Helbom på sparestrategien.

6 uker tilbake på jobb, og vesentlig mindre fritid til å bruke penger. Det skulle vel egentlig være midt i blinken for å få spareresultatene til å blomstre? Kanskje det er blomstringen som er problemet, at de grønne fingrene har kommet til kort også her. Men nå har jeg virkelig en mørk innrømmelse å komme med.

Sånn i gjennomsnitt har jeg 4 dagvakter på en uke. Resten er vakter eller fri i forbindelse med helgejobbing. Og 4 dager pr uke i 6 uker er 24 dager. 

Put tongue out
Licensed from: Iko / yayimages.com

Dere skjønner kanskje hva skipet er lastet med? 24 dager med dårlige, økonomiske avgjørelser. 24 dager med unødvendig pengebruk. 

Og på et sykehus er det ikke så mange steder å bruke penger, med mindre en er på shopping på polikliniske undersøkelser av ymse slag. Vi snakker selvfølgelig om kantina. Denne bedrageren av en lunsjfrister, en stakkarslig trapp ned fra jobb. Med både lukt og rykte om deilige retter svirrende over hele huset.

Så hvor ille har det egentlig gått da? Ille. Ordentlig ille. Jeg som er så flink på så utrolig mange områder har rett og slett tryna. Med tennene rett i tapeten. 

Hvis en tar en snittpris på 50 kr pr dag har jeg brukt 1200 kr på lunsj de 24 dagene. Og det er intet mindre enn flaut. Og det flaueste? Jeg har ikke hatt med meg matpakke en eneste dag.

Noen må rett og slett ta meg i nakken, og for at det skal bli noe resultat er jeg redd den oppgaven tilfaller meg selv. “Skal en få gjort noe må en gjøre det selv”, liksom. 1200 kr er ikke verdens undergang, men det er uansett unødvendig, og penger jeg kunne spart.

Har du blitt flau av din egen pengebruk noen gang?

#økonomi #okonomi #elendig #pengebruk #ikkegjørsommeg

Ferie: Går du i 5-eurofella?

Ferieturen er kanskje allerede i full gang, eller i det minste like rundt hjørnet? Har du lagt ferien til utlandet i år, bør du ha øynene oppe for 5-eurofella.

Er du som de fleste nordmenn på tur, tør jeg påstå at du ikke bruker så mye av ferien på å tenke budsjett og pengebruk. Eventuelt legger du inn en smalhansdag eller to på slutten, når du allerede har brukt for mye. Denne påstanden er ikke vondt ment, den er like mye gjeldende for meg selv også. Det er fristende å være på ferie fra pengebekymringer også, når man først har ferie fra alt mulig annet.

Det er bare det at det kan lønne seg å tenke på pengebruken før de siste dagene, og der det kan være lettest å kutte forbruk, er på alle de små tingene. 5-eurofella er helt hjemmelaget felle, og beskriver dette fenomenet. Det er så fort gjort å tenke at 5 euro, det er jo ingenting. Såpass bør man unne seg. Og det er her fella har deg, bokstavelig talt, i fella. 5 euro er, med dagens valutakurs, tett oppunder 47 kroner. På godt turistnorsk er det en femtilapp. Og en femtilapp her og der blir faktisk ganske mye penger i løpet av en ferie.

Rolled up Euro banknotes
Licensed from: moodboard / yayimages.com

Klarer du å finne 5 euro med jevne mellomrom i løpet av ferien du kan spare inn, er det kjærkomne penger til å for eksempel fylle kjøleskapet når du kommer hjem fra ferie. Eller, hvis feriebudsjettet er stramt i utgangspunktet, kan dere legge pengene til side og bruke det til en finere middag den siste kvelden?

Eksempler:

– Dere drikker lokal brus til middagen i stedet for Coca Cola.

– Dere velger den billigste isen i isdisken en av dagene.

– Dere bruker hotellfrokosten godt, dersom dere har den. Stå opp i god tid, drikk godt og spis godt. Sparer kanskje ikke noe der og da, men utsetter “SULTEN” på tur noen timer.

– Dere går ned til stranden i stedet for å ta taxi en av dagene.

