Går det an å bli så happy?

Jeg er så happy jeg nå, at jeg nesten triller under spisebordet og tar med meg nissevoksduken i fallet!

Tusen trillioner takk til deg som allerede har begynt å teste ut enten minikurset mitt i sparing eller Funfacts om lønn-verktøyet. Latterlig moro at så mange ønsker å få mer oversikt over pengene sine, og bli flinkere til å spare. For en majestetisk respons!

 

Så happy er jeg vel ikke? *smule* overdrevet, eller? Nei, det er faktisk sant. Jeg er superglad på dine vegne for at du har tatt et valg for din egen økonomi, nå i den tetteste julestria. Kjempestolt av deg! 

 

At jeg får lov til å leke meg med noe av det jeg synes er morsomst i HEEEELE verden, nemlig lære nye ting og løse problemer? Samtidig som jeg kan hjelpe folk? Eller i alle fall liker å tro at jeg hjelper folk da. Helt amazing!

 

Faktisk så amazing at jeg tar juleferie. Aiks, der skrev jeg det. Kjenner jeg angrer litt allerede, men Sparing tar juleferie og er tilbake på nyåret med los på nyttårsforsetter. Jepp – er du en av dem som har sparing på blokka som nyttårsforsett, kan du glede deg. Det gjør i alle fall jeg.

Vil du høre fra meg i romjula, anbefaler jeg deg å prøve ut minikurset mitt i sparing. Der har jeg nemlig gjort noe så kult som å programmere inn hele opplegget de fire ukene, slik at det kommer automatisk inn i innboksen din, likt julenissen som husket å slanke på seg julekroppen sin kommer ned pipa.

 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:100%;}
/* Add your own MailChimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

 

Super excited businesswoman
Licensed from: 20-20 Photography / yayimages.com

 

Hei du med null kontroll på lønna!

Kleshengeren dirrer sikkert enda etter du nappet ned jakken med bestemte bevegelser. BILLIG! Venninna di var også enig. Billigbriller på, shopping på. Men hvor går egentlig grensa for hva som koster mer enn det smaker? Venninna di sier 500. Du sier OK. Eller? 

Har du ingen konkrete svar i din egen økonomi, men vet hvor tom kontoen til venninna di var ved sist kafebesøk?

Jeg synes ikke det er rart i det hele tatt. Vi bor i et samfunn der vi ikke snakker om penger og lønn oss imellom. Bare hvis vi mangler penger, eller har mye. Snakk om penger får ofte en av to reaksjoner: “Herlighet som du skryter da” eller “herlighet som du syter da”. Ingen av de egnet som økonomisk rollemodell.

For hva skal du sammenligne med?

Jeg mener du skal sammenligne med deg selv. No brainer, sier du, men da vil jeg hive inn ei dugelig håndballfinte:

vet du hvor lenge du må jobbe for å sitte igjen med en hundrelapp mellom henda? Vet du hvor mange dager du må jobbe for å dekke husleia di? Eller hvor mange minutter du jobber for å betale lunsjen din?

 

Ikke?

Hadde det ikke vært lettere å sammenligne om ting var verdt det hvis du hadde svaret på disse spørsmåla? Å svare på om ting er dyrt eller billig for deg, ut fra din lønn?

 

Jeg tror svaret på disse spørsmåla er to store JA!, og derfor har jeg laget enda en sånn kul gratisting til deg.

Piggybanks Fighting Over Money Shows Investment Decisions
Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

 

Du hata sikkert excel like mye som meg på skolen, men jeg har altså tatt meg den frihet å gjøre all jobben for deg. Lage et regneark som gir deg en haug med funfacts om lønna di. Det eneste du skal gjøre er å fylle inn fire tall, så får du for eksempel vite hva timelønna di er utbetalt etter skatt, hvor lenge du må jobbe for å sitte igjen med 2500 kr osv. Og hvor lenge du må stå på for hundrelappen.

