Kylie Jenner, vesker og sykepleiere. (Skumle saker)

Kylie, Kylie, Kylie! Wooow må jeg bare si, for en samling. Et eget wow-walkin fullt av designervesker. I dag skal vi ha det litt gøy med å sammenligne Kylie og en nyutdannet sykepleier. 

 

Kylie er et ekstremt skummelt forbilde for unge når det kommer til forbruk og omfang av eiendeler, i og med at hun er GOALS på stort sett alt hun foretar seg. Spesielt om man ser også på pengebiten av det hele. For eksempel veskesamlingen:

 

 

options

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on Mar 10, 2018 at 3:43pm PST

 

Dette bildet viser ikke bare mange vesker, det er også veldig mye penger. Ut fra et estimat Side2 har lagt frem HER, antas samlingen å ha en verdi på rundt 3,9 millioner kroner.

 

3,9 MILLIONER kroner! Det er så mye penger det. Side2 sammenligner videre dette med å kjøpe et fint hus på landet eller en fin leilighet i Oslo. Jeg vil gå litt videre. Har du 3,9 millioner og huset ligger på riktig sted på landet, tør jeg påstå at du kan få nesten et palass, men det er en annen sak. 

Fashion Portrait Of Young Girl With A Bag
Licensed from: Jasminko Ibrakovic / yayimages.com

 

3,9 millioner i lønn?

Det er interessant å sette slike størrelser opp mot lønn. Og i dette eksempelet skal vi ta for oss en nyutdannet sykepleier. Minstelønna til en nyutdannet sykepleier som jobber på sykehus i Norge er 385 000 kr, ifølge sidene til norsk sykepleierforbund. Hvis en går ut fra en skatteprosent på 34 %, sitter sykepleieren igjen med 254 100 kr hvert år, etter at skatten er betalt.

 

Det vil bety at sykepleieren måtte brukt HELE lønna si i over 13 år for å tilsvare denne veskesamlingen. 

 

Ok, ok, så er det kanskje ikke et realistisk regnestykke å kjøpe hele samlingen. 

 

Èn Birkin

Men la oss ta bare èn Birkin da, hvis pris starter på 90 000 kr. Den vil utgjøre 36 % av pengene en sykepleier har å rutte med på et år. Alle pengene fra over 4 måneders jobb.

 

” Ser hva du skriver ja, men Birkin er så eksklusivt og vanskelig å få fatt i at det også blir urealistisk, Kristin. “

 

Glamorous woman surrounded by store bags
Licensed from: phovoir / yayimages.com

 

En billigere Chanel, da. 

Jeg skal ikke være vanskelig jeg, la oss ta en quiltet veske fra Chanel, oppgitt med en pris på 22 600 kr. Den utgjør 8,9 % av pengene en sykepleier sitter igjen med etter skatt. 

 

” Bare 8,9 %, det er vel ikke så mye? “

Hva om jeg fortalte deg at prosenttallet for månedsinntekten til denne sykepleieren er 8,3 %? Du må altså bruke alle pengene du sitter igjen med etter skatt i over en hel måned for denne veska. 

 

Klassikeren som skoleveske – Mulberry eller LV

I flere år nå har man skrevet om skoletrendene som brer om seg, der både unge jenter og gutter ned i fjortenårsalderen svinser rundt med designervesker som “skoleveske”. La oss ta utgangspunkt i et eksemplar til 7000 kr, som ikke er en uvanlig pris for disse veskene. Det er nok et litt lavt estimat for noen av modellene, men la oss nå bruke det som et utgangspunkt. 

7000 av sykepleierens lønn er 2,3 % av alle pengene det sittes igjen med etter at skatten er trukket fra. Til sammenligning er summen, om man deler lønna på antall uker, 4887. Det vil si at sykepleieren må bruke alle pengene hun sitter igjen med etter 1,4 uker på vesken. 

 

Ta det riktige valget

Ta det riktige valget for deg, og om du kjøper til ungene dine, for hele familien. Sett kostnaden opp mot andre ting, og gjerne opp mot egen lønn.

Om det er verdt det, må være opp til hver enkelt å vurdere. Og når du skal ta denne vurderingen, er det mest verdifullt å se priser opp mot din egen inntekt. Vet du hvor mye penger du sitter igjen med hvert år når skatten er trukket fra? Det er et viktig sted å starte.

 

 

 

.

.

.

Og helt til slutt, om du er litt irritert på at jeg har “dissa Kylie”.

