Hvordan spille deg til sparepenger!

Sliter du med motivasjonen for å spare, og synes det er vanskelig å komme igang? Denne teknikken tar tak i noe som er litt roten til alt vondt: at penger er tabu. Det at vi ikke snakker om penger, bortsett fra at det er altfor lite eller misunnelsesverdig mye av dem, gjør at man får et litt numment forhold til det. Tror jeg i alle fall. Denne teknikken krever imidlertid at du er åpen om en spart beløp ovenfor èn person, i dette tilfellet gjort til en motspiller.

Ja, for de fleste liker å spille spill og konkurrere, ikke sant? Eller, la meg omformulere: alle liker å vinne!

woman and gambling chips
Licensed from: imarin / yayimages.com

 

 

Spill “Jeg trenger ikke”

 

Dette spillet er et spark bak til deg eller dere som sliter med å komme i gang, og passer ypperlig for deg som unner deg litt for mye, og har for vane å handle uten å tenke deg om. Du kan spille sparespill mot en samboer, en venninne, en slektning eller en arbeidskollega. Hvem som helst.

Men for mest effekt? Du vet hun som er irriterende bedre enn deg på alt, men har samme pengesituasjon som deg? Henne det smaker både makroner og sjokoladekake å vinne mot? Henne bør du velge.

 

Hvordan funker det?

Start med bare to regler: et sparemål for uken, og en makssum for hva dere kan spare pr uke. Si at for eksempel målsummen er 100 kroner, og makssummen 250 kroner. 

Du oppnår rett og slett målsum ved å unngå å kjøpe ting du vanligvis ville kjøpt. Si at du pleier å kjøpe en brus eller juice i kantina på jobb, til 25 kr. Du bestemmer deg for å la være en dag. Send da enten en snap eller en melding til den du spiller mot: “Jeg trenger ikke brus. 25 kr”. Hvem av dere kommer først til målsummen? Og når en av dere makssum på en uke? Lag dere et opplegg som motiverer og sett i gang.

 

Hvorfor denne dokumentasjonen?

Du handler garantert mye i løpet av en uke som du ikke trenger. Ved å se på hva en motspiller ikke trenger, vil du også reflektere over eget forbruk, samtidig som du får svart på hvitt hva de ulike varene både du og motspilleren forkaster, faktisk koster. Begge disse tingene er kjempeviktig for å få større kontroll over din egen økonomi. 

Små drypp gjennom uken fungerer også som repitisjon. Og er det noe vi vet, er det at det som repeteres, det setter seg i underbevisstheten.

Det er latterlig enkelt å lage seg vaner “fordi en fortjener det”. Blir det mange nok av dem, kan de spise store deler av lønnskontoen  de langsiktige drømmene dine, som for eksempel egenkapital til leilighet.

Hvorfor makssum? Er det ikke best å spare mest mulig?

Makssummen er der fordi dette ikke er teknikk som er laget for å droppe hele handlekurver, men endre tankegang på enkelte av de tingene som legges oppi kurven. Det er også viktig at begge parter har mulighet til å revansjere seg uken etter. Hvis den ene for eksempel hadde klart å spare 2500 kr den første uka, er det mye lettere for den andre å gi opp. For er det en ting som kjennetegner sparing, er det at altfor mange gir opp.

Flere regler?

Lag dere gjerne flere regler etter hvert. Men pass på å ikke lag så innvikla regler at det blir et pes å følge med. Da er det bedre å justere opp sparemål og makssum. Dere kan selvfølgelig også spille flere enn to.

 

Har du lyst til å spille sparespill?

Les mer om denne annerledes sparebloggen HER.

Young cheerful lady taking selfie.
Licensed from: kasto / yayimages.com

Venninnegaven

I dag tidlig la jeg ut en meningsmåling der dere kunne stemme på hva dette innlegget skulle handle om. På delt førsteplass kom ny bloggsparelappoppgave og et innlegg om jobben min som radiograf. Jeg skal skrive begge, og begynner i kveld med en ny oppgave med fokus på penger.

Expectant Mom With Baby Shower Gifts
Licensed from: Creatista / yayimages.com


Oppgaven heter “Venninnegaven”, og er som følger:

Du har 1000 kr. For disse pengene skal du kjøpe noe nødvendig til en venninne som venter barn, som gave fra venninnegjengen. Hun har generelt dårlig råd, og dere har bestemt dere for å kjøpe nytt. 