I tillegg har jeg lagt inn en bonusdel, der du kan skrive inn summen på en vare du tenker å kjøpe, og få ut hvor mange minutter, timer eller dager du må jobbe for å ha råd. Fordi det er lettere å spare hvis en har sin egen økonomi å sammenligne med!

Få et konkret forhold til dyrt og billig, slik at det ikke lenger er abstakte begrep. Da blir det mye lettere å forholde seg til.

Jeg synes det er kjempelurt, kanskje gjør du også det?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }
/* Add your own MailChimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Ja takk, send meg “Funfacts om min lønn”

* indicates required
 
 

(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]=’EMAIL’;ftypes[0]=’email’;fnames[1]=’FNAME’;ftypes[1]=’text’;fnames[2]=’LNAME’;ftypes[2]=’text’;}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Ved å melde deg opp, vil du i tillegg til funfacts-verktøyet, få sparetips i innboksen din innimellom. Finner du ut at det er totalt bortkasta, er det bare å trykke unsubscribe nederst i hvilket som helst kjærlighetsbrev.

Kommer du ikke i gang med sparinga, kan du ta mitt glovarme og nystekte minikurs. Det kan du lese mer om HER

Sånn ser det ut, og er kjempelett å bruke, selv for deg som HATER excel. Skriv inn i de rosa rutene, resten oppdateres automatisk.

#sparing

Sparekurs – bedre på sparing og mer oversikt!

Hurra! Da har jeg laget mitt aller første sparekurs, for deg som vil bli flinkere med penger på kun 4 uker. Jeg gir det bort helt gratis til deg som har lyst til å teste det ut. Det passer for deg som mangler oversikt over økonomien din, og som ikke har ork til å gå på et avansert opplegg med masse fremmedord. Som ikke går titusenvis i minus hver måned, men sliter med å forklare hvor pengene dine blir av. Du klarer heller ikke legge av noe spesielt til sparing, sånn som du har det nå.

 

Et praktisk kurs

Kurset er praktisk, og gjennomfører du, vil du bli flinkere til å spare av det. 4 essensielle spareteknikker venter på deg, og melder du deg på, har du hele kurset i innboksen din på null komma svoooosj og starter med en gang.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:100%;}
/* Add your own MailChimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

 

Ved å si ja til å prøve minikurset, melder du deg også opp til min mailliste. Du kan melde deg av når som helst, og jeg hater spam akkurat like mye som deg, om ikke mer, så jeg kommer ikke til å sende deg spam. Etter kurset er over, kan du fortsette å stå på lista og være først i køen hvis jeg skal lage flere sparekurs, tipshefter, guider og annet som passer bedre i en innboks enn her på bloggen.

 

Les mer om denne annerledes sparebloggen HER.

Stressed young woman accounting
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

A man putting coins in piggy bank
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

“Det er jo bare å sette unna penger”

Eller? Henda i været, applaus og ferdig med den saken. Nå har vi jammen klart å spare oss fandenivoldsk rike hele bølingen. Nå vet vi endelig hva som skal til. “Du får bruke mindre enn du tjener da vettu”. Sherlock, Derrick og alle andre detektiver trenger ikke etterforske denne her…

Alle vet at de kan spare

Min påstand er at alle vet at det går an å spare. Det er bare det at for få gjennomfører.

Du kjenner sikkert noen som har lest fjorten og ei halv bok om selvutvikling, men ikke utvikla seg en millimeter? Eller har tre eksotiske kokebøker stående i hylla over kjøkkenbenken, men fortsatt bytter på kjøttkaker, sodd og pannekake til middag? Litt sånn blir det med sparing også. Vi må gjennomføre.

Vet du ikke hva sparing er?

Jeg tør vedde på at de fleste som ikke klarer å spare, ikke er i en situasjon der de ikke vet hva sparing er. “Nei, det var faktisk helt nytt for meg at for å spare, kan en ikke bruke pengene på andre ting samtidig.” Aldri hørt det før. Ikke brukt som unnskyldning engang.

 

Så, hvorfor gjør vi det ikke?

