Til deg med “ingenting å spare”

Det er så lett å si til seg selv: “Det er ingenting å spare.” Og hvis man gjør det i mange nok måneder og år, blir det en sannhet. Hjernen din kjenner igjen setningen og blir trygg av den. Slurper i seg utrygghet, oppgitthet og den tomme maktesløsheten. Du går på en lite produktiv autopilot som i alle fall ikke hjelper deg komme igang med sparingen.

 

 

“Det er ingenting å spare”

“Det er ingenting å spare” blir rett og slett en vond, skambelagt og smittende sannhet. For det er så altfor lett å nikke anerkjennende til hverandre når slike utsagn smeller i kafebordet mellom latte og avokadosalat. Det er mye mer motstand i å være uenig, eller faktisk si at “jo, vi kunne enkelt spart tjue kroner på å ikke ha ekstra kylling i salaten, eller 40 kroner på å ikke drikke brus til”.

 

 

Det mentale ved sparing

Sparing og økonomi skremmer mange fordi det handler om tall. Joda, tall er viktig, men ikke la tallene skremme deg bort fra å ha en god hverdagsøkonomi. Det mentale og det du forteller deg selv, kan ha mye større utslag enn du tror. Og dette kan du påvirke.

 

 

Hva skal til for å snu tankegangen?

For hva skal egentlig til for å bevise at hjernen din tar feil? At du kan se deg selv smilende dypt inn i øynene og si at det er noe å spare?

Jeg tror du må komme opp med fakta som understøtter at det hjernen din mener er løgn. Og da er den aller enkleste måten å gjøre det på, å finne svar på følgende spørsmål:

 

 

Hvor mange kroner må du spare for at utsagnet: “Det er ingenting å spare” blir en løgn? 

( Hint: Du vet at selv Skrue McDuck startet med en lykketiøring? )

 

 

 

Jeg vil gjerne høre deg si det – og si det gjerne høyt til deg selv også: Hvor mange kroner er forskjellen mellom ingenting og noe?

sparegris-frihet-økonomi

 

Likte du dette innlegget, og kunne tenkt deg jevnlige smådrypp om sparing, kan du sjekke ut Sparekollektivet. Der kommer det daglig små påminnere, tips om hvor du kan spare penger i forbruket ditt og mye, mye mer. Vi er en god sparegjeng, og vil gjerne ha deg med på laget.