Lat som du ikke gikk opp i lønn!

Hvis du klarer deg godt med de pengene du har nå, kan du kanskje late som du aldri gikk opp i lønn? Kanskje det rett og slett er spareløsningen for deg? 

Jeg er ingen storfan av spareteknikker der hjernen ikke er ordentlig involvert, der den ikke tvinges til å innse at det spares. Men, dette er en automatisk sparing jeg digger, fordi beslutningen om å gjennomføre krever at man gjør et bevisst valg om å spare. De fleste av oss går opp i lønn hvert år, kanskje ikke så mye, men i alle fall litt.

Portrait of a businessman rejoicing
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Lat som alle endringer i lønn aldri har skjedd.

Spar penger nærmest uten at du merker det, ved å leve videre med den lønnen du hadde før endringene skjedde, og sett lønnsøkningen over på en sparekonto. Overfør de enten som fast overføring den dagen lønnen kommer inn på konto, eller en bevisst overføring. Det blir fort litt penger av det.

Når lønnsoppgjøret er klart, og du begynner å få høyere månedlig utbetaling: sett til side det som overskyter den lønnen du hadde før lønnsoppgjøret. Dette gjelder også om du får en større etterbetaling, sett det til side. Kanskje går du også opp i lønn i løpet av året på grunn av ansienitetsjustering, ansvarstillegg, eller endring av lønnstrinn? 

Eksempler:  

Du går opp 3 kr utbetalt pr time kveld. Du jobber 400 kveldstimer. Det er 1200 kr.

Du får endring i arbeidsoppgaver, går opp 250 kr i måneden utbetalt. Det er  3000 kr.

Du går opp 400 kr utbetalt pr måned. Det er 4800 kr.

Du går opp i ansiennitet , 1500 kr mer utbetalt pr måned. Det er 18000 kr.     

Du tar på deg ekstravakt på en rød dag. Sett unna helligdagstillegget.           

Salary Arrow Shows Pay Rise For Workers
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

Fare for at forbruket justeres automatisk

Hvis man ikke gjør en vurdering av pengebruk når slike justeringer i lønn inntreffer, er det lett at forbruket justeres automatisk, og pengene renner ut i mange små bekker, i stedet for å la de gå til en målrettet elv. I det øyeblikk du trenger mer penger, avslutter du dette eksperimentet, og begynner å benytte den lønnen du faktisk får. Kanskje kan du prøve på nytt ved neste lønnsjustering igjen?

Dette sparetipset kan også være aktuelt i måneder med lavere skattesats.

 

Les ogsåLønnsoppgjør for nybegynnere, en enkel forklaring for lønnsmottaker og tillitsvalgt, skrevet uten unødvendig bruk av fremmedord av en ikke-økonom.

 

Følg meg gjerne på Facebook HER.

#lønn #sparing #tips #ansiennitet #lønnsøkning #sparekonto      

Othello – det gode mot det onde.

Konkurranseinstinktet her i huset er det jeg vil kalle utemt. Og det gjelder begge de voksne eksemplarene. Nesten uansett hva det gjelder gås det inn med en forventning, og en plan, om å vinne. Spesielt spill.

I kveld skal en gammel klassiker testes ut. Vi har ikke spilt det mot hverandre før, for spillet var, som så mye annet nytt her i huset for tiden, innkjøpt på loppemarked sist helg. Men begge har spilt det som barn/ungdom. Spillet heter Othello, og er et spill som er latterlig enkelt å lære, men desto vanskeligere å bli god i. Sort mot hvit, det gode mot det onde.

Prestisjedueller er det alltid knyttet stor spenning til, og dette er som Liverpool-Everton.(YNWA) Spill der flaks er et minimalt element, er enda verre å tape enn rene flaksspill. Spill av typen: “trekk et kort og få poeng” eller fiskespill, er helt greit. Men hvis flaks er bare deler av forklaringen, som ved bildelotto, amerikaner eller poker, stiger motviljen mot å tape. På tronen over spill det er verst å tape i, er spill der strategi, tankevirksomhet og kunnskap er viktig. Som for eksempel TP, sjakk, Mastermind og nå også Othello. Dette blir en kamp på liv og død. Vel, kanskje ikke så dramatisk, men jeg har ikke tenkt å tape.