Skriver jeg dette innlegget fordi jeg er sjalu på Kylie Jenner, eller for å åpne øynene til folk, tror du?

 

Les også: Kul gruppe for folk som vil spare penger.

Seriøst, Kristin, du ser ut som en hest!

Vi har vel alle noen kommentarer som sitter bedre mellom øra enn andre. For min del er kommentaren i overskriften noe som gir grei resonans de gangene den dukker opp. Glad som jeg er i sammenligninger, skal jeg gi deg historien bak kommentaren, og si litt om hvordan den kan hjelpe deg. 

Jeg var 12. Sommeren var i anmarsj, barneskolen var over og livet byttet på å smile og peke nese. Ja, eller bunnløs fortvilelse som kunne fremkalles lett som et engangskamera. Følelsene var som limt utenpå Levisbuksa med krøllete post-itlapper. Post-itlapper hvis lim i beste fall var av varierende kvalitet. 

 

Lett å bli skutt

I en slik tilstand er det lett å bli skutt, og veldig lett å skyte. Verbal skyts var liksom det vi hadde. Og den meste ble rettet innover. Den beste måten å forsvare seg på, var egentlig å lage et ugjennomtrengelig lag med selvironi og nedsnakking. Som du kunne detonere skyts mot deg selv innafor.

Og det var midt i en slik runde kommentaren i overskrifta falt. 

 

Eget speilrefleksbilde

Vi hadde fått tilbake passbildene fra 6.klassefotograferingen, og jeg var ikke spesielt fornøyd med eget spelrefleksbilde. Reguleringen som jeg fortvilet hadde forsøkt å skjule ved å smile forsiktig og pent uten å vise tenner, kunne en se i underkjeven, der smilet hadde brutt ut, men bildet var tatt før leppa hadde flyttet seg fra tennene i overkjeven. 

Med andre ord: vi snakker det mest merkelige smilet jeg noen gang hadde sett på meg selv på et bilde. Og denne bekymringen delte jeg selvfølgelig også med de andre. Hvorpå den ene gutten, støttende som bare gutter på 12 kan være: “Ja, seriøst Kristin, du ser ut som en hest”.

 

Kristin Fjording

Og det er jo sant. Jeg så jo ut som en akkurat passe fjording. Men her kommer sammenligningen min inn. Dersom jeg skulle isolert denne uttalelsen og tatt den med meg i alle sannheter om mitt eget selvbilde resten av livet, hadde jeg jo til slutt ment at jeg så ut som en hest. Det blir faktisk litt det samme med sparing også. Jo mer du forteller deg selv, eller “hører” uttalelser andre har hatt om økonomien din i hodet, jo mer kan det bli en sannhet. 

Hvis folk har sagt at du er håpløs med penger, kan du fort bli det dersom du lar det bli en uimotsagt sannhet. Dersom du gir opp fordi du selv begynner å tro på det.

 

Hest er best?

Selv prøver jeg så godt jeg kan å ikke se ut som en hest, til tross for at hest er best. Bruke den ekte selvironien jeg har utviklet i løpet av årene og se det ekstremt komiske i situasjonen.Og heller huske alle de andre uttalelsene som har betydd mye på en positiv måte. For eksempel da ei svært belest venninne fortalte meg at jeg hadde det største ordforrådet i bruk av alle hun hadde kjennskap til. Det skulle jeg gjerne hatt nettopp skriftlig.

Vil du selv avgjøre om jeg faktisk ser ut som en hest, kjørte jeg i forrige uke min første Facebook live med trynfjøla foran kamera, hvor jeg snakket om sløsing. Vil du sjekke det ut, finner du liven i Sparekollektivet: HER.

Og til slutt litt om mental lagring av kommentarer du får gjennom livet: Be sure to keep the good ones. 

Smiling horse
Licensed from: yippikaye / yayimages.com

 

Kul gruppe for deg som vil spare penger.

I over en måned  seks måneder har jeg drevet det som sannsynligvis er Norges første sparekollektiv. Et sted der vi samarbeider om å bli flinkere med penger, redusere utgifter, gjøre smarte økonomiske avgjørelser og ha det trivelig på veien. Og det går så det suser. Sparepengene tripper inn på konto og vi lærer av hverandre. Blir litt bedre for hver eneste dag.

Det er så givende å lage oppgaver når en både ser resultater selv og får feedback på at oppgavene faktisk gjør en forskjell for deltakerne. Mye mer givende enn jeg klarte å forestille meg. 