Du kan bruke tilbud og varer fra alle nettbutikker, samt gående tilbud fra tilbudsaviser i papirformat. Innpakning og kort trenger du ikke tenke på. 

For å gjøre det litt vanskelig, har din venninne valgt å holde kjønn hemmelig.

Hva ender du opp med å kjøpe i gave? 

Lag et presentasjonsinnlegg og merk det med . Alle som deltar, blir som vanlig presentert med linking. Jeg lar denne gå ut måneden, dvs t.o.m tirsdag 31/5.

Gleder meg til å se hva du finner på, hiv gjerne inn en “jeg er med” i kommentarfeltet om du vil bli med.

 

Les mer om hashtagen, og se tidligere oppgaver ved å trykke på bildet under.

#bloggsparelapp #familie #baby #oppgave #utfordring #gave #tilbud #kjøpe

Hvordan velge overnatting på ferie. (Sparetips)

På ferie må du ha en eller annen form for overnatting. Og det er ofte noe av det første du ser etter når du planlegger ferien. Hvor skal du bo? De følgende tipsene er laget med tanke på storbyferieturister, men kan meget mulig oversettes til både feriehus, charterferie, hytteleie og en herlig Norgesferie.

Å finne overnatting på ferie, bør gjøres litt på samme måte som ved kjøp av hus. Location, location, location. Og da mener jeg ikke at du må bo midt i smørøyet, men plasseringen bør være gjennomtenkt. 

Summer Vacation
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

– Sentrum av byene er ofte veldig dyrt, så om du vil bo her, anbefaler jeg å være tidlig ute på ulike bookingsider og legge merke til gode tilbud. Gjør en sortering av hotellene på forhånd, slik at du når tilbudene kommer vet hva som er aktuelt og uaktuelt. Ha minimum tre-fire alternativer, det lønner seg aldri å forelske seg i et spesielt hotell.

 

– Hvis du ikke ønsker å bo midt i sentrum, tenk transport. Relativ nærhet til t-bane, trikk, buss eller et budsjett som har tatt høyde for taxi. Du sparer mye på å trekke hotellet noen t-banestopp unna sentrum, og om du ønsker å gå opp i standard for samme pris, kan dette være løsningen. 

 

– Er du på opplevelsesferie, kan det lønne seg å plassere overnattingen nært en av tingene du gleder deg mest til å oppleve, fremfor å bo midt mellom alt. Dersom du bor midt mellom, må du reise hver eneste dag, bor du ved noe av det, minimerer du reisetid og utgifter den dagen.

 

– Ved valg av plassering, tenk på hva du skal gjøre på kveldene. Skal du på nattklubb, velg i nærheten av det. Skal du sitte hjemme mens barna sover, kan du kanskje velge et hotell med park, veranda, eller i nærhet til en matbutikk så en av du kan snike deg ut og lage romantisk piknik på hotellrommet?

Apartment building in Hong Kong
Licensed from: leungchopan / yayimages.com

– Vurder leilighetsleie som alternativ til hotell. Vi har brukt apartmentsapart.com både i Krakow, Budapest og Praha, og kan anbefale denne fra egne erfaringer. Airbnb har jeg enda ikke hatt gleden av å prøve, men det kommer nok. Leilighetsleie er spesielt gunstig i områder der mat er billig, mens der det er dyrt å kjøpe mat, kan hotellrom inkludert frokostbuffet vise seg å være det mest økonomiske alternativet.

 

– Ikke bli blendet av bilder og styling. Overnattingsstedet er ikke det viktigste med ferien, det er alle opplevelsene dere skal ha sammen. Jeg har av og til booket et greit hotell i 3-stjernersjiktet, og tatt en natt på et luksushotell med fantastisk frokost midt i oppholdet. Slike slumpluksusovernattinger får en ofte for en svært billig penge om en følger med. Dette er selvfølgelig noe som passer best dersom en reiser uten barn.

 

– Bruk gjerne tripadvisor eller andre tjenester for å gi en pekepinn på andres tilfredshet med overnattingsstedet, men ikke følg det slavisk. Det er mye juks ute og går på slike tjenester. Valuta for pengene er gjeldende også på midlertidige bosteder.