Selve spillet går ut på å konvertere brikker til din spillfarge. Dette gjør du ved å ramme inn motstanderen med din farge, som vist øverst til høyre. Brikkene av motstanderens farge som blir rammet inn, snus da, og har blitt dine, som vist på bilde nr 2. Konverteringen skjer både vannrett, loddrett og diagonalt, så potensiale for å stjele mange brikker sent i spillet er stort. Dette er et sånn spill du leder lenge, helt til du plutselig taper. Det å være strategisk, å se muligheter lenger frem, er avgjørende. Det gjelder å ikke male seg inn i et hjørne, bokstavelig talt. Den som har flest brikker på brettet i sin spillfarge når brettet er fullt, vinner.


Brettspill på loppemarked er helt gull, spesielt slike der en kan være helt sikker på at alle delene er til stede. Som nevnt i Mine triks til loppemarkedet, er strikk rundt esken et godt tegn, men sjekk alltid innholdet før kjøp. Dette spillet er pent brukt, tror nok esken har fått hardere medfart enn selve spillet, men kun riper, den har ikke vært åpnet så ofte. Esken er fortsatt ganske trang å få opp, og brettet ser skammelig ubrukt ut, til å være et bruktkjøp. Her var jo til og med sikringen over spillebrikkene intakt, noe som tyder på at det ikke er spesielt utslitt.

Jeg er skikkelig klar for å vinne. Så spørs det om samboeren min er klar for å tape.

Hva er din erfaring med Othello? 

#brettspill #spill #moro #othello #tips

Spar penger på plaster

Har du barn i riktig alder, er du sannsynligvis også storforbruker av plaster. Dette verktøyet som får selv de usynlige, halvt dødelige sår til å heles på magisk vis. Kanskje er du også inne i en periode med overforbruk? Eller misbruk?

Teddy bear

Licensed from: Preartiq / yayimages.com

Da har du sikkert sett disse pakkene som er beregnet på slike små rakkere. Med smurfer, Elsa og Olaf, engler og demoner på. Nøysommelig formet i ulike størrelser og varianter. Gjerne med det til felles at du bruker opp den mest brukbare størrelsen først, for deretter å ha en utfordring når det dukker opp et sår som ikke er usynlig og som hadde trengt akkurat den størrelsen.

Adhesive bandages illustration

Licensed from: lhfgraphics / yayimages.com

Kanskje har du et barn som trenger mer enn et plaster om dagen i hus? Jeg hentet informasjon om en typisk barneforpakning med plaster, med Frostfigurer, fra Apotek1 sine hjemmesider. Der kan en lese at en pakke inneholder 20 plaster, hvorav åtte hjerteformede plaster i størrelse 38 x 32 mm, fire plaster i størrelse 19 x 72 mm, fire plaster i størrelse 19 x 56 mm og fire plaster i størrelse 30 x 55 mm. Hvis en går ut fra et forbruk på 2 plaster om dagen, varer denne pakken 20 dager. Hvis en går ut fra et forbruk på 2 plaster i uken, varer det 10 uker.

Plasterforbruk er vel ikke noe å spare på vel, plaster må man jo ha? Hva om jeg fortalte deg at en slik pakke med 20 plaster,koster mellom 40 og 50 kr? Og at apotekene ofte ikke har det billigste alternativet stående i hyllene sine engang? (Poenget forsvinner ikke om du kjøper de til 35 kr på dagligvare, så det er sagt, det er bare utrolig mye lettere å finne priser på apotekvarer på nett enn dagligvarebutikker.)


Dette er en 3-meters rull med plaster. Den kostet en hundrelapp på mitt lokale apotek. Men så kan man jo argumentere opp og ned og i mente om at barna ikke vil ha vanlige plaster. Vel, dette er ikke vanlige plaster. Det er kjempekule tegneplaster. Ved sår som heles kun ved å få plaster på, kan dette settes over, for deretter å fylles med tusjstreker, prikker og hjerter i favorittfargen. Er barnet stort nok, kan det til og med få tegne selv. Tenk gips. 

