Er du for lat? (aktiv vs passiv sparing)

Autotrekk over til en annen konto på lønningsdag og småsparing ved hjelp av kort er de vanligste passive spareformene for folk flest. Men hvorfor bør du heller prioritere aktiv sparing, når passiv er så mye mer lettvint? Jeg mener aktiv sparing er lurere, og her er mine grunner.

 

Vanene dine blir til av det du gjør. 

Nå kan du selvsagt argumentere med at hvis du har et autotrekk hver måned, er også det noe du gjør. Greit nok, men: hjernen din er ikke involvert. Det er noe av cluet med passiv sparing, at du ikke skal trenge å tenke på det, men er nå egentlig det så lurt? Hvis du vet at du skal sette av 3000 kr fra lønnskonto til sparekonto når du får lønn, er det ikke lurere å la hjernen din få det med seg? Hvis du aktivt går inn og overfører disse pengene selv, vil du dessuten føle på en mestringsfølelse ift egen økonomi som et autotrekk aldri kan gi deg. En vane blir heller ikke innført før du har repetert handlingen mange ganger.

Kristin! Resultatet blir jo det samme om banken eller jeg flytter de 3000 kr? Jepp, men hvis du selv gjør det, setter du sparing på agendaen i underbevisstheten din. Hvis underbevisstheten din forbinder sparing med at du er stolt av deg selv, føler mestringsfølelse og er fornøyd, vil den være raskere til å foreslå sparing som et alternativ når du står med den aaaaaltfor dyre jakka i hånda, enn hvis sparingen din bare er noe “banken driver med”.

Ta med hjernen og underbevisstheten på laget når du skal spare.

mother and daughter
Licensed from: dolgachov / yayimages.com

 

Du får ikke personlig forhold til sparing lenger

Husker du når du var liten og løp med skinnende småmynt bort til sparegrisen? Hvor godt ordet “spare” klang i ørene dine da? Dette forholdet mister du fullstendig dersom du går for kun helautomatiske spareløsninger. Ved å holde sparingen på armlengdes avstand mister du litt av det som kan booste motivasjonen: 

 

Feir fremgangen og kjenn på følelsen av å bygge stein for stein.

 

money, money, money...
Licensed from: dotshock / yayimages.com

 

Småsparing – du må bruke for å spare

Småsparing: at det trekkes en gitt sum til konto, eller rundes opp til nærmeste tier når du drar kortet. Dette beløpet settes så til sparing. Det er et lite paradoks at man ved småsparing ser kontoen vokse mer jo verre man er med penger. Dvs: jo flere transaksjoner du gjennomfører, jo mer sparer du. Dersom du har vært flink og ikke handlet noe, vil jo sparingen stoppe opp. Selv om det er i slike tilfeller du burde klappe deg selv ordentlig på skuldra.

Det er mye bedre om du selv, enten før eller etter handleturen aktivt går inn i nettbanken og overfører et beløp til sparekontoen. Hvor ofte har du egentlig slike positive runder innom nettbanken uansett? En tur innom der du kun gjør en overføring som er til din fordel? Ingen regningsbetaling og ingen “nå må jeg se om det er igjen penger her”, men en ren positiv nettbankopplevelse? 

Gi deg selv en positiv nettbankopplevelse – og ta tilbake sparekontrollen.

 

Personligheten din

Er du en person som automatisk motiveres av å se på tall og kontobevegelser i ettertid, kan en udelt passiv spareform passe deg ypperlig. Men; er du ikke det, kan du med fordel gå over til mer aktive spareformer for å se om resultatene dine forandrer seg. Usikker på hvordan du kan justere sparing ut fra personligheten? Test din sparepersonlighet HER.

 

Du kan selvfølgelig kombinere både aktiv og passiv sparing, men om du kun sverger til passive spareløsninger i dag: vurder om det vil gagne deg å gå over til mer aktiv involvering.

 

Vanskelig å komme i gang?