– Dere dropper dessert den ene kvelden.

– Dere kutter ut den siste ølen.

– Du kjøper litt mindre av de tingene som “ser så gøy ut” på det lokale parfymeriet. Du hamstrer sannsynligvis ikke på Nille eller Europris her hjemme heller.

– Dere spiser pizza i stedet for biff en av kveldene, eller blir enige om at i kveld tar vi et av de billige alternativene på menyen.

– Dere kjøper de mindre fancy postkortene, og velger å sende noen færre.

– Barna får velge seg et suvenir med stedsnavnet på, i stedet for masse smånips. 

– Dere lager lunsj på verandaen en av dagene i stedet for å spise på restaurant.

– Dere spiller en runde minigolf i stedet for to.

Vacation at the beach
Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com

– Dere prioriterer mellom kamelridning, hesteridning, fotografering med papegøyer og svømming med delfiner. En trenger ikke gjøre alt, selv om turiststedene er flinke til å reklamere for alt.

– Dere planlegger utfluktene og får best mulig pris.

– Dere har med solkrem, håndklær, solbriller etc, så slipper dere kjøpe overpriset rett ved stranda. Supermarkedet på vei til stranda er sannsynligvis også en bedre deal enn strandbaren når det gjelder brus, snacks osv. 

– Tips er vel og bra, men dere trenger ikke tipse i overkant. 2-3 euro ekstra “for sikkerhets skyld”, blir også penger. Vær obs på prisene i barer, de er ofte konstruert for at nettopp du skal tipse godt. 

– Tenk over om småtteri du kan kjøpe som koster “småpenger” virkelig er verdt det når du kommer hjem, eller om det bare er gøy her og nå. 

 

Har du noen gang gått i 5-eurofella, vil jeg gjerne høre om det.

Har du et godt “5-eurofelletips” til ferien? Hvilket tips likte du best?

 

Leter du etter andre sparetips, sjekk gjerne under kategorien “Sparetips for meg og deg“. Dette er innlegg nr 88 i kategorien, så kanskje finner du et annet sparetips som passer også?

#feriesparing #sparing #økonomi #okonomi #tips #anbefaling

Nytt offisielt magasin: Leselyst.

Leselyst så dagens lys i går, og er nå på leting etter gode bidragsytere. Leser du mye bøker og liker å skrive om dem? Har du en bokhylle virkelig verdt å vise frem? Er e-bøker, lydbøker eller tegneserier blant dine interesseområder? Enten du leser biografier, fantasy, “husmorporno”, poesi eller faktabøker, leselyst står klar til å ta imot akkurat deg.

Om du enda ikke er bidragsyter i noe magasin, kan du lese litt om de nye fordelene med det i forbindelse med den nye forsiden til blogg.no HER.

Reading in the bed
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com


Passer ikke leselyst for deg, finner du informasjon om de andre bloggmagasinene HER.

Hiv gjerne inn en “Jeg er med” i kommentarfeltet om du ønsker å bli bidragsyter i Leselyst. Gå inn i magasinet og trykk på “bli medlem” hvis dette er noe for deg, jeg godkjenner søknader fortløpende.

#bloggmagasin #bok #lese #bidragsyter #ny #magasin #offisielt

Hvis du lurer på hvorfor jeg skriver dette, er det som følge av min rolle som frivillig Customer Manager i blogg.no.

Sparetips for instagramfrokosten

Frokost presentert på instagram og på blogger må være blant de mest fristende tingene som finnes. Den delikate, varierte smoothiebowlen, fruktsalat, eller Chiagrøt med et assortert utvalg av ferske bær. Friskt og deilig, men kanskje en unødvendig dyr affære?

Toppbloggerens frokost

Toppbloggere understreker ofte at bærene må være ferske, og setninger som “se så lekkert med alle fargene”, er ikke en uvanlig følgesvenn. Og jeg er, for å understreke det, veldig enig. Det ser helt vidunderlig ut. 

Hvis jeg skal kjøpe alle bærene på bildene under ferskt på min lokale butikk i dag, betaler jeg 40 kroner for en kurv jordbær, 35 kroner for et lite beger bringebær, 20 kroner for et beger blåbær og 50 kroner for et lite beger bjørnebær. Rips hadde de ikke i hyllene. Totalsummen blir  likevel 145 kroner.