 

– Har konkret plassering lite å si, kan tjenester som hotwire.com kanskje være noe for deg. Der kan du spare mye, mot at hotellet er hemmelig til etter du har bestilt. Secretescapes.com har også vært nevnt av bekjente, men denne tjenesten har jeg ikke prøvd selv.

 

– Gjør deg kjent med sider som Expedia, trivago, hotels.com, booking og andre lignende sider. Generelt følg med på rabatter og tilbud.

 

– Trenger du junior suite, bestiller du det, men om et vanlig dobbeltrom fyller behovene, vurder om de tusenlappene kan bli brukt til noe annet i stedet. 

Honeymoon Suite
Licensed from: kwest / yayimages.com

Fine spørsmål å bruke ved valg av bosted:

– Hvor vil du bo?

– Hvilken standard ønsker du? 

– Hva er helt nødvendig på overnattingsstedet?

– Hvor mye plass trenger du?

– Hvor mye tid og penger ønsker du å bruke på transport?

– Hvor mye selvhushold ønsker du? 

– Hvilke fasiliteter trenger du? 

Når du har svart på disse, er det absolutt viktigste spørsmålet igjen: Hva vil du betale?

 

Likte du noen av disse tipsene?

 

Følg bloggen på Facebook HER for flere sparetips.

#pris #økonomi #sparing #tips #feriesparing

Bruk feriepengene, ellers forsvinner de! #Feriesparing

Skynd deg, planlegg godt og bruk opp hver krone. Poenget med feriepenger er jo nettopp å sikre en episk ferie. Tidenes om du vil, for tidenes er både på moten og “mucho importante.” Dette innlegget er det første i en ny innleggsserie om sparing jeg har valgt å merke #feriesparing.

For min del går jeg nå inn i de siste dagene med mulighet til å spe på junilønnen. Det blir lite utover grunnlønn og faste tillegg, i og med at jeg har opplæringsbehov stort sett over hele avdelingen etter to tette svangerskapspermisjoner. Men, feriepengene kommer jo uansett! For de fleste er junilønnen den absolutt største utbetalingen en får i løpet av et år. Og de fleste vet nøyaktig sum. For min del blir det i år vel 1,5 månedslønn inn på konto, som er det minste jeg har hatt i feriepenger noen gang. Igjen; svangerskap og svangerskapspenger er dårlig butikk for lommeboka.

Man on the beach
Licensed from: kamchatka / yayimages.com

Det mange glemmer når det kommer til feriepenger, er at det også kommer en vanlig lønn i juli og august. Og om man er to, har man i løpet av  de tre sommermånedene 2 lønner i juli og 2 i august, i tillegg til de minimum 3 lønner ferieutbetalingen i juni tilsvarer. Det er 7 lønner det.

Og, i motsetning til hva overskriften antyder, er ikke feriepengene penger som forsvinner fra jordens overflate om du ikke bruker dem i løpet av sommeren. Mitt tips er å prøve å sette til side 10 % av junilønnen. Får du utbetalt 30000 kr, er det 3000 kr, får du 40000 kr, er det 4000 kr. Er dere to, og til sammen får utbetalt 80000 kr, er det 8000 kr. 

Hvorfor det da, tenker du kanskje. Feriepenger er jo til for å brukes i ferien? Det stemmer, men selv om du krymper feriebudsjettet litt, vil du fortsatt få en super ferie. For hvem er det egentlig du prøver å imponere med tidenes ferie? 

Og, er det en ting som er sikkert, er det at høsten i Norge er trist, og lang. Kanskje er det et godt byks mot en ny Playstation for å gjøre hele høsten bedre? Kanskje kan de 8000 kr være 3 luksushelger på hytta i høst? Eller julemarked i Krakow med julegaveinnkjøp?

Hva om du klarte å spare 3000 kr av penger du ellers ville brukt på is, en ekstra stjerne på hotellet eller ekstremshopping i syden? Hva om du kunne gå til sjefen når sommeren er over og prikke inn fridager uten lønn for beløpet, kjøpe deg fri fra jobb litt i barnas høstferie for eksempel? Eller ha kortere dager hele den uken?

couple drinking together off same mug with straw
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Kanskje sparer du bare 500 kr av feriepengene? Hva med å kjøpe et brettspill eller to for å spille sammen hele familien? Eller legge det i en kosekrukke, slik at dere kan bestille den pizzaen dere liker så godt en dag når livet er mørkere og tristere enn midt på sommeren. Eller kanskje det blir en del av et førerkort eller et depositum som penger på ungenes konto?

