Sliter du med motivasjonen for å spare, og synes det er vanskelig å komme igang? Denne teknikken tar tak i noe som er litt roten til alt vondt: at penger er tabu. Det at vi ikke snakker om penger, bortsett fra at det er altfor lite eller misunnelsesverdig mye av dem, gjør at man får et litt numment forhold til det. Tror jeg i alle fall. Denne teknikken krever imidlertid at du er åpen om en spart beløp ovenfor èn person, i dette tilfellet gjort til en motspiller.
Ja, for de fleste liker å spille spill og konkurrere, ikke sant? Eller, la meg omformulere: alle liker å vinne!
Licensed from: imarin / yayimages.com
Spill “Jeg trenger ikke”.
Dette spillet er et spark bak til deg eller dere som sliter med å komme i gang, og passer ypperlig for deg som unner deg litt for mye, og har for vane å handle uten å tenke deg om. Du kan spille sparespill mot en samboer, en venninne, en slektning eller en arbeidskollega. Hvem som helst.
Men for mest effekt? Du vet hun som er irriterende bedre enn deg på alt, men har samme pengesituasjon som deg? Henne det smaker både makroner og sjokoladekake å vinne mot? Henne bør du velge.
Hvordan funker det?
Start med bare to regler: et sparemål for uken, og en makssum for hva dere kan spare pr uke. Si at for eksempel målsummen er 100 kroner, og makssummen 250 kroner.
Du oppnår rett og slett målsum ved å unngå å kjøpe ting du vanligvis ville kjøpt. Si at du pleier å kjøpe en brus eller juice i kantina på jobb, til 25 kr. Du bestemmer deg for å la være en dag. Send da enten en snap eller en melding til den du spiller mot: “Jeg trenger ikke brus. 25 kr”. Hvem av dere kommer først til målsummen? Og når en av dere makssum på en uke? Lag dere et opplegg som motiverer og sett i gang.
Hvorfor denne dokumentasjonen?
Du handler garantert mye i løpet av en uke som du ikke trenger. Ved å se på hva en motspiller ikke trenger, vil du også reflektere over eget forbruk, samtidig som du får svart på hvitt hva de ulike varene både du og motspilleren forkaster, faktisk koster. Begge disse tingene er kjempeviktig for å få større kontroll over din egen økonomi.
Små drypp gjennom uken fungerer også som repitisjon. Og er det noe vi vet, er det at det som repeteres, det setter seg i underbevisstheten.
Det er latterlig enkelt å lage seg vaner “fordi en fortjener det”. Blir det mange nok av dem, kan de spise store deler av
lønnskontoende langsiktige drømmene dine, som for eksempel egenkapital til leilighet.
Hvorfor makssum? Er det ikke best å spare mest mulig?
Makssummen er der fordi dette ikke er teknikk som er laget for å droppe hele handlekurver, men endre tankegang på enkelte av de tingene som legges oppi kurven. Det er også viktig at begge parter har mulighet til å revansjere seg uken etter. Hvis den ene for eksempel hadde klart å spare 2500 kr den første uka, er det mye lettere for den andre å gi opp. For er det en ting som kjennetegner sparing, er det at altfor mange gir opp.
Flere regler?
Lag dere gjerne flere regler etter hvert. Men pass på å ikke lag så innvikla regler at det blir et pes å følge med. Da er det bedre å justere opp sparemål og makssum. Dere kan selvfølgelig også spille flere enn to.
Har du lyst til å spille sparespill?
Les mer om denne annerledes sparebloggen HER.
Licensed from: kasto / yayimages.com