Med en slik rull har du alltid et plaster i riktig størrelse tilgjengelig, det er bare å klippe. Du trenger ikke ha flere plasterpakker – denne er mer enn bra nok til hele familien. Det er kanskje litt flaut å møte på jobb som voksen med Hello Kitty-plaster, dersom det er tomt for nøytrale plaster?

Og hvor lenge varer den? Det vites ikke enda, men det som er helt sikkert, er at jeg ville kjøpt mange Frostpakker allerede, og rullen er, som dere ser, langt fra tom. Poenger gjelder forsåvidt “porsjonspakkene” med voksenplaster også, men der er kanskje ikke misbruket like stort?

Har du prøvd å spørre ditt lokale apotek etter en rull med plaster?

#plaster #barn #tips #sparing

Blogg.nos magasiner søker skribenter.

Har du levert innlegg til et magasin på blogg.no før? Vil du vite hvordan du gjør det? For en god stund siden, egentlig før jeg visste helt hva blogg var, fikk jeg en invitasjon til spill.blogg.no. Det vil si at de gangene jeg skriver om spill, kan jeg velge å publisere de i magasinet spill.blogg.no i tillegg til på min egen blogg. Det som er ekstra kult med akkurat dette bloggmagasinet, er at spmg.blogg.no, Spillmagasinet, også henter innlegg derfra.

 

Det er veldig enkelt å publisere i blogg.no sine magasiner. Den eneste du må gjøre ekstra, er å velge riktig gruppe fra gruppelinjen under innlegget.

 

Hva skjer etter du har valgt å publisere i et magasin?

I dag skrev jeg et innlegg om mitt møte med ekstremgamerne, og ved å velge gruppebloggen spill.blogg.no, blir jeg automatisk publisert her:

I tillegg var jeg heldig og ble plukket ut av spillmagasinet litt senere, og publisert her:

Ved å velge spill.blogg.no, har jeg altså fått publisert innlegget mitt to ekstra steder, utover bloggmag/blogglisten.

 

Hvordan få tilgang til å publisere i offisielle magasiner?

Under ditt innlegg står det kanskje bare “Du er ikke knyttet til noen grupper”. For å kunne levere innlegg til blogg.no sine magasiner, må du søke om å bli medlem. Det gjør du på en av to måter:

Alternativ 1: søk opp bloggen og trykk på “bli medlem”-knappen:

 

Alternativ 2: Trykk på gruppebloggikonet, markert med feit, grønn pil. Søk deretter opp bloggen ved å skrive i søkefeltet og trykk på “bli med”-knappen under søkeresultatet.

Hva skjer med magasinene fremover?

Magasinene er under stadig utvikling, men hvis du vil dele dine innlegg med folk med like interesser, eller vil lese allerede samlede innlegg om et spesielt tema, anbefaler jeg deg å sjekke ut de offisielle magasinene. Samtidig er magasiner et satsningsområde. Dette er de offisielle magasinene fra blogg.no:

Familie og barn 

Utveksling

Spill

Mote

Skjønnhet

Trening

Interiør

Sport

Erotikk

Helse

Matglede

Veggislivet

Reise

Hvilke fordeler har publisering i magasiner?

Hvis noen trykker på ditt innlegg i et magasin, kommer trafikken direkte til din bloggside. Det vil si at du mister ingen trafikk på din side ved å publisere i et magasin, men du har muligheten til å nå flere lesere. 

Som vist tidligere i innlegget, velger du for hvert innlegg om det skal publiseres i et magasin i tillegg til på bloggen din. Det vil si at hvis du skriver om spill av og til, som meg, sender du ikke inn alle innleggene dine til spill.blogg.no, kun de som er relevante. Du har med andre ord full kontroll på hvilke innlegg du ønsker å dele og ikke.

 

Rekruttering til magasinene, er du med?

Nå rekrutterer vi spesielt skribenter til de offisielle bloggmagasinene. Kunne du tenke deg å levere innlegg til noen av disse, søk opptak da vel!

Jeg håper på mange søknader fremover, skriv gjerne i kommentarfeltet hvilket magasin du ønsker å skrive for. 