 

Derfor blir det mer. Jeg hadde jo egentlig tenkt å gi meg etter en måned, men det er så mye mer jeg har lyst til å utrette. Så mange flere oppgaver på lager, så mye flere spennende diskusjoner og så mye flere gode tips. For tipsene kommer også fra alle de andre i kollektivet, som stadig vokser. Nå er vi faktisk over 50 medlemmer!

Hvem skulle trodd det? Over 50 90 120 180  220 medlemmer som har lyst til å hjelpe hverandre fremover til sparemål og få en feitere sparekonto. Helt perfekt, spør du meg.

 

Men kan det være noe for deg?

Har du vært superflink og gjort alle “the usual suspects” av spareråd og føler likevel ikke at du kommer videre?

Har du prøvd mer enn en gang med budsjett og pågangsmot og gitt opp?

Føler du deg ensom og litt lost?

Har du dårlige erfaringer med sparing, og er usikker på om du kan få det til?

Trenger du rett og slett å se på sparing med nye øyne?

 

Da er jeg ganske sikker på at vi kan hjelpe deg både med motivasjon og resultater.

Vil du teste ut Norges kuleste sparegjeng, er det bare å hive seg med HER.

Det har faktisk aldri vært enklere å spare.

Thumbs up
Licensed from: phovoir / yayimages.com

 

Hva ville du valgt? (hvis du kunne endre en ting)

Ta frem den imaginære tryllestaven og tenk på dette spørsmålet i kveld. For hvis du fikk lov å endre kun en eneste ting i økonomien din, hva ville du valgt? Spørsmålet er spennende på flere enn en måte, men svaret ditt er superviktig. Ikke det svaret du sitter i dagesvis og tenker frem, men det svaret som popper frem med en gang spørsmålet er stilt. For hvordan kan du bruke dette svaret i sparing?

 

Hvilke drømmer er det egentlig som skjuler seg i underbevisstheten din, angående din egen økonomi? Hvilke følelser henger med på lasset i den ene tingen du har valgt? Det er to hovedforskjeller på hvordan folk svarer på dette spørsmålet, og hvilken du er, kan være greit å finne ut av.

 

1. Åpen for mulighetene

Valgte du noe i retning: jeg ville hatt en månedslønn på 300 000 kr, jeg ville sletta alt lånet mitt, jeg ville eid en villa i Holmenkollen eller jeg ville gått opp 70 000 kr i lønn pr måned? Det er jo en tryllestav, så det kan det godt være du valgte noen av disse områdene. Om du gjorde det, har du allerede her et godt tips på hvordan du bør spare. Du bør gjøre den drømmen du valgte å trylle på, til en aktiv del av sparingen din. Synlig og motiverende. 

Nå kan du kanskje si at nja, det var jo ikke så realistisk det jeg trylla da. Nei, men essensen i det er. Og det er den du må ta utgangspunkt i. Ønsker du å gå opp i lønn, betale ned gjeld eller eie villa, er dette gode målsetninger. Ta det ned på jorda og start jobben.

 

2. Angrende synder

Veldig mange har en eller annen følelse av skam eller anger knyttet til sin egen økonomi. Om jeg bare kjøpte leilighet da jeg studerte i stedet for å leie. Om jeg bare hadde gjort noe smart med de pengene i stedet for å sløse dem bort på ingenting. Om jeg bare ikke hadde tatt det forbrukslånet. Når du så får muligheten til å endre en eneste ting, kan det være slike skambelagte eller angerfylte områder hjernen din vil peker deg i retning av. 

La deg selv få slippe og angre eller føle på skammen. Ta med deg det som er viktig, lær av det og gå videre. Vær takknemlig for at hjernen din minner deg på at du ikke skal gjøre det igjen, men nå har du hørt det nok ganger. Sånne evige refrenger bare tapper deg for energi.

Nå er det på tide å la det gå, og ta tak i essensen her også. Bestem deg for at videre i livet skal du ta bedre valg, og gjør en avtale med deg selv at du ikke kommer i den situasjonen igjen.Og er det en pågående situasjon, for eksempel et forbrukslån; lag deg selv en plan og bli kvitt det. 

Under noen av disse type svarene, ligger det også en livlig drøm om noe annerledes. Er det tilfellet – finn drømmen og start jobben. 

 

Uansett hvilken “kategori” ditt svar havnet i – begge deler er like bra! Det gir deg verdifull informasjon – så blir det opp til deg å bruke det til din fordel. 

 

Hva ville du endret?

 

Likte du dette innlegget, les gjerne: Lei av å slite med sparing alene?