Yogurt with forest berries in a bowlberrys
Licensed from: manaemedia / yayimages.com                            Licensed from: cookelma / yayimages.com


Småpenger?

145 kroner er kanskje småpenger for en toppblogger for å få frokosten til å se bildevennlig ut. Samtidig legger man neste dag ut bilder av en frokost toppet med pasjonsfrukt, mandler og fersk mango, fulgt av ferskpresset grapefruktjuice.

 

Variasjon i frokostpynt

Vær oppmerksom på at stor variasjon i frokostpynt blir veldig dyrt i lengden. Jeg tenker at kostholdet ikke blir verre av å benytte de ferske bærene som er på tilbud den uken, for det varierer faktisk fra uke til uke. Denne uken kunne jeg foreksempel toppet frokosten min med blåbær, til 20 kr begeret og neste uke funnet et godt tilbud på bringebær eller jordbær. Frosne bær og bærblandinger er et godt alternativ. 

Legger du bærene i kjøleskapet kvelden før, spredt utover på en tallerken med tørkepapir under, blir de heller ikke så verst fotogene. Det viktigste er vel uansett at smak og næringsinnhold fortsatt er på topp.

 

Bruk hoveddelen av pengene på selve retten – ikke pynten

Bruk det meste av budsjettet ditt på selve retten, og vær bevisst pengebruken på det varierte tilbehøret. Ikke gå i toppbloggerfella, det blir veldig dyrt i lengden. For å dra en parallell, var 150 kroner budsjettet mitt på middag for over en halv uke som student. Og da bruke 145 kroner på frokostpynt før en i det hele tatt har brukt en krone på selve frokosten, eller de andre måltidene, hadde vært helt utenkelig. 

 

Les også: Feit sparekonto uten bruk av budsjett

#tips #sparing#økonomi #sparetips #obs #frokost #mat #budsjett #prioriteringer

Magasinskribent = “gratis” bildeshout?

For en stund tilbake skrev jeg et innlegg med informasjon om hvordan du kan bli magasinblogger, hvilke offisielle magasiner blogg.no har, og hvordan det fungerer. Det kan du lese HER. I dette innlegget skrev jeg også at magasiner er et satsningsområde, og nå, etter en stund med den nye forsiden til blogg.no, ser dere kanskje hvor riktig dette utsagnet er. Jeg har ikke for vane å lyve, heller ikke denne gangen.

Woman reading magazine on sofa
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Hvis dere ser på symbolet ved de gule pilene på bildet under, signaliserer det at saken er hentet fra et offisielt bloggmagasin. I tillegg til de 12 offisielle blogg.no har for alle sine bloggere, kommer også bloggmagasinene til nettavisen, som for eksempel side2underholdning innunder denne feeden.

Hvis en ser litt lenger ned på forsiden har en også to andre bilder som hentes fra magasiner, også markert med gule piler. Her er også uoffisielle magasiner som for eksempel to av mine favoritter: Teknomagasinet og Underholdningsmagasinet.

Ved å dele innlegget ditt til et magasin, har du dermed en sjanse til å få ditt blogginnlegg på forsiden uten å betale for bildeshout, noe som kan være av betydning for synlighet om en ikke ønsker å bruke penger på markedsføring.

Med økte fordeler vil det selvfølgelig også figurere økt misposting: posting av saker som ikke hører hjemme i magasinet eller posting av samme sak i flest mulig magasiner, uavhengig av om saken passer inn. Opplever du å finne slike saker i ditt favorittmagasin, send gjerne en mail til [email protected], og bruk “moderering magasin” i emnefeltet. 

Har du enda ikke kommet i gang med magasinbloggingen? Scroll deg tilbake opp i starten av dette innlegget og les om hvordan du gjør det, send en søknad og kom i gang i kveld.

Ettersom jeg har deg “på tråden”, hadde det også vært moro å høre hva du synes om den nye forsiden til blogg.no?

#blogg #magasin #offisielt #forside #bloggno #tips 

Kan det spares på babyshowers?