Og; kan feriepengene være en kickstart på et større spareprosjekt, er det bare å ta sjansen. Ferien blir bra uansett – det er bare det at en planlegger ut fra det budsjettet en selv setter. Er det kjedelig å bruke feriepengene på ny veranda? Ja, kanskje, men hva med alle de påfølgende somrene du kan nyte en iskald glasscola på den verandaen da?

Sett deg et mål for hvor mye du vil legge til side den dagene feriepengene kommer, allerede nå. Da har hjernen din tid til å venne seg til budsjettjusteringen. Sparing handler om prioriteringer, men det er fort gjort å bli blendet av navnet på feriepengene, og derfor overdrive kosen i de få månedene, når det fornuftige kanskje er å kunne sikre hygge resten av året også?

Klarer du å spare noe av feriepengene til senere, eller er de borte når sommeren er det?

#feriepenger #feriesparing #sparing #økonomi #tips

Spar penger på badet

Sommeren er i anmarsj, ikke med stormende tempo, men kommer jevnt og trutt nærmere. Vi stabler vinteren tilbake på mørkloftet og nyter resultatet av vårrengjøringen. Men har vi husket alt i våre forberedelser til sommeren?

Vi mennesker er vanedyr, og nå har vi også hjelpemidler som hjelper oss med å opprettholde disse vanene. Og dagens sparetips er å ta en sommerrunde på dine termostater. Kanskje kan du gjøre det til en vane samtidig som vårrengjøring?

Young woman singing under shower
Licensed from: BDS / yayimages.com


Vel er det deilig med et glovarmt badegulv på vinteren, når føttene kommer ut fra vinterstøvlene i minusgrader og tramper inn på det varme gulvet. Eller kjenne god varme fra veggovnen for den saks skyld. Men; trenger det være like varmt på badet når temperaturen ute endres? 

Hvis du mener ja, prøv å senk temperaturen en halv grad hver dag, slik at kroppen din venner seg gradvis til temperaturforandringen. Kanskje kan du senke varmekablene 2 grader, kanskje 5? Uansett ber jeg deg tenke på at enhver justering nedover, er penger spart på strømregningen. Oppvarming er en av de definitivt største utgiftspostene på strømregningen, og som i innlegget “5 kroner er bare småpenger“, drar alle monner her også.

En annen termostat jeg ber deg tenke over, er termostaten i dusjen. En varm dusj er deilig, men hvor varm trenger den å være? Må den være like varm på sommeren når du kommer inn fra 25 grader som på vinteren ved 10 minusgrader? 

Winter Girl
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com


En er vanedyr også på temperatur her, så det kan lønne seg å justere litt og litt, for å la kroppen venne seg til det. Kanskje kan du variere temperaturen underveis? Avslutte med en kort periode “kosevarme” på dusjen, etter at du er ferdig med den konkrete oppgaven, vaskingen, du gikk inn i dusjen for å få utført. Det samme gjelder forsåvidt badekar. Kan du justere ned badevannet en grad, to eller fire?

Som mamma justerer jeg jo alltid badevannet til ungene etter kroppstemperatur, hvorfor i alle dager freser jeg da på med skoldetemperatur når jeg skal dusje selv? Er jeg ikke så lur kanskje?

Anbefalt lesing: 

Jeg har skrevet om vannforbruk i innlegget: Spar penger med litermål , et av de aller første innleggene jeg skrev på denne bloggen. Innlegget inneholder også noen enkle øvelser du kan gjøre, enten alene eller sammen med familien, for å øke bevisstheten rundt vannforbruk og økonomi. Kanskje kan du spare enda mer? Og til deg som er ny leser: dette er sparetipsinnlegg nr 81 i kategorien sparetips for deg og meg.

Har du samme temperatur på badet året rundt?

#økonomi #sparing #tips

Mine beste Budapesttips.