#blogg #magasin #gruppeblogg #innlegg #publisere

Blogg og sånn – delingsside på Facebook driftet av blogglisten.

Nå er det enda lettere å profilere de beste innleggene sine på Facebook. Den nye Facebookgruppen driftet av blogglisten.no; Blogg og sånn, passer perfekt for sånne som meg. (Og deg?) Der kan jeg dele de av innleggene mine, og kanskje få noen flere lesere. I alle fall om en liten stund. Akkurat nå må en bare spre ordet for å få flere til å få øynene opp for gruppa.  

Å drive en Facebookside for ihvertfall denne bloggen er en utfordring. Ikke er det spesielt moro heller, da jeg enda ikke har gått til det skritt å lure folk til å følge siden ved hjelp av giveaways eller krav til liking for å bli ukens blogg. Og hvis man ikke gjør det, samtidig med at man ligger lavt i vennelista, da kommer ikke følgerne fresende og stiller seg i kø. Hvis ting ikke er moro, vel da blir det nedprioritert. Facebooksiden til bloggen er en av de tingene som jeg ikke har funnet ut av enda. Kodeknekker uløst. Men foreløpig får den bare ligge der å kose seg.

Thumb Up Like Symbol
Licensed from: bloomua / yayimages.com

Blogg og sånn kan du også dele andres innlegg som du mener fortjener flere lesere. Jeg synes helt ærlig flere burde bli flinkere til å dele, referere til hverandre, ja rett og slett skryte litt når man først finner gull, og da er jo en sånn gruppe en flott plass å gjøre nettopp det.

Siden vil også, som Community Manager Toril skriver i sitt innlegg om Facebookgruppen, gjennomgås på jakt etter gode innlegg å dele på Blogg.no sin offisielle Facebookside. Og skulle det skje vil det garantert gi oppsving i lesertallene dine.

Ser frem til å lese dine innlegg i gruppen, og om du ikke vil dele en eneste ting, kanskje det er nettopp på denne gruppen at du kommer til å finne din nye favorittblogger? Join the crew!

#blogg #blogglisten #facebook #gruppe #tips #lesere #innlegg #dele 

Lønnsoppgjør for nybegynnere.

Mange bransjer er allerede ferdig, og mange er på full fart inn i lønnsforhandlinger. Kanskje har du lurt på hvordan din tillitsvalgt kan si at i år fikk dere 3 %, når din lønnsvekst ikke er på mer enn 1,7%? Og hvorfor vedkommende kan si at i år hadde de ikke mer enn 1,5% å forhandle om, når han samtidig sier at dere fikk 3%? Vil du forstå svaret på disse spørsmålene, les gjerne dette innlegget.

Lønnsdannelse er et sammensatt tema, og for å forstå et lønnsoppgjør, er det en del ting det er greit å vite. Jeg har vært så heldig at jeg har vært i lønnsforhandlinger både som arbeidsgiver og som tillitsvalgt, og dette innlegget er skrevet på bakgrunn av mine erfaring og tilegnet kunnskap. Leter du etter detaljerte utregningsmodeller og kompliserte forklaringer, er ikke dette innlegget for deg. Det vil ikke inneholde noen avanserte utregninger, men enkle eksempler som forhåpentligvis hjelper deg å forstå essensen i lønnsoppgjøret.

Businessman collecting money from tree
Licensed from: cherezoff / yayimages.com

Norsk lønnsmodell.

De norske lønnsoppgjørene følger stort sett frontfagmodellen. Det vil si at de andre bransjene venter til konkurranseutsatt industri, frontfag, er ferdige med sine lønnsforhandlinger, og bruker lønnsstigningen her i prosent som en veileder for sine lønnsoppgjør. Dette gjelder spesielt i det offentlige, private bedrifter er ofte i en litt annen situasjon. Fikk frontfag 2,5%, er det stor sjanse for at deres oppgjør vil ligge på det samme: dere vil ha samme lønnsramme.

Hva menes med lønn og hvordan er forhandlingssystemet?