Jeg tror mye her handler om innstilling. De fleste økonomer går hardt ut mot alt de finner unødvendig, som den kaffe latten du elsker,  smågodtet til ungene, treningssenteret du er omtrent like fast inventar som tredemølla på eller kinoen du bruker til rekreasjon. Det skal bort. Absolutt alt. Finito, never to be seen again. 

Det er det samme som å si at sparing, det betyr ikkenoe kos det. Og det høres jo ut som et ukoselig konsept du lengter etter å prøve, eller?

Hvis hjernen din først har fått det for seg at sparing er utrivelig, ikke gøy og noe som drar deg ned, kan du banne på at den vil motarbeide ethvert forsøk på å spare. “Jeg må vel kunne unne meg en sånn, “dette fortjener jeg”, “nå har vi vært så flinke at…” , “denne har kostet mye mer” og ” en må sløse litt”.  Også sitter du der da, to måneder inn i spareprosjektet, med tom konto igjen og gir opp. 

 

Du gir opp fordi spareplanen din ikke var gjennomførbar. 

Og

fordi hjernen din ikke syntes sparing var noe kult.

 

Du er nødt til å tenke langsiktig, både i hvordan du sparer og hva du sparer til. Du må få hjernen din med på lag at dette her sparingopplegget, det er råkult. Ellers blir du en sånn jojo-sparer, der kontoen går opp og ned oftere enn sesongskiftene.

 

Sparekollektivet er Facebookgruppen for deg som har lyst til å bli flinkere til å spare penger og finne din kule måte å spare på. Gruppen finner du HER.

Cash Money Woman
Licensed from: keeweeboy / yayimages.com

 

 

Ingenting til overs når måneden er ferdig?

“Det er vanskelig å spare denne måneden, for jeg har seriøst ingenting til overs. Ikke èn eneste krone å legge unna. Det er sånn jeg må leve for å få endene til og møtes.”

Hørt det før?

Eller kanskje du har sagt det også?  

 

For noen er dette helt sant. Det er for lite penger i utgangspunktet, og en snur hver krone en tre-fire ganger for å få alt på plass. 

 

Bare løgn?

Andre ganger er det en illusjon du har laget for deg selv. En hvilepute. For det du egentlig burde sagt, er at du ikke har noen vaner eller uvaner du ønsker å kutte ut. Du ønsker ikke å slutte med impulsshopping, tenke deg om to ganger før du drar bankkortet eller planlegge noe som helst. For, beklager å si det, hvis du hadde gått på leting etter “den eneste krona”, er jeg helt sikker på at du hadde funnet både henne og en liten håndfull andre. 

Som kunne trivdes godt på din sparekonto. 

Det er bare det at det er så mye lettere å la være. Så mye lettere å meske seg i manglende kontroll, tilfeldig bruk av penger og en “unne seg”-terskel under bakkenivå.   

Det er ikke sikkert du hadde funnet titusenvis av kroner som er klare for inntog på sparekontoen din. Men du finner dem i alle fall ikke hvis du ikke prøver. 

Det viktigste med sparing er å starte.

Les mer om denne annerledes sparebloggen HER.

little girl with piggy bank
Licensed from: jirkaejc / yayimages.com

 

 

 Lik Facebooksiden til Sparing HER.

12 sparetips: restaurantmat

Det finnes mange nettsteder og blogger som gir økonomitips, felles for de fleste er at de anbefaler å kutte ut restaurantbesøk og take-away helt. Fordi jeg er en forkjemper for å beholde litt av det som gir livet krydder, var det aldri aktuelt for oss å kutte det helt ut. Her kommer derfor noen tips til hvordan du kan kose deg med mat andre har laget til deg, men holde utgiftene nede likevel.

12 tips til å spare på restaurantmat

1. Velg restaurant med omhu. Er dere mange, vil en pizzarestaurant med mulighet for å dele kanskje være et alternativ? Er det trangt økonomisk, ikke velg en biffrestaurant.  

2. Mange små retter blir mye i sum. Ved tapas eller meze-restaurant bør du ikke bruke “peke på det en har lyst på”-metoden, selv om hver enkelt rett koster lite. Det blir dyrt.