Budapest er en by jeg har besøkt flere ganger, og en by jeg er veldig glad i. Jeg er en typisk “farte rundt”-turist, og prøver det meste, både det som kan betegnes som turistfeller og andre småperler rundt omkring. Dette er mine beste tips til Budapestferien. Dette innlegget ble til da jeg tenkte å skrive noen turtips til heldige hevhodet.blogg.no, som reiser til byen på mandag. Men, så tenkte jeg, at dette kanskje var noe som var av interesse for flere. Dette innlegget tar utgangspunkt i steder du lett kan finne på et kart dersom du leter, undergrunnslinjer og landemerker, og generelle tips. 

Budapest består av to bydeler, en på hver side av Donau, og de heter, ikke overraskende Buda og Pest. Det er lett å huske hva som er Buda og Pest hvis du lærer deg at Budasiden er den med høydene, og den siden Slottet ligger på, mens Pest er relativt flatt. Vi har valgt å bo på Pest-siden av byen, i nærheten av undergrunnstasjonen Oktogon, i bydelen Elizabetvaroz. Dette fordi i denne gaten går det mye trikk. Den ene går opp til broen ved Margaretinsel, som er Budapest mest spennende grønne lunge, midt i Donau, med kilometervis gode joggestier, små konsertplatåer og små restauranter. Trikken korresponderer derfra, etter kun en liten kryssing av veien, med trikkeruten som følger elven nedover. Denne trikken går også forbi Parlamentet, altså rett inn i Budapest’ hjerte.

Meg på utkikkspunkt over byen, med det imponerende Parlamentet i bakgrunnen. Det er den store hvite bygningen med rødlig tak ved elvebredden.

 

Undergrunnslinje 1, som Oktogon er en del av, går den ene veien opp til endeholdeplassen Heltenes Torg(Hösök Tere), som du ser på bildet under. Det er en samling av fantastiske romerske gudestatuer, og anbefales spesielt etter mørket har senket seg. Hvis en går midt mellom buene og inn i parken, og deretter følger lyset mot en liten dam med en restaurant omkranset av små lykter, finner en den beste Gulasjsuppen jeg smakte i løpet av mine turer, i meget romantiske og pene omgivelser. Prisen er litt over gjennomsnittet, men det er jammen meg opplevelsen også. Vi snakker fortsatt vel under norske priser, bare for å understreke det.

General view of Heroes' Square

Licensed from: citylights / yayimages.com

Hvis en tar undergrunnen den andre veien fra Oktogon, er endeholdeplassen hovedtorget(Vörösmarty Ter), men på veien er det også holdeplass ved den fine Operaen og ikke minst Deak Ferenz Ter, som har overgang til to av de andre metrolinjene(nr 2 og 3)

Vörosmarty Ter er et fantastisk utgangspunkt for de typiske turiststedene: den 1,5 km lange gågaten Vaci Utca, Kjedebroen, Parlamentet og St Peterskirken. Sistnevnte, avbildet under, anbefaler jeg å besøke tårnet på, det koster ikke mye, og gir en kjempefin utsikt, samtidig som du får et lite innblikk i den fantastiske kirkearkitekturen fra oversiden. Du kan faktisk vandre rundt utsiden av kuppelen. Du får også se Budapests største kirkeklokke på turen. Det føles litt overflødig å si at kirken også er vel verdt et besøk innvendig også.

St. Stephen basilica in Budapest, Hungary
Licensed from: AndreyKr / yayimages.com

Tilbake til gågaten Vaci Utca, der finner du kjedebutikker som Zara vegg i vegg med typiske turistbutikker, spisesteder og gatekunstnere. Nederst i gågaten, i motsatt ende av Vörösmarty Ter, finner du Budapests frozen bar, med is som glass, vodkasmaking, kuldegrader og obligatoriske boblejakker, og krysser du bilveien kommer du til Budapests fantastiske markedshall. Skal du ha suvenirer, er det i min mening hit du bør dra. Andre etasje i denne markedshallen er full av tradisjonelt, ungarsk håndverk: broderte silkesjal, linbluser, treprodukter, skinnvesker og mye,mye mer. I første etasje anbefales spesielt de mange krydderutsalgene, men du kan også kjøpe noe spennende å bite i der og da; spekemat, ost, sjømat, pølser eller frukt. Gode priser og godt utvalg. Selve markedshallen er også arkitektonisk interessant. 