Lønn er alle ytelser som utløser betaling, samt sosiale goder, stipendordninger, forsikringer og tjenester. De fleste bedrifter har et system der man har hovedoppgjør og mellomoppgjør annenhvert år. Enkelt forklart er forskjellen at i hovedoppgjøret forhandler man om alt, mens man i mellomoppgjørene forhandler kun om kroner og øre.

Hvem forhandler man for?

Som tillitsvalgt forhandler man for en bestemt gruppering av mennesker, det vanligste er på vegne av et forbund med organiserte arbeidere, eller på vegne av ansatte i en bestemt avdeling/bedrift. Samlet lønn, inkludert faste tillegg, til alle man forhandler på vegne av, kalles lønnsmasse. Forhandler du for 8 personer med en årslønn på 250 kr, er lønnsmassen(8 * 250) 2000 kr. Det er dette tallet sluttprosenten i lønnsoppgjøret tar utgangspunkt i, den er ikke et prosenttall beregnet ut fra din lønn. Hvis tillitsvalgt sier at dere fikk 1% lønnsøkning, fikk dere 1% av lønnsmassen, fikk dere 3%, fikk dere 3% av lønnsmassen, osv.

Portrait of a serious businesswoman standing with her collegues
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Hvordan starter forhandlingene?

Det første som skjer er at partene blir enige om lønnsmassen, slik at man har det samme tallet å forholde seg til. Deretter ses det gjerne på et begrep som kalles glidning. Enkelt forklart er glidning forskjeller i lønnsmassen fra sist lønnsforhandling, altså endringer/justeringer i lønn som har skjedd utenfor forhandlinger. Dette kan være noen som har gått opp i lønn på grunn av ansiennitet, en nyansatt med lav lønn ansatt i stedet for en som ble pensjonert med høy lønn, noen som har fått ansvarstillegg av leder på grunn av nye arbeidsoppgaver osv. Denne glidningen ses også i prosent. Ta de 8 personene fra eksemplet over. Hvis en av dem har fått 20 kr i nestledertillegg mellom lønnsoppgjør, vil det utgjøre en glidning på (20/2000*100) 1%. 

Hva er overheng?

Det neste som skjer er at man ser på noe som heter overheng. Et overheng er, enkelt forklart, lønnsøkning man forhandlet frem et år, som går av lønnsbudsjettet for året etter. (Den offisielle forklaringen er vel forskjellen på gjennomsnittslønn ved inngang og utgang av året.) Overheng er kanskje det som er vanskeligst for en tillitsvalgt å forklare sine medlemmer. Overhenget henger nøye sammen med det som heter virkningsdato. En virkningsdato er den datoen partene er enige om at lønnsøkningen gjelder fra. 

Eksempel:

Lønnen til en ansatt skal justeres opp 12000 kr, 1000 kr pr måned.

Hvis partene blir enige om at virkningsdatoen er 1.januar i forhandlingsåret, vil lønnen til den ansatte være lik hele året. En vil da ikke ha noe overheng.

Hvis partene blir enige om at virkningsdatoen er 1.juli, vil årslønnen kun ha steget 6000 kr, og ikke 12000 kr.

Hvis partene blir enige om virkningsdatoen 1.oktober, vil årslønnen kun ha steget 3000 kr, og ikke 12000 kr.

 

Hvordan brukes overheng og virkningsdato?

Gitt eksemplene over, at man hadde 4 ansatte med en årslønn på 250 000 kr. Lønnsmasse= 4*250 000 kr = 1 000 000 kr. Hvis en skulle gi alle disse 12 000 kr i lønnstillegg, ville det være 48000 kr. 12000 kr pr ansatt er (48000/1000000*100) 4,8 % av lønnsmassen. Når en regner ønsket lønnsøkning på denne måten, regner man automatisk med en virkningsdato 1.januar. Man sier at alle disse pengene skal utbetales inneværende år. 

Men, om man for eksempel flytter virkningsdatoen til 1.juli, utbetales bare halvparten inneværende år, dvs (24000/1000000*100) 2,4 % av lønnsmassen.

Ved å flytte på virkningsdatoen, vil man kunne gi en større lønnsøkning til den ansatte, men fortsatt holde prosenten lav. (Hvis virkningsdatoen er tilbake i tid, vil pengene for de månedene det gjelder, etterbetales.)