Står du litt fast og kunne tenkt deg å endre sparevanene dine, kan du vurdere om Sparekollektivet kan være noe for deg. Vi er en gjeng som skal jobbe sammen i hele mars for å spare mer penger. Sjekk det ut HER.

dreaming at money
Licensed from: vetkit / yayimages.com

Steinkult å være blakk?

Sparing er den stygge andungen. Den vi helst ikke vil vedkjenne oss, og i hvert fall ikke snakke om.  Kusina «blakk» er vi derimot veldig snakkesalige om.

Lever vi virkelig i en verden der det er kult å snakke om og være blakk, samtidig som det er teit å spare?

 

 

Har du selv noen gang overhørt noen prate om at de er blakke? Fler enn en gang, sannsynligvis. Hvorfor er det sånn at det er lettere å snakke om penger som ikke er der lenger, enn det å prøve å holde liv i dem lengst mulig? Sparing er rett og slett en gledesdreper, og sparer du er du kjip. Spesielt i reklame. 

 

Har du lyst til å få fart på sparingen din, starter jeg fra 1.mars et opplegg som gir deg muligheten til både fart, støtte og fetere sparekonto. Du finner det HER.

 

Innlegget fortsetter under bildet

 

A broke old lady.
Licensed from: phovoir / yayimages.com

 

“Tyven” sparing

Sparingen stjal treningssenterabonnementet og bokklubben. Men det vet vi jo at ikke stemmer. Det var det vel prioritering som gjorde? Liker du å trene på treningssenter eller har bokklubbøker som en stor glede i hverdagen, vel da er det kanskje andre ting du bør spare på. De tingene som betyr mindre for deg. Men: er du støttemedlem i noen av dem, spar heller pengene. Liker du bare annenhver bok, husk å avbestille de du ikke liker. Hvis det ikke funker, vurder om bokkjøp i butikk vil bli billigere på sikt. Er du kun en zumbamaskin og bruker senteret tre-fire ganger i måneden, sjekk hva drop-in timer koster.

 

Sparing er ikke teit, ikke begrensende eller en tyv. Sparingen nekter deg ingenting. Men hvis du fortsetter å tro det, vil du aldri få gode assosiasjoner til sparing. Og går du rundt med dårlige assosiasjoner, er sjansen for å klare ditt spareprosjekt, vesentlig mindre.

 

Kan det være sånn at dine tanker om sparing ødelegger for resultatene dine?

Lei av å slite med sparing alene? Se hit!

Synes du sparing er vanskelig, og skulle ønske du hadde din egen heiagjeng? At du hadde et eget sted å gå til for tips, støtte eller komme til med alle spørsmål du måtte ha? At det fantes noen som kom med konkrete forslag til hva du kan gjøre for å bli bedre på sparing, slik at du slapp å gjøre alt alene?

 

Isåfall: velkommen til Sparekollektivet!

Sparing trenger ikke være et slit. Det kan være både gøy og overkommelig, så la oss jobbe sammen for å få til akkurat det. I stedet for at du blir sittende alene og slite.

 

Jeg har laget en Facebookgruppe for deg som vil spare penger, men ikke helt vet hvordan, og du vil få hjelp både via oppgaver, tips og triks og muligheten til å stille dine spørsmål. Vi er allerede en super gjeng som er klare for å heie deg frem til dine sparemål!

 

Har du lyst til å bli med, finner du gruppen HER.

 

Gå fra dette forholdet til sparing:

Migraine
Licensed from: javiercorrea15 / yayimages.com

Til dette:

Happy girl
Licensed from: kamchatka / yayimages.com

 

Sees vi?

#facebookgruppe #sparing #spare #sparekollektivet

Hva hadde du gjort om du vant 20 000 kr?

Dette er et spørsmål som fascinerer meg, og svarene til folk fascinerer meg enda mer. For hva drømmer man egentlig om? Når jubelbruset etter seieren hadde lagt seg, hva hadde skjedd med pengene? 

 

Jeg har samla sammen noen bilder til deg, for å se om noen av dem inneholder drømmen din. Ser du bilde av det du ville gjort om du vant 20 000 kr i bildene nedenfor?

