir det Terje sitt bidrag, fordi det skiller seg positivt ut som en svært god og stilren kollasj for menn, men med nok personlighet til å unngå å bli kjedelig.

Jeg anbefaler deg å gå inn å se deltakernes egen presentasjon av bidragene sine, da ser du helheten bak valgene mye bedre. Direktelinker her:

Gothicvamperstein sitt bidrag

Fyst sine bidrag

Seljordslia sitt bidrag

Merethe sitt bidrag

 

 Dette var dagens tusenlapper. Hva synes du?

Påskeutfordringen går mot slutten

Nå nærmer det seg slutten av påskeutfordringen. Absolutt siste frist for å delta setter jeg til i morgen kl 12, så du har enda noen timer å lage et bidrag om du skulle ønske å være med. Jeg må si jeg er virkelig imponert over bidragene så langt i

#bloggsparelapp

Utrolig gode og gjennomarbeidede bidrag, gleder meg skikkelig til å sette sammen oppsummeringsinnlegget og vise dem frem. (Må vel innrømme at jeg har tyvstartet litt, og det blir helt fantastisk.) Jeg trenger litt tid på å få satt sammen et verdig oppsummeringsinnlegg med linker, bilder og kommentarer til alle deltakerne, så oppsummeringsinnlegget kommer på ettermiddagen/kveld i morgen. Nøyaktig tidspunkt styres litt av sykdomsbildet i kolonien.

Det vil komme flere sjanser, med andre tema senere, til dere denne oppgaven “ikke traff.” Hvis du skulle ha ønsker om senere oppgaver, er det bare å sende meg en melding eller skrive en kommentar, som ved alltid ellers. Skulle du lure på noe annet, er det bare å spørre.

#utfordring #imponert #deltakere