Har du lyst på et godt budsjett? Se hit!

Om bare to små dager, starter jeg et opplegg for deg som gjerne vil ha et budsjett, men ikke har fått det helt til før. Vi skal starte helt fra scratch, slik at du kan lage et godt styringsverktøy for akkurat din økonomi. 
 

For det er jo det et budsjett bør være: en navigasjon, et styringsverktøy og en måte å sortere utgiftene dine på. Hverken mer eller mindre. 
 

Dette har jeg jo gjort før, hva er annerledes denne gangen?

 

Du har kanskje tatt utgangspunkt i Luksusfellens oppsett, googlet rundt og funnet anbefalinger fra Sifo eller trøblet med om forsikring skal inn i husposten eller om du vil ha forsikringer som egen post i budsjettet? Kanskje har du også vært bekymret for om det blir riktig, om du i det hele tatt får det til? 

Denne gangen skal vi gjøre det på en helt annen måte, for å sikre at du lykkes. Vi skal koble budsjettet mot livet ditt på en måte som gjør at det blir naturlig å følge, og morsomt å følge. 

Her deltar du 

 

Budsjettoppsettet kjøres i facebookgruppen Sparekollektivet, og vi jobber med budsjett i hele September. Jeg kommer til å poste jevnlig i hele perioden, samt at vi i dette kollektivet er flinke til å hjelpe hverandre med både tips og oppmuntringer om det skulle behøves. 

Håper du vil fikse deg et knall budsjett, og at vi sees. Jeg klør i fingerene etter å få hjulpet akkurat deg. HER altså.

 

Couple using a notebook
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

Gratulerer med dagen <3 (og den tøffe tiden)

Babyen sitter i tripp-trappstolen og slurper bløtkake! Omtrent der på happyskalaen er vi i dag. Sparekollektivet, dette prøveprosjektet som kun skulle vare en måned, har nå blitt 6 måneder. Og for noen måneder det har vært! Og det har ikke bare vært dans og jubel hele veien, jeg åpner også opp om den tøffere perioden.

Hva er et Sparekollektiv?

Sparekollektivet er en dedikert Facebookgruppe i tilknytning til denne bloggen, som hjelper deg i gang med sparing og til å se på egen økonomi med nye øyne. Dette gjøres via oppgaver og jevnlig input. Slik at du faktisk husker å spare. 

På mange måter har Sparekollektivet blitt både green room og nachspiel for denne bloggen. Det er der vi snakker. Det er der vi stiller hverandre spørsmål, backer hverandre og deler tips. For å bli flinkere, hele gjengen. 

 

Hvordan har de første månedene vært?

Mars var måneden jeg hadde planlagt. Kickstarten for sparekontoen jeg tenkte skulle være en greie, med spareoppgave hver dag. Medlemmene kom jevnt og trutt, og jeg følte at jeg hadde kontroll. 

Så kom tiden for å avslutte, og jeg kjente på et savn før jeg fikk rota meg til å avslutta. Dette var bra greier. Jeg fikk lov å hjelpe folk. Fantastiske mennesker var engasjerte, delte av sine beste tips, støttet hverandre. Dette hadde jeg lyst til å fortsette med. 

 

 

Og kanskje enda viktigere – folk fikk spareresultater.
 

 

Smittende engasjement

Det ble tidlig klart at dette var gøy. Masse oppgaver med ulike vinklinger, og smilende folk som ønsket å spare penger. Og gjorde det. Om oppgavene var små spareleker, nye spareteknikker, konkrete sparetips eller oppgaver som gikk mer på det mentale og motivasjonen bak sparing. Vi koste oss og hadde det rett og slett helt amazing.

 

En tøff overgang

Tøffere tider ble det for Sparekollektivet da jeg startet flytteprosessen og flyttet inn i nytt hus. Uten internettilkobling. For mens bloggen har vært taus som en østers i hele perioden, har det i kollektivet vært aktivitet nesten hver eneste dag.

Fra planlagte bildeinnlegg og ganske god spredning i gruppen, gikk det over på skrevne oppgaver og emojier. Via mobildata. Og jeg var superspent på om folk ville syntes det var bra nok. Om de ville finne det igjen i feeden sin. Eller om jeg ville bli en skjeggete kaptein som ble med skipet ned til bunnen. 

Men det gikk over all forventning. Det tøffeste skiftet skjedde nok inni meg, når usikkerheten blåste seg opp og var vrien. Jeg var på nippet til å gi opp prosjektet flere enn en gang i perioden, men bet tenna hardt sammen. Gruppa bruset derimot med fjærene og sparte stolt videre. Og det fikk også meg opp av dalen med tvil. Dette var jo noe av det morsomste jeg visste – så da måtte jeg vel kunne klare å riste av meg kritikk. Spesielt når den kom kun fra meg selv? 
 

Du får jo ikke flere medlemmer – noe må du gjøre feil?

I perioder har det vært fullstendig stillstans i antall medlemmer. Vi har vært en knirkete svingdør der folk har vært innom, og gått igjen. Og på mange måter kan man jo si at det i seg selv “må være demotiverende”, men akkurat det ser jeg ikke sånn på.