Woman with magic wand
Licensed from: Yellowj / yayimages.com

Helt ærlig gutter – sløser dama?

Du har kanskje tatt initiativ til å sette opp et budsjett etter inspirasjon fra Luksusfellen, samlet på kvitteringer, kartlagt forbruket og satt grense for hvor mye dere samlet skal bruke på de ulike postene. Og det går bra en stund. Men så sklir det ut med reneste Bambitendenser og du er småredd for å bevege stortåa i frykt for at det økonomiske isflaket skal sprekke i tusen biter. 

 

Kanskje gjelder ikke dette dama di – da vil jeg i såfall si: Bra dame!

 

Men i et hypotetisk nabolag da, kanskje dette er dama di(og ja, resten av innlegget kommer jeg både til å overdrive og generalisere) :

Hun hører ikke etter. Sløser kanskje også. Klarer ikke å komme inn i riktig spor igjen. 

 

Venus og mars og økonominyheter

Du har jo hørt det der Mars og Venus-pjattet før, hvor forskjellige menn og kvinner kan være osv. Og når det kommer til sparing og økonomi, tror jeg det kan slå ekstra hardt ut. 

Det meste av privatøkonomi i media presenteres av eksperter, og disse er ofte siviløkonomer, finansfolk eller har en eller annen utdannelse innenfor økonomi bak seg. Felles for alle disse studieretningene, er seriøsiteten, nøyaktigheten og den skyhøye fagligheten. 

 

Nok til å skremme enhver dame som er mest opptatt av hvem den nyeste kjæresten til hun slitsomme i Greys Anatomy er, på flukt. 

 

Happy shopper girl
Licensed from: Anna Om / yayimages.com

 

Språkmektig?

Om du er språkmektig:, hvis noen kommer til deg å skal forklare noe du i utgangpunktet synes er dørgende kjedelig eller vanskelig på, tja, la oss si Swahili. Uansett hvor viktig det personen forklarer er, blir det vanskelig for deg å følge med, lære noe og gjennomføre etterpå. Ja, for å ikke være ærlige og si umulig. 

 

Se så for deg følgende: Regnskapstrøtt tøtte med litt tallallergi står ansikt til ansikt med han som ikke bare mener at hun må spare, men spre investeringene i en bred aksjeportefølje for å minimere risiko i et ustabilt aksjemarked styrt av inflasjon? I min verden er ikke dette level 1 i sparing, og jeg tror det er viktig at man får mestring i å spare penger, før man går opp til level 47.

 

 

Ellers blir det fort Game over! 

 

Kommer ikke til å spare ei eneste krone. Ingen har lyst til å gjøre noe som helst når de føler at den som skal veilede slett ikke snakker ditt språk. Alle damer er bra damer, også i sparing, men en må forvente å bli snakket til på en måte som gir mening, ikke sant?

 

Hva kan du gjøre med det?

Det hjelper lite å bli irritert og sette på Hallgeir Kvadsheims gjennomgang av hvordan sette opp budsjett for tredje gang, om dette beviselig ikke har funket opptil flere ganger. Det har også liten effekt og tilfeldigvis legge åpen fanen med 10 tips til privatøkonomi, hvis dama har fått det ordet fullstendig i vrangstrupen.

Det du kan gjøre, er å ta utgangspunkt i styrkene i personligheten hennes og lage et opplegg som dere begge blir gira på. Sett mål sammen og sett igang. Bruk visuelle hjelpemidler, konkurrer mot hverandre, konkurrer mot et annet vennepar eller noe annet som motiverer dere.

Husk at sparing både handler om de pengene du bruker og ikke bruker, samt hvor mye som kommer inn, ikke bare hvor mye som brukes.

Rot gjerne litt rundt her på bloggen for å se om noen av tipsene mine kan hjelpe dere i gang. 

 

Trenger du noen som snakker om økonomi på en enkel måte til å hjelpe til, vet du hvor du finner meg. Sånn til hverdags generaliserer jeg ikke damer så mye som i dette innlegget heller. 

Les også: Budsjett med kun to kategorier? Jepp!

Sparekollektivet

Skulle du eller dere være interessert i å bli med i en Facebookgruppe for nettopp folk som vil spare, men ikke vet hvor de skal starte, kom innom Sparekollektivet. Garantert aksje- og inflasjonsfritt.

Burde du slumre streaming?

HBO, Netflix, D-play, Viaplay og Sumo. Du elsker kanskje mer enn en av disse godsakene? Det skjønner jeg utmerket godt, Game of Thrones, Orange is the new black og alle de andre folka vi blir så fascinert over. De drar oss med inn i en verden som er helt fantastisk. Og vi blir hekta. 