Dette innlegget fungerer både som en oppsummering av bloggsparelappoppgaven “Venninnegaven“, og en frittstående meningsbank om fenomenet babyshower. For en ting er sikkert, de fleste har en mening om det. Som blogger mener jeg det er viktig å prøve ting, uavhengig av om det alltid blir en kjempesuksess. Denne bloggsparelappoppgaven var ingen høydare på deltakelse, men jeg visste allerede da jeg satte den i gang at jeg kom til å skrive dette innlegget. En bør ha en plan for hvordan ting skal følges opp, suksess eller ikke, og jeg digger å lese blogger som er unike, som tør prøve nye konsepter og gå nye veier. Uansett blir det aldri noe nederlag, så lenge du har en plan med hva du ønsker å oppnå. Du lærer usedvanlig mye, også av de tingene som ikke blir innertier.

Min mening om babyshowers ligger vel litt i samme gata som enkelte fronter Valentines og Halloween: kjøpefest. Selv om jeg ser at intensjonen bak festen er svært god, handler en babyshower i stor grad om innpakning. Hvis du tør, kan du gjerne tenke over hvor stor del av pengene brukt som ble brukt på fancy innpakning, søte kort, ballonger, girlandere, matchende duker og pynt til kakebord.  

Hvis dere skal ha babyshower for noen, prøv og bruk pengene på selve gavene, det som trengs, heller enn staffasje. Til irritasjon for instagram, selvfølgelig, men alt i alt en god beslutning.

Pregnant Woman with friends at a Baby Shower
Licensed from: moodboard / yayimages.com

Her kommer noen talleksempel for en jentegjeng på 10. Du har altså 9 venninner som du deltar på babyshower hos. 

Du kjøper et kort som koster i snitt 40 kr, og det gjør de andre ni som er invitert også. Dere bruker altså 360 kroner på kort pr babyshower. Hvis alle i gjengen får en unge, har du alene brukt den samme summen på kort, mens dere alle har brukt 3600 kr på kort i hverandres babyshowers. Som den lille sparegrisen jeg er, anbefaler jeg at dere i invitasjonen skriver at dere skriver på et felles kort ved ankomst, og heller putter kortpengene i en liten sparegris eller konvolutt som en start på den lilles sparekonto.

Du bruker i snitt 50 kr på innpakning, bånd og pynt til gaven. Det er 450 kr fra alle samlet, og du vil også ha brukt 450 kr på det om alle får en unge. 4500 kr i innpakning av gaver til hverandres babyshowers. Kan dere gjøre en happening ut av innpakkingen? Hvor kreative kan dere være på lite budsjett? 

Serveringen trenger heller ikke være overdådig, den viktigste overraskelsen for den vordende mor, er ikke om cupcakes matcher marsipanlokket på kaka, det er faktisk at dere kommer. Gjør også en edruelig vurdering når det kommer til mengde. Dere trenger nemlig ikke kake for å mette en halv landsby.

En kan vel også diskutere viktigheten av at sugerør og ballonger følger fargepaletten med pinlig nøyaktighet. Eller at båndet dere skal gjette mageomkretsen med er et silkebånd i riktig nyanse? 

Hvis hver enkelt av dere bruker 200 kroner på innpakning og ting rundt en babyshower, før dere har begynt å tenke på innholdet i gaven, vil det utgjøre 1800 kr pr babyshower. For jentegjengen på 10 stk, gitt ett barn hver, vil det være 18000 kr. Hva om en hadde brukt 300 pr babyshower til sammen, og gitt hver unge 1500 kr på sparekontoen sin i stedet. For: har du råd til alt mulig annet rart, har du faktisk råd til det samme i rene penger også. 

Bruk en babyshower til å skape minner, gi moren tid til å være i sentrum, lytt og vis at dere er der. Bruk kreativiteten på hva dere skal gjøre i løpet av babyshoweren og pengene på ting som gir mening.

Det er nå min mening, men hva mener du?

 

#babyshower #kjøpepress #stakkars #instagram #mamma

Vil du lese oppsummeringene av de andre oppgavene under bloggsparelapp, ligger listen dersom du trykker på bildet under:

#bloggsparelapp

Har du også blitt ranet av Tine?