 

Å vinne langt større summer

20 000 kr er mye penger, men vanligvis stilles disse spørsmålene om langt større summer. 1 million, 20 millioner, astronomiske millioner. Alle spørsmålene er morsomme i den forstand at de åpner hjernen din for å drømme seg bort. Se for seg en annen hverdag enn snuing på hver krone. 

 

Men jeg har da valgt å spørre deg om hva du ville gjort hvis du vant 20 000 kr. Hvorfor det tror du?

 

Hva valgte du?

Er de tingene du ønsker å gjøre med pengene, ting du virkelig ønsker å gjøre? Ting du lengter etter og drømmer om? Eller er det ting som virkelig er nødvendige å få gjort, som kanskje til og med haster?

 

Å låne drømmer

Å låne drømmer fra slike tankeeksperimenter, kan være veldig nyttig dersom du ønsker å spare. For hva ville du gjort med pengene om du hadde klart å spare 20 000 kr? Ville svaret ditt vært det samme?

 

I tillegg til alle drømmene – bruk litt tid på å tenke gjennom:

Hvilken forskjell ville det gjøre for deg å klare og spare de 20 000 kronene?

Er du villig til å spare for å oppnå denne forskjellen?

 

Om du skulle trenge litt drahjelp for å komme igang med sparingen, test gjerne ut mitt 4-ukers sparekurs, som du finner HER. Eller Facebookgruppen Sparekollektivet, som i hele mars skal jobbe sammen for å bli flinkere med penger. Den finner du HER.

Spar penger ved å kartlegge det morsomste du vet(!)

Hva er det morsomste du vet? Mhm, I know, verdens åpneste spørsmål. Men jeg er jo nysgjerrig. Og svaret på spørsmålet kan faktisk avgjøre om du klarer å spare penger eller ikke. 

Det er vanskelig å rangere, for det er jo så MYE du synes er morsomt. Hva er egentlig morsomst, og hvorfor er det morsommere enn det andre? Og er det igrunn morsomt nok til å få være med på morsomtlista?

 Og Kristin, ærlig talt… hva har nå dette med sparing å gjøre? Du velger kanskje å svare “vet ikke” uansett? 

 

Hva om jeg omformulerer: Hva er det morsomste du vet, som er gratis?

 

Ehh… dette er vanskelig

Det er nok fortsatt like vanskelig å rangere, men ser du hvor viktig svaret på dette spørsmålet kan være for sparingen din?

 

Svarer fortsatt “vet ikke”…… ok, ok.

 

La meg ta fra deg den der rangeringsbiten da. 

Hva er 10 morsomme, og gratis ting, du liker å gjøre?

 

Slutt og tenk, gjør! Skriv listen!

Hvis du i lange tider har ønsket deg at du var bedre til å spare, tenkt at du bør bli bedre til å spare og drømt om den dagen du ble flinkere til å spare, hvorfor ikke gå et skritt for en bedre sparetilværelse i dag?

Skriv ned listen. 10 morsomme, og gratis ting, du liker å gjøre. Heng den på kjøleskapsdøra, rull den sammen og legg den i lommeboka, lag et notat på mobilen din, eller enda bedre, ha det som bakgrunn på mobilen din. 

 

Hvordan skal du bruke listen?

Disse 10 tingene er gulrota di. De 10 tingene som skal dra deg tilbake fra økonomisk bevisstløs tilstand med stappfull handlekurv på Nelly eller Ellos. Tingene du skal gjøre i stedet for alle tingene som koster mye penger. Listen som skal minne deg på at “hei, det er ikke bare kjipt å spare penger”. 

Jeg tror mange mislykkes med sparing, og særlig større spareprosjekter, fordi de ikke har en strategi for de vanskelige avgjørelsene. Tenker at om man er nok rasjonell og fornuftig, går resten av seg selv. Men newsflash; for de fleste vil hjernen motsette seg endring, og være svært behjelpelig med å finne alskens unnskyldninger for å bryte avtaler gjort mellom deg og deg selv. 