 

Så hekta at vi slutter å tenke?

 

Kostnad

Hvert enkelt av disse abonnementene koster ikke så mye pr måned: 

HBO: 89 kr

Netflix(basisabonnement):89 kr

D-play: 79 kr

Viaplay: 119 kr

Sumo: 129 kr

 

Har du alle, blir det “bare 505 kr” i måneden. Men det er før du har betalt internett for å gjennomføre streamingen i det hele tatt.

“Bare 505 kr” i måneden blir faktisk over 6000 kr på et år. 

Little girl with a tablet
Licensed from: Ikostudio / yayimages.com

 

Da jeg var yngre og klagde min nød til pappa over hvor få tv-kanaler vi hadde “i forhold til alle andre”, svarte han som sant var: ” Uansett hvor mange kanaler vi måtte ha, får du vel ikke sett på mer enn en samtidig?”

 

Kanskje det er noe du burde ta med deg i vurderingen også? 

Streamingabonnementer er kjemperaskt å starte, og kjemperaskt å avslutte. Trenger du å ha sovende abonnement liggende som koster deg penger? For helt ærlig, hvis du er en gjennomsnittlig streamer; bruker du alle såpass mye at det er verdt det i løpet av en måned?

 

Hva har du, og hva betaler du?

Jeg vil anbefale deg å tenke gjennom hvilke streamingtjenester du betaler for, og hvorfor du betaler for dem. Må du ha alle samtidig, eller kan du alternere mellom dem. Kan dere enes i familien om å la noen få noen måneders pause, mens dere konsentrerer dere om å “runde innholdet” på den ene?

Kan dere bli enige om å slumre noen i sommer, hvis dere skal på ferietur eller hyttetur eller * sted det ikke er så aktuelt*?

Småpenger er alle de pengene som utgjør de store pengene, nemlig.

 

 

Hvilke streamingtjenester bruker du?

 

PS.

I Sparekollektivet, gruppen min for deg som vil spare penger, finner vi i dag frem til middager under 50 kr for to voksne og to barn. Vil du være med, finner du Sparekollektivet HER.

Yeah man.
Licensed from: phovoir / yayimages.com

Hvis jeg var finansminister

Hvis jeg var Norges finansminister ville jeg sett det som min plikt å ruste opp norsk privatøkonomi, og dette må gjøres på flere felter. Noe i samarbeid med utdanningssektoren, annet i samarbeid med statlige og private arbeidsplasser. Felles for alt jeg ville gjort, var ønsket om et folk som sto bedre rustet for det økonomiske livet. I dette innlegget får du høre mine forslag til tiltak for norsk privatøkonomi.

 

La oss starte det hele med en skogmus

 

Jeg var proff på skogmus da jeg var 8. Visste hvor lenge den var drektig, hvor mange unger den fikk i gjennomsnitt og hva den hadde på middagstallerkenen sin. Hvilke fiender den hadde, og hvor en kunne forvente at skogmusa trivdes. Full kontroll!

Nå? Jeg vet jo fortsatt hva en skogmus er, men har glemt detaljene.

 

Sånn er det med det meste av kunnskap vi ikke har bruk for der og da. Den visner litt , og detaljene viskes ut. 

 

Repetisjon

Så vi skal altså få fart på norsk privatøkonomien ved å lære elever om privatøkonomi. I utgangspunktet en svært god ide. Men: da må vi være villige til å repetere kunnskapen når det blir bruk for den. 

 

Privatøkonomi og studentorganisasjoner.

Jeg tror vi må starte repetisjonen med å få privatøkonomi inn i studentorganisasjonene. La folk ta et kort kveldskurs for å lære det de trenger for å leve noen år på lavdrift. For det er jo det vi egentlig gjør når vi studerer. Sånn bortsett fra at de fleste av oss nok ikke er så stolte når vi ser tilbake på “de gode prioriteringene” vi gjorde. Uansett hvor blakk du er som student, er det alltids rom i økonomien for en øl. Eller fem.

Killing the economy
Licensed from: Ikostudio / yayimages.com

 

 Overgangen til arbeidstaker

Etter å ha levd noen år på lavdrift, blir vi arbeidstakere. Vi er vant til å leve slik at det blir tomt eller tilnærmet tomt på kontoen hver måned. Så triples eller firedobles pengene vi har tilgang til over natta, kanskje enda mer. Kanskje får vi også tilgang på 5 ganger mer penger enn vi gjorde som student?