The Freedem bridge in Budapest
Licensed from: Roka / yayimages.com

Markedshallen ligger rett ved Freedom Bridge, som er den eneste grønne broen over Donau. Som du ser går det også her trikkespor. Hvis du krysser broen til den andre siden, kommer du til det berømt Gellert Hotel, som har et av de mest berømte spaanleggene i hele byen. Dette har jeg ikke prøvd selv, men fått anbefalt av kjentfolk. Sammen med Szechenyi spa går det for å være de beste.


Budapest har flere hop on/hop off busser som går rundt på de største severdighetene. Jeg synes slike tilbud ofte er litt overprisede, men fantastiske for å få oversikt dersom du kun har noen dager til rådighet. Hvis du vurderer hop on/hop off i Budapest, er et tips at det ene selskapet har inkludert en gratis kveldstur opp til Fiskerbastionen på bildet under. Spør deg frem, for den kveldsturen er nesten verdt billetten alene. Nærmere Disneystemning kommer en nok ikke i Budapest. Fiskerbastionen ligger på Budasiden av byen, nedenfor Presidentpalasset/slottet.

Fisherman bastion in Budapest, Hungary

Licensed from: AndreyKr / yayimages.com

Slottet ser du på bildet under, sammen med den mest berømte broen over Donau: Kjedebroen. Den kalles også ofte løvebroen, og er lett å kjenne igjen på de massive løvene som står på hver side av broen.Hvis du krysser kjedebroen over til Budasiden, kommer du til en taubane som tar deg opp på slottsplatået uten å slite ut spaserskoene. Slottsplatået inneholder mye mer enn presidentpalasset, for eksempel Mattiaskirken, museer, minnesmerker etter krigen, ruiner etter tidlig bosetning, restauranter og andre turistattraksjoner, samt gir deg en fantastisk, fotografisk panoramautsikt over byen. Taubanen opp koster ikke mye, og er en kort, men litt morsom opplevelse. Anbefaler å starte dagen her, hvis du skal, for køene blir lange utover dagen.

Chain bridge and Castle
Licensed from: Jule_Berlin / yayimages.com

Budapest, Hungary
Kjedebroen, eller løvebroen. Licensed from: adamr / yayimages.com

Hva gjelder mat og drikke i Budapest, er dette billig. Kan spesielt trekke frem grillkonseptet Trofea grill. Der betaler en rundt 200 kroner og spiser/drikker det en vil fra en rikholdig buffet. Det er 4 eller fem slike Trofearestauranter i byen, søk gjerne opp på forhånd. For de autentiske matopplevelsene, må du her, som alle andre steder, litt utenfor turistgryta.

Jeg kunne sikkert fortsatt til i morgen med mine Budapesttips, for det er så mye spennende å se i denne byen. Men jeg tror jeg stopper her, for denne gangen. Men er det noe spesielt annet du lurer på, kan det hende jeg har et tips. Vil du ha et oppfølgerinnlegg, enten fra Budapest eller andre byer, si gjerne fra.

Hva synes du om slike tipsartikler?

#budapest #reise #tips #hevhodet #reisetips #storbyferie #kjempeby

Kjære Frode der oppe på topplisten, nok en gang

Frode, jeggikkbareibodenentur, lurer alltid på mye forskjellig. Jeg lurer på om han lurer på det samme rundt om i alles spørsmålsrunder, det er i alle fall kjempemorsomme spørsmål å besvare, og burde være langt mer utbredt. Denne rundens spørsmål er fra den åndelige verden:

“Men mitt spørsmål, se eg har tenkt på ei stund, det e som følger…. Siden ett spøkelse, ellår gjenferd om man heller vil kalla det for det, klara å gå gjennom vegger, dører og gjerna forsvinna opp i taket… Koffår ramla det då ikkje gjennom golvet ? … Og kan ett spøkelse, henga seg fast i ein knagg, f.eks.. ? … Så te slutt, kor havne gjenferd når de dør? Mvh Frode “

Denne oppgaven deles naturlig nok i tre mindre stykker, som en gjennomsnittlig eksamensoppgave. Det er viktig å ta tak i materien i passe store deler, slik at oppgaven ikke overmanner/kvinner en. Del en vil derfor omhandle et gjenferds unike talent i å ikke falle gjennom gulvet.