Da er det veldig greit å ha en liste, skrevet i fullt alvor, med 10 ting du liker å gjøre, som ikke koster deg en krone. 

 

Har du lyst på sparerelaterte oppdateringer, følg meg gjerne på Facebook, HER.

boy laughing
Licensed from: courtyardpix / yayimages.com

#sparing #spare #tips #sparetips

Skaffer du deg et dyr, ta vare på det!

Dere var så happy da dere tok meg med hjem. Vi passa som utslitt polvott på blåfrosne småfingre. Endelig sparegris og ivrige barn. Lykke, fremtidshåp og lubne never som fora meg med den største selvfølgelighet.

 

Ikke utlagt tarm, men innlagt sprekk. Og plenty for ved bursdag og jul, ukelønn og tantebesøk.

Ja, liketil til hverdags. Ikke hver dag, men hverdagslig nok.

 

Mye mat. Helt til jeg la på meg for mye innvendig og måtte få tarmskylling i nærmeste bank.

I sparebankuka. Sånn at vi ble premiert med billetter til noe gjennomsnittlig ræl. Ikke fikk jeg bli med heller.

Men familien elska meg, og alt jeg symboliserte. 

Opplæring i sparing, økende sparepenger og en barnslig glede så smittsom at selv foreldre fikk det.

 

Matrasjonene blir mindre og mindre. Ble lemensint og sprakk nesten da penger ble lirka ut av sprekken med kniv.

 

Nå har dere begynt å true med meg. True med sparing. 

Som om jeg bare later som jeg er gris, den store stygge ulven i utkledning. Som står midt i veien for drømmer. 

 

Har så lyst til å rope, SKRIKE: ” Jeg står ikke i veien for noe som helst, jeg er veien til drømmene”.

Men jeg er for svak. For sulten. Og for nedstøvet. Under de lefsete Donaldpocketene i bokhylla. De som falt inntil og over meg den gangen døra slamret øredøvende igjen.

 

Sprekken er så sulten at den slår sprekker. Omtrent samtidig står en stivpynta eier konfirmant. Får mange penger. Mye mat til meg. 

 

Men jeg får dem faktisk ikke. Jeg kan kjenne stanken før de tas direkte til banken. 

Det er ikke sparebankuke en gang. De settes inn for å brukes via bankkort. Sannsynligvis på ræl. 

 

Eieren min flytta fra meg. Og dere, som engang fikk tak i meg, var så stolte av hvordan barnet deres behandla meg. Lot meg sulte i ei bokhylle. 

 

Utsulta.

Fra helt til skremsel til utsulta. Til utdødd og bortstua. Til lofttjeneste i en bleika pappkasse.

 

Hvem har bestemt at tusenvis av sparegriser skal forvitre, sulte, stues bort og dø fånyttes?

Hvorfor i alle dager ødelegger vi gleden med sparing for oss selv. Er vi idioter?

 

Neida, vi er ikke det. For når vi selv får barn, anskaffer vi et nytt kjæledyr. Til barnet. For å lære den gode sparevanen. For en stund i alle fall.

 

Og det vi lærer med lubne barnehender, virker å forvitre sammen med sparegleden.

“Hvis du ikke kan ta vare på et dyr, hvorfor skaffer du enda et?”

“Skaffer du deg først et dyr, får du jaggu ta vare på det!”. Eller?

I alle fall en stund.

 

Del gjerne om du tror det kan redde en sparegris fra den knallharde og forutbestemte skjebne.

 

Les mer om denne annerledes sparebloggen HER.

Piggy bank
Licensed from: BDS / yayimages.com

E-postliste på blogg.no på 1-2-3

De fleste som har “peiling på blogg”, anbefaler at du har en e-postliste. I dette innlegget vil jeg vise deg hvordan du knytter en e-postliste mot blogg.no, og vise deg litt hvordan jeg har brukt min e-postliste til slutt.

