Hvorfor begynte jeg med personlige spareplaner?

Eller, spørsmålet lød egentlig “Koss kom du på å bynn med det?”, og kom fra en av mine gode venner. Og svaret var faktisk enklere å svare på enn jeg hadde trodd.

Historien bak bloggen

I nesten tre år har jeg skrevet blogg på dette domenet, og nå er jeg rett tilbake der det startet: personlig hverdagsøkonomi, sparetips og da spesielt tips som tar deg fra “jeg kommer ikke igang” over til “jøss, jeg har klart å starte”. Bloggen startet som et overskuddprosjekt i mammaperm, og har fortsatt som et underskuddsprosjekt som trebarnsmor. På tid, that is.

 

Det ble for trangt – bloggen måtte vokse

I tilknytning til bloggen ble det i februar 2018 laget en Facebookgruppe rundt samme tematikk. Den heter Sparekollektivet, og har pr dags dato over 320 medlemmer.

Men rammene både til bloggen og kollektivet ble etter hvert trange. Jeg ønsket å hjelpe folk mer. Mer konkret. Mer personlig.

Derfor ble løsningen på det personlige spareplaner. Spareråd knyttet til den enkeltes situasjon.

…..blablabla…hørt det før…ikke noe nytt…bankene gjør det hele tiden…

Ja, banker tilbyr personlig spareveiledning, men det i alle fall jeg har erfart, er at den tar utgangspunkt, roughly speaking, i tallene du kan vise til i banken, ulike spareprodukter banken har å tilby deg, og din historikk som forbruker ift pengebruk.

Jeg har ikke inntrykk av at bankene setter seg ned og tilbyr tips til hvordan du finner penger i hverdagsøkonomien din som du faktisk kan spare. Eller tar hensyn til din personlighet når planen legges. Ser på hvordan andre forhold enn økonomien kan spille inn.

Og det er i dette vakuumet jeg finner det supermorsomt å vase rundt. Hjelpe til med å snu tankegangen en kvartrunde og få igjen mye for det. Stille spørsmålstegn ved innprentede løsninger og vaner. Ta utgangspunkt i spareteknikker som passer din personlighet og dine motivasjonsfaktorer.

Fordi det er jo så gøy!

Jepp…jeg startet faktisk å lage personlige spareplaner til folk fordi det er usaklig moro. Det er få ting som gir meg mer i livet enn å hjelpe folk se annerledes på seg selv, sitt forhold til penger og sin evne til å faktisk spare og forandre livet sitt.

Et supert spareår?

Året oppsummeres best i 360 grader. Hos alle.  Så da er det bare å herme da… For det har jo vært et helt vilt år for meg og “spareprosjektene” mine.

Og når jeg sier spareprosjekter, mener jeg ikke sånn “spare til håndveske og Kroatiatur”, men ulike måter jeg har hjulpet andre med å spare penger i hverdagen.

Se bare her: 

 

-Pilotprosjekt personlige spareplaner. Jeg satte i gang et pilotprosjekt der målet var å se om jeg kunne gi ti ulike personer gode vilkår ut fra startblokka i egen sparing, kun basert på en kort samtale med dem. Dette resulterte i mye jobb, og ekstremt mye moro. 6 av spareplanene er ferdig, mens jeg fortsatt jobber med de siste. (Ting tar tid i Desember, mye jobbing og litt sykdom i huset)

– Sparekollektivet, Facebookgruppen som rommer Norges første kollektiv der vi hjelper hverandre å spare penger, hadde ved årets start hele 0 medlemmer. Det var ikke påtenkt, ikke en realitet og ikke igang før i mars måned. Og derfra og til nå har det vært noen få nedturer og en hel bråte med oppturer. Såpass mange at vi as we speak teller 320 medlemmer. Det er faktisk en helt insane vekst.

– Mailene jeg sender ut til de som vil ha konkrete tips direkte i innboksen sin har en åpningsrate på over 50 %. Som helt ny og rookie både på emnefelt og mailskriving er det superbra!

– Instagram og jeg var enige om å ikke date hverandre helt til i Oktober. Da startet vi en liten flørt, og det var såpass gøy at vi sakte men sikkert kryper mot 200 følgere der også.

– Bloggen. Dette året har ikke vært det mest produktive bloggmessig, men likevel har tusenvis av folk klikket innom. Lest og eller sett, og engasjert seg.

Året har vært insane bra. Så nå er det bare opp til meg å sette gode målsetninger for neste år. Hvor skal jeg, hva skal jeg satse på og hvilke stier fører til det kuleste målet?

Stay tuned – jeg skal fortsette å hjelpe deg med sparing. I promise!

Jeg vil ikke hjelpe de som trenger det mest!