boy under the covers with a flashlight
Licensed from: adam121 / yayimages.com

Et gjenferd vil befinne seg på samme side av livet som døden, og de som har lest litt om døden, eller bare hørt om det fra overbeviste menn i alskens former, har en formening om at når denne tilstanden er oppnådd, gjør en best i å vende nesa oppover. Nedover kan det bli både varmt og ubehagelig. Det har selvfølgelig gjenferd som har blitt igjen på jorden klart for seg. De er jo faktisk uteksaminert av livets harde skole, og kan av den grunn MYE mer enn de aller fleste av oss. Det handler vel også litt om å holde hode, mot og håp oppe. Det er i motbakke det går oppover.

Et gjenferd vil derfor ikke la seg falle gjennom gulvet, med mindre det leker gjemsel og er sikker på å komme opp igjen. For en ulykke kommer jo sjelden alene, og faller du først i avgrunnen er det ikke sikkert du kommer deg opp igjen uten en kropp å klatre med.

Et spøkelse kan henge seg fast i en knagg. Det består jo av et laken, og innahar alle de fysiske egenskaper og skavanker et laken måtte ha.

Det siste spørsmålet avhenger om en tror på et liv etter døden i andre potens. Hvis et gjenferd kan dø, hva er vitsen med å være udødelig da? Ble man ikke tilstrekkelig død første gangen? Hvordan er reglene med gjenferdkarma? Og blir du da et gjenferd av et gjenferd? Blir det det samme som å være en skygge av seg selv? Jeg tror jeg holder meg til husets religion for tiden og svarer: “What is dead may never die”.

Får du slike spørsmål i dine spørsmålsrunder?

#gjenferd #spørsmål #svar #frode #boden

Er du er rosaleser? Navnet skjemmer ingen. Eller?

“Hvis du vil bli tatt seriøst bør du vel vurdere et annet domene enn blogg.no? Jeg mener, hvis du mener alvor?” Nå vet ikke jeg hva du som leser legger i bloggen din av arbeid, forventninger og ambisjoner, men uansett har du sikkert hørt dette eller lignende kommentarer.

Da jeg startet å blogge, hadde jeg valget mellom mange ulike plattformer. Jeg kunne sikkert trivdes på alle sammen, men fordi jeg ser på denne bloggingen som en hobby og skrivetrening, ble blogg.no det naturlige valget for meg. Slik jeg så det, var blogg.no den som var best på de tingene jeg liker fra andre sosiale medier: nettverk og sammenhenger. (Dersom jeg skulle laget en bloggbusiness, hadde jeg nok fortsatt valgt det samme. De fleste av de store bloggerne, de som tjener skikkelig med penger på bloggen sin, har startet nettopp på denne plattformen.)

student with laptop at school
Licensed from: dolgachov / yayimages.com

Blogg.no er plattformen til noen av de dyktigste bloggerne i Norge, uansett hvilken ende av blogg man ønsker å se på. En har #NAbloggerne på den ene siden, dyktige, faglige blogger med vekt på kronikker og meninger, og de store kommersielle merkevarebloggene, disse mediehusene i miniatyr, som Sophieelise og Mammatilmichelle. Det er relativt stor sjanse for at du kan klare å finne en plass til din blogg i spennvidden mellom. 

På blogg.no har en kort avstand til naboen, kan søke opp sine meningsfeller via emneknagger eller magasiner, får innleggene distribuert automatisk på en forsidefeed, er automatisk med på kommunelister og gis, via følgersystemet, en mulighet til å bygge opp en kjerne av faste lesere, ja kanskje også venner. I det en starter å blogge på blogg.no, blir en automatisk en del i et velutprøvd system designet nettopp for å gi deg lesere.

Lovers watching a movie on their laptop
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Min påstand er at en blogg som er lesbar, er lesbar uansett hvilken plattform den skrives på. Men mange synes å ha en annen oppfatning, kanskje spesielt de som ikke skriver blogg selv. Blogging er vel bare for de rosa uansett? Nei, og hadde du lest, hadde du visst akkurat det. 

I det øyeblikk en bruker rosa som et skjellsord og skjærer alle blogger over en kam, uten tanke på innholdet, er det du som leser som er rosa. For er det ikke du som er den overfladiske, opptatt av fasade fremfor innhold, ved å henge deg opp i noe så simpelt som bloggens navn? 