 

Da er det jo bare å flytte virkningsdatoen så sent som mulig?

Nei, det er dessverre ikke det. Fordi de pengene som ikke spises av inneværende års budsjett, vil gå av neste års budsjett. Derfor vil de prosentene i eksempelet over som på magisk vis forsvant i eksempel to, komme igjen på neste års lønnsoppgjør som overheng. Det vil si penger dere allerede har fått. En sier derfor at både overheng og glidning spiser av lønnsrammen. Hvis en for eksempel har en lønnsramme på 3,0%, et overheng på 2,4%, og en glidning på 0,1%, har man i realiteten bare 0,5 % å forhandle om det året. Derfor er det en fordel å holde overhenget så lavt som mulig, for overheng er det samme som å ta ut forskudd på lønn, fra neste års lønnsforhandlinger.

 

Hva bør man passe på i lønnsoppgjør?

Det er viktig å sikre en minimums lønnsvekst for alle det forhandles for. Dette gjøres gjerne gjennom å gi et generelt tillegg til alle ansatte. I tillegg forhandles det gjerne om økninger i grunnlønn og lønnstrinn i en ansiennitetsstige, basert på enten lønnstrinn eller kronebeløp. En må sånn sett ikke se seg blind på prosenter. Husk at prosentene regnes ut fra lønnsmassen, og ikke sier noe om lønnsveksten til hver enkelt. Store tillegg som gis til få personer, gir samme påvirning på prosentsatsen som den samme summen fordelt på alle.

I tillegg forhandler man om ulike tillegg: lør/søn, kveld, natt, smusstillegg,kompetansetillegg osv. Økninger her vil også spise av lønnsrammen. Det samme vil fremforhandlede betingelser og ytelser.

Merk at ulike bestanddeler i lønnsoppgjøret kan ha ulik virkningsdato. Du kan få generelt lønnstillegg fra en dato, og feks 5 kr økning på kveldvakt fra en annen.

 

Hva er formålet med lønnsoppgjøret?

Et lønnsoppgjør handler om å bli enige om en løsning begge parter er tålelig fornøyd/misfornøyd med, innenfor lønnsrammen. Hvis dere fikk bare småpenger, og din tillitsvalgt sier at dere fikk 3%, stemmer nok det likevel om du ikke fikk 3% på din lønn. Kanskje gikk det til kompetansetillegg og lørdagstillegg og kanskje var allerede mye spist opp av glidning og overheng? For nå vet du jo at alle justeringer har betydning for prosenten, som er et uttrykk for prosentandel av lønnsmassen.

Ble du noe klokere på hvordan et lønnsoppgjør fungerer?

#lønn #overheng #prosent #penger #økning #virkningsdato

En enkel start på sparereisen din – en krone av gangen

Dette innlegget handler om enkronessparing. Å ta verdien av penger helt ned, og starte på en sparestrategi som vil være mulig for de aller, aller fleste. Dette er en teknikk som er lett å starte, lett å fortsette og som har et helt konkret mål: å finne de pengene du klarer å spare uten å merke det.

 

Hvem passer teknikken for?

 

Denne teknikken tar utgangspunkt i en økonomisk situasjon der det er svært lite til overs, og det faktum at man blir flinkere og flinkere til å se mulighetene for sparing underveis. Eller en situasjon der du står ovenfor en økonomi som er svært uoversiktlig, og du vet at du burde klart å spare penger, men ikke ser helt hvor og hvordan – for pengene renner jo bare ut hver måned, sant?

 

Spareteknikken enkronessparing

 

Det starter på 1 krone. Klarer du å finne en krone i dag som du kan spare? Og i morgen? Den første uken skal du finne 1 krone hver dag, totalt 7 kroner. Den andre uken skal du spare 2 kroner hver dag, totalt 14 kroner.

Slik går teknikken, hver uke legger du en krone på dagsmålet. Hvis du gjør dette i ett år, øker med en krone hver dag, sparer du den siste uken 52 kr pr dag. Alle ukene, fra 1 kr dagen og opp til 52 kr dagen sammenlagt, blir 9646 kroner.

 

Umulig?