Hva skjer da?

Jeg har ikke hørt om en eneste person som da har fått veiledning på hvordan de bør forandre tankene de har om penger. Forbruksmønsteret. Hvordan de skal takle overgangen, eller gjøre lure grep.

Og hvis mentaliteten fortsetter i studentbanen, får vi en stor haug unge voksne som er vant til at det blir tomt på kontoen hver måned, og fortsetter dette.

Kanskje resten av livet?

 

Familielivet

Så kommer vi over i en ny fase, familielivet. Sliter med å få hjulene til å gå i riktig retning. Utgiftene øker eksponensielt og vi henger etter som et slips. Fordi vi fortsetter i den samme tralten vi lærte via praksis som student. Vi vet ikke helt hvordan vi skal forandre ting, og synes også det er best å la være. 

Mens vi snakker med andre om at vi er blakke, men ikke tør å snakke om penger og hvordan vi best kan bli bedre på privatøkonomi. Det er liksom mest status å være blakk og slite med kronasjen, akkurat som alle andre. Og historisk sett er det så TABU å snakke om penger i Norge, noe som frustrerer meg noe vanvittig. Snakk gjerne om din psykiske helse, rumpeoperasjoner, sexlivet ditt eller barnevernssaken din, men hold kjeft om penger. Det vil jeg si er et usunt TABU for norsk privatøkonomi. 

For noen flokkdyr vi mennesker kan være, rett og slett. Hadde vi vært lemen, som vi gjør litt narr av, hadde vi også fulgt etter den første over det økonomiske stupet. Garantert!

Killing the economy
Licensed from: Ikostudio / yayimages.com

 

Jenter er verst.

Noe av hovedproblemet i norske familier, er at jenter ofte har ansvaret for de daglige innkjøpene. Matvarer, klær, ting til huset osv. Og den økonomiske informasjonen som er tilgjengelig via media, er vinklet stort sett opp mot gutter. Misforstå meg rett, det finnes jenter som også liker økonomisidene i avisa, men det er mye flere gutter. 

Jenter blir også indoktrinert med ord som “HAUL”, “shoppingspree”, “gå bananas” og “måtte bare ha det”. Samtidig som forbruk mot jenter og utseende pushes fra absolutt alle kanter. 

Også fra familiemødre. “Jeg kan ikke gå ut å hente posten engang uten sminke,jeg” eller “Jeg MÅTTE jo ha ny kjole, hadde ingenting å ha på meg”. 

Jenter fortjener så mye bedre informasjon om privatøkonomi. Jenter i Norge fortjener at privatøkonomi presenteres på en måte som er interessant for dem. Privatøkonomi inn som en naturlig del av der unge jenter ferdes, enten det er på nett, i magasiner eller i vennegjenger.

 

Så, for å oppsummere konkret, hadde Norges privatøkonomi vært mitt ansvarsområde, hadde jeg innført: 

* Privatøkonomi som prosjekt i barneskole.

*Privatøkonomi som kapitler i matematikk gjennom ungdomsskolen.

*Praktisk privatøkonomi som obligatorisk fag på alle linjer på videregående, 1 time i uka.

* Kurs i privatøkonomi for studenter, gjerne via studentorganisasjonene. 

* Rådgivning for nyansatte angående overgangen i pengestrøm.

* Jentekvelder med fokus på praktisk privatøkonomi for jenter. Enten for studenter, nyansatte eller jenter i familier som har grodd fast i forbruksmønsteret sitt. Økonomi på damers premisser. Praktisk og med gruppearbeid, foredrag, inspirasjon og moro?

 

Alle disse må en vel stole på politikere for å få gjennomført. Sånn bortsett fra den siste da. Der kunne kanskje jeg gjort noe selv? I alle fall hvis jeg var finansminister?

 

Les også: Lei av å slite med sparing alene? Se hit!

#sparing #privatøkonomi #økonomi #forbruk #minmening

Hvorfor sa jeg nei til bloggsamarbeid?

Når en er en sånn liten blogger som det jeg er, er det ikke akkurat hver dag det tikker inn forespørsel om samarbeid i innboksen. Det er ikke hver dag mail-mannen orker å svinge innom meg engang. Så da jeg fikk mitt første potensielle samarbeid i boksen, var det ikke en vant situasjon. Likevel var det allerede klokkeklart at jeg måtte takke nei, og dette innlegget vil fortelle deg hvorfor.

contract
Licensed from: ersler / yayimages.com

 

Jeg hiver ingen under bussen…

men står rakrygget i min avgjørelse om å ikke samarbeide med firma som tilbyr forbrukslån, kredittkort eller forbrukslånsløsninger. Både fordi vi befinner oss på en plattform der en ikke trenger å snu på hælen for å finne diskusjoner rundt hva som påvirker oss og ikke bør påvirke oss, og fordi jeg er helt avholds. Forbrukslånsavholds altså. 