Vanligvis er jeg svært fornøyd med Tine. Kvaliteten er bra, produktene faller i smak og prisene er helt ok. Men akkurat nå er jeg utsatt for et ran og vil gjerne ha svar på hvor gullet er gjemt. Er det i produktet eller emballasjen jeg bør lete?

Vi har vært faste kunder på mager Kesam og har da kjøpt 300 ml til rundt 13 kr. I og med at vi bruker ganske mye Kesam, så vi det ikke som problematisk at pakningsstørrelsen ble økt 40 %, til 420 ml. Dersom prisen hadde økt 40 % også, hadde vi sett på en pris rundt 18,50 kr. Men, hvor mye står det på kvitteringen at storebrorpakningen kostet? 20 kroner? Neida, den koster 31 kroner, den. Det er en økning på 138,5 %. 

Kanskje synes de bare det var en morsom greie å bytte plass på tallene? Ikke vet jeg, men en prisøkning i den størrelsesordenen overrasket meg.

Close up of a pot of yoghurt with leaves and blueberries
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

For å sammenligne, hadde jeg fått 2,38 bokser av den gamle versjonen til samme pris. Og det ville da vært 714 ml, sammenlignet med de 420 ml jeg får nå.

Kanskje har de kjøpt inn og pakket den med hjelp av safirbelagte roboter, satt autografen til Usain Bolt på lokket eller puttet safran i en av 1000 bokser, men noe slikt har jeg ikke fått med meg. Dette lukter rett og slett katta i sekken for forbrukeren. 

Design, profilering og emballasje er gode virkemidler for å galoppere priser. Følg med dersom ditt favorittprodukt får en større, mindre, bedre eller dårligere emballasje. Det er ikke lenge siden noe tilsvarende skjedde, dog i mindre skala, med storpakningene med Yoghurt. Ny emballasje, eller “rebranding” skal begeistre forbrukeren, men det lønner seg å være litt skeptisk/følge med på prisen. Prislappene er der for å hjelpe deg.

Hva synes du om denne praksisen? Har du blitt ranet på denne måten?

 

(For å presisere; Tine er ikke alene om denne praksisen, men det var det eksempelet som lå nærmest i gjerningsøyeblikket. Stort sett alle bedrifter gjør noe tilsvarende i forbindelse med relanseringer, rebranding eller emballasjebytte.)

#pris #tips #økonomi #kesam #tine

Sparing og drivstoff

Mange har gjort en egen vitenskap av å vite når i uken drivstoff er billigst, når det lønner seg å fylle opp tanken. Men like viktig som å vite disse tidpunktene, er å vite hva som er dyrt og hva som er billig, og hva som sånn sett er gjeldende i ditt distrikt. Lag deg gjerne en vane å se på prisskiltet når du kjører forbi en bensinstasjon. Det er en fin øvelse, samt hjelper deg bli bevisst prisforskjellene. For det er penger å spare.

Her i huset kjører vi en ja takk, begge deler når det gjelder å spare inn på drivstoffkronene. Vi handler når vi ser det er billig, og benytter i tillegg bonuskort som gir oss 30 øre tilbake på literen. Vi har to ulike, begge knyttet til medlemsskap hos dagligvarekjedene. 

Petrol being pumped into a motor vehicle car.
Licensed from: kasto / yayimages.com

 

Et lite regnestykke:

Diesel 12,50 kr vs diesel 10,98 kr. Det er en forskjell på 1,52 kr, pr liter. På 20 liter utgjør det 30 kr, ved rett under 30 liter har du spart en femtilapp. Tar du i tillegg høyde for bonusørene, vil den reelle prisen ligge på 10,68 kr. Det er 1,82 kr forskjell pr liter. På 20 liter er det 36,50, på 27,5 liter har du spart en femtilapp.

Med mindre du nyter å betale mer enn du må for ting du trenger, start med å se på drivstoffprisene og kjøp når det er gunstig pris. Må du fylle når det er på sitt dyreste, tenk over om du må fylle tanken helt.

#bensin #diesel #spare #økonomi