Men kjære deg, å spare 52 kroner dagen er helt umulig for meg, i min situasjon! Nettopp derfor går dette trinnvis. Kommer du til en sum som er umulig, prøv å hold deg på trinnet under. Finner du ut at 23 kroner dagen er det du kan klare å spare, ja da gjør du det.

Hvis du ikke gjør dette trinnvis, finner du aldri ut hva sparepotensialet ditt faktisk er heller. Da vil du fortsette å tro at det ikke er en eneste krone å legge på sparing i din livssituasjon. Det er faktisk viktig å oppleve noe suksess for å ikke gi opp. Kanskje finner du ut underveis at flat sparing på “ditt beløp” blir det beste for deg på lang sikt?

Her er noen talleksempler og hva det utgjør på et år:

Spart pr dag Sum 365 dager
7 2555
15 5475
23 8395
37 13505
42 15330

Den runde summen 10000 kr spart på et år ligger på 27,4 kroner dagen. 1000 kr sparer du ved under 3 kr dagen.

 

Finn ditt sparepotensial

Start i dag for å finne ditt sparepotensiale uten å kjenne at sparingen hemmer livet ditt. Og når du mestrer denne teknikken, kan du gå videre på mer utfordrende måter å spare på. For da er du jo allerede i gang.

 

Mangler du gode spareteknikker og ikke helt har knekt sparekoden enda, sjekk ut Sparekollektivet på Facebook. Dette er et community der vi deler spareteknikker, heier på hverandre, deler tips, triks og strategier for å bli bedre med pengene våre. Jeg kjører også en del challenges i gruppa.

Da sparebloggeren tømte sparekontoen

Den som var fin og feit og klar for å investeres i robotgressklipper. Planer er en sånn ting som er deilig når det går etter planen, og forferdelig når det ikke gjør det. Alle sparepengene spart i januar og februar? Borte vekk.

Skulle gjerne sagt jeg hadde kjøpt meg en helt ny garderobe, bunad, pusset opp soverommet og har fine bilder å vise frem eller kjøpt nye hagemøbler/plantet epletrær. Men sannheten er en ganske mye kjedeligere en.

Som noen av dere vet skulle jeg hjem til Trøndelag en tur, og dette i kombinasjon med en bil med behov for mye reparasjon, gjorde at vi begynte å se på alternative transportmuligheter. Et alternativ var en kombinasjon av buss og tog. Med en transportetappe fra bussterminalen til Oslo S alene med to barn, vogn, bagasje og to barneseter. Rimelig uaktuelt. 

Kids on vacation
Barna er ikke helt der enda. Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com

Leiebil ble neste utvei. Over 6000 kr for en uke. Kjedelige penger å bruke på en bil som ikke engang er vår. Gamlebilen fikk derfor en siste makeover for sparepengene, og er nå EU-godkjent i to nye år. I påvente av hva som skjer politisk hva gjelder biler og avgifter. Vi ønsker ikke kjøpe en dieselbil som blir strippet for verdi i det øyeblikk politikerne foretar seg noe overilt i miljødivisjonen. Dessuten kommer kanskje teknologien langt på to år?

Gressklipperpengene er borte, og som spådd ble mars en verre måned å spare på, grunnet mange store regninger, men vi fikk da spart 5000 kr. Så da får vi se, om april og mai likevel muliggjør robotgressklipper før sommerferien? 

Sparing handler også om prioriteringer. Og bil må man nesten ha med to små. Uansett hvor surt det er å tømme sparekontoen.

Har du måttet bruke oppsparte midler på sure ting?

#sparing 

En enkel sparestrategi for de fleste.

Det er mange måter å spare på, og det gjelder å finne noe som passer for sin situasjon. Litt på samme måte som ved vektnedgang. (En litt flåsete og mye sann sammenligning mellom sparing og slanking finner du HER). At en sparestrategi fungerer for naboen, vil ikke nødvendigvis si at den passer for deg. 