Så, hvis du ikke vil lese bloggen min på grunn av adressen, får det være opp til deg. Jeg har funnet plassen jeg trives og skal ingen steder. 

#blogg #mening #bloggno 

Cute girl listening music with headphones
“Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

Iste-sparetips i sommersola.

Lite er bedre enn iskald iste med masse isbiter, under et blomstrende epletre med solbriller og favorittmusikken på øret. Du vet, når vinden rusker litt sånn lett i tærne, og du synes det bare er deilig. Skikkelig sommer.

Men iste er en dyr vane om den gjøres “feil”. De ferdigblandede flaskene og boksene i butikk koster deg ganske mye om du ikke tenker deg om. Min løsning har blitt poser med istepulver. De kan også være dyre, men kommer med jevne mellomrom i butikkenes tikronesaviser, og da kjøper jeg oftest noen.

I stedet for å blande en hel liter med en gang, som er borte på et blunk, har jeg funnet frem en tom plastboks og vasket den godt. Sammen med en saks for åpne posen, og strippet for etikett har man da dette:

Fordelen med akkurat denne boksen, er at den også hadde en helt passende skje å bruke om igjen. Nå kan jeg blande meg det ene glasset, i stedet for å helle i meg en hel mugge. Godt for både lommeboka, og for deg som jobber sommerkropp. Ofte synes jeg også blandingsforholdet som står på slike poser, og for å sammenligne: på saftflasker, blir litt for sterkt, og på denne måten kan jeg smake til som jeg ønsker. Ved å gjøre det på denne måten, både varer posen lenger og gir mer iste enn gjort slik pakningen foreslår.

Ekstratips til student og arbeidstaker, eller på tur:

Velg en mindre boks, og ha med deg i veska eller sekken. Så kan du lage deg iste uten å forlate lesesalen, eller lage isteen selv i stedet for å kjøpe til 30 kroner i jobbkantina. Alt du trenger er et glass vann og noe å røre med.

Hvis du kjøper 2 iste i uka til 30 kr, er dette 1560 kr i året. Jeg er sikker på at denne metoden vil bli billigere for de aller fleste.

Hva synes du om dette tipset?

#tips #sparing #økonomi #kjekt #iste #sommer #student
 

OL, så ufint at selv Moriarty reagerer?

Dette er i utgangspunktet en tragisk sak, men som nerd på min hals, klarer jeg ikke å se bort fra det smått komiske. Dette blir derfor litt humor, litt unødig kunnskap og litt søkte sammenligninger. For hvis en leker litt med tanken, hvem er mer dedikert til en sak enn Jim Moriarty? 

Blurry shadow
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Jim Moriarty er Sherlock Holmes’ nemesis, den smarteste skurken i manns minne. En sofistikert mesterhjerne som kanskje ikke står tilbake for Sherlock engang. Greit nok tenker du, men hva om det dukker opp en kar i nyhetene med samme navn, i en helt annen sammenheng? For eksempel som advokat i en pågående sak( faksimile fra VG-saken.)

Kanskje er det Moriarty sine metoder som en gang for alle får ryddet opp i rotet i IOC og korrupsjon, uretttferdighet og skitten pengeflyt. Man får også, om man drar det enda litt lenger, svar på spørsmålet som mange Sherlock-fans har lurt på i en årrekke; hva som driver Moriarty: hvem han jobber for.

Sherlock Hat and Tobacco pipe

Licensed from: homydesign / yayimages.com

Jeg tenker at Jim Moriarty, mesterhjernen, Sherlock Holmes’ nemesis, hadde vært en passende motstander for folk som bedriver skittens spill i olympisk ly. Hvem kan alle knepene bedre? Når selv Moriarty opererer på den siden av konflikten folk flest har sympati, da er det på tide å reagere!

Hva er ditt forhold til Sherlock Holmes og Moriarty?

PS: tv-serien Sherlock, med Andrew Scott som Moriarty, er vel verdt tiden i mine øyne.

Gårsdagens rekordinnlegg finner du her: Sender lånekontrakt i småbiter, min protest.

#moriarty #nerd #stolt #unodigkunnskap #vg #sherlock