 

“Rottene forlater skipet ” – de melder seg ut av gruppen

 

Nå er det engang sånn, at man ikke kan please alle. Så alle trives dessverre ikke i kollektivet vårt. Jeg vil på noen måter sammenligne det som at rottene forlater skipet når noen melder seg ut. 

Det jeg mener med denne sammenligningen er at rotter er meget smarte og intelligente dyr, og vet når de ikke er på riktig plass. De vet når det er på tide å dra, føler det på seg, og tar konsekvensene. Direkte. Derfor er det helt fantastisk når noen forlater gruppen. 

De var ærlige, både med resten av kollektivet og seg selv, og velger å hoppe av. I stillhet. Uten å gjøre noe nummer ut av det, uten å lage kvalm, men fordi det er det riktige for dem. Akkurat som en rotte ville gjort. (Nå blir det jo litt spennende å se i kommentarfeltet om det finnes lesere av denne bloggen som kun leser mellomtitler. )

 

Veien hit har vært tøff.

Jeg har lagt ned ekstremt mange timer i hobbyen min. Vokst steg for steg. Prøvd og feilet, i intensjonen om å hjelpe. Ja, for det er faktisk sånn at jeg velger å drive Sparekollektiv og spareblogg som hobby, fremfor mye av det andre jeg kunne drevet med. Til tider kan det være ensomt, frustrerende og vanskelig.

Men mest av alt er det helt fantastisk. Derfor spiser vi shitloads av imaginær kake i dag. For det som gjør det mest fantastisk er dine resultater. Og at du velger å dele dem med meg. 

For jeg vil virkelig hjelpe deg å spare penger.

September står i Budsjettets tegn inne i Sparekollektivet, og har du lyst til å bli med, finner du hele sparegjengen HER. 

Bedre kontakt med verdien av penger på under 5 minutter?

Ahhh… de der unge som ikke kjenner verdien av penger. Kanskje er du en av de dette blir kastet iskaldt mot, eller kanskje er du en av dem som har begynt å kaste på slike utsagn selv. Vel, dette er en øvelse til deg, uansett hvem av dem du er. 

 

Dette trenger du for å gjennomføre
 

1 kvittering fra matbutikk

1 kompis/venninne/uvenn/niese/nabo/assortert utvalgt person som kan lese.

 

Nei – jeg har ikke gått fra vettet, dette er en superenkel øvelse som de fleste har godt av å gjøre innimellom. 
 

Slik gjør du

La lesedyktig utvalgt person få kvitteringen. Be de så lese varene nedover lappen. Din oppgave er da å gjette hvor mye varen har kostet. 

Og du – ikke juks med å ta lappen fra da du var på tikronersmarked og kun kjøpte tikronesvarer…

Øvelsen viser deg hvor du har liten kontakt med kostnader, og hvor du har stålkontroll. Uten at du trenger å bruke kjempelang tid på det – og uten at du trenger å gjespe en eneste gang. 

Smart, ikke sant? 

 

PS: likte du denne lille øvelsen, ta gjerne turen innom og sjekk om Sparekollektivet kan være noe for deg. Det er en gruppe på Facebook hvor vi hjelper hverandre å spare penger. Helt sant. Du finner gruppen HER.

Doctor checking notes
My name is doctor, Spare doctor. 😉

Licensed from: phovoir / yayimages.com

Fine, nydelige, deilige internett!

Jeg er så klar, så umenneskelig klar for å komme tilbake til de internettske jaktmarker. For nå har jeg vært nede i de mørkeste avkroker av hva mobildata har å tilby, og la oss være ærlig – det er jaggu ikke noe særlig. Legger du til komboen “jeg har flytta og jobba sommerjobb i hele sommer”, skjønner du kanskje streken i tegninga. 

For det er ikke bare, bare å leke blogger oppi noe sånt. Skjønt – bloggbart hadde det garantert vært. 

Jeg, interiøru-landspersonen, har styla, rydda og solgt et hus. under et døgn etter første visning. Jeg har pakka ned alle eiendeler, forflytta storparten oppover landet og satt dem i rekke, for så sirlig som mulig pakke dem ut igjen på nytt sted. Og flytta innholdet ca tre ganger før det er noen lunde på det stedet det skal være. 

Ooog, nå er jeg tilbake her. På internett. På blogg.no. Og har skumle planer for høsten. 

Du som har fulgt meg gjennom sommeren i Sparekollektivet har fått heads up. Nå er det faktisk ramme alvor, for i september skal vi jobbe med budsjett. Ironisk som bare det, med tanke på at det er den tingen jeg har fått mest kjeft for å ikke skrive om. 

Vel – nå har jeg bestemt meg for å skrive om det også. På min lille, egne og sære måte. Som kanskje funker for deg? 

Let’s go!

Er du klar for litt sparedansing utover høsten?

PS: Kom innom Sparekollektivet da – det er liksom Green room og nachspiel på en gang for denne bloggen.

Bank Holiday
Licensed from: AlphaBaby / yayimages.com