Samtidig har jeg tro på opplegg der du selv setter premissene. Selv om de fleste økonomiblogger legger regnestykket for sigaretter på bordet og forteller deg hva du sparer ved å kutte dem, hjelper det lite på sparekontoen om du ikke er villig til å ofre sigarettene. Det samme gjelder Kaffe Latte på hjørnet og kantinelunsj. Alle med et bankkort vet at det ryker litt av kortet dersom man gjennomfører disse vanene for ofte, men det vil ikke automatisk si at man kommer til å kutte dem ut, eller ønsker det for den del.

Så da kommer vi tilbake til dette å spare der du ikke merker det, og også denne gangen er det dagligvarehandelen som er åstedet. Et av mine mest leste innlegg, fra bloggdag nr 3, beskriver det å spare penger på badet uten å merke det. Den strategien jeg skal snakke om bygger på prinsippene fra dette innlegget.

Sparestrategien er rett og slett å sette opp et sett regler for seg selv. Hvilke varer du skal sette opp dette på, skal du tilpasse til din families innkjøpsvaner. Det er lettest å gjennomføre på forbruksvarer og basisvarer med en viss holdbarhet. Det er likevel mulig å gjennomføre også på andre varer, men kjøp ikke mer enn du bruker før datoen kommer/du har lagringsplass til.

For å gjennomføre dette i liten skala, trenger du ikke stor lagringsplass. En liten kasse under sengen, i boden eller oppå kjøkkenskapet holder i massevis. Så student; du kan også. 

Ta utgangspunkt i setningen: “Jeg skal ikke bruke mer enn ……….kr på *vare*.” 

Er det et familiehushold; bli enige innad i familien, og har du barn(og mann forsåvidt), gjør det gjerne til et spill. Om barna begynner å bli store – ta dem med på middagsplanlegging med regler til grunn. 

Eksempler:

 Vi skal ikke bruke mer enn 10 kr pr tannbørste/tannkrem/håndsåpe.

 Vi skal ikke kjøpe hermetikk til mer enn 15 kr pr/pk.

 Vi skal ikke kjøpe juice til over 20 kr/literen.

 Vi skal ikke kjøpe kjøtt til over 200 kr/kg.

 Vi skal ikke kjøpe frukt til over 50 kr/kg.

 Vi skal ikke kjøpe dopapir til over X kr/meteren.

 Vi skal ikke kjøpe noe mat som koster over 150 kr/kg.

Girl in a supermarket walking in supermarket with a shopping car
Licensed from: kawing921 / yayimages.com

Handelen tar kanskje litt lengre tid ved innføring av en ny regel, men etterhvert går det automatisk. Ta det gjerne gradvis dersom du ønsker å ha flere faste regler. Noen regler kan være gjeldende hele tiden, mens andre kan man ha i perioder. For det er med sparing som alt annet – en blir ikke verdensmester de første dagene, men blir flinkere av å trene enn å la være. Dessuten er det en gyllen mulighet til å bli mer bevisst hva varene du vanligvis putter blindt opp i handlekurven, faktisk koster.

Men dette er jo ikke sparing, dette er jo merkjøp? Ja, det er det. Men varer du eier, slipper du å bruke penger på en gang til. Dette gjør at du frigjør penger som du kan sette på sparekontoen. Såfremt du ikke justerer opp forbruket, vil disse vanene på sikt gi deg mer å rutte med. Og er det en ting som er sikkert om sparing, er det at det er et langsiktig prosjekt, og krever en endring i både forbruksmønster og tankemønster. På lik linje med alle andre livsstilsendringer. Med mindre du digger å impulsshoppe ting til dobbel eller trippel pris, er dette noe du bør forsøke på de varene du vet du skal ha.

Har du prøvd/vil du prøve denne strategien? 

 

Sliter du med å komme i gang, start gjerne med å lage deg en minibuffer.

Stack of coins with money tree
Licensed from: cherezoff / yayimages.com

#sparing #tips #strategi #penger #mat #husholdning #familie 

Vil du ha billige bøker?

En av fordelene med å bo på et litt mindre sted, er at salgene ofte er best etter at de er ferdige. Det er fortsatt mye gode bøker igjen, og for å rydde plass i en mindre bokhandel blir det enda mer salg. Om Mammutsalg er billig, da er halv pris på Mammutpris omtrent de billigste bøkene du får. Både til eget bruk og gaver.


#bok #salg #tips