Folk leser ikke blogg lenger.

Store bloggere skriver selv i tipsinnlegg som omhandler blogging: “det er viktig med fine bilder, mye viktigere enn teksten. For den er det jo ingen som leser uansett, hvis du skjønner hva jeg mener. HEHE.”.Smilefjes. Et sånn idiotisk og fordummende “hvor i all verden er samfunnet på vei-smilefjes”. 

Blogg som plass for skriveelskerne

Blogging er faktisk den perfekte hobby for oss som elsker å skrive og/eller lese. Ja, jeg sier oss her, for jeg ELSKER å skrive, og siden du faktisk leser dette, går jeg ut fra at du i det minste har en viss interesse for det skrevne ord. 

Og da er det jo *litt* nitrist at den gemene hop behandler den gjennomsnittlige blogg på nivå med en runde bildelotto?

 

 

Spareblogg åt skogen?

Hvis det nå blir sånn at ingen orker å lese lenger, hvorfor skal vi som liker å leke med ord, og kanskje til å med mene noe innimellom, gidde å lire ut av oss ei eneste glose? Vi kan jo bare lightroome et utvalg bilder fra pixabay og ta lunsj, liksom. Hvis substans i samfunnet har blitt så tilfeldig og vanskelig tilgjengelig, mener jeg. Eller enda verre- late som vi ikke vet at “lånt fra Google” ikke er ei gyldig bildereferanse, og gjøre det samme der?

Jeg kan ikke lære deg sparetips kun ved hjelp av bilder. Jeg er da ikke flanellograf heller. 

Jeg har heller ikke lyst på en verden der Frode, jeggikkbareibodenentur, må gå over på pantomime slik at folk kan få med seg de morsomme ordrundene hans. En verden der Julia (tidl juliafrika) må posere med neonskilt med budskap og et og annet bilde med trutmunn og en krittavle med “dette er ironi, folkens”. Såpass stor respekt og glede har jeg av ordkunstnere, at de fortjener å bli LEST. Kunne forsåvidt også tatt med at tekstforfatteren pappahjerte måtte ty til instagram stories for å få frem budskap og reklame, men det har allerede skjedd, så det ble et billig og gratis poeng.
 

Hva med meg da?
 

Jeg hadde jo satt umåtelig stor pris på om du syntes det jeg skribla ned var bedre enn bildene jeg finner på yay images. Selv om fotografene der er veldig flinke altså. Men akkurat i kveld gjør det ikke så mye. 

For jeg har blitt starstruck av en mail, og en sjelden gang blitt så rørt at tårene renner. Fordi noen har delt med meg at jeg har fått hjulpet til med det som var min mission med denne bloggen og Sparekollektivet

 • Å hjelpe til med og finne igjen sparemotivasjon
 • Å hjelpe til med og finne sin hverdagsøkonomiske selvtillit
 • Å hjelpe noen få håpet tilbake.
 • Og å gi tilbake troen på at det er mulig å spare, eller spare enda mer, nesten uansett situasjon.

 

 

Og da gjør det ikke så mye om ingen leser blogg lenger. ( Så lenge du lover å lese julia.blogg.no og jeggikkbareibodenentur.no. Null bildelotto – LES!)

 

Furious child
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

Kan jeg overleve på instagram?

Midt mellom kettlebells og tropiske paradis, sminketutorials og interiørdrømmer har jeg plaska ned. Kall det magaplask om du vil, men jeg har i alle fall landa på instagram.

Jeg reiser lite og opplever kanskje ikke de mest banebrytende locations i løpet av et år. Ikke trener jeg på senter, ikke spiser jeg spennende, fotovennlige frokoster, og ikke drar jeg på skinnende premierer. I tillegg er jeg relativt avslappet til eget utseende, og er mest opptatt av hvordan folk tenker, hvilken personlighet og hvordan de er mot andre folk. Jeg liker at ting er ekte. Så kanskje blir instagram for glossy for meg. Eller kan jeg overleve?

Så, når jeg ikke er den typiske instagrammer, hva har jeg tenkt å gjøre der? 
 

 • Prøve nye ting. Instagram er nytt. Instagram stories er nytt. Samhandlingen med andre er nytt. Jeg elsker nytt og ukjent farvann. 
   
 • Spre sparetips og glede. Det jeg driver med skal være smart, morsomt og til nytte for deg. Og du er jo på instagram, så da måtte jeg jo få ut fingeren og komme meg dit. 

 

 • Dele noe behind the scenes innimellom, og snakke med deg. Fordi det er gøy å ta bilder og moro å bli kjent med nye folk. 

   

  Trykk på bildet for å komme til hybeln min på instagram:

  Jeg leter også etter kule folk jeg kan fylle feeden min med, kanskje er du en av dem? Hva er din instagramkonto?
  #instagram

Slutt og kjøp rosa sløyfe-ræl!

“Jeg støttet kreftsaken skikkelig i år, kjøpte denne rosa undertøysskuffedeleren OG økologiske klesklyper i bambus og greier…” Seriøst! Kutt ut!!!!

Samvittighet er en av de beste salgstriksene i boka for alle som selger noe. Når du kjøper denne, støtter du *god sak* med X kroner. Ikke alle slike empatitilbud er bra for deg. Kutt dem ut!

Men Kristin, det handler ikke om meg. Det handler om den gode saken… er du HELT EGOIST?

 

I år handler det om…

Ikke deg og ikke meg. Ingen av oss, faktisk. Ikke om firmaet bak det gode samaritantilbudet heller, som jo er de som tjener den største shitloaden av penger på at du kjøper produktet.