3. Hvor mye vil dere legge i måltidet? Å bestemme seg for hvor mye penger en ønsker å bruke før en kommer på restauranten, kan være en fordel. Et budsjett pr person.I dag skal vi ikke bruke mer enn 120 kr hver, for eksempel. Er du som meg har du lyst på mer enn en ting når du sitter med menyen. Å ha en maxpris å sile bort noen av alternativene på, trenger ikke nødvendigvis å være en uting. Også en fin måte å lære barn om verdien av penger, og at man ikke alltid kan velge ukritisk det man har mest lyst på.

Kids playing
Licensed from: alenkasm / yayimages.com

4. Bli enige om å drikke vann til maten. Annen drikke på restaurant er vanligvis svært godt priset, i restaurantens favør.

5. Ta med maten hjem – takeaway. Slik kan du spe på med vin eller brus innkjøpt fra vinmonopol eller dagligvarebutikk. Enkelte restauranter har også rabatt utover momsforskjellen om du tar maten med hjem.

6. Ta desserten hjemme, laget eller kjøpt fra dagligvarebutikken. Er det date kan dere kanskje også lage desserten sammen i skinnet fra stearinlys? Kanskje kan familien lage desserten sammen? De billigere løsningene er ikke dårligere, du må bare planlegge litt bedre. Kanskje kan det også bli like koselige opplevelser.

7. Noen biffrestauranter har lite kunder tidlig i åpningstidene sine, og kjører spesialpriser før et visst klokkeslett. Sjekk om det gjelder der du bor. Skal man først spise smakfull biff, gjør det ingenting om den koster mindre.

8. Har du mulighet – reis ut og spis midt på dagen. Mange har gode lunsjdealer til en billig penge. Maten smaker like godt selv om det ikke er mørkt ute. Gjør deg kjent med hvilke tilbud som finnes i ditt nærområde. Her på byen har vi for eksempel to eminente steder som serverer rikholdig lunsjbuffet, inkludert kaffe til godt under 150 kroner. 

Kids playing
Licensed from: alenkasm / yayimages.com

9 Apropos buffet, bruk kun om du er sulten. Det hjelper ikke om buffeten kostet 120 kroner dersom du spiser for 40 kroner. Tenk deg om før du kjøper buffet til barn, selv til halv pris. Er for eksempel 99 kr for et og et halvt stykke pizza en god deal?

10. Benytt deg gjerne av pakketilbud på take-away, men tenk over hva du betaler for. Å få med en film du ikke er interessert i og en overpriset brusflaske er ikke nødvendigvis en god deal.

11. Ved hamburger, bruk tipsene beskrevet i dropp burgerpynten. Hvis du ofte kjøper hamburgertallerken, kjøp heller inn og lag en stor salat og pommes frites hjemme. Da kan du i tillegg tilpasse porsjonen. Salat og pommes frites utgjør ofte mye, si 40 kr forskjell pr porsjon. For en familie på 4 er det 160 kroner. Det er relativt mye salat og pommes frites hvis du lager hjemme.

12. For deg som er student finnes det en god del rabatter og særordninger, det er bare å skaffe seg oversikt.

Jeg sparer på takeaway/restaurant ved å fokusere på hovedrett, og sparer på tilbehør, drikke og desserter. Ved å fokusere på det som er viktigst for meg i et godt restaurantmåltid, kan jeg ha gode matopplevelser selv om jeg sparer. Det er viktig å unne seg noe, men det kan gjøres med sparing i bakhodet. 

Hvilket tips vil du prøve?

Les også: Ikke spart noe denne måneden heller? Se hit!

#sparing

Et godt sparetips når du betaler regninger

Enten du lever et vanlig liv eller et helt på yttersida av kanten, vil du få regninger. De kan være av mange slag, sånne som hoper seg opp, jævla, uventede og ikke minst ekstremt store. Innimellom kan en vel også bli kvalm av hele regningsbunken. 