I disse forfrosne julegrytetider er det vel på sin plass med litt god, fossilsk ærlighet. Mange sliter med økonomi, synes det er vanskelig og får ikke kommet i gang med sparing. Sliter kanskje med å få det til å gå rundt fra måned til måned, og har det generelt det jeg vil betegne som “lite attraktivt” i økonomien sin.

Og det er så mange det er synd på… Så mange en burde hjelpe. Men jeg har bestemt meg, egentlig for lenge siden. Jeg vil ikke hjelpe de som trenger det mest. Ikke de som står på kanten til økonomisk ruin, som gurgler regninger etter tannpussen og som lever med en belåningsgrad som kan sluke dem any nanosekund. Ikke de som ikke har en krone å kjøpe knekkebrød for, som har utkastelsesspøkelset hengende over seg eller må ty til kredittkort for å dekke sine må-utgifter.

Kall meg gjerne en egoistisk drittkjerring uten julestemning, eller helst noe med litt med schwung.

 

Jeg vil nemlig hjelpe de som trenger det nest mest.

Deg som har gått i samme tralten, kanskje i mange år etter du ble ferdigutdannet. Som føler du ble putta inn i en boks og fortsatt bruker pengene dine på samme måte, den dag i dag. Som egentlig aldri har orket eller sett noe poeng i å gjøre noe annerledes. Både fordi du ikke synes det er spennende og fordi du ikke tror du kan, men også fordi du er litt flau fordi så mange andre synes å få det til SÅ MYE BEDRE enn deg.

Du gjyner over det hvitmalte aksjefondsgjerdet til naboen og ser BSU-en til bekjente forrente seg inn i evigheten. Hvor i alle dager var det noen som trykka pause på sparemotivasjonen din? Hvordan klarte du å glemme alle de tinga du lærte som barn? Og hvor finner man motivasjon til å gønne på igjen etter flere år i dvale? Hvor skal du begynne endringen?

 

Over here, Honey!

Jeg driver med mye rart altså, og de fleste sprella er innenfor sparing og hverdagsøkonomi.  En av morsomste tingene er Norges eneste sparekollektiv på Facebook. Det er en Facebookgruppe der du kan spørre dine spørsmål, få ukentlige oppgaver, tips og triks til hvordan du kan spare penger, eller hvordan du kan snu tankegangen din. Jeg er nok der inne mye mer enn sunt er…

Den enkleste måten å finne ut om jeg er en sånn gærning som kan hjelpe deg i gang, eller sparke deg velplassert på endestykket, er rett og slett å teste det ut. Søk opp “Sparekollektivet” på Facebook og hils fra meg.

 

Så kan jeg slippe deg inn og sette over kaffe…

 

PS: Hola fra blogg.no på ny publiseringsløsning/Wordpressløsning. Dette blir moro.

 

Dropp julekalendere på nett! (This is why)

Julekalendere på nett er gigabutikk. Sånn markedsføringsmessig. Og du går fem på. Synes du har gjort en god deal. 

News: du har ikke det.

Du melder deg kanskje på alt du kommer over for å vinne alligatormokkasiner, spiselig eføy og en boks HAPÅ? 

 

Men jeg sparer da penger hvis jeg vinner noe mot å kjøpe det?

 

 

Joda, sjansen er større for å vinne på adventskalender enn i lotto, men er det egentlig verdt det?

 

Det sies at du trenger rundt 21 dager for å bryte en vane. Og her sitter du frivillig og gir bedrifter 24 dager av bevisstheten din?

Sjansen for at disse bedriftene sniker seg inn i underbevisstheten din, er ganske stor. Om ikke akkurat det produktet de tilbyr, så vil det kunne gjøre seg gjeldende med at du kan få behov du ikke visste at du hadde bruk for, eller tanker du ikke hadde før.

Dessuten glemmer de fleste å avfølge sider etter slike julekalendere, så da har bedriften tilgang på deg som om det var jul hele året. 

Vær restriktiv med hvem du lar bore seg inn i vanene dine. Du trenger ikke vinne hele kongeriket. 

 

Det holder vel med halve…?

 

Har dessuten vært på flauern i dag. Superkleint og en av ukens dårligste formuleringer:

Vil du lese hvorfor jeg anbefalte over 300 mennesker å kjøpe navnet til en dyrlege, kan du lese det i Facebookgruppen Sparekollektivet.

 

lucky winner
Licensed from: dolgachov / yayimages.com

 

Pakker du på deg knekkebrød i januar?

Julegavene er kjøpt inn og det er på tide å maskere de etter beste evne. Siden du ikke er i besittelse av Harry Potters magiske kappe, får gavepapir bli den nest beste løsningen. Og her kan du ved å justere litt spare en god del mer enn de fleste. Dette innlegget forteller først litt om fenomenet, før det gir deg konkrete tips til hvordan du kan spare penger.