Oktober er en rosa måned, og en måned for opplysning rundt brystkreft. I år er fokus for aksjonen senvirkninger etter kreft, blant annet den “usynlige” tilstanden fatigue hos brystkreftrammede. Både cellegift og stråling er effektive virkemidler mot kreftceller, men i mange tilfeller påfører de også stor skade på det friske vevet rundt, på nerveceller, hudens elastisitet og nærliggende organer. Det er ikke all smerte du ser, og det er helt knall at det rettes fokus mot brystkreftrammedes senvirkninger. 

Det handler om viktig opplysning og oppreisning til en gruppe kreftrammede hvis problemer er underkommunisert. De er erklært “friske”, men samfunnet trenger å forstå at de ikke er friske. At de hermetegnene rommer så utrolig mye.

 

Hva bør du gjøre for å støtte brystkreftsaken?
 

Du skal i alle fall ikke gå fem på alle kjøp markedsføringen mener du bør gjøre “for å støtte brystkreftsaken”. Hvis en ser på kostnaden av produktene som selges, er det svært lite av summen som faktisk går til brystkreftsaken. I noen tilfeller er det observert så liten andel som ned til lommerusk.

Mange bedrifter vet at veldedighet selger, og markedsfører en hel haug med random varer til støtte for brystkreftsaken. Stæsj som ikke på noen måte bidrar til at saken får mer synlighet eller oppmerksomhet. Stæsj som reflekser, rosa-sløyfe pin etc gjør i det minste at saken blir mer synlig. Det samme kan man slett ikke si om mange av de kreative forslagene der ute, for eksempel vaskepulver og burger.

 

Hvordan dobler vi bidraget til kreftforeningen?

 

Et eksempel som er nærliggende for min del er at Tupperware selger to små flasker til 139 kroner, hvorav 10 kroner går til brystkreftsaken. Har du alltid lett etter to små, knallrosa flasker, er dette en grei deal. Da får du flaskene dine, mens brystkreftsaken internasjonalt får en tier. Kjøper du dem derimot kun for å støtte brystkreftsaken, har jeg en liten apropos til deg:

Tenk deg at du får muligheten til å doble timelønna di. Hvor stor forskjell hadde ikke det hatt? Hadde ikke det vært ganske genialt om alle bare kunne doble bidraget til kreftforeningen også?

Doble støtten, og spar penger samtidig

 

En dobling av ditt bidrag til kreftforeningen ville betydd å gi 20 kroner. Og ikke kjøpt flaskene i eksempelet. Da hadde du spart 119 kroner, og bidratt DOBBELT så mye til den saken markedsføringen oppfordrer deg til å støtte.

DOBBELT så mye. 

Tenk deg om to ganger på alle rosa-sløyfetilbud som kommer din vei denne måneden. Lypsyl, tupperwareflasker, våtservietter, sokker, burger, you name it. I facebookgruppen Sparekollektivet, gruppen for deg som vil spare penger, fikk jeg også tips om at poseklyper er en slager i år.

 

Et viktig spørsmål i oktober blir derfor: Trenger jeg denne varen, eller kan jeg heller doble bidraget til den gode saken OG spare penger i samme slengen? Støtt kreftforeningen direkte HER.

 

 

Del gjerne denne saken om du er enig i at vi skal doble bidraget til kreftforeningen i stedet for å handle en hel haug med stæsj.

 

Psst, har du lest denne? 8 enkle trinn – slik kan du bruke mindre penger på mat.

 

#kreftforeningen #rosasløyfe #oktober #rosaoktober

breast cancer
Licensed from: Gstudio Group / yayimages.com

De 3 viktigste ting du bør vite om sparing

Hva mener jeg er de tre viktigste tingene?

Forrige onsdag ble jeg intervjuet live på Facebook  av Silja, som driver Gründerflow, og da spurte hun meg hva de tre viktigste tingene folk bør vite om sparing er.

Det hadde jeg egentlig ikke tenkt så nøye over før, men i løpet av sendingen ble det ganske klart for meg hva de tre tingene var. Og hva passer bedre enn å dele dem med deg i dette innlegget?

 

Vil du heller se hele intervjuet, kan du trykke på bildet under her: 

1. Det viktigste med sparing er å starte.

 

Mitt mantra, som jeg aldri, aldri OG aldri blir lei av å gjenta. Du får ikke spart ei krone før du begynner, og når du først er i gang, blir det mye lettere å fortsette. Start gjerne i det små, husk at selv Skrue McDuck startet med en enslig lykketiøring.

 

2. Du må ha et system i bunn.

For å kunne spare, må du ha et system for å kunne sette unna pengene. Jeg anbefaler at du har minst tre kontoer: en brukskonto med bankkort, en fleksikonto du kan sette unna penger midlertidig til og en sparekonto. Da har du mulighet til å legge unna penger både kortsiktig og langsiktig.

3. Ta i bruk hele hodet. 

Mange økonomer anbefaler at du har et helautomatisk forhold til egen sparing. Flytt alle pengene bort så snart de treffer saldoen, og forhåndsprogrammer forbruk ned til hver minste krone. 

Her tenker nok jeg litt annerledes. Jeg tror det er viktig at du etablerer et lystforhold til selve sparingen. At du gjør sparingen til en naturlig del av hverdagen din, og at du gleder deg (vilt) over fremgang. 

Ta i bruk flest mulig sanser underveis, slik at hjernen din har flest mulig referansepunkter og positive minner om sparing og penger. Bruk gjerne også bevegelser. Ulike sanseinntrykk lagres forskjellig steder i hjernebarken, og jo større del av hjernen som er med på laget på at sparing er knall, jo bedre er det. Sjansen er også langt større for at du får påvirket underbevisstheten jo flere sanseinntrykk du får.

Noe så enkelt som å smile mens du overfører penger til sparekonto vil faktisk hjelpe.
 

 

Gjør du noen av de viktigste tre tingene?