 

E-postliste på blogg.no?

En e-postliste er rett og slett folk som er interessert i det du har å komme med, som har godkjent at du kan sende dem mail. Men hvordan gjøres det for blogg.no? Det er ingen innebygd løsning, men la meg vise deg, steg for steg, hvordan du enkelt kan sette opp en e-postliste på blogg.no via mailchimp. 

Må presisere at det finnes mange andre leverandører av nyhetsbrevløsninger på mail, men fordelen med mailchimp er at du gratis kan prøve deg frem for å se om dette er noe for deg, før du eventuelt investerer i noe mer fancy. For mitt bruk holder gratisversjonen til mailchimp i massevis. 

Man sending e-mail message using smartphone
Licensed from: stevanovicigor / yayimages.com

 

Mailchimp knyttet til blogg.no -trinn for trinn.

 

1. Besøk mailchimp.com for å lage deg en konto. Det gjør du ved å trykke på den blå knappen oppe i høyre hjørne. 

 

2. Legg inn dine påloggingsdetaljer. Husk at mailadressen du bruker her, blir adressen det sendes fra. Jeg anbefaler deg å knytte mailchimp til noe annet enn privatmailen din. 

 

3. Når du logger inn, vil du se følgende meny øverst til venste, og det første du gjør, er å trykke på List.

 

 

4. Du lager deg da en liste, her en eksempelliste laget spesielt for dette innlegget. Denne listen blir en spesifikk samling av personer som melder seg på e-postlisten din. 

5. Når du har laget listen, kan du lage en påmeldingsboks som kan deles på bloggen din. Det gjør du  ved å trykke på List i menyen oppe til venstre igjen, og velge listen du nettopp har laget. Velg alternativet som heter Signup forms.

6. Velg embedded design – dette er bokser som lages for å bygges inn på nettsider, for eksempel din blogg.

7. Lag skjemaet ditt ved å fylle inn feltene til venstre, og velg hvordan du ønsker det skal se ut ved å velge blant fanene over. Når du er fornøyd med hvordan det ser ut, kopierer du alt som står i feltet markert med den “bittelille” blågrønne pila.

 

 

KOBLE MAILCHIMP TIL BLOGG.NO

8. Dette er det viktigste trinnet for å få påmeldinger fra din blogg og inn på maillisten din. Koden nevnt i punkt 7 limer du inn i et innlegg på bloggen din ved å åpne innlegget, deretter trykke på HTML nede til høyre under rammen til innlegget, og lime inn koden. Trykk deretter på HTML igjen og boksen skal komme frem i innlegget ditt. 

 

Du har nå en mailliste med tilknytning til blogg.no, slik at folk kan melde sin interesse.

 

Så, hvordan kan du sende dem ting?

 

9. For å lage innhold som skal sendes ut på mail, velger du campaigns øverst til venstre, og deretter knappen “create campaign” til høyre i bildet.

 

10.Hvis du ser på bildet under, kan du velge mellom flere ulike typer. Den ene jeg bruker er automated, som vil si at mailen sendes automatisk dersom den på listen din gjør en spesiell handling, for eksempel en velkommenmail når de har meldt seg på, eller et spesifikt produkt de har bedt om. Den andre er regular, som er en mail du skriver og sender til de som er på lista på det gitte tidspunktet.

Videre bilder vil vise hvordan du lager en regular mail, men automated blir nesten det samme. Eneste forskjellen er at du må definere kriterier for når folk skal få mailen, for eksempel: “sendes 7 dager etter at personen har meldt seg på e-postlista”. Du kan også lage automatiske serier med mail som sendes de som melder seg på.

11. Legg inn basisinformasjon om mailen du skal sende, inkludert emnefelt og sammendrag av innholdet. Selve mailen lager du ved å trykke på “design e-mail” nederst til høyre i bildet.

11. Velg et oppsett du ønsker å benytte. Du kan justere på oppbygningen også etter du har valgt, men det er greit å velge et utkast når du er helt ny, fremfor å bygge helt fra scratch. Jeg lager for eksempel mine mailer med education som base.