 

Det er lett å bruke mye penger på gaveinnpakning. Både fordi det er usannsynlig gøy å gi bort julegaver så vakre at mottakeren gisper, eller poste finurlighetene til ørten likes på snap og insta, men også fordi man ikke tenker seg om.

 

To ekstremt viktige spørsmål

 

Små spørsmål til deg først: Kan du huske en gang oppigjennom alle dine julaftener at du ble så visuelt blendet av julegavenenes utseende at det rett og slett toppa hele jula? Kan du huske en gang du fikk ræl innpakket med gudebenådede silkebånd, slik at rælet på mystisk vis ble en enhjørning eller tilsvarende blendende fabeldyr?

Nei?

 

Innpakningen har ikke så stor betydning

 

Jeg tror ikke så mange husker innpakningen så godt. Eller bryr seg så sinnsykt mye om den. I alle fall ikke de under 10. Eller 20? Eller 70?

Jeg vet ikke, poenget er at vi damer( gutta er flinkere her) har en tendens til å overtenke og legge mer i noe enn det som faktisk er der. Julegavens utseende er en av de tingene som jeg vil klassifisere under “mindre viktig”.

 

Det betyr ikke at du trenger å pakke inn i gusjegrønt papir og skrive på pakkelapp sjanglete som om du har vært på kombinert raveparty og låvedans kvelden før. Men du kan prøve å treffe midt i “less is more”-fella.

 

 

Christmas Gift
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

 

 

Noen helt konkrete tips:

 

  •  Si ja til innpakking i butikken. Det blir kanskje ikke like vidunderlig som om du gjorde det selv, men det er ferdig, det er gratis og du er klar for nye utfordringer. Og den der: “nei takk, jeg skal legge i noe mer”. 1: pakk den inn. 2. dobbeltsjekk med deg selv når du kommer hjem om du faktisk må gi noe mer. Er det fordi varen er nedsatt og det føles billig – hopp over og si deg fornøyd med det som er innpakka. 3. Må du ha noe mer – pakk det inn for seg selv og fest pakkene sammen.

 

  • Bruk de gratis gavelappene som Redd barna, Kreftforeningen, SOS Barnebyer og andre ideelle organisasjoner har sendt deg i posten. Og ikke gå i; “jeg har da ikke gitt de noe bidrag, så da kan jeg ikke bruke pakkelappene de har sendt meg”-fella. Kommer du til å sende lappene tilbake? Får organisasjonen mer støtte av at du ikke bruker lappene? Er det bedre å kaste dem? Nei. Bare ved å bruke lappene sprer du tanker om at foreningene finnes på julaften – og det er faktisk hovedpoenget med at de sender dem ut.

 

  •  Sjekk hva du har igjen fra i fjor, og bruk dette før du kjøper nytt.

 

  •  Vanlig gråpapir er gull – enten med et kult bånd eller rød ulltråd rundt, eller tagget ned av enten deg eller barna. Skribling er kult.

 

  •  Vær bevisst meterspris. “Julepapir er julepapir, det koster jo ikke all verden” – tanken er utdatert, og bør legges bort. 10 meter til 30 kr er 3 kroner meteren, 2 meter til 15 kr er 7,5 kroner meteren. Det er over dobbelt så dyrt som det trenger å være, og du bruker ikke dobbelt så mye penger på noe med vilje, gjør du vel? 

 

  •  Dropp ekstra stæsj utapå. Pakkerosetter, nisser med bjeller, sjokoladesnømenn, engler og reinsdyr. Pakker du inn 20 pakker, og for hver har på noe ekstra stæsj til en femmer, har du brukt 100 kroner der. Koster det mer, kan du gjøre regnestykket selv. Dropp det!

 

  • Har du igjen bokbind, vanlig gavepapir eller annet papir: se om du kan bruke noe av det. Det må ikke være nisser og dompap for at det skal bli jul.

 

  • Si ja til medsendt papir i butikker som tilbyr det, og pakkekasser i klesbutikker. De kan brukes til å forenkle innpakking av også andre ting enn klær.

 

Blir du smått forbanna over at jeg i det hele tatt kan finne på å ymte frempå om sparing i julepakkekaoset, får du minne deg selv om at det er det indre som teller og “never judge a book by its cover”. Jeg drister meg til å heve stemmen på vegne av julegavene her også. 

 

Flere tips? Her får du dem

I tillegg til disse tipsene er dette innlegget opprinnelig publisert i facebookgruppen Sparekollektivet, og de fikk følgende avslutning på visa: Har du et smart julegavepakketips? Del det under.

Og det har de gjort, noe som gjør at det ligger enda flere smarte tips og venter på deg der. Sparekollektivet, that is. Check it out HERE.

 

Christmas gifts
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com