Den viktiste personen i livet ditt?

Muligens er du ikke den viktigste personen i ditt liv, men det er også stor sannsynlighet for at du er det. Og er du den viktigste personen i livet ditt, må det vel også være rett og rimelig at det settes av penger til deg også? At pengene ikke bare flyter ut i alt mulig annet, men at de faktisk står klare til å redde deg fra en krise, eller oppfylle en stor ønskedrøm? 

Hvor ofte betaler du deg selv?

Men når du så sitter der og betaler alle andre. Andre som åpenbart ikke er den viktigste personen i livet ditt. Om de så heter Chess, Klarna, Nelly, Norgesenergi eller Lindorff. Har du noen gang tenkt på hvor ofte du betaler deg selv? Altså, ikke betaler med kidnummer og dobbeltsjekking da, men setter unna penger til deg selv. Er det ofte nok? Har du en god vane på det?

Et sparetips til regningsbetaling

Hva om du latet som det alltid lå en regning fra sparekontoen din nederst i regningsbunken. Hver gang du betaler regninger. Kanskje er den på en femtilapp av og til, andre ganger mye mer. Jeg kjenner ikke din økonomi. Men jeg vet at hvis du legger av litt til deg selv hver gang du betaler regninger, blir det mye mer på sparekontoen av det enn hvis du ikke gjør det.

Og forbruket? Det er du sannsynligvis god til å justere ned når pengene på kontoen knuger seg inntil hverandre for å holde varmen. Selv mindre summer inn på sparekontoen vil gjøre stor forskjell på sikt. 

Var dette et nyttig tips?

Les også: Sparing – bloggen for annerledes sparing. 

Følg bloggen på Facebook for å sikre deg alle oppdateringer HER.

Bills
Licensed from: BDS / yayimages.com

sparing #regninger #regning

Bruker du for mye penger på julegaver?

Så du hvor stor den pakken var? Prikker litt i fingrene før du åpner den til slutt, og etterpå sveiper tinntallerkenene over berget av julegaver. Det som du har fått hjemme på ditt eget bjerg. Har det ikke blitt enda større enn i fjor? Bruker du mer enn du strengt tatt trenger på julegaver?

 

Når i huleste huttiheita har vi tenkt å innta bremser og fornuft på julegavehandel? Før eller etter julehandelen har gått over alle nissestøvleskaft?

 

Altfor liten gave...

Kanskje kjenner du deg igjen i følgende scenario: Du finner en perfekt julegave på salg, til la oss si 150 kr. Veiledende pris på varen er 450 kr. Kupp! Passer ypperlig til onkel. Og ferdig med det. Så går du innom noen butikker til, og julegavehandelen har gått intravenøst. Det er hakket lenger inn enn under huden. Og der, innimellom fiskekroker, olajakker og porselensnisser, får du den strålende ideen: “Det ble jo altfor liten gave til onkel det der nå”. 

Christmas gifts
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

 

Derfor kjøper du et fiskesluksett som også er nedsatt til halv pris, la oss for ordens skyld si 150 kr der også. Nei, har ikke peiling på fiske, beklager på forhånd for min gjettekonkurranse ift pris. Du har da betalt 300 kr for en gave som har kostet 750 kr. Og 300 kr er igrunn det dere pleier å kjøpe for.

“Kjempekupp – dæven så lurt! “

 

Vel, verdien på varer minker ikke fordi du har kjøpt de på tilbud! 

Julehandeleksplosjon i samvittighetens bakgård

Det er ikke rart julehandelen eksploderer hvis vi alle sammen går rundt med dårlig samvittighet ovenfor den som får gaven fordi vi har klart å kjøpe den på tilbud. Og denne dårlige samvittigheten oversettes i å kjøpe enda mer på tilbud. Få enda mer dårlig samvittighet.

Dette blir en ond sirkel som går annenhvert år. I år vil onkel, og tante, komme frem til at du har kjøpt for langt over 300 kr, og neste år får du større gave. Det året vil du komme frem til at ohoisann, nå har vi funnet frem stortromma, og har det i mente til året etter. Sånn vokser gavene og gavebudsjettet og vi “skjønner ikke hvorfor det har blitt sånn”.