12. Under ser du hvordan det ser ut når du skal designe mailen. Som du ser på høyre side her, kan du velge blant mange ulike bestanddeler i mailen din. Trykker du på et felt på venstre side, får du opp et korresponderende felt på høyresiden som minner mye om blogsoftinterfacen til blogg.no. Det gjør at du kan skrive det du måtte ønske, legge inn linker, bildet, filer osv. Rett og slett designe e-mailen din, ikke ulikt et blogginnlegg. Oppsettet “education”, som jeg bruker, har også mulighet for å legge inn et headerbilde, ikke ulikt en vanlig blogg.

13. Når du er ferdig med å designe mailen din, trykker du save nederst til høyre(ikke med på bildet, sorry), og kan sende mailen din. Du må gå gjennom en del bekreftelsestrinn, som jeg ikke printscreener i dette innlegget, da de er ganske selvforklarende. Jeg anbefaler likevel å bruke muligheten til å sende en test-mail til deg selv først for å se hvordan den ser ut, men etterpå er det bare å kjøre på.

 

Jajaja, men jeg selger jo ingenting – hva skal jeg med mailliste da?

 

Jeg selger heller ingenting, og mange velger å kun sende ut nye blogginnlegg til de på maillista si. Jeg har valgt en litt annen løsning, der jeg gir de som står på maillista mi litt mer enn du får ved å lese bloggen. Det er veldig inspirerende å gi litt mer til de som er oppriktig interesserte, og en får en helt annen kontakt med leserne, siden mange til og med svarer på mailene mine! Kjempemoro!

For å gi deg litt inspirasjon, er dette de ulike listene jeg har nå, hvordan de fungerer og hva som sendes fra dem:

 

  • Sparing – mer oversikt på 4 uker: Her har jeg laget et fireukers sparekurs der de med en gang de melder seg på, får en mail med en pdf: selve kurset, deretter har jeg lagt inn oppfølgingsmailer, en for hver uke kurset går, med tips til ukens oppgaver og konkrete spørsmål. Alt dette har jeg laget som automation, så har de først meldt seg på, får de velkomstmailen, og deretter de fire neste mailene med riktig mellomrom uten at jeg må gjøre noe som helst.
  • Funfacts om lønn: Jeg laget et excel-ark der du fyller inn din lønn og skatt, og deretter får opp ulike fakta om lønnen din. For eksempel hvor lenge du må jobbe for å sitte igjen med en hundrelapp, eller hvor mange dager du må jobbe for å ha tjent nok til en spesiell varekostnad. Her ettersendes det en presiseringsmail 2 dager etter, for å vise bruk av excel-arket med tabelltrekk av skatt. Dette er også satt opp som en automation, slik at når man melder seg på, får man automatisk mailene.

  • “7 shoppingvaner som koster deg penger, og hvordan du unngår dem”. Dette er en enkeltmail som er satt opp med automation. Den inneholder et pdf-vedlegg: et tipshefte til hvordan du unngår de 7 shoppingvanene som koster deg penger.

  • Hovedliste: Denne listen inneholder alle som melder seg på mailingslisten min fra de andre listene over på. Her sender jeg regular mail ca en gang i uka, med sparetips og aktuelle ting fra bloggen. Her skjer ingenting automatisk enda, men jeg kan velge å skrive ferdig mailene og programmere tidspunktet de skal sendes ut. Dette blir litt som å skrive blogginnlegg hver uke, men vite at de som får det, er oppriktig interessert og har meldt seg på.

 

Vil du se hvordan påmeldingsboksene til maillista mi ser ut i innlegg her på blogg.no, finner du sparekurset nederst HER, Funfacts om lønn HER og Shoppingvanene HER.

Utdrag fra fredagens mail til hovedlista

 

Håper du ble inspirert til å lage din egen mail-liste knyttet til din blogg her på blogg.no. Har du spørsmål, er det bare å spørre.

 

Var dette et nyttig innlegg for deg?