Jeg er så imot forbrukslån at jeg tok av meg det noenlunde hyggelige lynne jeg vanligvis presenterer verden og svarte den stakkaren som ønsket samarbeid ganske så bestemt. Ja, kvasst også, for å være ærlig. Litt flaut å innrømme men.

Jeg vil ikke assosieres med forbrukslån, men vil stå for den glemte ventetiden mens du sparer til det du har lyst til. Jeg vil være en motvekt til “må ha nå”, og stå på barrikadene for at folk skal gjenkjenne forskjellen på MÅ ha og “dette fikk jeg brått lyst på gitt”.

 

WHY?

Dette er et valg jeg har tatt og jeg kommer ikke til å endre det. Jeg har lest alle de gyselige små prosentsatsene nederst på avtalene. De bak stjerna, vet du. Jeg vet hvordan slike lån gallopererer, og jeg har sett de griske setningene som står på betalingsgiroene: “du kan betale så lite du vil hver måned-isj”. Det som egentlig står er jo: “Betal så lite du klarer, så får vi mest mulig penger av deg. Og har deg som kunde. For evig.” My precious, liksom. 

Jeg har hjulpet folk å ta tak i økonomien sin etter at forbrukslån har skylt et middels stort snøskred gjennom det økonomiske livet. Et snøskred som har satt igjen hus som knapt henger sammen og eiendeler i fillebiter. Relasjonene til folk rundt henger også i sytråder. Det koster noe så innmari å reparere skadene. Både i kroner og øre, men også i stolthet. Det er så flaut, så nedverdigende og så blytungt å trekke seg opp fra en sånn myr. 

Leter du etter hvilke forbrukslån som er best, eller hvordan du kan samle kredittkortgjelda di i lån i stedet, finnes det flust av andre steder du kan finne den informasjonen. Denne bloggen kommer aldri til å bli et sånt sted. 

 

Min holdning til forbrukslån er rett og slett HOLD DEG LANGT UNNA! 

That is: Helt til du evt kan forklare nabogutten på 11 hvordan et sånt lån fungerer. I detalj. Også hvordan det vil utvikle seg med ulike nedbetalingsscenarioer. Først da er du moden nok til å vite konsekvensene av et slikt valg. 

Og da kan du få stå her sammen med meg å hjelpe meg med og advare andre mot forbrukslån.

 

Hvilket samarbeid sa jeg nei til?

Ja, også lurer du kanskje på hva jeg sa nei til? Å “få lov” til å bruke en digital illustrasjon på bloggen min i bytte mot å gå god for nettsiden og linke til den. Sistnevnte er svært viktig i ratingen til nettsiden, slik at den kommer høyere opp i Googlesøk. Innlinker, kalles det. Og hva skulle jeg få for det? 

NADA. Null og niks. Jeg skulle altså bli en brikke i Søkemotoroptimaliseringen til en nettside, uten å få noe som helst igjen for det, uteom en digital illustrasjon?

Like mye lureri som forbrukslånet i seg selv.

 

Jeg valgte å ikke selge integriteten min på sånne vilkår. Fortell meg gjerne hva du synes om avgjørelsen.

 

 

Hvis du er en sånn som “question my authoritah?”(Eric Cartman ftw), kan du høre hva Hallgeir, mr Luksusfellen, mener i videoen under. Spoiler alert: vi er enige.

En verden med elendige forbilder?

Ok – debatt om påvirkning og ansvar bloggere har, check. Eksterne kilder påvirker deg ekstremt mye på mange områder, og det er antakelig på tide at det tas større ansvar enn det som er tilfelle i dag. Jeg er i tillegg til mange av de temaene som diskuteres for tiden, oppgitt over forbildene influencerne er på det økonomiske plan. Prioriteringene virker helt på tyttebærtur innimellom, og forbruket er ENORMT!

 

Men tilbake til det å ta ansvar for påvirkning: hvilket ansvar har du selv tatt?  

 

Hvem har du egentlig sagt ja til at får lov å påvirke deg?