Spar pengene?

Du har de pengene du har til rådighet. Om du velger å la den dårlige samvittigheten for at du finner ting på tilbud føre til en stadig eskalering av julegavestørrelser, eller rett og slett bruke de pengene du sparer fordi ting er på tilbud til noe helt annet, det er helt opp til deg. En bok til 300 kr, er en bok til 300 kr uansett om du betalte 99 kr.

Skudd i blinde, men kanskje skulle du vurdere å spare pengene i stedet for å la samvittigheten din overtale deg til å kjøpe enda mer?

 

#sparing #julegaver #julehandel #gaver #pakker #samvittighet

 

Trenger du en spareninja?

Hei, 

Hei, jeg heter Kristin, og du har heldigvis ikke øynene brent fast i Finansavisen mens du spiser frokost. Lønna forsvinner litt i kvikksanda, og hvor skal du starte? Du får jo EGENTLIG ikke for lite penger inn på konto, men de forsvinner på mystisk vis til neste lønn uansett. Mon tro hvor de ble av?
 

What seems to be the problem?

 

Det er vel ikke det at du ikke vil forstå økonomisidene i avisa, men personlig økonomi i dag serveres knusktørt, uten saus og nedlasset i en hel haug overstekte fremmedord. Hele retten er i tillegg drukna i ord som full kontroll og laget med tanke på folk med perfekt impulskontroll. Vanlige dødelige liker ikke sånn mat. Vi klarer ikke spise den i lengden, nemlig.

 

Hvordan er denne sparebloggen annerledes?

​Jeg er en spareninja, med tro på å spare der du ikke ser det så godt, og raske resultater. Jeg tror på at drømmer bygges av småpenger og gode avgjørelser. og hjelper til med å finne småpenger i forbruket ditt, få deg til å se og tenke annerledes om egne prioriteringer, og gi deg en og annen aha-opplevelse.

Variasjon er viktig. Derfor prøver jeg å mekke et fristende tapasbord med økonomitips der du kan forsyne deg av det som passer deg. Personlig økonomi og sparing skal være gøy og lystbetont. Det skal også gi resultater og en god følelse i magen. Jeg vet du kan spare mer enn i dag, det er bare ikke sikkert du vet helt hvordan.

Prøvesmak litt sparetapas, så finner du helt sikkert en kombinasjon som passer.

 

Det viktigste med sparing, er å starte!  

(Spare)ninjaer går lydløst, gjør det enkelt, effektivt og får gode resultater. Kanskje gir de et spark bak om det trengs også? 

 

Spare der det ikke gjør vondt

Du trenger ikke føle på kroppen at du sparer, dersom du tar pengene fra steder du egentlig ikke merker det. Bli hekta på sparing da, jeg vet du kan! 

 

Plutselig sitter du der med resultater, og vet ikke helt hva som skjedde. Ikke ulikt å bli besøkt av en ninja.

Stor spareklem fra Kristin.

 

PS: vil du bruke mindre penger på mat, kan du akkurat nå få et knallgodt tipshefte om det her:

 

 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }
/* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Ja takk – jeg vil bruke mindre penger på mat, send meg tipsheftet

* indicates required
 
 

(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]=’EMAIL’;ftypes[0]=’email’;}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

.* Ved å melde deg på, godtar du at jeg kan sende deg sparetips og triks, informasjon og tilbud på mail. Du kan når som helst melde deg av ved å trykke unsubscribe nederst i hvilken som helst mail. Mailen din blir ikke delt med noen, og brukes kun til å sende deg nevnte mailer, og jeg hater spam såpass mye at jeg ikke videresender det til deg.

 

ninja silhouette at sunset
Licensed from: adrenalina / yayimages.com

Ps2: visste du at ninja betyr den som er skjult/den som utholder, og at det japanske skrifttegnet symboliserer både hjerte og sverd?