 

Vanskelig å svare på? Vel, la oss gå fort innom Facebookfeeden din. Scroll ivei et minutt og svar meg på følgende:

 

Er Facebookfeeden din full av reklame? Er ikke det litt irriterende? 

 

Newsflash: det er stort sett din feil. 

 

Det er du som har valgt at størsteparten av disse reklamene kan nå deg. Enten du bevisst har likt en side fordi du faktisk liker den, eller du har likt den for å delta i en adventskonkurranse, i jula for fem år siden. Din. Feil. 

 

Så, hva kan du gjøre med det? Og hva har det med sparing å gjøre?

woman with long curly hair
Licensed from: dolgachov / yayimages.com

 

Du kan ikke velge hva personer eller firma skriver, sier eller mener. Men du kan velge om enkelte av dem skal nå deg eller ikke…

 

… via en smartere newsfeed på Facebook

Hvis du har et mål om å spare, er det viktig at newsfeeden din støtter oppunder. Derfor bør du renske ut alt som ikke gjør det, og det kan du gjøre enten ved å slette, slumre eller justere hvordan ting opptrer i newsfeeden din. Slik at du sparer mest mulig penger.

Slett unna fristelser, dårlige influencere, det du ser på som elendige forbilder og ren reklame. 

 

Les også: Lar du en ape styre økonomien din?

 

Synes du dette høres tungvint ut? Og lurer litt på hvor du starter i en stappfull feed? 

Jeg har gjort det veldig enkelt for deg, og nok en gang laget et tipshefte. (Eeeelsker å lage tipshefter! *nerdalert*)

I tillegg til dette tipsheftet har du mulighet til å stå først i køen til nye spareopplegg, tips og insidertriks, men bare hvis du vil. 

 

 

Vil du ha en Facebookfeed som hjelper deg med å spare penger?

 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:100%;}
/* Add your own MailChimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.
We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Hvordan få spart 50 000 kroner på et år?

50 000 kroner. MYE penger! Hvilken forskjell hadde det gjort for deg å klare og spare 50 000 kroner på et år? Sikkert en hel del, kan jeg se for meg. Men hvordan skal man få til noe sånt? Og er det i det hele tatt mulig?

Happy Woman Holding the $100 Bills with Many Falling Around
Licensed from: Feverpitched / yayimages.com

 

Mål og delmål

Om det er mulig, vil selvfølgelig avhenge mye av inntekten din, men de fleste klarer å spare mye mer enn det de gjør i dag. Kanskje er 10 000 kr et bedre mål for deg?

Uansett, la oss gå videre på drømmen om 50 000 kr på et år. For å finne den beste taktikken for deg, er det viktig at du tar hensyn til både personligheten din, dine utfordringer og hva som har funket og ikke funket for deg før. 

Det er også viktig å bryte ned målet i mindre og mer konkrete delmål:

  • 50 000 kr er 137 kroner hver eneste dag.
  • 50 000 kr er 959 kroner hver uke.
  • 50 000 kr er 3 836 kroner på fire uker.

Hvilken av disse summene ser du det som lettest for deg å bryte deg på? Hvilken av dem ser lettest ut?

 

Hva er nå det for et tåpelig spørsmål – summen blir jo den samme?

Jepp, sluttsummen blir akkurat den samme, disse spørsmålene har alt å gjøre med hvordan du ser utfordringer med penger. Er det lettest for deg å jobbe for å spare 959 kroner på en ukes forbruk, eller er det lettest for deg å prøve å finne 137 kroner hver dag? Vil den beste løsningen for deg være å lete etter 3836 kroner pr 4 uker?

For å spare handler faktisk om å lete etter penger i ditt eget liv, ditt eget forbruk.

Vil du ha hjelp til å lete, kan du komme innom Sparekollektivet. Der er jeg hver eneste dag,  for at du skal bli flinkere til å spare penger, via tips og oppgaver, men også tilgjengelig for akkurat dine spørsmål og utfordringer.

 

Hvordan skal du få spart pengene?

Dette kan egentlig oppsummeres i tre enkle trinn, og jeg vet at dette ikke er den fasiten du leter etter. Du må faktisk bare: 

 

1. Være motivert og prioritere sparing.

2. Være villig til å lete etter sparepenger i alt du gjør. 

3. Sette pengene inn på konto og la de stå der.

 

Bestem deg, og gjør det! AU! Dette er jo både hardt arbeid og litt dårlig gjort, er det ikke?

 

Mixed Race Woman Holding the New One Hundred Dollar Bills
Licensed from: Feverpitched / yayimages.com